Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски и Ирена Кръстева

ДПС има силно влияние в прокуратурата и съдебната система

Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски и Ирена Кръстева

Данните в сигнала на "Протестна мрежа" са "единствено житейски възможни", но не са "потвърдени с други такива" приема Софийска градска прокуратура

15352 прочитания

ДПС има силно влияние в прокуратурата и съдебната система

© Велко Ангелов


Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който неформалното сдружение "Протестна мрежа" подаде преди десет месеца до главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от постановление на наблюдаващия проверката прокурор Боряна Бецова, с което "Капитал" се запозна.

В края на миналия февруари активистите на сдружението подадоха сигнал до Сотир Цацаров срещу банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски, издателя Ирена Кръстева и лидера на ББЦ Николай Бареков. Още в първите месеци стана ясно, че държавното обвинение е "разделило" сигнала и работи само в частта срещу банкера Цветан Василев – действие, което съвпадна с раздора в отношенията му с Делян Пеевски, чиито апогей беше поставянето на КТБ под особен надзор.

Прокуратурата напоително даваше информация за разследването срещу банкера, но нито веднъж официално не съобщи за това как се развива проверката срещу Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Николай Бареков.

Топли връзки

Ходът на СГП e повече от очакван. Ключовата структура в държавното обвинение се ръководи от свързания с ДПС прокурор Христо Динев (неговата съпруга е бивш съветник на депутата от партията Четин Казак). След назначаването на Динев на поста в началото на миналата година СГП повече от всякога започна да се поставя в услуга на Делян Пеевски. Най-яркият пример за това беше и образуваното там досъдебно производство за "убийството" на Пеевски, по което прокуратурата задържа и обвини незаконно трима човека.

Именно обвързаността на ръководството на СГП с партията, от която депутат е Делян Пеевски, беше причина от "Протестна мрежа" да поискат в сигнала проверката да не се възлага на градска прокуратура. Искане, което Сотир Цацаров отхвърля.

Прокурор Боряна Бецова е наблюдавала и разследването срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. През септември главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването се забавя заради швейцарските власти, които не разкривали банкова тайна. От швейцарската служба по правосъдие обаче отговориха официално пред "Дневник", че запитването от българското обвинение по казуса е пристигнало чак през ноември, но то е било върнато, защото е било общо и неясно.

Общи и кухи фрази

"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива", пише в постановлението си прокурор Бецова. Юристи, с които "Капитал" разговаря, в това число и действащи прокурори, коментираха, че постановлението показва формална и повърхностна проверка, в която изводите не са подкрепени с конкретни данни от проверката, а са просто хвърлени твърдения, че "всичко е наред".

От постановлението на прокуратурата става ясно, че тя е проверявала седем от направленията в сигнала на "Протестна мрежа" - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзка на депутата с фирми с неясен капитал, информация за наличие на разработки срещу Пеевски, "експресната" процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и неясно финансиране на движението на Николай Бареков.

Данъчна ревизия за Пеевски

Още в самото начало на постановлението се казва, че материалите срещу лидера на ББЦ са били отделени в друга преписка, проверката по която "продължава", но без да се посочват повече данни.  Прокурор Боряна Бецова обяснява, че в рамките на проверката са били "поискани и приобщени множество документи" за фирмите, споменати в сигнала, визирайки достъпната информация в Търговския регистър. Събрана е и информация от НАП за извършвани данъчни проверки срещу фирмите. На Делян Пеевски е била назначена данъчна ревизия за периода от 2008 до 2012 г., от която е станало ясно, че той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009, но не и за следващите две години, защото не е получавал доходи "освен трудови и приравними към тях правоотношения". Проверката не установила "несъответствие между притежаваните имущества, получени доходи и направени разходи". Охраната на Пеевски се извършва от частна фирма ("Командо"), като за това плаща майка му – Ирена Кръстева.
Във връзка с изнесените данни в сигнала, че през периода 2002-2004 г. Пеевски е извършил сделки с имоти на цени под пазарните, прокурор Бецова приема, "че българското законодателство не позволява сключването и изповядването пред нотариус на сделки с недвижими имоти на цени под данъчна оценка", а пък доколкото понятието "пазарна цена" било "абстрактно и плод на свободно договаряне", е "безпреметно да се разширява периметърът на тълкуване в тази насока". В сигнала на "Протестна мрежа" бяха изнесени данни, че дружествата, които издават вестниците, близки до Ирена Кръстева, са декларирали печалби, които силно се разминават с динамиката на пазара на печатните издания, който се "свива" през последните години. Тази печалба се трансформира в недвижими имоти, което мотивира активистите да поискат от държвното обвинение да провери дали няма данни и за пране на пари.

В постановлението, с което отказва образуване на разследване, се прави кратък преразказ на фирмените досиета на дружествата, свързани с Ирена Кръстева (който заема 1/3 от прокурорското постановление), цитирайки данни, достъпни за всеки в Търговския регистър. 

В прокурорския акт се цитират и резултати от провеждани през годините данъчни проверки на фирмите, като две от дружествата - "Балканска медийна компания" (която притежава по-голямата част от имотите, които Пеевски ползва) и дъщерното й дружество - "Нова българска медийна група холдинг", са били установени данъчни задължения – за първата фирма от 290 хил. лв., а за втората – 71 хил. лв. Задълженията обаче са били погасени от фирмите. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов още през лятото.

Прокурор Бецова приема, че за да има укриване на данъци, "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система". Тя стига до заключението, че не е работа на прокуратурата да проверява защо една фирма разпространява изданията си по-добре от други, т.е. не е работа на държавното обвинение да изяснява защо, след като всички издатели отчитат спад на приходите, фирмите на Кръстева отбелязват ръст.

Без производство за пране на пари

Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление". Във връзка с искането в сигнала да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки от службите, каквито данни имаше в различни медии, от прокуратурата, без да цитират конкретни доказателства, приемат, че тези твърдения се явяват "изолирани и неподкрепени". От постановлението на прокурор Бецова не става ясно въобще дали е изискана информация от ДАНС за такива разработки или не. По отношение на искането в сигнала да бъде проверена процедурата, по която Делян Пеевски е получил допуск до класифицирана информация само за няколко дни, от държавното обвинение приемат, че е безпредметно този факт да се проверява, защото вече е бил обект на проверка и нарушения не са открити. Прокурор Боряна Бецова не казва кой и кога е извършил тази проверка, но заключението й звучи странно на фона на скорошното признание на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, от което стана ясно, че процедурата е проведена в нарушение на законовите изисквания, защото е започнала, без да е било представено свидетелство за съдимост от Пеевски.
Прокуратурата не вижда и данни за търговия с влияние от страна на Делян Пеевски. Повод за сигнал в това отношение беше негово изказване пред агенция ПИК, в което той заявява, че по молба на Цветан Цветанов е осъществявал чадър над престъпни босове в медиите си. "Обемът на извършената проверка не изисква проследяване на публикациите в печатните издания на дружествата", заявява прокурор Бецова и приема, че в сигнала не се "характеризират" признаци за "корупционен умисъл".

Прокуратурата е проверила изнесените в сигнала факти, че на ул. "Иван Богданов" в Симеоново, където има къща, ползвана от Делян Пеевски, са били разместени пътни знаци. По време на подаване на сигнала на ъгъла на улицата със "Симеоновско шосе", където има постоянна охрана, е бил поставен знак за улица без изход, каквато "Иван Богданов" не е. След подаването на сигнала знакът е сменен, а от Столичната община тогава бяха цитирани от Mediapool, че нямат данни кой го е сменил. Прокурор Бецова само приема, че няма данни, че депутатът от ДПС лично е направил това, "следователно не могат да бъдат коментирани негови самоуправствени действия".

"Протестна мрежа":  Проверката не може да приключи без разпит на Цветан Василев

От "Протестна мрежа" заявиха, че ще обсъдят отказа на прокуратурата с юристите доброволци, които са участвали в съставянето му: "Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като "Булгартабак". Затварянето на дейността по сигнала, без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев, е, меко казано, странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ.  По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активи - ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни."

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който неформалното сдружение "Протестна мрежа" подаде преди десет месеца до главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от постановление на наблюдаващия проверката прокурор Боряна Бецова, с което "Капитал" се запозна.

В края на миналия февруари активистите на сдружението подадоха сигнал до Сотир Цацаров срещу банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски, издателя Ирена Кръстева и лидера на ББЦ Николай Бареков. Още в първите месеци стана ясно, че държавното обвинение е "разделило" сигнала и работи само в частта срещу банкера Цветан Василев – действие, което съвпадна с раздора в отношенията му с Делян Пеевски, чиито апогей беше поставянето на КТБ под особен надзор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • 1
  igla avatar :-|
  Непукистка

  Нищо ново под слънцето. Господарите не се разследват.

 • 2
  terorio avatar :-(
  terorio

  И слепият ще види, и глухият ще чуе, и индианците в Америка ще разберат що за порно става въпрос.
  Не се наядоха, не се наситиха, не се спряха. Господ ще ги съди !
  Дано България се възроди след този тумор, подобно на феникс !

 • 3
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  Една щастлива муцуна >:-)

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Е, сега дано да се намерия следващият съдия или адвокат да им "разбие" отново аргументите на прокуратурата, защото всички видяхме, как прокуратурата разчита случайности (седемте случайности около изчезването на тефтерчето Златанов) за да се оправдава, а сега и на "единствено житейски възможни" данни!!!
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/09/2450502_i_sudut_vidia_dp_i_dp_a_ne_10_v_tefterite_na_zlatanov/?ref=id&_ga=1.215484752.61085579.1420818758#comment-45

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Струва си човек да препрочита "разбиващото" мнение на съдията, за да не забравяме как прокуратурата манипулира:

  Цитат:
  Случайностите, в които САС трябва да повярва, за да изключи версията за манипулация, която би могла да преследва най-различни цели:

  1. Случайно разследващите дават за изследване оригинал, а пишат на три места в постановлението си че дават ксерокопие от ксерокопието.

  2. Случайно вещото лице изследва тефтерчето в неговата цялост и в оригинал, а посочва, че изследва номерирани страници.

  3. Случайно оригиналът е отделен с други материали в друго досъдебно производство и не е предоставен на първата инстанция.

  4. Случайно експертиза върху оригинала по ДП /досъдебно производство - бел. ред./ №9/2014г. по описа на СО – СГП е назначена близо девет месеца след отделяне на материалите и пет дни след като втората съдебна инстанция го иска.

  5. Случайно до изчезване на тефтерчето няма никакъв отговор на прокурорските инстанции на искането на съда да се посочи кой е експертът назначен от СО – СГП и да се осигури взаимодействие и предоставяне на достъп до оригиналния документ и на експерта, назначен от САС.

  6. Случайно тефтерчето се озовава в личната чанта на пенсиониран експерт и е злощастно откраднато 15 дни преди поредното съдебно заседание, в което няма как да не направи впечатление, че СГП и С. не съдействат ефективно на настоящия състав на САС и следващата логична стъпка е да бъде поискано съдействие от Главния прокурор.

  7. Случайно в резултат на всички изброени дотук случайности оригиналното тефтерче, след изземването му на 09.07.2013г. и ксерокопирането му на 10.07.2013г, не е виждано в неговата цялост от нито едно лице извън прокуратурата и привлечения от тях експерт Б., не е било предявено в оригинал на подсъдимия и неговата защита, нито на досъдебното производство, нито в двете производства пред СГС и САС и не на последно място не е било виждано никога от членовете на съответните съдебни състави.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Прокуратурата ОЧАКВАНО ...

 • 7
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Ти да видиш,каква изненада.

 • Петър Самсонов

  Както беше писал поетът:

  "Весели клонки над над са овесени.
  Колко са хубави - само за бесене!"

 • 9
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Снимката е чудесна. Отразява дълбокия душевен свят и скромността на тази нестандартна личност.

 • 10
  dimko avatar :-|
  dimko

  Чукане на заключена врата ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход