България без Бареков

Любен Дилов-син става говорител на парламентарната група на БДЦ

Само ден след като Бареков обходи няколко телевизии, за да се разграничи от депутатите от ЛИДЕР, съветът на коалицията излезе с декларация срещу него
Само ден след като Бареков обходи няколко телевизии, за да се разграничи от депутатите от ЛИДЕР, съветът на коалицията излезе с декларация срещу него    ©  Велко Ангелов
Само ден след като Бареков обходи няколко телевизии, за да се разграничи от депутатите от ЛИДЕР, съветът на коалицията излезе с декларация срещу него
Само ден след като Бареков обходи няколко телевизии, за да се разграничи от депутатите от ЛИДЕР, съветът на коалицията излезе с декларация срещу него    ©  Велко Ангелов

Кризата в отношенията между лидера на "България без цензура" (ББЦ) и евродепутат Николай Бареков и народните представители от парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) се задълбочава. Само ден след като Бареков обходи няколко телевизии, за да се разграничи от депутатите от формацията на бизнесмена Христо Ковачки – ЛИДЕР (заедно с която партията на Бареков се яви на изборите), съветът на коалицията излезе с декларация срещу бившия телевизионен водещ в късния следобед в неделя. В нея се казва, че "през последните два месеца председателят на партия ББЦ г-н Бареков е зачестил с изявления от името и вместо парламентарната група". "Ние не оспорваме правото му на лично мнение, просто той не говори от наше име", се казва още в декларацията.

На заседанието на коалиционния съвет лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов-син е избран за говорител на обединението и оттук нататък ще изразява позицията на парламентарната група. В него освен формацията на Бареков, влизат още ЛИДЕР, ЗНС, Партия на българските жени, "Гергьовден", Съюзът на свободните демократи и БДС-Радикали.

Малко след като позицията беше разпространена, пресцентърът на ББЦ пусна изявление от името на Бареков, в което той нарича решението на коалиционния съвет "пасквил, пуснат от самозван мейл". В него се казва, че коалиция "България без цензура" е била предизборна и вече не съществува. А Бареков се оттегля като председател на председателския съвет на коалицията. Лидерът на ББЦ уточнява и, че към момента името "Български демократичен център" е наименование само на парламентарната група. В съобщението на пресцентъра на ББЦ се цитират и множество декларации от местни структури на партията, които "осъждат остро действията на депутатите от ЛИДЕР и ЗНС".

Причината за недоволството на Бареков беше подкрепата на спорните предложения на ГЕРБ за пенсионната система. При гласуването в пленарната зала в петък трима от депутатите на Ковачки подкрепиха поправките. Това бяха председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов, организационният секретар на формацията Петър Петров и Чавдар Пейчев. Гласуването им "за" промените беше изненадващо, защото само ден преди това след среща с работодателски организации, на която присъства и Кънчо Филипов, от БДЦ обявиха, че няма да подкрепят поправките. Към четвъртък на това мнение беше и председателят на партия ЛИДЕР.  Депутати от БДЦ твърдят, че промяната в позицията е станала в последния момент, а целта е тези гласове да са параван за подкрепата на ДПС за поправките. 

"Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в ръцете на Цветан Цветанов и да подкрепят изземването на парите за пенсии на хората", посочи Бареков причината за свалянето на доверието си към депутатите от ЛИДЕР и парламентарната група. И добави, че депутатите на ББЦ в групата трябва да решат дали да я напуснат.

Народните представители на БДЦ са общо 14. От тях шестима са от формацията на Бареков, петима от ЛИДЕР и двама земеделци. Росен Петров миналата седмица напусна партия ББЦ, но остана депутат от БДЦ. В началото на работата на това Народно събрание от парламентарната група се отцепи Ана Баракова. Тя беше избрана благодарение на преференциалното гласуване и отказа да напусне депутатското си място, въпреки натиска от партията.

Изявленията на Бареков за оттегляне на подкрепата са само повод за острата реакция на останалите партии от коалицията. Коалиционните партньори и парламентарната група имаха намерение да излязат с декларация срещу изявленията на Бареков още в началото на миналата седмица, твърдят депутати от БДЦ. Като аргументи те посочиха твърде честите изказвания на бившия телевизионен водещ, които не само че не са съгласувани с парламентарната група, но в повечето случаи не отразяват позициите на депутатите. Народни представители от ББЦ даже твърдят, че в началото на седмицата са имали разговор с Бареков, на който е бил помолен на направи крачка назад и да остави парламентарната група сама да взема решенията си.

В решението на коалиционния съвет от неделя се казва: "Не смятаме за нужно да повтаряме непрестанно, че сме опозиция на управляващата в момента коалиция, при положение че заявихме това още по време на консултациите с ГЕРБ за съставяне на парламентарно мнозинство и го доказахме нееднократно при последвалите гласувания на кабинет и бюджет." Решено е още през февруари да се свика общ делегатски форум на партиите от коалицията БДЦ, на който да бъдат утвърдени правилата и критериите за разширяването на обединението за местните избори.