България следва Унгария за национализацията на пенсионни фондове

Това сочи анализ на авторитетното европейско издание Investment & Pensions Europe

Промените в пенсионния модел са по идея на финансовия министър Владислав Горанов.
Промените в пенсионния модел са по идея на финансовия министър Владислав Горанов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Промените в пенсионния модел са по идея на финансовия министър Владислав Горанов.
Промените в пенсионния модел са по идея на финансовия министър Владислав Горанов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Директорите на две от най-големите пенсионни компании смятат, че целта на промените са 8-те млрд. лв. в дружествата

Правителството на България, изглежда, ще последва стъпките на Унгария и Полша да национализира парите от задължителния втори частен стълб на пенсионната система, за да закърпи публичните финанси. Това прогнозира на сайта си авторитетното европейско издание Investment & Pensions Europe.

В статията се припомня, че България е подписала меморандум между правителството и синдикатите, с който се позволява осигуровката в частен фонд да се прехвърля в Националния осигурителен институт, след което парламентът е одобрил промяната заедно с бюджета за 2015 г.

Всичко – в наредбата

След като текстът за прехвърлянето на партидите от частен фонд в НОИ беше гласуван окончателно в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДЦ, през уикенда основният автор на проекта - финансовият министър Владислав Горанов, обяви, че всички пари ще постъпят в Сребърния фонд, което е нова идея, незаписана в закона. Той обаче не даде логичен отговор защо поправката се е приела с толкова бързане, в нарушение на коалиционното споразумение и против волята на социалния министър. Според Горанов промените били записани в предизборната програма на ГЕРБ, но такива текстове в нея не съществуват.

"Промените се разискват от няколко месеца и са залегнали в предизборната програма на ГЕРБ. С нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия, а да им се даде алтернатива за избор", обяви в понеделник вицепремиерът Томислав Дончев пред "Нова телевизия". Той допълни, че докато ГЕРБ не постигнат съгласие с партньорите си от управляващата коалиция, няма да бъде публикувана наредбата, с която се урежда как да става прехвърлянето в НОИ и изборът на фонд.

Според сегашния законов текст всички условия ще се определят с наредба, което е крайно лоша практика. В нея биха могли да бъдат посочени срок и начин, по който да става прехвърлянето, и да поставят осигурените в невъзможна ситуация да останат във фонда си.

За кого са промените

Даниела Петкова, изпълнителен директор на "Доверие", коментира по "Нова телевизия", че едва ли бързането с поправките е било само за да се вземат парите за пенсия на 30 хил. млади хора, които за първи път влизат на трудовия пазар и биха отделили за пенсия 4-5 млн. лв. през първата година. Едва ли управляващите биха бързали толкова и биха допуснали толкова компромиси само за тази малка сума.

"Истинската причина за промените в пенсионната система е отварянето на вратата за следващи решения или реализиране на нездрави цели, които се отнасят до натрупаните вече активи от 8 млрд. лв.", каза Петкова.

Тя допълни, че с промените вноските на всички младежи, които започнат работа след 1 януари и не са си избрали универсален фонд, ще постъпват в солидарния фонд, и то без да ги питат. "Имаме налице смяна на модела. Младите хора ще бъдат ощетени, те няма да могат да имат пари в собствени сметки, защото вноските им, вместо да постъпват и да се съхраняват в НАП до момента, в който си изберат фонд или бъдат служебно разпределени, ще отиват директно в солидарния фонд. И все още няма наредба, която да регламентира как да излязат оттам. Ако преди приемането на закона казвахме, че ги закрепостяват, сега без наредба, която да определя реда и начина за излизането им оттам, направо ги заточават", коментира Петкова пред dnevnik.bg.

По думите на Николай Марев, директор на "ДСК Родина", пред "Нова тв" има опасност поправката да се прави не само заради парите на осигурените в частните пенсионни фондове, но и да се отвори място за най-новия играч на пазара – последният лицензиран през лятото пенсионен фонд "Утре". От фонда реагираха с писмо до медиите, че и те се питат защо са приети поправките в модела. Оперативният директор на ПОК "Утре" Ивелина Кавурска декларира, че дейността на ПОК "Утре" е независима политически и се осъществява в съответствие със законите на страната. Пенсионното дружество е собственост на фирмата за бързи кредити "Изи кредит".

В своя позиция от понеделник Асоциацията на индустриалния капитал настоява промените в закона да бъдат отменени, защото са противоконституционни. Съмненията, че по този начин може да се стигне до "разчистване" на пазара, също не са за пренебрегване, се казва в декларацията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


105 коментара
 • 1
  aryan2000 avatar :-|
  aryan2000
  • -11
  • +102

  Проблемът можеше да се разреши с един ход ако президентът беше наложил вето, но той не посмя да се конфронтира със своя Патрон.

 • 2
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Да вървиш по стъпките на Чехия, Полша, Унгария и Словакия ми звучи добре. Даже много добре. Все пак това са страни, които през последните 20 - 25 години винаги са ни давани за пример ;)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  val71 avatar :-|
  val71

  До коментар [#1] от "aryan2000":

  Ами, ако се вярва на току що публикуваната информация, г-жа Маргарита Попова все още не е разбрала, че промените са приети на второ четене и са окончателни. Мислела си, че всичко това последната седмица се случвало между първо и второ четене на закона и затова мислела, че няма да се налага вето.
  Онемях.......

 • 4
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#0:"Статията:"] "Оперативният директор на ПОК "Утре" Ивелина Кавурска декларира, че дейността на ПОК "Утре" е независима политически и се осъществява в съответствие със законите на страната. Пенсионното дружество е собственост на фирмата за бързи кредити "Изи кредит"." [/quote]

  Щом и Easy Credit се запътиха да правят пенсионен фонд нещата наистина са притеснителни.

  Лесни кредити с дяволска лихва
  http://www.marica.bg/лесни-кредити-с-дяволска-лихва-news53100.html

  Настоявам Капитал да даде списък на пенсионните фондове и собствениците им за да видим каква част от пазара е зает от съмнителни структури. Вече знаем, че Химипорт /добре известните тимаджии/ имат пенсионен фонд с доста съмнителни практики:

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/05/30/1097708_pensionni_fondove_svurzani_s_himimport_sa_vlojili_nad/

  И вие искате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да им даваме парите ни на такива? Колко ли още такива има, затова настоявам за списък на фондовете със собствениците.

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#2] от "Реформиран Соросоид":

  Леминг...

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  След като дори Полша, която се слави с радикалните реформи, се е отказала от схемата с принудителното отнемане на част от доходите на хората за еквилибристики със съмнителен резултат - значи съвсем правилно у нас се дава възможност на хората да избират, какво да става със собствените им пари. А при тоя вой, че всички масово ще избягат от частните пенсионни фондове, след като се даде възможността за избор - май наистина при тези фондове има нещо много-много гнило и вече започва да ми се струва, че само възможността за избор съвсем не е достатъчна. Започвам да смятам, че национализацията е много по-правилния вариант!

 • 7
  fortunes avatar :-|
  fortunes

  Хахаха, ГРОБ с тези промени ограбва частнот матряла, който гласува за тях. Но този матрял се радва на грабителите си и им подвиква бодро "Давай, Вожде!" "Мачкай, вице вожде!". Ограбването трябва да продължи, защото матряла си е избрал точно тази съдба. Давай, Вожде!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Унгария и Полша-винаги след тях!
  От колко десетилетия все за пример ни ги дават!

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#4] от "Fred":

  Трудно ще даде Капитал имената на истинските собственици, но спокойно може да пусне графики за сравнение между средната пенсия от 2002 г. спрямо всеки един от фондовете. Тъпото е, че една добре замислена идея за допълнителен стълб на основното осигуряване се изроди в чист грабеж. Не случайно и изи-кредит тръгнаха фонд да правят, а преди това други хора тръгнаха да завземат един друг фонд.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Цитат от текста: "Директорите на две от най-големите пенсионни компании смятат, че целта на промените са 8-те млрд. лв. в дружествата"

  Има една поговорка - гузен негонен бяга! След като тези двама директори са толкова неуверени в резултатността на управляваните от тях фондове и смятат, че вложителите им масово ще ги напуснат - очевидна е крещящата нужда от най-внимателна проверка поне на тези два фонда или дори на всичките.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход