С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
63 12 яну 2015, 19:26, 13414 прочитания

Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски и Ирена Кръстева

Данните в сигнала на "Протестна мрежа" са "единствено житейски възможни", но не са "потвърдени с други такива" приема Софийска градска прокуратура

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който неформалното сдружение "Протестна мрежа" подаде преди десет месеца до главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от постановление на наблюдаващия проверката прокурор Боряна Бецова, с което "Капитал" се запозна.
В края на миналия февруари активистите на сдружението подадоха сигнал до Сотир Цацаров срещу банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски, издателя Ирена Кръстева и лидера на ББЦ Николай Бареков. Още в първите месеци стана ясно, че държавното обвинение е "разделило" сигнала и работи само в частта срещу банкера Цветан Василев – действие, което съвпадна с раздора в отношенията му с Делян Пеевски, чиито апогей беше поставянето на КТБ под особен надзор.
Прокуратурата напоително даваше информация за разследването срещу банкера, но нито веднъж официално не съобщи за това как се развива проверката срещу Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Николай Бареков.

Топли връзки


Ходът на СГП e повече от очакван. Ключовата структура в държавното обвинение се ръководи от свързания с ДПС прокурор Христо Динев (неговата съпруга е бивш съветник на депутата от партията Четин Казак). След назначаването на Динев на поста в началото на миналата година СГП повече от всякога започна да се поставя в услуга на Делян Пеевски. Най-яркият пример за това беше и образуваното там досъдебно производство за "убийството" на Пеевски, по което прокуратурата задържа и обвини незаконно трима човека.
Именно обвързаността на ръководството на СГП с партията, от която депутат е Делян Пеевски, беше причина от "Протестна мрежа" да поискат в сигнала проверката да не се възлага на градска прокуратура. Искане, което Сотир Цацаров отхвърля.
Прокурор Боряна Бецова е наблюдавала и разследването срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. През септември главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването се забавя заради швейцарските власти, които не разкривали банкова тайна. От швейцарската служба по правосъдие обаче отговориха официално пред "Дневник", че запитването от българското обвинение по казуса е пристигнало чак през ноември, но то е било върнато, защото е било общо и неясно.

Общи и кухи фрази
"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива", пише в постановлението си прокурор Бецова. Юристи, с които "Капитал" разговаря, в това число и действащи прокурори, коментираха, че постановлението показва формална и повърхностна проверка, в която изводите не са подкрепени с конкретни данни от проверката, а са просто хвърлени твърдения, че "всичко е наред".
От постановлението на прокуратурата става ясно, че тя е проверявала седем от направленията в сигнала на "Протестна мрежа" - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзка на депутата с фирми с неясен капитал, информация за наличие на разработки срещу Пеевски, "експресната" процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и неясно финансиране на движението на Николай Бареков.

Данъчна ревизия за Пеевски
Още в самото начало на постановлението се казва, че материалите срещу лидера на ББЦ са били отделени в друга преписка, проверката по която "продължава", но без да се посочват повече данни.  Прокурор Боряна Бецова обяснява, че в рамките на проверката са били "поискани и приобщени множество документи" за фирмите, споменати в сигнала, визирайки достъпната информация в Търговския регистър. Събрана е и информация от НАП за извършвани данъчни проверки срещу фирмите.
На Делян Пеевски е била назначена данъчна ревизия за периода от 2008 до 2012 г., от която е станало ясно, че той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009, но не и за следващите две години, защото не е получавал доходи "освен трудови и приравними към тях правоотношения". Проверката не установила "несъответствие между притежаваните имущества, получени доходи и направени разходи". Охраната на Пеевски се извършва от частна фирма ("Командо"), като за това плаща майка му – Ирена Кръстева.
Във връзка с изнесените данни в сигнала, че през периода 2002-2004 г. Пеевски е извършил сделки с имоти на цени под пазарните, прокурор Бецова приема, "че българското законодателство не позволява сключването и изповядването пред нотариус на сделки с недвижими имоти на цени под данъчна оценка", а пък доколкото понятието "пазарна цена" било "абстрактно и плод на свободно договаряне", е "безпреметно да се разширява периметърът на тълкуване в тази насока".
В сигнала на "Протестна мрежа" бяха изнесени данни, че дружествата, които издават вестниците, близки до Ирена Кръстева, са декларирали печалби, които силно се разминават с динамиката на пазара на печатните издания, който се "свива" през последните години. Тази печалба се трансформира в недвижими имоти, което мотивира активистите да поискат от държвното обвинение да провери дали няма данни и за пране на пари.
В постановлението, с което отказва образуване на разследване, се прави кратък преразказ на фирмените досиета на дружествата, свързани с Ирена Кръстева (който заема 1/3 от прокурорското постановление), цитирайки данни, достъпни за всеки в Търговския регистър. В прокурорския акт се цитират и резултати от провеждани през годините данъчни проверки на фирмите, като две от дружествата - "Балканска медийна компания" (която притежава по-голямата част от имотите, които Пеевски ползва) и дъщерното й дружество - "Нова българска медийна група холдинг", са били установени данъчни задължения – за първата фирма от 290 хил. лв., а за втората – 71 хил. лв. Задълженията обаче са били погасени от фирмите. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов още през лятото.
Прокурор Бецова приема, че за да има укриване на данъци, "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система". Тя стига до заключението, че не е работа на прокуратурата да проверява защо една фирма разпространява изданията си по-добре от други, т.е. не е работа на държавното обвинение да изяснява защо, след като всички издатели отчитат спад на приходите, фирмите на Кръстева отбелязват ръст.

Без производство за пране на пари
Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".
Във връзка с искането в сигнала да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки от службите, каквито данни имаше в различни медии, от прокуратурата, без да цитират конкретни доказателства, приемат, че тези твърдения се явяват "изолирани и неподкрепени". От постановлението на прокурор Бецова не става ясно въобще дали е изискана информация от ДАНС за такива разработки или не.
По отношение на искането в сигнала да бъде проверена процедурата, по която Делян Пеевски е получил допуск до класифицирана информация само за няколко дни, от държавното обвинение приемат, че е безпредметно този факт да се проверява, защото вече е бил обект на проверка и нарушения не са открити. Прокурор Боряна Бецова не казва кой и кога е извършил тази проверка, но заключението й звучи странно на фона на скорошното признание на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, от което стана ясно, че процедурата е проведена в нарушение на законовите изисквания, защото е започнала, без да е било представено свидетелство за съдимост от Пеевски.
Прокуратурата не вижда и данни за търговия с влияние от страна на Делян Пеевски. Повод за сигнал в това отношение беше негово изказване пред агенция ПИК, в което той заявява, че по молба на Цветан Цветанов е осъществявал чадър над престъпни босове в медиите си. "Обемът на извършената проверка не изисква проследяване на публикациите в печатните издания на дружествата", заявява прокурор Бецова и приема, че в сигнала не се "характеризират" признаци за "корупционен умисъл".
Прокуратурата е проверила изнесените в сигнала факти, че на ул. "Иван Богданов" в Симеоново, където има къща, ползвана от Делян Пеевски, са били разместени пътни знаци. По време на подаване на сигнала на ъгъла на улицата със "Симеоновско шосе", където има постоянна охрана, е бил поставен знак за улица без изход, каквато "Иван Богданов" не е. След подаването на сигнала знакът е сменен, а от Столичната община тогава бяха цитирани от Mediapool, че нямат данни кой го е сменил. Прокурор Бецова само приема, че няма данни, че депутатът от ДПС лично е направил това, "следователно не могат да бъдат коментирани негови самоуправствени действия".

"Протестна мрежа":  Проверката не може да приключи без разпит на Цветан Василев
От "Протестна мрежа" заявиха, че ще обсъдят отказа на прокуратурата с юристите доброволци, които са участвали в съставянето му: "Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като "Булгартабак". Затварянето на дейността по сигнала, без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев, е, меко казано, странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ.  По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активи - ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни."

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Разнобой сред управляващите за ремонта на Су-25 Разнобой сред управляващите за ремонта на Су-25

Според председателя на парламента Караянчева това ще става в Русия, според военно министерство – в Беларус

26 юни 2019, 542 прочитания

Вечерни новини: Оставка на шефа на строителния надзор в София, рекордни жеги в Европа Вечерни новини: Оставка на шефа на строителния надзор в София, рекордни жеги в Европа

И още: България ще се забави с чакалнята за еврозоната; Три варианта се обсъждат за партийните субсидии; Депутатите бързат да отхвърлят ветото за дивото къмпингуване

26 юни 2019, 660 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Борисов обяви държавна намеса за няколко банки, Стоянова - само за ПИБ

Правителството не може да помага на банки, без да е получило одобрение от Брюксел

Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

Климатичният завой на България

София влиза, макар и с някои уговорки, в лагера на страните в ЕС, които искат по-бързо свиване на парниковите емисии

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица