БАН купува суперкомпютър за 3.3 млн.лв.

Това ще е втората подобна машина в страната, а от нея ще могат да се възползват и малки и средни предприятия

България купи първия си суперкомпютър Blue Gene на IBM за 5.4 млн. лв. през 2008 г. Машината се използва от учени.
България купи първия си суперкомпютър Blue Gene на IBM за 5.4 млн. лв. през 2008 г. Машината се използва от учени.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
България купи първия си суперкомпютър Blue Gene на IBM за 5.4 млн. лв. през 2008 г. Машината се използва от учени.
България купи първия си суперкомпютър Blue Gene на IBM за 5.4 млн. лв. през 2008 г. Машината се използва от учени.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Акцент

Засега БАН не обясняват защо има нужда от втора толкова мощна машина, както и откъде ще дойде финансирането за нея.

 

Българската академия на науките (БАН) ще има собствен суперкомпютър, който струва 3.3 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от справка в европейския регистър на обществените поръчки TED. Машината е втората по рода си в България - страната вече разполага с подобно свръхмощно устройство, което се стопанисва от държавната изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) и се помещава в сградата на гърба на централната софийска поща.

Учените в БАН, както и Софийският, Техническият и Медицинският университет в столицата имат достъп до първия български суперкомпютър от купуването му преди седем години. За момента от академията на науките отказаха да отговорят на въпроси за нуждата от нов суперкомпютър при наличието на друг такъв. Причината е, че "все още се договарят точните условия с изпълнителите на поръчката". От институцията не дават и подробности за това откъде идва бюджетът на проекта, както и колко ще струва неговата поддръжка и кой ще поеме този разход, но обещаха повече подробности в бъдеще.

И за бизнеса

Новият суперкомпютър ще бъде инсталиран в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. От обществената поръчка личи, че той е предназначен както за учените в различните институти на академията, така и за "основните университети в България" и ще подкрепя дейността на "високотехнологични малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми". Подобно на първата такава машина идеята е мощният компютър да се използва за "обработка и анализ на много големи масиви от данни; виртуален дизайн на нови продукти, оценка на потребителските им качества и създаване на технологии за тяхното производство". Знаем също, че проектът включва доставката на водно охлаждане и "непрекъснато електрозахранване" (UPS), които липсват на първия компютър с такава мощност, с който разполага държавата. Засега е ясно, че т.нар. многофункционален компютърен комплекс ще бъде доставен на БАН от "Hewlett-Packard България" и "Сиенсис" АД, които са се обединили в консорциума "Ейч Пи Енд Си България". Обединението е единственият участник в обществената поръчка. От БАН обаче са решили да не прекратяват процедурата въпреки липсата на конкуренция. От институцията не са били и задължени да я спрат, тъй като Законът за обществените поръчки не задължава конкурсите да бъдат спирани, когато на тях се е явил един участник.

В проекта ще участват още две фирми подизпълнители. "Стемо" ООД ще отговаря за "дейностите софтуер за обработка, управление и съхраняване на неструктурирани данни за 128 GB", а "Лирекс БГ" ООД ще достави и монтира водното охлаждане и UPS захранването на системата.

Суперкомпютър х2

България купи първия си суперкомпютър - Blue Gene на IBM, без търг и на цена от 5.4 млн. лв. по време на управлението на Сергей Станишев през 2008 г. Машината се състои от два двуметрови модула и работи с общо 8192 микропроцесора, които обработват данни със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда (аналогична на изчислителната мощ на 2500 персонални компютъра). За първите четири години от експлоатацията му в него бяха вложени допълнителни 1.5 млн.лв. - само месечната сметка за ток, която генерира този вид хардуер, е около 13 хил. лв. Машината се използва от учени (общо около 100 на брой), сред които доц. д-р Леандър Литов, който се занимава с физика на елементарните частици и провежда опити в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Предназначението на суперкомпютрите е решаването на комплексни проблеми. Те могат да имат и практично приложение за гражданите - например анализ на пътния трафик в реално време, защита на банкови транзакции или прогноза на метеорологичните условия. България е първата страна в региона, която се сдоби с подобна изчислителна мощ. Опитът от първите седем години на суперкомпютъра обаче показва, че той се използва предимно за специализирани академични изследвания, много от които в начална фаза. В интервю за в."Капитал" доц. д-р. Красимир Георгиев от Института по паралелна обработка на информацията на БАН си обяснява бавния ход на проектите около суперкомпютъра с липсата на достатъчно млади хора, които да се интересуват от това.

Според условията на новия проект вторият суперкомпютър трябва да работи и в услуга на високотехнологичните малки и средни предприятия, което би го отличило от неговия предшественик и би могло да е от реална полза на развитието на иновации в България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


75 коментара
 • 1
  tanas avatar :-P
  Танас

  Дайте го на Цв. Цв. :-)

 • 2
  indeo avatar :-|
  id

  Ще переме CS.
  Headshot в крака!

 • 3
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  "...обработка и анализ на много големи масиви от данни; виртуален дизайн на нови продукти, оценка на потребителските им качества и създаване на технологии за тяхното производство..."

  Компютърът ми е много по-добър от компютъра ти...:)
  Или...да живее мейлингът, като средство за препитание на БАН...

 • 4
  fred avatar :-|
  Fred

  Някои ще си начешат крастата. При стремителното развитие на техниката той ще е остарял само след 3г а след 6г ще става само за музея. Когато /ако/ на някой му трябва изчислителна мощ се наемат така наречените "компютърни ферми", те са с хиляди процесори и наемите са мизерни защото плащаш само за времето на ползване, няколко цента на час за гигахерц и процесор.

  Преди да купят сегашният суперкомпютър нека да дадат справка за натоварването на предишният, бас държа че 95% от времето стои неизползван. И че останалите 5% са заети от 10-20 души.

  Правилно се забелязва, че освен супер компютър са необходими и хора които да имат необходимата подготовка да го използват. А такива в БГ са една шепа хора така че ще плащаме милиони за скъпо струващо хоби.

  Преди 20г преподавах АNSYS, една от първите програми за моделиране на напрежения, деформации и т.н. в машиностроителните конструкции, също и много други симулации. След 5г сам се отказах и минах на значително по-елементарната AutoCAD, поне момчетата да имат шанс да прилагат това което учат.

  Защото работа на нивото на симулациите в ANSYS в БГ няма, пуснете търсене в jobs.bg и ще се убедите. А няма защото такива са ни бизнесмените, те освен хотели и голф игрища друго не знаят и не могат.

 • 5
  dobivelkov avatar :-P
  Велков

  Електронният БАН, или съкратено ЕБАН да почерпи когото трябва. Щото като изтече гаранцията, службите няма да плащат...

 • 6
  ujc33369406 avatar :-|
  UJC4040

  "За момента от академията на науките отказаха да отговорят на въпроси за нуждата от нов суперкомпютър при наличието на друг такъв."

  Не трябва ли данъкоплатците да виждат, за какво се харчат парите им.

  Държавата била бедна!

  Няма лошо да се развива науката, ама само един участник в търга е доста добра индикация за едни хубави комисионни. Каква е реалната цена? 3.3, 2.3, 1.3 или 0.33 милиона?

  Дано генерирането на корупционен натиск да не е главния мотив за доставката.

  Дянков, къде си да им отрежеш парите...


 • 7
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#4] от "Fred":

  Най-много учените от БАН в свободното му време да го пуснат да копае криптовалути. Токът го плаща държавата, а тези които ги надзирават така и така не разбират от компютри...

 • 8
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#6] от "ujc33369406":

  Участникът е само един защото има предварителна договорка между "конкуренти"те. Аз това ти онова, а оня другото - всички топят човките държавата плаща.
  Така става и в търговете - А внася техниката примерно, препродава я на Б фирма и накрая на държавата я доставя фирма В. На следващият търг си разменят местата ... по този начин всички изпълняват таргет за оборот към фирмата-производител и всички са в играта. Отделно ако за търга са 1000 машини те поръчват 1500-2000 тъй като производителя им дава доста сериозна отстъпка 30-40% .. другите се продават на крайни клиенти и ето как се докарва по някоя допълнителна стотинка отгоре ....
  Та това е една от схемите за търгове у нас и фирмите дето участват са едни и същи хубостници.

 • 9
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Задали въпрос на супермощния компютър: Кога ще се оправи България?
  Компютърът мислил, мислил и написал: Когато Б.Б. не е на власт! :)))

 • 10
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  На този свръхмощен компютър ще може ли да се играят минитите и пасианса?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход