Партньорски хеттрик

Сгъстените посещения на Джон Кери, Филип Хамънд и Йенс Столтенберг са сигнал за подкрепа на България и придърпването й в евро-атлантическата орбита

Едно прекрасно приятелство
Едно прекрасно приятелство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Едно прекрасно приятелство
Едно прекрасно приятелство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Съвпадението няма как да не направи впечатление. За по-малко от половин месец в България идват трима високопоставени представители на западните й партньори. Двама от тях, британският външен министър Филип Хамънд и американският държавен секретар Джон Кери, дори си направиха съвместна закуска в София, след като се засякоха в града в четвъртък сутрин. До края на януари се очаква да дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Сгъстяването на присъствието съвсем естествено повдигна въпроса, формулиран от източноевропейския кореспондент на британската BBC Ник Торп по следния начин: какво точно търсят Хамънд, Кери и Столтенберг в София и дали ще го намерят. Желанието за контакт изпъква още по-ярко на фона на изолацията, в която бе изпаднала България по време на кабинета "Орешарски", когато най-западната точка, която премиерът посети (с изключение на неизбежните визити в Брюксел за Европейските съвети), беше Хърватия, а визити на лидери от ЕС в София отчетливо липсваха.

Партньорският хеттрик сега се обяснява със случващото се както в България, така и навън. Макар сближаването на визитите да е до известна степен съвпадение, символиката е силна. Първо, това е начин съюзниците да се уверят, че сегашното правителство в София върви в правилната посока след залитанията при Орешарски, когато имаше сериозни притеснения, че страната се превръща в най-слабото звено в ЕС и НАТО и гледа повече на изток, отколкото на запад. Второ, разговорите са възможност партньорите да чуят как се чувства и какво мисли България, която е близо както до конфликта в Украйна, така и до самообявилия се халифат на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). И трето, ЕС и НАТО показват подкрепа. Fox News отрази визитата на Кери със снимка, в която американският държавен секретар се държи за премиера Бойко Борисов, за да не се подхлъзне по леда на жълтите павета в София. Но ситуацията е по-скоро обратната - България има нужда от стабилната опора на партньорите си.

"Има активна загриженост за нестабилността в Източа Европа в резултат на руската политика в Украйна и разпада на отношенията между Русия и Запада. Нарастващите трудности в Близкия изток, отекващи в Турция, са друг повод за притеснение. Посещението на държавния секретар в София е показателно колко е важен регионът като цяло и България в частност за администрацията на президента Барак Обама. Още по-показателно е, че Вашингтон се стреми да засили стабилността в Черноморския регион", казва пред "Капитал" Ерик Джоунс, директор на Bologna Institute for Policy Research към Johns Hopkins University.

Всъщност идването на Кери (което е първата официална визита на държавен секретар на САЩ в България от много време, тази на Хилъри Клинтън през 2012 г. беше работна) е планирано отдавна, но идеята е била то да се случи през март. Изтеглянето по-рано е силен политически знак на фона на спирането на газопровода "Южен поток" и изострянето на ситуацията в Близкия изток. Посещението на Столтенберг толкова скоро след встъпването му в длъжност е реверанс в същата посока. Сигнал за добра воля са и започването на Американско-български стратегически диалог, който ще се изразява в редовни срещи във Вашингтон и София, както и символични жестове като създаването на четири работни групи за сътрудничеството между България и САЩ.

"Това е привилегията на фронтовата линия. Когато сме просто периферия, колкото и да обясняваме, че имаме трудности, чувствителността е съвсем различна. Когато сме се превърнали във фронтова линия, е друго. Партньорите сами идват и ни питат: "Вие имате ли проблеми?" И това, което казваме ние, дори да е същото, както преди, звучи по различен начин", казва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR). Според нея основното послание на визитите е да покажат политическа подкрепа и да кажат: "Ние сме наистина до вас, членството в ЕС и НАТО не е само на хартия."

Паралелно с това хладната война между Запада и Москва засилва вниманието не само към енергийната и оръжейна зависимост на България от Русия, но и към вътрешните й слабости. Неслучайно върховенство на закона, корупция и реформа на съдебната система бяха сред ключовите думи, изречени от Кери в София. Нито Брюксел, нито Вашингтон биха искали страната да тръгне по пътя на Унгария например, който все повече сочи встрани от демокрацията и близо до Москва. "Видимо е, че ЕС и НАТО полагат усилия, за да са сигурни, че страни като България могат да устоят на натиска в една такава ситуация", казва Весела Чернева. Така София получава загриженост и внимание. От нея се иска да покаже, че ги заслужава и е сериозен партньор.

Сигурни заедно 

"Първото нещо, в което искам да ви уверя, е, че ангажиментът на Америка към България по линия на член 5 на НАТО е твърд като скала. Като съюзници САЩ и България са рамо до рамо повече от десетилетие, насърчавайки сигурността в глобален мащаб – от Балканите до Афганистан и Ирак. И сега стоим един до друг и днес", обяви Кери в четвъртък след срещата си с премиера Бойко Борисов. Преведено, това означава, че Вашингтон препотвърждава ролята си в колективната отбрана на страната ни, тоест, че каквато и да е форма на нападение над България ще се приеме като нападение срещу САЩ и акт на война. През последните месеци американският държавен секретар направи почти аналогични изявления при посещенията си в съюзнически държави, които граничат с Русия и раздираната от сепаратистки конфликт Украйна. От своя страна София е обявила, че ще инвестира повече средства в отбранителни способности, въпреки че на практика прави точно обратното. Според решенията на срещата в Уелс членовете на НАТО трябва да започнат да отделят поне 1.5% от своя БВП за отбрана – нещо, с което малцина се съобразяват. За България този процент в момента е около 1.1.

Друг интересен детайл е, че според Министерството на отбраната държавният секретар на САЩ Джон Кери е оценил високо приноса на страната ни в изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море. За алианса този воден басейн се очертава като стратегически, тъй като е разположен равноотдалечено от поне два конфликтни региона – Югоизточна Украйна и териториите на Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ. Така може да се очаква още по-интензивно присъствие на натовски плавателни съдове в български териториални води, повече съвместни военноморски учения и по-голям приоритет върху развитието на българския флот и крайбрежната му инфраструктура.

След срещата на Кери и Борисов стана ясно и че за момента не се предвижда промяна във формата за подсилване на югоизточния фланг на НАТО, лансиран по време на срещата на върха в Уелс. Става дума за така наречения Readiness action plan, който не предвижда постоянно предислоциране на войскови подразделения на алианса в източна посока, но за сметка на това ще увеличи количеството и интензивността на военните учения в този регион. По този начин се цели да се постигне постоянна ротация на военни контингенти в държавите, в близост до чиито граници бушуват въоръжени конфликти. В случая с България този тип учения ще се провеждат основно на т.нар. българско-американски съвместни съоръжения – полигона "Ново село", авиобаза "Граф Игнатиево" и авиобаза с предно разполагане "Безмер", където в момента тече ремонт на пистата на стойност 30 млн. евро, които целево бяха отпуснати по линия на НАТО.

От практическа гледна точка най-важна е позицията на Кери, заявена по отношение на превъоръжаването на българските въоръжени сили. "Партнираме си с България, за да модернизира армията си и да я направи по-съвместима с НАТО", обяви държавният секретар на САЩ. По информация на "Капитал" от българската страна както на Кери, така и на Хамънд е връчен нонпейпър с молба за въвеждане на облекчена процедура за "каскадиране" (излишното модерно въоръжение от една страна членка да се прехвърля към друга). Ако тя бъде одобрена, това означава, че България ще може по-лесно да получава използвано оръжие от американската и британската армия. По тази линия може да бъдат предоставени например щатски бронетранспортьори, използвани до момента в Афганистан. В нонпейпъра изрично са споменати самолети, което означава, че София има амбиции да се опита да получи безвъзмездно ескадрила изтребители втора ръка. След посещението на Кери също така стана ясно, че значително ще бъдат увеличени средствата, които САЩ ще ни отпуснат по програмата Foreign Military Financing (FMF).

Според източник от външно министерство в разговорите в София Хамънд е обещал Великобритания да помогне за "управлението" на границата с Турция (което може да означава както оборудване, така и хора, които да обучават българските си колеги) и да упражни "натиск" върху Турция да помогне за решаването на въпроса с преминаващите бойци на ИДИЛ. Същевременно през седмицата в резултат на дипломатическия натиск Министерството на правосъдието е форсирало проекта за промени в Наказателния кодекс, които да отразят Резолюция 2178 на ООН, засягаща "радикалния" туризъм. Ще бъдат добавени текстове, които инкриминират не само действията по набиране или обучение на терористи, но и самото обучение, както и приготовлението за него.

Енергетика и още нещо

Когато през март 2012 г. на посещение в София пристигна американският държавен секретар Хилъри Клинтън, очакванията бяха за американски натиск за отказа от забраната за проучване за шистов газ в България. Епизодът дори залегна в разследване на Mother Jones, ляво американско списание, за лобирането от страна на Държавния департамент в полза на американски компании. Само месец след това България се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене", а няколко месеца по-късно американската Westignhouse подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" да проучи алтернативите за изграждане на нова мощност на площадката на централата. Естествено най-добрият вариант се оказа предлаганият от Westignhouse.

Очевидно енергетиката е основа и във визитата на наследника на Клинтън Джон Кери. Контекстът е зависимостта на България от енергийните доставки на Русия - тема, за която американският държавен секретар отдели най-много време. Според български източници той е обещал да помогне на България за това газовите връзки с Гърция да бъдат финансирани от ЕС и по този начин да се отвори нов канал за внос на газ към България. Всъщност газовата връзка между Стара Загора и Комотини ще бъде изградена със или без американска помощ, а замесването на САЩ по-скоро показва несигурността на българската страна.

По-важните послания са две. САЩ са готови да изпратят съветник, който да помогне за написването на новата енергийна стратегия на България. Това е документ, който отдавна трябваше да бъде направен - в него ясно да се вижда какви биха били енергийните потребности на страната и как те най-икономично да бъдат посрещнати в следващите две години. Помощ в същата насока е обещала и Германия. Като пренебрегнем факта, че точно тези две страни не са най-добрият пример за добра енергийна политика, без подобна стратегия ще бъде трудно да се излезе от сегашния хоас в енергийната система. Ясната политика се изисква например от AES и ContourGlobal, собствениците на ТЕЦ "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", за да започнат евентуално преговори за промяна на дългосрочните им договори. Съветникът може да помогне и за диверсифициране на газовите доставки. Помощта на САЩ например беше инструментална - цялото проучване беше платено от американска страна - в успеха на Литва бързо и относително евтино да се снабди със собствен терминал за втечнен газ (вижте повече на стр. 22).

Единственият проблем в това е евентуалният конфликт на интереси - докато американското правителство лобира за Westinghousе, може да се окаже проява на недобър вкус американски консултант да съветва България за бъдещите й енергийни нужди. Джон Кери също спомена проекта на Westihghouse като форма на излизане от руското влияние, което е проблематичен аргумент - не може икономическите сметки да се заместват със символични и скъпо струващи жестове. Както казва председателят на комисията по енергетика в Народното събрание (и бивш министър на енергетиката) Делян Добрев, изграждането на новия седми блок на "Козлодуй" може да струва 10% от БВП на България за една година. И в момента целият риск се поема от българска страна. Въпреки че формално американската компания се води инвеститор в проекта, тя има опция да продаде дела с началото на експлоатацията на централата. И въпреки че държавата не поема гаранции (за които толкова много говори премиерът Бойко Борисов), финансовата тежест ще се носи от АЕЦ "Козлодуй". Ядрената централа е съакционер в общата компания в Westinghouse и трябва да изкупи американския дял, а правителството няма как да я остави да фалира.

В случая американската страната не трябва да бъде изцяло обвинявана в предвижването на проекта - в крайна сметка има решение на Министерския съвет за проучване за изграждане на нова ядрена мощност и Westinhghouse агресивно лобира за своя проект. Проблемът е София да не приеме отново неизгоден за нея проект, който е облечен в политически мотиви.