Програмата за саниране щяла да осигурява заетост на малките фирми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Програмата за саниране щяла да осигурява заетост на малките фирми

Регионалното министерство обмисля спорен вариант, в който общините сключват предварителни споразумения с фирми за "пакетно" саниране на блокове, вместо да обявяват обществена поръчка за всеки от тях

Програмата за саниране щяла да осигурява заетост на малките фирми

Държавата и общините търсят механизъм да разпределят 1 млрд. лв. между различни строителни фирми по места

Десислава Лещарска
20616 прочитания

Регионалното министерство обмисля спорен вариант, в който общините сключват предварителни споразумения с фирми за "пакетно" саниране на блокове, вместо да обявяват обществена поръчка за всеки от тях

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Средствата ще бъдат осигурени от ББР под формата на кредити от различни финансови институции

Един милиард лева, предназначени за саниране на панелни блокове, ще бъдат разпределени "солидарно" между много малки строителни фирми в 28-те големи града. Това е идеята на регионалния министър Лиляна Павлова и кметовете на големите общини, които договориха в понеделник механизма на държавната програма за саниране, стартираща през 2015 г.

В момента се търси законов начин да се разпределят въпросните средства, така че всяка малка фирма във всяка община да получи достъп до програмата, стана ясно от думите на Павлова и на председателя на сдружението на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов. Той заяви, че чрез механизма за саниране "ще се осигури по-добра заетост по места" и всеки обект ще се даде на различен изпълнител.

Спорни предложения

Единият вариант е всяка община да сключи рамково споразумение с много на брой фирми и да разпредели блоковете, които имат нужда от мерки за енергийна ефективност между тях. Обмисляло се и ограничение фирмата с поръчка за саниране да сключва договор със същия предмет, докато не приключи ремонтът или за срок от три месеца. Това не било органичение на свободната конкуренция, твърди Павлова.

Тя все пак уточни, че в момента се чака становище на Агенцията за обществени поръчки и не е изключено за всеки блок да има отделна обществена поръчка. Дори и да се сключи рамково споразумение с повече от един изпълнител обаче, Законът за обществените поръчки изисква избраните фирми да подадат оферти за всеки обект и да се избере най-изгодната от тях.  В този смисъл не става много ясно какъв ще е законовият механизъм, с който поравно се разпределят поръчки между предварително определени фирми, защото в българското законодателство такъв не съществува.

Заеми за 1 млрд. лева

Средствата от 1 млрд. лева ще бъдат осигурени от Българската банка за развитие (ББР) под формата на кредити от различни финансови институции (Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и др.). За целта в бюджета за 2015 г. е заложена държавна гаранция за същата сума, която ще бъде издадена от Министерството на финансите. Гаранцията от 1 млрд. лева вече беше одобрена от бюджетната комисия в парламента.
По думите на Павлова финансирането може да бъде осигурено в рамките на три месеца, в които общините ще изберат фирми за енергиен одит и техническо обследване на сградите и ще проведат търговете за избор на самите изпълнители. Работата по първите блокове може да започне най-рано през лятото на следващата година, каза министърът.

В България им 70 600 панелни и стоманобетонни блока с над 1.1 млн. апартамента в тях, които имат нужда от мерки за енергийна ефективност – саниране, подмяна на щрангове и дограми, ремонт на покрив и общи части, инсталиране на соларни панели и др. Мерките за всеки блок ще бъдат определени след енергийно обследване.

Кой има право на финансиране

В националната програма за саниране може да се включи всеки блок, който има не по-малко от 36 жилищни обекта. По-малки кооперации могат да кандидатстват за средства от новата програма "Региони в растеж", по която са заделени 300 млн. лева за саниране.

Националната програма ще покрива 100% от разходите на етажната собственост за саниране. Ангажимент на живеещите в блока е да регистрират Сдружение на собствениците по смисъла на Закона за етажната собственост, след което да заявят интерес в общината. "Заявявайки своя интерес и получавайки одобрение, сдружението трябва да даде своето съгласие и от негово име общината да извърши всички необходими съпътстващи дейности за ремонт, саниране и обновяване на жилищната сграда", обясни Павлова.

Тя каза още, че в програмата могат да участват всички блокове с над 36 апартамента без значение дали някой от тях вече е саниран или е със сменена дограма. "Няма да караме хора, които вече са си направили смяна на дограмата, да си я сменят втори път. Ако изолацията не е достатъчно дебела, тя се надгражда. Също така трябва целият блок да се боядиса в един цвят. Затова независимо дали блокът е частично саниран, той също ще може да участва", допълни министърът.

Тя отказа да даде данни колко сгради са санирани за изтеклата година по Европейската програма за енергийно обновяване на българските домове, защото двете програми били различни и не трябвало да се сравняват. В най-голямата българска община – София, за една година с европейски средства са санирани два блока за общо 250 хил. лева.

Средствата ще бъдат осигурени от ББР под формата на кредити от различни финансови институции

Един милиард лева, предназначени за саниране на панелни блокове, ще бъдат разпределени "солидарно" между много малки строителни фирми в 28-те големи града. Това е идеята на регионалния министър Лиляна Павлова и кметовете на големите общини, които договориха в понеделник механизма на държавната програма за саниране, стартираща през 2015 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Нещо се пропуска в статията. И то най-важното - какъв ще е процента "самоучастие" на членовете от сдружението на етажната собственост, и ако няма такъв процент, защото и това се чува, за какаъв бяс да се регистрира такова сдружение?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Точно преди няколко часа писах за това уродливо смесване на фукциите на държавните системи. В случая програмата е за енергийно обновяване и нейната цел трябва да бъде само и единствено, как с тези 150 лева, които ще изджебчийства от всеки българин, от 4-членно семейство - 600 лева, да свърши максимално повече работа по това, за което е предначертана. А то е - енергийно обновяване. Вместо това четем, че ще се дава предимство на "дребни фирми", на солидарността между фирмите (нота бене: интересен евфемизъм за нещо си, което тепърва ще изплува), да има за всеки изпълнител по малко и пр.

  Аз досега за 10 години не съм видял нито Главболгарстрой, нито Трейс груп, нито Щрабаг, нито Балканстрой да сменят дограма в някой апартамент или да висят по въжетата, за да лепят стиропори по фасадите на панелките. Ако се направят множество нормални търгове за всеки обект поотделно, без глупави изисквания от типа "изпълнителят да има в екипа си поне 2 координатори по безопасност и здраве със стаж над 9 години и 8 месеца по специалността", то дребните фирми ще успеят да се преборят без допълнителна намеса.

 • 3
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Абе ще източват от санирането то е ясно. Предния път ги спря кризата в света, ама този път няма "няма" — ще има саниране до дупка, а после ще има едни кредити на неплатежоспособни пенсионери дето държавата ще ги покрие на едни наши хора...

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Реформиран Соросоид":

  Говори се за 100% и това е напълно противопоказно. Най-малкото трябва на санираните жилища да се вдигне веднага данъчната оценка, за да почнат да се връщат някакви средства обратно, които да се ползват от други блокове за саниране и така програмата да стигне до повече хора. И най-напред да бъдат включени тези, които са съгласни с най-много да им се завиши оценката, логично е.

  ГЕРБ нямат социална чувствителност по подобни теми и типичният пример е София, където 30 хиляди деца посещават държавна детска градина за 60 лева на месец и 30 лева за второ дете, а 50 хиляди деца плащат 800 лева на месец за частна или ги гледат баби, дядовци и родители с фалишви болнични от НОИ (източване на НОИ за стотици милиони само от софийската гербаджийска антипазарна простотия).

 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#3] от "gost22":

  Преди като си направих сметката излизаше, че оскъпяването е точно толкова, че на практика правиш санирането със своите пари а европейските потъват по схемата. Изглежда че и други са си направили такава сметка защото кандидати почти нямаше та им се наложи да вдигнат процента на европейското участие до 75% вместо 50% както беше.

  По принцип санирането е много добро нещо, аз съм си го направил от 3 години и съм много доволен. Въпросът е да не се допусне източване а такива мераци ще има, гарантирано е. Освен това координацията на хората в блоковете.... мамо мила, ние за 2.50 за асансьора ще се избием и не ги дават представям си тук какво ще е. Неприятен ефект ще е, че ще се вдигнат цените на пазара за такива услуги, когато внезапно се появи голямо търсене и пари това е гарантирано. А това удря по всички, и тези които сами ще се оправят ще пострадат.

  Но все пак по-добре със саниране отколкото старите олющени фасади с къртеща се мазилка. Много е полезно, от личен опит го казвам. Най-добрата инвестиция която съм правил, направо се родих.

 • 6
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  "Програмата за саниране щяла да осигурява заетост на малките фирми"

  Муааааа-ха-ха-ха-хаааааа...!

  Лиляно, моме слънчасала, я кажи пак, че не схванах кои точно "наши хора" ще вземат поръчките!

 • 7
  moi6e...tolkoz avatar :-|
  Мойше! Толкоз!!!

  До коментар [#3] от "gost22":

  Пишеш "...ще има саниране до дупка, а после ще има едни кредити на неплатежоспособни пенсионери дето държавата ще ги покрие на едни наши хора... "

  Доколкото разбирам (а и го чух от другарката Павлова по новините) НИКОЙ от собствениците не вади пари от джоба (ако са в националната програма, тези с над 36 апартамента на блок)), държавата ти финансира смяна на дограмите, лепенето на стиропор, ремонт на покрива и т.н..

  Как се прави това с по 1000 лв/апартамент...понятие си нЕмам...

  Струва ми се прекалено хубаво да е истина, ама не съм чат къде е уловката?

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Как с бюджет от 1000 лева на жилище ще се санират 1 млн. жилища (не фасадите, а жилищата) и къде е уловката, отговор на този въпрос може да намериш в практиката на Столична община с детските градини. Там общината се хвали, как в трудните години на криза е съумяла да задържи месечната такса на дете на 60 лева и изобщо не си прави труда да напомни, че това важи само за 1/3 от децата , докато другите се оправят както намерят за добре. Така че, нищо чудно и тук да заформят лотария, тотализатор, томбола, чоп, рулетка, еднорък бандит, банка Антинари, тука има-тука нема...Все пак, този безценен опит трябва да се надгражда по някакъв начин, не да тъпче на едно място само за детските градини, с 4-5 тиража годишно.

 • 9
  blaster avatar :-?
  Blaster _

  Нещо не ми е ясно. При положение, че програмата покрива 100%, защо не се започне със саниране на всички обществени сгради - болници, училища, административи сгради? Още повече, че санираните сгради ще облекчат държавния бюджет поради намалени разходи за отопление и осветление.

 • 10
  yanaya avatar :-|
  Яна

  Разпадащи се панели с изтекъл срок на годност саниране не ги оправя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK