С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 14 яну 2015, 21:05, 4554 прочитания

Коментари Daily 14 януари - Синдромът "компрометирана независимост"

И още: Този парламент може да направи много поразии; Петролните пазари: добре дошли в старата нормалност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Позиция

Синдромът "компрометирана независимост"


От коментар на Иван Бедров в clubz.bg

Докато коментираше темата, Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) - комисията, която реши да не отнеме лиценза на "КПМГ България", въпреки че в продължение на пек години одиторите са се подписвали, че всичко в КТБ е супер, каза: "Инспекторите излизат със заключение, че независимостта на одитора е компрометирана."

Изразът си има дефиниция - онези случаи, когато има заплаха срещу одитора или пък "пряко или непряко финансово, бизнес, трудово правоотношение или друго взаимоотношение между одитора по закон, одиторската фирма или верига и одитираното предприятие".Какви красиви думи! Само можем да си представяме какво би могло да бъде едно "друго взаимоотношение". Но пък резултатът е пред очите ни: нещо, което не било точно банка, получава в бележника шестици от българския клон на световноизвестна компания.

От своя страна КПНРО се събира, за да вземе логичното решение и всеобщото очакване е да се отнеме лицензът на одитора. И отново плъзва миризмата на компрометирана независимост - лицензът остава.

Абревиатурата КТБ явно навсякъде я носи със себе си. Няколко дни след описания случай Върховният административен съд излиза с решение, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на банката от БНБ, защото към момента не те, а синдиците я представлявали. В този случай всеки си задава въпроса как така собствениците на една банка да нямат право да обжалват отнемането на лиценза й.

После Софийската градска прокуратура прекратява проверката по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, защото описаните нарушения били "хипотетична възможност".

После Комисията за финансов надзор глобява "Капитал" и "Дневник" със 160 хиляди лева, защото са публикували разследвания по теми, които задължените по закон институции не забелязват.

Толкова много случайности само за една седмица. Толкова много компромати срещу независимостта...
Когато почти всички институции в държавата миришат на компрометирана независимост, тогава сме опасно близко до състоянието "пленена държава" - според дефиницията вид политическа корупция, при която частен интерес определя решенията на институциите с помощта на незаконни и невидими връзки.

Нещо като компрометирана независимост, нали? Или като ядосани хора, които хвърлят камъни по властта, скандирайки "Мафия".

България 2015

Този парламент може да направи много поразии

Красен Станчев, икономист, в поредицата на "Дневник" с прогнози за годината

Поначало стабилно мнозинство от различни по нагласа политически партии е възможно само ако общият знаменател на действията им е добре формулиран. Сега общият знаменател би могъл да бъде: стабилизиране на фиска и на енергетиката, както и и възстановяване на управлението на закона и държавната машина.

Тази задача би изисквала отказ от специална стопанска политика и от вяра в чудеса, а вместо това -  завой обратно към традициите на периода 1997 - 2007 г. Всичко свършено до момента обаче показва, че управляващата коалиция прави точно обратното. Затова като най-опасното за страната се очертава глупостта на управляващите - тя няма да навреди само на тях, а на всички. 

Следствие на управлението на глупостта например е опитът за национализация на частните пенсионни фондове чрез заблудата, че пенсиите в държавното осигуряване са гарантирани. А това, което може да се направи, е да се увеличи възрастта за пенсиониране, да се "оплоскостят" вноските в НОИ, като се премахнат праговете и уж швейцарското правило, да се засили конкуренцията между фондовете.

Стопански растеж ще има, вероятно на нивото на 2014 г. Трусове извън бюджетната сфера не очаквам, включително в банковия сектор - очевидно е, че КТБ е изолиран случай. Но това не означава, че няма системни опити за разклащане на банковата система.

Най-опасни са леко заглъхналите в момента начинания като идеята за въвеждане на фалит на физическите лица, опити за засилване на правата на длъжниците чрез промени в ГПК, създаване на пречки пред изпълнението на договорите, общото равнище на управлението на закона и повтарящите се нелогични решения на съда и прокуратурата по няколкото проблемни казуса от миналата година.

Не на последно място - популистките идеи за промени в закона за БНБ, които биха отменили личната отговорност на подуправителите и гуверньора.
Този парламент може да направи много поразии. А по повод промените в пенсионното дело се видя, че правителството се опитва да прави всичко против нормалната икономическа логика.

Не виждам негативни ефекти от спада на цените на горивата, макар за фиска да има известен риск за по-малко приходи от ДДС и акцизи.

През 2015 ще следя енергетиката с повишено внимание - след създаването на т.нар. енергиен борд, което даде кураж за смяна на ръководството на ДКВЕР и за вдигане на цените на електроенергията с 10%, всичко спря. А бордът трябва да продължи работата си в две направления: обосноваване на отказа от несъответстващи на закона политики на ДКЕВР - като тези за лицензите и договорите, и ново увеличаване на цените на тока.

Аргументът, че това ще натовари домакинските бюджети, е невалиден. При два пъти по-бедно население през 2003 - 2005 г. цените на електроенергията се повишиха с 45%. Да не говорим, че ниските цени субсидират 20% от домакинствата - тези, които са по-богати.

За последните 10 години инвестициите в енергетиката са 17 млрд. лв. (част от тях безсмислени), поскъпването на електроенергията е с 30%, а инфлацията - над 42%.  При това положение никоя инвестиция не може да се изплати.


Петролните пазари

Добре дошли в старата нормалност

От анализ във "Вашингтон пост"

Трудно е да се каже докъде могат да стигнат цените на петрола, след като в понеделник паднаха до петгодишно дъно, а Goldman Sachs и Societe Generale понижават прогнозите си. Да се правят предвиждания в това отношение е рисковано занимание. През юни миналата година  Barclays прогнозира цена 109 долара за барел през четвъртото тримесечие, а реалността се оказа с над 50 долара по-малко.

В интервю за специализираното издание Argus Global Markets на въпроса дали петролът ще стигне отново цена от около 100 долара за барел министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуейми отговори: "Може и да не се случи."
В това отношение трябва да се имат предвид няколко фактора:

- Сегашните равнища, както и цикличното колебание на цените, което се наблюдава от юни, не е "новата нормалност" за петрола, това е старото нормално. На световните пазари приключи 8-годишен период на исторически високи цени на петрола, най-високите след 1979 - 1983, когато заради иранската революция и иранско-ираксата война двете страни, които са сред най-големите износителки, нарушиха предлагането. А от 60-те години насам цените на петрола са достигнали исторически максимуми през 2008, 2011, 2012 и 2013 г.

 
- Между цените и реалните промени в търсенето и предлагането има забавяне. През последните четири години при изключително високите цени на нефта наблюдавахме рязко повишаване на инвестициите в нови проекти - от Северна Дакота до руските арктически територии. През декември въпреки поевтиняването петролният добив в Ирак например се е повишил с около половин милиард барела дневно, именно резултат на дългогодишните инвестиции.

Забавянето им в глобален мащаб, както и нарастване на потреблението ще възстановяват петролните цени с времето, но през идните месеци според  Barclays е възможно свръхпредлагането да нарасне с 1 млн. барела дневно. 

- Саудитска Арабия е движещата сила зад спада на цените - с отказа от практиката да намалява добива си, за да ги поддържа изкуствено. И изглежда много решителна в новата си стратегия, очаквайки ниските цени да подействат като студен душ върху инвестиционния ентусиазъм за добив от руските арктически територии, канадските петролни пясъци, американските шисти и скъпите офшорни бразилски проекти. Това са дългосрочни проекти, разчитащи на дългосрочни цени на петрола.

Саудитска Арабия може да си позволи по-продължително чакане. За разлика от Венецуела например тя разполага с големи спестявания, с които може да преживее дълъг период на ниски цени - правителството предвижда 32% спад на петролните приходи. Освен това разходите по производството са най-ниски в света - около 4 до 5 долара на барел, според ресорния министър Нуейми.
 
По думите му в отговор на ниските цени на суровината "рано или късно" скъпите петролни в бразилските офшорни райони, по крайбрежието на Западна Африка и в непристъпната Арктика неизбежно ще се свият, а за Русия и Иран коментира, че страдат не само от поевтиняването на "черното злато", но и от политическото си поведение, довело до санкциите, с думите: "Проблемът им е по-съществен от цените на петрола."
 
- Бумът на шистовия петрол в САЩ може би е най-важният фактор. През 2014 г. производство му надмина добива на всички отделно взети страни от ОПЕК с изключение на Саудитска Арабия. С 8.6 милиона барела дневно САЩ достигнаха най-високото си равнище на производство от  30 години. И засега перспективата за спад в добива на шистовия петрол не е толкова близка.
 
Рано или късно цикълът ще се завърти. В което и саудитският министър е убеден: "Въпросът е кога ще се повишат цените, а не дали."
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

И още: Кьовеши официално е европейски главен прокурор; Борисов свиква Съвета за сигурност заради Сирия

14 окт 2019, 1049 прочитания

Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти

В МВР е постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал"

14 окт 2019, 663 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
София и Лондон обсъдиха нови мерки в борбата с тероризма

По време на посещението си в София, британският външен министър се обяви за продължаване на санкциите срещу Русия

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов