Как България да тръгне нагоре?

Фокусът в деветатата годишна среща на бизнеса с правителството ще са финансовата система, енергетиката и съдебната реформа

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

За девети пореден път годишната среща на бизнеса с правителството ще събере на едно място ключовите хора в държавното управление с висшия мениджмънт и собствениците на големите компании. Конференцията ще се проведе във вторник, по традиция в столичния хотел "Шератон". Участие и тази година са заявили над 250 изпълнителни директори на най-големите фирми в България, чужди инвеститори, представителите на ЕБВР, МВФ, Световната банка, ЕИБ, ЕИФ, посланици.

Събитието, организирано от "Капитал", е важна платформа за дискусия по ключовите въпроси на икономическата политика и предпоставките за развитие и просперитет на държавата. 

Тази година то ще бъде открито от премиера Бойко Борисов. Пред участниците в конференцията ще застане и президентът Росен Плевнелиев. В програмата ще вземат участие още трима вицепремиери и трима министри.

Партньори на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството са няколко бизнес организаци - Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Френско-българска търговска и индустриална камара, БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) и Българската минно-геоложка камара. Общо в 5-те бизнес организации членуват над 1100 български и чуждестранни компании, които имат значителна тежест в икономиката.

Трите важни въпроса

Фокусът в програмата тази година са трите области, в които се налагат решителни мерки, за да може България да се върне към състояние на растеж. Това са финансовата система, енергетиката и съдебната реформа.

По темата "Как да върнем доверието в банковата и финансова система" пред гостите на конференцията ще застанат вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Специален гост на този панел ще бъде Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел и съветник на президента Росен Плевнелиев.

Изходът от финансовата пропаст в енергетиката ще чертаят ресорният министър Теменужка Петкова, председателят  на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

За съдебната реформа и как да се гарантира правна сигурност на бизнеса ще говорят Румяна Бъчварова, вицепремиер с ресор държавна администрация и е-управление, Христо Иванов, министър на правосъдието, и Меглена Кунева, вицепремиер. Дискусията ще модерира Кристиан Таков, доцент по гражданско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", председател на Арбитражния съд към БТПП.

Външният поглед

Сред участниците в предишните срещи освен министър-председателя на Република България и ключовите министри от кабинета са били българският еврокомисар Кристалина Георгиева, Тоомас Хендрик Илвес, президент на Естония, шведският министър на външните работи и бивш министър–председател Карл Билд, проф. Лукас Цукалис, председател на гръцкия анализаторски център ELIAMEP и специален съветник на Жозе Мануел Барозу, Март Лаар, министър-председател на Естония 1992-1994 и 1999-2002 г., и други.