Правосъдният министър изключи Панайот Велков от списъка на синдиците

Министерството на Христо Иванов започва и поетапна проверка на дейността на всички синдици в България

Правосъдният министър изключи Панайот Велков от списъка на синдиците

Проверката на ведомството е показала превишаване на правомощията на синдика, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата ответници и т.н.

Ани Коджаиванова
7093 прочитания

Министерството на Христо Иванов започва и поетапна проверка на дейността на всички синдици в България

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Заповедта на министър Иванов е с предварително изпълнение, за да се предотвратят непоправими вреди на дружествата, на които Велков е синдик.

Министърът на правосъдието Христо Иванов е наредил изключването на нашумелия покрай делата за несъстоятелността на "Белведере" и ТВ7 синдик Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Това е станало със заповед на министъра от понеделник (12 януари 2015 г.), като е допуснато и предварителното изпълнение на заповедта (на основание чл. 60, ал. 1 от АПК), тъй като e от особена важност както да се предотвратят непоправими вреди на съответните дружества, на които Велков е назначен за временен синдик, така и да се обезпечи и гарантира сигурността на участниците в търговския оборот като цяло, уточняват от министерството. Министерството започва и поетапна проверка на дейността на всички синдици в България.  

Не за първи път

Проверката на дейността на Панайот Велков започна по няколко сигнала до министъра на правосъдието по различни дела, след като за пореден път синдикът се оказа главно действащо лице в скандален казус. В случая това бе делото "Белведере", по което имаше основателни съмнения, че е опит за превземане на дружествата на френския инвеститор в България с помощта на съда. Заради този случай и  френският посланик Ксавие дьо Кабан си позволи да заяви, че в българската правосъдна система има "гнили ябълки".

След като съдия Румяна Ченалова неоснователно лиши ръководството на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция" от правото да управляват компаниите си и предостави тази роля на Велков, той влезе в сградата на компаниите с помощта на охранители от компанията "Делта гард", наета за сметка на самите компании. Същата охранителна компания Велков използва и по друг скандален случай през лятото, когато като временен синдик по делото за несъстоятелност на ТВ7 запечата и офисите на телевизията. 

От "Белведере" заявиха пред "Капитал Daily", че от самото начало Велков е надвишавал правомощията си, изисквайки неправомерно информация, бавел е или не е предоставял въобще одобрението си по договори, вкл. за изплащане на заплати на служителите и т.н. А впоследствие е поел управлението на компанията, без да е запознат с дейността на компанията. От дружеството тепърва ще проверяват и калкулират щетите от тези действия. 

Резултатите от проверката

Правосъдното министерство е проверило цялостната дейност на синдика по всички пет търговски дела (все в Софийския градски съд), по които той е бил назначен. Констатирани са нарушения като превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата ответници от негова страна, при което те са натоварвани със значителна финансова тежест, както и различни действия, с които по същество е затруднявал упражняването на търговската дейност на дружествата. 

Отбелязан е и случаят, при който Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съда кореспонденция, водена между дружествата на "Белведере" и техните адвокати, която по закон е неприкосновена. Същата кореспонденция неправомерно бе цитирана и от съдия Румяна Ченалова при изслушването й по казуса през ВСС, с която тя опита да обясни решенията си по делото "Белведере". 

Заповедта на министър Иванов е с предварително изпълнение, за да се предотвратят непоправими вреди на дружествата, на които Велков е синдик.

Министърът на правосъдието Христо Иванов е наредил изключването на нашумелия покрай делата за несъстоятелността на "Белведере" и ТВ7 синдик Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  space35 avatar :-|
  space35

  Добро начало! Но по-важно е да се стигне до ефективна присъда!

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  освен отстраняване ,сега трябва да се проведе съд за неправомерни действия от страна на синдика ,предизвикване загуби на потърпевшите и осъждане да възстанови тези незаконни разходи , ако не може да лежи в затвора за особено голямо престъпление по служба и е време да се въведат същите изисквания за всички държавни и частни съдия изпълнители ,съдии ,прокурори , синдици ,администратори ,които със действията си предизвикват огромни щети в дейността на държавни и частни фирми и организации ,трябва лична отговорност ,примерно при над 10 минимални заплати за потърпевшите да се лежи от 3 години нагоре по затворите ,за да имат реална отговорност .

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Браво! Трябва отнякъде да се започне.
  Ред е и на г-жа Ченалова.

 • 4
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Време беше,няма да е и лошо да се разследва дейността му досега.

 • 5
  roum avatar :-|
  roum

  А Прокуратурата какво чака?

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Хубаво са го изключили, ама сега да си понесе отговорност, тия разходи дето ги е докарал за дружествата да ги възстанови, и да се види ако е нарушавал НК да влиза в затвора.

 • 7
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  г-н министъра изглежда свестен и почтен човек, Твърде деликатен бе в становището си за ползването от г-жа Сапунджиева на ведомствения апартамент в продължение на 12г. и ремонта със средства от фонд затворническо дело и нежеланието й да напусне това жилище след като няма основание да продължава да го ползва. Дано има повече решимост, за да постигне по-голяма ефективност на министерството. Би било добре министерството на правосъдието да установи единна деловодна система за съдилищата, за да няма особености и местни интерпретации от съдилищата и антидатиране на съдебни решения.

 • 8
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Този ще го похарчат. Няма как, пешките дават фира! Въпросът е дали ще се наложи да жертват и Ченалова?!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Докато българският народ не се научи да подкрепя и пази като зениците на очите си такива като -н Христо Иванов, който прави И ДОКАТО ПРАВИ ПРАВИЛНИТЕ И ТОЧНИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА НЕГО, ЗА ХОРАТА, ЗА ДЪРЖАВАТА И НЕ ЗАСТАНАТ ВСИЧКИ ЗАД НЕГО, ЗАЩОТО ТОЧНО ТАКИВА СТАВАТ НАЙ-ЯРОСТНИТЕ ОБЕКТИ НА НАЙ-ГНУСНИТЕ И СИЛНИ АТАКИ ОТ МАФИЯТА, НАДЕЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход