НА ЖИВО от 10:00 ч.:
Среща на бизнеса във Варна и региона

Трябва реална конкуренция между НОИ и частните пенсионни фондове

Димитър Танев, "Движение България на гражданите"

"Трябва да се реши проблемът с ранното пенсиониране, както и с инвалидните пенсии", смята Димитър Танев, депутат от Реформаторския блок
"Трябва да се реши проблемът с ранното пенсиониране, както и с инвалидните пенсии", смята Димитър Танев, депутат от Реформаторския блок
"Трябва да се реши проблемът с ранното пенсиониране, както и с инвалидните пенсии", смята Димитър Танев, депутат от Реформаторския блок    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
"Трябва да се реши проблемът с ранното пенсиониране, както и с инвалидните пенсии", смята Димитър Танев, депутат от Реформаторския блок    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитър Танев е сред учредителите на "Движение България на гражданите" (ДБГ), част от Реформаторския блок. По-голямата част от трудовия си стаж е прекарал в Министерството на образованието и науката. Там е заемал длъжността началник-отдел, директор на дирекция "Финанси", а от 2005 до 2009 г. е главен секретар. Ръководил е екипите за финансовата реформа в областта на образованието – промяна на модела на финансиране на висшите училища през 2001 г. известен като "парите следват студента", и промяна на финансиране на средното образование чрез въвеждане на делегираните бюджети.Зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на социалната комисия към 43-тото Народно събрание.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 4
  • + 5

  поне е весело!

  Нередност?
 • 2
  dobivelkov avatar :-|
  Велков
  • - 6
  • + 5

  Браво на ДБГ!!!

  Нередност?
 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry
  • - 6
  • + 12

  Още като видях заглавието, си знаех, че това ще е поредната глупост на повярвал си човек, но пък въпросите на "Капитал" са толкова добронамерени, че реших да я прочета! И пак сгреших!
  Бих попитал господин Танев само едно: "А "принципът на солидарност", ъъ?" На който НОИ е единствен проводник!? Не казвам, че не е тъп! Не казвам, че не е неработещ! Не казвам, че заради този така наречен "принцип" много хора отказват да си плащат осигуровките! Не казвам, че той не се грижи много повече за препитанието на тази част от циганите, които са го превърнали в професия, отколкото за моите деца, за които трябва да доказвам нисък доход, за да получа детски, които съм предплатил двойно и четворно!
  Казвам само, че съм нормален мислещ човек и няма да търпя някакви палячовци да излизат от време на време с червените си изкуствени носове на издигната от самите тях трибуна и да ми обясняват колко съм тъп!
  Ако е така, то е, защото съм гласувал за някого от тях!

  Нередност?
 • 4
  nessarox avatar :-|
  nessarox
  • - 3
  • + 3

  До коментар [#3] от "BoGry":

  Идеята е вноската към НОИ да се разпределя 50/50 солидарен стълб и лична партида.

  Нередност?
 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 3
  • + 9

  НОИ има съвсем други функции и не може да изпълнява инвесиционни програми.Що за малоумие е това.Стават излишни и втория и третия стълб,като всичките пари ще са на едно място.

  Нередност?
 • 6
  petianp avatar :-|
  petianp
  • - 3
  • + 5

  След идеята на Горанов на опита да национализира парите в УПФ, аз лично си мислех, че от това по тъпо предложението не може да се направи! Уви, "капиталов стълб" в НОИ направо ме "разцепи" на парчета!

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 11

  Капиталовият стълб в НОИ ще бъде вечно изкушение за нови и стари партии да го плячкосат. Ние имаме достатъчно лоши примери в тази насока. Дянков се опита да "налее ликвидност" в БФБ чрез "активно управление" на Сребърния фонд и добре че БНБ го спря, защото щяхме да му видим парите закопанни в Мостстрой, Енергони, Алма тур, ЖП инфрасрой и др. такива борсови звезди от онова време.

  Друг лош пример е ББР. Тя беше основана под привидното намерение за "финансиране на дребния и семейния бизнес, износа, високите технологии и стартиращите предприятия, които лошите банки пренебрегват или товарят с непосилни лихви". В последствие се оказа, че си работи така, както е била замислена - за подсигуряване на оборотен капитал на партийните каси при материализацията на техните поръчкови закони и решения за заменки на дюни, сеч на гори, рязане на далекороводи и ЖП линии за скрап, слънчевите паркове разбира се, банкови гаранции по нагласени държавни поръчки. Дребният бизнесмен от село се оказа заменен от офшорка в Белизе и то такава черната половина на офшорната зона Белизе, където са събрани наркотрафикът, поръчковите убийства, международните афери, политическите рушвети, шпионските операции - отделени там, за да не рушат имиджа на бялата половина на зоната. Изобщо има едно мнение, който иска да види как се плячкосва държавата, да поразпита какво финансира ББР в момента.

  На този фон Д. Танев предлага първо парите да отидат в Сребърния фонд, после да се "управляват активно" (разбирам, че целият сребърен фонд ще се управлява "активно") и ако това стане, бъдете сигурни, че рано или късно натрупаното в него ще стане разменна монета в осигуряването на "политическо-икономически баланс".

  Нередност?
 • 8
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев
  • + 7

  Въпрос:
  Как и защо трябва да се конкурират 2 неща, които са част от едно друго нещо. Защото НОИ, УПФ и ДПФ са трите стълба, от които е изградена пенсионната ситема в България. Второто и третото са продължение и допълнение на първото и трите заедно трябва да осигурят някакви прилични доходи на хората. Конкуренцията винаги е свързана с влагането на някакъв ресурс, за да надделеш над другия.
  Все едно. Това ми прилича на това единия крак на трикракото столче да се конкурира с другия крак на трикракото столче... или трима съдружници да наддават един срещу друг в търг...
  Господинът демонстрира неадекватност по темата...
  Ако има / а то има/ проблеми в някои от компонентите те трябва да се решават, а не да се конкурират по между си. Ресурса е един и същ и прехвърлянето му от единия джоб в другия няма да го увеличи, нито ще доведе до по - достойни старини на хората... ако не се решат проблемите.
  До какво ще доведе конкуренцията?
  - Ще запуши течовете / ранни, нереални инвалидни и незаслужени пенсии, социални плащания от фонд пенсии и т.н./ в НОИ? НЕ!Няма! - Ще реши проблема с неплащането на осигуровки? НЕ! Няма!
  - Ще реши демографския проблем? Не, няма!
  - Ще премахне съмненията за свързани инвестиции при някои от пенсионните фондове? Не, няма!
  - Ще реши проблема с "корпоративните" фондове, при които работодателят решава къде да се осигуряват служителите му? Не, Няма! Дори е по-вероятно да го задълбочи...
  - Ще реши проблема с раздутата и неефективна администрация на НОИ? Не, няма! Вероятно ще го задълбочи!
  Конкуренцията е хубаво нещо и има своите плюсове. Само дето създаването на конкуренция между два от компонентите на пенсионната система не решава нито един от съществените и проблеми...
  По - скоро е опит за преливане на едни пари от единия джоб, в който са недосегаеми за ненаситната ламя държавни разходи и политически харчове, в другия, в които всичко е позволено! Проблемът не е толкова в законите и уредбата. Проблемът е в контрола на спазването им и целевото използване на средствата в НОИ, както и плащанията на държавата в солидарния фонд...

  Нередност?
 • 9
  liksen avatar :-|
  liksen
  • + 6

  Порових се за биографията на фотографирания да разбера откъде идват безсмислените му разсъждения за невъзможни блянове - "Танев е с корени от пловдивското село Маноле, данъчен инспектор, секретар в Министерството на образованието и науката в тройната коалиция от 2005 до 2009 г., докато там министър е Даниел Вълчев и негова дясна ръка. Завършил е ВИИ "К. Маркс". През 2013 г. е кандидат от Пловдив, а през 2014 г. - избран от Ст. Загора.
  Добре, че има удобни въпроси в интервюто, за да му подскажат какво да говори, че сам не знае как да се извърти и да угоди на Бойковите. А пък уверението, че в лични разговори с Горанов се разбрали да не използва парите, които по закон ще отидат в НОИ, са показателни за липсата на съзнание за законност и кръчмарски манталитет

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 4

  До коментар [#3] от "BoGry":

  До коментар [#8] от "Тихомир Гочев":

  Този мен нещо замазва.
  След бурната реакция на РБ преди гласуването на ЗБДОО и след като се видя, че ГЕРБ, подпрян от ДПС си прокара намеренията, движението на г-жа Кунева започна да го усуква.

  Не ми е ясно - и моля някой да ми обясни - как НОИ от солидарен модел в рамките на дни ще премине към някакъв хибрид: хем солидарният остава, хем ще му добавим и капиталов?
  Не ми е ясно какво би донесла тая врътка на НОИ, в чиито бюджет и за 2015 г е заложен почти 50% дефицит?

  Ако притеснението е, че УПФ след десетина години, когато ще започне изплащането на първите пенсионери на втората им пенсия, ще ги изправят пред същия потрес както пред 2 г ППФ миньорите с по 20-30 лв, нека някой разбирач да го каже отсега и ония - избраните, да вземат да умуват по въпроса.
  Ако драмата е във функционирането на УПФ, все има време да се поправи.
  Но омесването на модели, методики и принципи, както и закрепостяването на живи хора към каквото и да било е подход от едно обявено за отминало време. Ама явно не е ...

  Нередност?
Нов коментар