Заменките: все по-близо до развързка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заменките: все по-близо до развързка

На допълнително разследване и доплащане подлежат 54 от общо 132 заменки, извършени в периода от 2007 г. до 2009 г

Заменките: все по-близо до развързка

Списъкът с най-скандалните сделки е готов, но в него има странни липси

Десислава Лещарска
10523 прочитания

На допълнително разследване и доплащане подлежат 54 от общо 132 заменки, извършени в периода от 2007 г. до 2009 г

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В типичния си "открит" и "практичен" маниер земеделското министерство публикува в средата на декември един важен списък, чието откриване изисква целеустременост, свободно време и здрави нерви. Става въпрос за списъка със заменки на терени от горски фонд, при които държавата е предоставила незаконна държавна помощ на физически и юридически лица и сега трябва да я изиска обратно. От трудно откриваемия документ на страницата на МЗХ става ясно, че на допълнително разследване и доплащане подлежат 54 от общо 132 заменки, извършени в периода от 2007 г. (приемането ни в ЕС) до 2009 г. (когато схемата беше прекратена под натиск от Брюксел). Тоест една немалка част - близо 41%, от всички заменки ще се преизчисляват, а на облагодетелстваните ще се потърси отговорност.

В списъка са включени заменките, които отговарят на определените от ЕС критерии за нерегламентирана държавна помощ - разликата между пазарната и договорената с държавата цена да е над 200 хил. евро и със заменените гори да е извършвана стопанска дейност. Въпреки високия процент на сделките, определени за съмнителни, в документа има трудно обясними липси, най-странните от които са тези на фирми, свързвани с адвоката и мажоритарен собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков. От списъка са отпаднали сделките на "Бета форест" и "Мирта инженеринг", свързани с австрийската "Райфайзен груп" в района на Камчийски пясъци, чийто консултант беше Тодор Батков. Двете заменки оглавяват списъка за най-крупни сделки по отношение на площ - и двете са за над 1300 декара, а цената, определена от държавата е около 9 лв. на кв.м за морски терен, и то в годините на имотния бум. Заменка на "Форос дивелъпмънт", собственост на Батков - 206 декара в района на Крайморие на цена над три пъти под пазарната, също е отпаднала от списъка. От документа липсват и други подозрителни сделки, които са на границата между допустимата и недопустимата държавна помощ. Въпреки това той вече е получил одобрението на Европейската комисия и преразглеждането му е много малко вероятно.

Добър списък, лош списък

Пет години след началото на разследването (на 5 септември 2014 г., когато на власт е служебното правителство на Георги Близнашки) Европейската комисия обяви своето т.нар. негативно решение за нерегламентирана помощ по случая със заменките. То е рамково и е за схема за държавна помощ, т.е. страната ни сама трябва да идентифицира бенефициентите, да изчисли размера на нерегламентираната помощ и да я изиска от получателите. Еврокомисията е разследвала 132 заменки, сключени в периода 2007 – 2009 г., и е преценила, че в някои от случаите административните цени на държавните гори са се различавали драстично от пазарните.

Комисията изиска от страната ни два списъка - един със сделки, които противоречат на общностното право и предоставят конкурентно предимство на бенефициентите, и един със заменки, които не отговарят на критериите за нерегламентирана държавна помощ. Те са няколко - разликата между пазарната и административната цена трябва да е над 200 хиляди евро и бенефициентът трябва да е извършвал стопанска дейност с придобитата гора.

Този анализ е изготвен от независим оценител - експерт, избран след конкурс и одобрен от ЕК. Списъците на няколко пъти са съгласувани с Брюксел и в крайна сметка са одобрени, а след идването на власт на новото правителство - утвърдени окончателно от новия земеделски министър Десислава Танева. "Не се съмнявам в способностите на експерта, извършил анализа", коментира пред "Капитал" зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той подчерта, че площта на заменения имот не е определяща, при положение че фирмата или физическото лице са предоставили също толкова голям и скъп имот. "Списъците са преминали няколко етапа на проверка, включително и от Европейската комисия", подчерта Костов.

Кои заменки ще се разследват
Преглед на оригинала

Според източници от земеделското министерство двата списъка са променяни на няколко пъти както по искане на земеделското министерство, така и по искане на ЕК, която обаче е сметнала, че някои от заменките не отговарят на критериите за нерегламентирана помощ и не подлежат на разследване. Новото правителство до голяма степен ги заварва в завършен вид и няма много опции, освен да ги утвърди, тъй като има регламентирани срокове за реакция от страна на България по наказателната процедура, за да не се стигне до по-тежки санкции. Междувременно Десислава Танева освобождава екипа юристи, който почти до края на 2014 г. се занимава със случая със заменките и не е променян от четири правителства насам. За тази промяна страните имат две версии. Едната е, че новото ръководство на МЗХ се е усъмнило в методиката за оценка на заменките, използвана от предшествениците им, и дори е коментиран повторен анализ. Другата версия е, че става въпрос за реваншизъм и прокарване на интереси. Която и от двете да е вярна, този етап от сагата със заменките е по-скоро приключен.

Кой ще оценява щетите

Сега предстои най-важното - оценка на щетите за държавата (и за общностния пазар в ЕС) и възстановяването им в бюджета. Във вторник изтече крайният срок за подаване на оферти в процедурата за избор на независим оценител, който да изчисли разликата между административните (цените, на които са сключвани сделките) и реалните пазарни цени към момента на договаряне. Именно в техническата документация към публичната покана, публикувана на страницата на МЗХ, може да се открие списъкът със заменките, които подлежат на разследване. До крайния срок във вторник в МЗХ е постъпила само една оферта, като подателят все още не е обявен. Източници от земеделското министерство коментираха, че конкурсът най-вероятно ще бъде обявен повторно именно заради единствения явил се кандидат, чийто компетенции били под въпрос.

Поръчката за анализа е с прогнозна цена 45 500 лв. МЗХ търси поне двама специалисти по оценки на поземлени имоти в горски територии и минимум един оценител с правоспособности за недвижими имоти и търговски предприятия и вземания. Причината е, че върху някои от държавните горски терени е имало постройки, сгради и инженерна инфраструктура и тяхната стойност тепърва ще изчислява и добавя към цената на имота. Избраните оценители ще анализират 1185 боря поземлени имоти - обекти на договори за замяна в периода 2007 - 2009 г. Това са както държавните гори, така и имотите на частниците, предоставени в замяна. При изчисленията на сумите за възстановяване в бюджета ще се начисляват и лихви от датата на сделката до момента, като средната норма за доходност при дългосрочни инвестиции се приема за 4%.

"Приветстваме изчерпателния списък, но липсата на някои заменки ни изненадва", коментира пред "Капитал" Свилен Овчаров, адвокат на жалбоподателя, инициирал проверката в Европейската комисия. "Най-важното за нас е методиката за оценка на заменените гори. Тя беше утвърдена наскоро в Държавен вестник и в момента я анализираме, скоро ще дадем становището си. На този етап мнението ни е, че тя е добра, но се различава от най-добрата, която се прилага у нас - тази, която отчита в най-голяма степен реалните пазарни цени, а това е методологията за оценка на имоти, предвидени за отчуждаване от държавата. Обмисляме и да поискаме преоценка на заменките, които са попаднали в единия и другия списък", каза още Свилен Овчаров.

Да не забравяме, че и бенефициентите - физически и юридически лица, като страна по случая имат право да обжалват всеки етап от наказателната процедура - както самото решение на ЕК пред съда в Люксембург, така и последващата оценка на имотите и акта за публично вземане, а делата могат да се проточат с години. Все пак схемата за замяна на държавни земи с частни е съвсем законна по българското законодателство до 2009 г., а оценките са правени по действащата тогава наредба, която умишлено не беше актуализирана в продължение на 8 години. Не е изключено щетата за бюджета от загубени дела да се окаже сериозна.

На мушка

Самият списък със заменки, предвидени за разследване, е много интересен и е своеобразен справочник за кръга от бизнесмени, които са тясно обвързани с властта през годините без значение коя партия е на власт. Тук са Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Красимир Гергов, Георги Велчев, Димитър Борисов ("Титан АС"), Тихомир Трендафилов и други. В списъка има и хора, които са общински съветници, кандидати за депутати в българския и Европейския парламент, кандидати за ръководни постове в държавната администрация и много други. Но в развръзката по случая със заменките тези имена не са толкова важни. По-важен е начинът, по който държавата ще отиграе ситуацията, и дали ще съумее да защити в най-голяма степен обществения интерес.

В типичния си "открит" и "практичен" маниер земеделското министерство публикува в средата на декември един важен списък, чието откриване изисква целеустременост, свободно време и здрави нерви. Става въпрос за списъка със заменки на терени от горски фонд, при които държавата е предоставила незаконна държавна помощ на физически и юридически лица и сега трябва да я изиска обратно. От трудно откриваемия документ на страницата на МЗХ става ясно, че на допълнително разследване и доплащане подлежат 54 от общо 132 заменки, извършени в периода от 2007 г. (приемането ни в ЕС) до 2009 г. (когато схемата беше прекратена под натиск от Брюксел). Тоест една немалка част - близо 41%, от всички заменки ще се преизчисляват, а на облагодетелстваните ще се потърси отговорност.

В списъка са включени заменките, които отговарят на определените от ЕС критерии за нерегламентирана държавна помощ - разликата между пазарната и договорената с държавата цена да е над 200 хил. евро и със заменените гори да е извършвана стопанска дейност. Въпреки високия процент на сделките, определени за съмнителни, в документа има трудно обясними липси, най-странните от които са тези на фирми, свързвани с адвоката и мажоритарен собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков. От списъка са отпаднали сделките на "Бета форест" и "Мирта инженеринг", свързани с австрийската "Райфайзен груп" в района на Камчийски пясъци, чийто консултант беше Тодор Батков. Двете заменки оглавяват списъка за най-крупни сделки по отношение на площ - и двете са за над 1300 декара, а цената, определена от държавата е около 9 лв. на кв.м за морски терен, и то в годините на имотния бум. Заменка на "Форос дивелъпмънт", собственост на Батков - 206 декара в района на Крайморие на цена над три пъти под пазарната, също е отпаднала от списъка. От документа липсват и други подозрителни сделки, които са на границата между допустимата и недопустимата държавна помощ. Въпреки това той вече е получил одобрението на Европейската комисия и преразглеждането му е много малко вероятно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Щом става въпрос за България,всичко е възможно.Ние сме в състояние и Брюсел да подведем,камо ли българското правителство.

 • 2
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  е нали се сещате, че кантората на Батков работи за клиенти и ако се замислите ще се сетите, #КОЙ е клиента ;)

 • 3
  okk04315801 avatar :-(
  okk04315801

  Само дето забравяте имената на ваши добри познати като Кирил Асенов и Супер Перелик-най голямата заменка като площ.
  Може би интереса на Прокопиев към този проект не е забравен.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До колкото разбирам, тези сделки са разпределени за разследване. Това разследване може много лесно да се подкопае чрез разследващите, което само по себе си да обезсмисли процедурата и още по-лошо - да създаде предпоставки за поредната корумпирана държавна поръчка. Мисълта ми е, че взимайки предвид характера на тези злоупотреби ЕК трябва да предприеме такива мерки, така че цялата верига от проверка до възстановяване на парите да премине под стриктния контрол на ЕС. Иначе рискът е много явен - тези проверки да се използват като наказателни/поощрителни/предупредителни инструменти за бивши, сегашни и бъдещи политически и икономически сътрудници.

 • 5
  john_law avatar :-|
  john_law

  Мога да се обзаложа, че при състоянието на следствието и прокуратурата в България, наказани няма да има. Държавата (с наши пари) ще плати някой друг милиард глоба на ЕК и дотам. Нищо по-различно от КТБ - виновни няма, всички плащаме. Тука е така.

 • 6
  tademan avatar :-?
  Tademan

  Някаква глоба по този повод имаше ли наложена за РБ, в какъв размер и кой ще я плати?

 • 7
  fichev avatar :-|
  fichev

  Капитал, в тоя писък случайно да са голф игрищата? Black sea rama, Thracian Cliffs? Там тези строители на капитализма Узунов, Кънчо Стойчев и сие, за жълти стотинки ги размениха....големите бизнесмени. А сега и да видим с летището в Балчик какво ще се случи.

 • 8
  dorko avatar :-|
  dorko

  Камчийски пясъци не са вътре, защото май далаверата с тях бе от преди 2007, когато влязохме в ЕС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK