Коментари Daily 12 януари - Путин и петролното "влакче на ужасите"

И още: В кръговото време на криминализацията; Рисковете пред икономиката 2015; Централна и Източна Европа - масовото бягство на лекарите

През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.
През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.
През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.    ©  MAXIM ZMEYEV
През 2015 г. руският президент ще види как икономиката се свива с 5%, докато страни южно от Сахара ще регистрират такъв ръст.    ©  MAXIM ZMEYEV

Централна и Източна Европа


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • - 4
  • + 43

  Путлер едва ли е подозирал, че е възможен такъв срив на цените, макар че редица анализатори предупреждаваха, че наближава края на суперцикъла.

  Нередност?
 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • - 11
  • + 24

  Типичен "брейн дрейн" за сметка на развиващите се страни, ние харчим за 18 години подготовка след което биват поемани от развитите страни "Изследването показва още, че двама от всеки трима завършващи медицина мислят да емигрират на Запад. Бяга и средният медицински персонал - над 30 хиляди медицински сестри и фелдшери са напуснали България, а броят на желаещите да изучават тази трудна, но нископлатена професия е намалял драстично." И после ще ни критикуват защо се "влачим" на опашката.

  Нередност?
 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 6
  • + 32

  До коментар [#2] от "daskal1":

  "Типичен "брейн дрейн" за сметка на развиващите се страни, ние харчим за 18 години подготовка"

  Така е даскале, въпроса е какво да се направи. Още повече че проблема далеч не е само с лекарите. Това което може да се направи е още по-дясна държава и съкращаване на следващи социални дейности. Например напъните на НЗОК да осигури здравеопазване на циганите, разни тарикати в стил "свободни зидари", който не плащат осигуровки и разбира се - държавните чиновници. Това е едната линия. Втората е пресичане на "кльопачката" в държавния сектор, като пак примера е държавните болници и фарма-мафията (тя "гълта" почти 50% от парите за драве). На държавните болници лека по лека трябва да им се измъква черджето изпод краката, така че да останат последна спирка за маргиналите с ниски доходи и качество "каквото се получи". Това за жалост означава за въвеждащата политическа сила да се самоубие електорално. Алтернативата е пълна съсипия, но провлачена във времето. По-широко погледнато, проблема е в криминалния характер на БГ държава, което гарантира бедност и разслоеност. Криминалната държава пък се услива от хибридната война на Русия.

  Нередност?
 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 5
  • + 48

  Всички руски сателити и държави-жертви на хибридната война имат едни и същи дертове:
  * тежък криминален олигархизъм (от Украйна, през Молдова и БГ до Грузия);
  * изолация от външна намеса и инвестиции чрез системно неспазване на принципите на правовата държава;
  * продажна (главно в посока Русия) външна икономическа (и военна) политика;
  * блокирани правоохранителни, съдебни и разузнавателни служби;
  * ликвидирана армия (виж Украйна, Грузия, а и БГ).
  Горното води до обидно дълбока бедност и деструкция на обществото. Конфликта се балансира с усилена емиграция, която изважда най-активните и недоволни граждани и остават само послушните "совоци", цигани и техните господари. Средната класа се смазва с градска среда тип "кочина", ненормална липса на обществени услуги, ежедневна корупция и ненаказуеми престъпления срещу личността. Например пробация за сгазено и убито дете или отвличане. Обществата са системно индоктринирани в стил "крим наш" и "ще забогатеем от тръбата". Рано или късно, тази траектория довежда до пълен разпад и дори изчезването на целевите държави (Армения вече стана субект на РФ, Грузия я подгряват а Украйна е във война). Това разбира се не е проблем за Русия, защото тя точно това цели в стратегически план, за да покаже на руския мужик че може и по-зле и за да осигури комфорт на царя си. Като цяло е човеконенавистна система на каскадна васална подчиненост, много приличаща на османската военно-ленна система и в стила на окупация на Източна Европа след ВСВ.
  Базата за съществуване на тази ситуация е най-вече в обществения инфантилизъм на съветските хора, като под съветски разбирам всички родени през комуно-маймунщината, без значение дали в СССР или сателит. Силно помага изолацията, породена къде от регулации и визи (в самата Русия, Сърбия, Грузия, Беларус и подобни), както и от вече установената африканска бедност (БГ например). Ликвидира се обществения политически дебат чрез модели тип "Кой", унищожаване на свободната преса (пак платено с руски пари), както и чрез гигантската диверсионна корупция при която с държавни руски пари се купуват цели партии и политици (Гоце, Бялата Златка, БКП/ДПС и т.н.). Предателството на тези хора се заплаща с пари на Империята на злото. Науката История се обезобразява, работи се системно за пълната неграмотност на децата. Внушава се отчаяние в стил "нищо не може да се направи".
  Това е духовния, православен руски свят! Русия от десетилетия дава най-доброто от себе си в разработка на технологии за диверсия. Дори Кашпривоски навремето мисля беше просто лабораторен опит, целящ да се оцени възможността за телевизионно зомбиране. В БГ вече отчетливо има (доста) хора, които ненавиждат ЕС и отдават силна преференция на всичко руско, в ущърб на всичко българско. За тях пее Йосиф Кобзон и хора на руската армия. Огромно достижение, на фона на това че от ЕС непрекъснато получаваме разни блага, а всичките ни сделки с Русия водят до милиардни загуби. По един или друг повод и начин.
  Респектиран съм от способността на Русия да руши държави и общества. Малката ми надежда е Русия да фалира или да бъде поставена на колене (отново) преди да е изчезнала напълно държавата ми. Войната в Украйна е добър шанс.
  Ако Кери и Хамънд идват в БГ тази седмица за нещо от този спектър - готов съм да приема каквото и да било. БГ е близо да пълното изтребление, поради което и сделка с дявола е приемлива. Без чужда помощ не съм много сигурен че ще се справим.
  Кримнашизма и Алахакбарщината са опит на диваците да разрушат Рим. Всякакви лиготии за "съвместно съществуване" с бесните кучета е просто още един шанс за тях. Като казах Алахакбарщината - за съжаление в БГ я има И тази диверсия. Виж Пазарджик и не питай.
  Ще е цяло чудо ако оцелеем.

  Нередност?
 • 8
  iazdakaja avatar :-|
  iazdakaja
  • - 5
  • + 11

  До коментар [#2] от "daskal1":

  "ние харчим за 18 години подготовка след което биват поемани от развитите страни"

  Да, но на 1 такъв се падат 10 отпадъка (икономически), които са на социални (повече или по-малко), облекчават безработицата в България и вкарват свеж кеш. Като теглиш чертата, развитите страни са прецакани, а ние се возим на техния влак гратис. То затова се вдигна такава врява за бългумънците из Европа.

  Нередност?
 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • - 10
  • + 6

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Първо "ние харчим" са и родителите на учещите (а някои учебни дисциплини изискват доста допълнителни средства), второ всеки може да учи — въпрос на желание, и трето всеки има свободата да прави избор и да живее с последиците от избора си.

  Нередност?
 • 10
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 1
  • + 14

  До коментар [#3] от "misho73":

  И най-вече пазарни реформи в образованието а именно ПЛАТЕНО образование. За всички и навсякъде, никакви субсидии на бройка или университет. И определен брой стипендии за цялостна или частичн издръжка. И механизъм за опрощаването им при определени условия - например при 5 години работа по специалносттав България или при раждане на второ дете и т.н.

  Нередност?
Нов коментар