Коментари Daily 12 януари - Путин и петролното "влакче на ужасите"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 12 януари - Путин и петролното "влакче на ужасите"

През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.

Коментари Daily 12 януари - Путин и петролното "влакче на ужасите"

И още: В кръговото време на криминализацията; Рисковете пред икономиката 2015; Централна и Източна Европа - масовото бягство на лекарите

8555 прочитания

През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.

© MAXIM ZMEYEV


Централна и Източна Европа

През лятото в България млади лекари призоваха за refresh на системата.
Фотограф: Велко Ангелов

Масовото бягство на лекарите

От анализ на сайта на Deutsche Welle

През последните няколко години хиляди млади лекари от Централна и Източна Европа напуснаха родните си страни. Те се изнасят масово към държавите от Западна Европа и преди всичко в Германия, където запълват вакуума в местните болници, възникнал след заминаването на много германски лекари на работа в скандинавските страни и Швейцария.

Истинските потърпевши от тази миграция са пациентите в страните от Източна Европа. В Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния здравеопазването е де факто пред срив, като особено драматично е положението в селските райони. Болниците страдат от хроничен недостиг на кадри, а пред кабинетите се образуват огромни опашки от пациенти. Усилията на правителствата се оказват безплодни, което засилва още повече недоволството сред лекарите и ги кара да отправят поглед към чужбина.

"Проблемът е не само в това, че ни напускат много колеги, а най-вече в това, че си тръгват най-добрите", казва санитар от румънския град Тимишоара, цитиран в репортаж на германската обществена телевизия ARD. Тръгват си най-добрите - лекари, медицински сестри и санитари, които лесно си намират работа в чужбина, допълва той. Последиците за румънското здравеопазване са катастрофални: на 100 хиляди души се падат по двама лекари.

В Чехия пък в края на 2010 г.  4 хиляди от общо 16 хиляди болнични лекари подадоха почти едновременно молби за напускане - в знак на протест срещу лошите условия на труд. Протестната им акция премина под мотото "Благодарим, но се махаме", а исканията бяха свързани главно със заплащането. Заплатите им възлизаха тогава на около 2 хиляди евро месечно - два пъти по-малко от това, което биха получавали в Германия например. Но има и друга причина за масовото бягство на медици от Чехия: младите лекари чакат с години за място за квалификация, а през това време биват използвани като евтина работна ръка в университетските клиники.

Подобна е картината и в други страни от Централна и Източна Европа. Според полското списание W Sieci след промените през 1989 г. от Полша са емигрирали между 17 и 22 хиляди лекари. Повечето от тях са се установили в Германия, Великобритания, Ирландия и Норвегия, където заплащането е до шест пъти по-високо.

Масово бягат и лекарите от Унгария, Словакия, Румъния и България. Наскоро изследване на фондация "Отворено общество" показа, че средната възраст на лекарското съсловие в България се е вдигнала до 52 години, а делът на практикуващите лекари в пенсионна и следпенсионна възраст непрекъснато расте - за сметка на бързо намаляващия брой на младите медици.

Изследването показва още, че двама от всеки трима завършващи медицина мислят да емигрират на Запад. Бяга и средният медицински персонал - над 30 хиляди медицински сестри и фелдшери са напуснали България, а броят на желаещите да изучават тази трудна, но нископлатена професия е намалял драстично.

Всичко това води до огромни изкривявания, които задълбочават още повече различията между богатите западни и бедните източни страни в Европа, предупреждават експертите.

Петролното "влакче на ужасите"

През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.
Фотограф: MAXIM ZMEYEV

Какво Путин може да научи от африканските държави

От анализ в списание "Икономист"

Когато цените на суровините са високи, приходите от тях текат в бюджетите на страните износителки, а управляващите ликуват, често пренебрегвайки други сектори от икономиката с мисълта,  че добрите времена няма да имат край. Но той винаги идва.

Тогава тези държави разбират какво означава икономиката да е прекалено зависима от природните ресурси. Венецуела, която е с най-големите петролни резерви, е на ръба на фалита. А през 2015 г. руският президент Владимир Путин предстои да види как икономиката на страната му се свива с 5% според централната банка, като кредитният рейтинг на Русия най-вероятно ще бъде понижен до спекулативно равнище.

В същото време  обаче регионът в Африка, южно от Сахара, ще регистрира  5% ръст.

Два фактора обясняват защо някои износители се справят по-добре от други при падане на цените. Първият е подобряването на средата за бизнес. Според Световната банка през последните години същият регион на  Африка е отличникът по този показател, а Руанда, раздирана от вътрешна война преди 20 години, вече е пред Италия. 

Благоприятният бизнес климат насърчава преките чуждестранни инвестиции. През последните години в Африка те не намаляха въпреки глобалните трусове. Този поток помага на африканските икономики да се диверсифицират. Силният растеж на Нигерия се дължи не на нейния петролен сектор, който е в стагнация, а на финансите и други услуги. Дори Чад, иронизирана за това, че в икономиката й няма нищо друго освен износ на петрол, постепенно намалява своята зависимост.

Русия обаче не стана по-малко зависима от "черното злато". Диверсифицирането на руската икономика е по-трудно откогато и да било в резултат на рязкото свиване на чуждестранните инвестиции през 2014 г.

Вторият фактор е, че някои правителства харчат средствата си по-мъдро. Когато цените на суровините бяха високи, почти всички износителки "развързваха кесията", за да "спрат кранчето", щом се понижаваха. Русия все още го прави. Сега правителството няма пари, орязва държавните разходи, с което нанася допълнителни вреди.

А страни като Замбия например водят "противоциклична" фискална политика, като пестят в добри времена и харчат в лоши. Други разширяват данъчната си основа, за да се справят по-добре, когато продажбите на суровини намалеят. Допреди десетина години бюджетът на Ангола зависеше почти изцяло от петрола, но сега една трета от приходите идват от другаде.

Африка, която бе синоним на зависимост от ресурси, тази година ще бъде един от районите с най-бърз икономически растеж. Тя вече не е обречена да се вози на суровинното "влакче на ужасите". Ако Путин се бе опитал да слезе от него преди едно десетилетие, сега неговият народ нямаше да е изправен пред една толкова тежка година.

Коментар+

Никога вече $100 за барел

Ако предлагането остане същото, а търсенето продължи да пада, и петролът ще продължи да поевтинява. Но ако търсенето се повиши, цените могат да тръгнат нагоре. Но никога повече няма да видим цена от $100 за барел.

Ал-Уалид бин Талал, представител на саудитската кралска династия, пред USA Today

България 2015

В кръговото време на криминализацията

Стефан Попов, председател на "Риск Монитор", пред "Дневник"

Има завишени рискове за срив на някоя основна система. Отвъд тях средносрочно за страната е големият риск за срив на институционалната мрежа. Това може да стане при кръстосване и натрупване на взаимно усилващи се рискове на фона на общата криминализация на институциите.

България ще живее между тези два полюса: гражданския натиск за декриминализация на институциите и представителството, от една страна, и избягване на големи рискове, от друга. Това е междинно състояние, акуширане на някакво по-рационално бъдеще, но не е самото това бъдеще. И двата полюса са негативни, в тях още няма проект. Надеждата е да открият пространство за политически проект.

В България скандалите са всекидневие, нижат се в монотонен ритъм и не предизвикват трусове. Думата "развитие" е проблематична. За България не може да се каже в макромащаби, че се развива. Тя се върти в кръговото време на една полукриминализирана институционална среда. Трябва да се прекърши тази матрица, за да потече нормалното линейно време на развитието. Развитие ще има, когато случаят "Телерик" стане всекидневие, каквото всекидневие сега е политическата корупция.

Засега в България "стабилно управление" означава стабилен произвол и стабилно криминализиране на институциите. Нестабилността в момента е изпитание за този модел. Сега коалициите трябва да се предоговарят непрекъснато, а това води до повече откритост и видимост. Властта е доста по-затруднена да прави тайни договаряния и да разпределя институции като дялове.

На Бойко Борисов му се случват някакви неща, вероятно и за негова собствена изненада. В първия си мандат той управляваше страната натурално, като чифликчия – дупки, магистрали, лентички, следобеден мач. Но бутафорията от предмети няма общо с управлението на съвременната държава. Ако инстинктът му подскаже това, ще се остави да порасне.

Бъдещето на ДПС е в неговото вечно настояще, но все се открояват отделни фази. Макар винаги да се е занимавало с едър бизнес, преди беше по-тясно етническа партия. В последните десет години развива по-агресивно и откровено профил на хибриден холдинг. Не случайно му излезе псевдонимът "корпорацията". Това е леко рисковано, но засега не ги отмества от "вечното настояще".

Реформаторският блок ще го бъде някак, ще я кара така. При националистите няма политическа интрига. Т.нар. национална идея, каквото и да значи това, е тяхна валута, те я продават кога добре, кога зле. По-добре с това да се занимават. Ако са автентични, ще е по-опасно.

В България няма интересни политици. Любопитен е Путин. Първо, той е като КТБ и е интересно кога в Русия ще проумеят, че е разсипал страната им. На второ място, с него са свързани надеждите на влиятелни български кръгове, които поддържат утопичните енергийни проекти. На трето, той всява необясним страх в много политици в България. При сериозен трус в Русия в България ще има по-силно отражение, отколкото действията на ред местни политици.

За големи надежди с хоризонт не е смислено да се говори. Тук хоризонтът на бъдещето е сплескан като вчерашна мекица. Трябва да се решават отделни решими въпроси и да има непрекъснат общ натиск. Това е формулата на преобразяването.

Рисковете пред икономиката

От анализ на Десислава Николова в седмичния онлайн бюлетин на ИПИ

Най-общо българската икономика през 2015 г. ще бъде изложена на следните вътрешни и външни рискове:

1) Политическа несигурност

Този кабинет вече успя да премине през своя "Пеевски" момент (с промените за пенсионните вноски), макар и с по-малък интензитет. Още 1-2 спорни решения могат да го изпратят в историята и колелото "предсрочни избори - нестабилно правителство - предсрочни избори" да се завърти отново. Предвид факта, че в него участват представители на целия политически спектър (дясноцентристка, дясна, националистическа и лява партия), то бъдещи неразбирателства са, общо взето, гарантирани. Съответно малко вероятни са и по-смели реформи в най-проблемните обществени системи.

2) Трудна бюджетна консолидация

За 2015 е предвидено свиване на дефицита по консолидирания бюджет  до 3% (от 3,7% през 2014 г). Основният риск пред изпълнението на бюджета засега е цените на петрола да се окажат значително по-ниски спрямо заложената средногодишна прогноза от 99,7 долара за барел (брент). Този риск нарасна значително след поевтиняването му до около 50 долара за барел. Ефектите за бюджета са в две основни направления:

 • По-ниски приходи от ДДС върху вноса на суров петрол. През 2014 г. заради по-ниските цени на основни вносни суровини събраният ДДС върху вноса (до ноември) е с 5,8% по-малко спрямо 2013 г.

 • Вносна дефлация и продължаване на дефлационните процеси и през 2015 г. Към момента бюджетните прогнози са за инфлация от 2,4% средно за годината. Дефлацията през 2014 г., която достигна -0,9% средногодишно през ноември, беше една от причините за по-малко от очакваното нарастване на приходите в бюджета, особено от непреки данъци (другата беше свръхоптимистично планиране).   

3) Нова рецесия в ЕС

Този риск е постоянно надвиснал над континента през последните няколко години след излизането от кризата и последвалото я колебливо възстановяване. Очакванията за свит износ за Русия, продължаващият кредитен крънч (свито кредитиране) и забавяне на растежа в някои основни партньори на страните от ЕС (Китай) оставят възможността за рецесия на дневен ред.

4) Факторът Русия

Ако цените на петрола се задържат ниски, руската икономика ще пострада сериозно и съответно е много вероятно да свие вноса си, включително и от България. Русия понастоящем е една от основните износни дестинации за България сред страните, които не са членки на ЕС.

Централна и Източна Европа

През лятото в България млади лекари призоваха за refresh на системата.
Фотограф: Велко Ангелов

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Путлер едва ли е подозирал, че е възможен такъв срив на цените, макар че редица анализатори предупреждаваха, че наближава края на суперцикъла.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Типичен "брейн дрейн" за сметка на развиващите се страни, ние харчим за 18 години подготовка след което биват поемани от развитите страни "Изследването показва още, че двама от всеки трима завършващи медицина мислят да емигрират на Запад. Бяга и средният медицински персонал - над 30 хиляди медицински сестри и фелдшери са напуснали България, а броят на желаещите да изучават тази трудна, но нископлатена професия е намалял драстично." И после ще ни критикуват защо се "влачим" на опашката.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "daskal1":

  "Типичен "брейн дрейн" за сметка на развиващите се страни, ние харчим за 18 години подготовка"

  Така е даскале, въпроса е какво да се направи. Още повече че проблема далеч не е само с лекарите. Това което може да се направи е още по-дясна държава и съкращаване на следващи социални дейности. Например напъните на НЗОК да осигури здравеопазване на циганите, разни тарикати в стил "свободни зидари", който не плащат осигуровки и разбира се - държавните чиновници. Това е едната линия. Втората е пресичане на "кльопачката" в държавния сектор, като пак примера е държавните болници и фарма-мафията (тя "гълта" почти 50% от парите за драве). На държавните болници лека по лека трябва да им се измъква черджето изпод краката, така че да останат последна спирка за маргиналите с ниски доходи и качество "каквото се получи". Това за жалост означава за въвеждащата политическа сила да се самоубие електорално. Алтернативата е пълна съсипия, но провлачена във времето. По-широко погледнато, проблема е в криминалния характер на БГ държава, което гарантира бедност и разслоеност. Криминалната държава пък се услива от хибридната война на Русия.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Всички руски сателити и държави-жертви на хибридната война имат едни и същи дертове:
  * тежък криминален олигархизъм (от Украйна, през Молдова и БГ до Грузия);
  * изолация от външна намеса и инвестиции чрез системно неспазване на принципите на правовата държава;
  * продажна (главно в посока Русия) външна икономическа (и военна) политика;
  * блокирани правоохранителни, съдебни и разузнавателни служби;
  * ликвидирана армия (виж Украйна, Грузия, а и БГ).
  Горното води до обидно дълбока бедност и деструкция на обществото. Конфликта се балансира с усилена емиграция, която изважда най-активните и недоволни граждани и остават само послушните "совоци", цигани и техните господари. Средната класа се смазва с градска среда тип "кочина", ненормална липса на обществени услуги, ежедневна корупция и ненаказуеми престъпления срещу личността. Например пробация за сгазено и убито дете или отвличане. Обществата са системно индоктринирани в стил "крим наш" и "ще забогатеем от тръбата". Рано или късно, тази траектория довежда до пълен разпад и дори изчезването на целевите държави (Армения вече стана субект на РФ, Грузия я подгряват а Украйна е във война). Това разбира се не е проблем за Русия, защото тя точно това цели в стратегически план, за да покаже на руския мужик че може и по-зле и за да осигури комфорт на царя си. Като цяло е човеконенавистна система на каскадна васална подчиненост, много приличаща на османската военно-ленна система и в стила на окупация на Източна Европа след ВСВ.
  Базата за съществуване на тази ситуация е най-вече в обществения инфантилизъм на съветските хора, като под съветски разбирам всички родени през комуно-маймунщината, без значение дали в СССР или сателит. Силно помага изолацията, породена къде от регулации и визи (в самата Русия, Сърбия, Грузия, Беларус и подобни), както и от вече установената африканска бедност (БГ например). Ликвидира се обществения политически дебат чрез модели тип "Кой", унищожаване на свободната преса (пак платено с руски пари), както и чрез гигантската диверсионна корупция при която с държавни руски пари се купуват цели партии и политици (Гоце, Бялата Златка, БКП/ДПС и т.н.). Предателството на тези хора се заплаща с пари на Империята на злото. Науката История се обезобразява, работи се системно за пълната неграмотност на децата. Внушава се отчаяние в стил "нищо не може да се направи".
  Това е духовния, православен руски свят! Русия от десетилетия дава най-доброто от себе си в разработка на технологии за диверсия. Дори Кашпривоски навремето мисля беше просто лабораторен опит, целящ да се оцени възможността за телевизионно зомбиране. В БГ вече отчетливо има (доста) хора, които ненавиждат ЕС и отдават силна преференция на всичко руско, в ущърб на всичко българско. За тях пее Йосиф Кобзон и хора на руската армия. Огромно достижение, на фона на това че от ЕС непрекъснато получаваме разни блага, а всичките ни сделки с Русия водят до милиардни загуби. По един или друг повод и начин.
  Респектиран съм от способността на Русия да руши държави и общества. Малката ми надежда е Русия да фалира или да бъде поставена на колене (отново) преди да е изчезнала напълно държавата ми. Войната в Украйна е добър шанс.
  Ако Кери и Хамънд идват в БГ тази седмица за нещо от този спектър - готов съм да приема каквото и да било. БГ е близо да пълното изтребление, поради което и сделка с дявола е приемлива. Без чужда помощ не съм много сигурен че ще се справим.
  Кримнашизма и Алахакбарщината са опит на диваците да разрушат Рим. Всякакви лиготии за "съвместно съществуване" с бесните кучета е просто още един шанс за тях. Като казах Алахакбарщината - за съжаление в БГ я има И тази диверсия. Виж Пазарджик и не питай.
  Ще е цяло чудо ако оцелеем.

 • 8
  iazdakaja avatar :-|
  iazdakaja

  До коментар [#2] от "daskal1":

  "ние харчим за 18 години подготовка след което биват поемани от развитите страни"

  Да, но на 1 такъв се падат 10 отпадъка (икономически), които са на социални (повече или по-малко), облекчават безработицата в България и вкарват свеж кеш. Като теглиш чертата, развитите страни са прецакани, а ние се возим на техния влак гратис. То затова се вдигна такава врява за бългумънците из Европа.

 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Първо "ние харчим" са и родителите на учещите (а някои учебни дисциплини изискват доста допълнителни средства), второ всеки може да учи — въпрос на желание, и трето всеки има свободата да прави избор и да живее с последиците от избора си.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "misho73":

  И най-вече пазарни реформи в образованието а именно ПЛАТЕНО образование. За всички и навсякъде, никакви субсидии на бройка или университет. И определен брой стипендии за цялостна или частичн издръжка. И механизъм за опрощаването им при определени условия - например при 5 години работа по специалносттав България или при раждане на второ дете и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK