Персоналният код става безплатна алтернатива на електронния подпис пред НАП

От НАП са изчислили, че с ПИК ще пести по 300 млн. лв. годишно от преки административни разходи

Едва 10% от работещите на минимална заплата ще успеят да си възстановят 10-процентния данък
Едва 10% от работещите на минимална заплата ще успеят да си възстановят 10-процентния данък    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Едва 10% от работещите на минимална заплата ще успеят да си възстановят 10-процентния данък
Едва 10% от работещите на минимална заплата ще успеят да си възстановят 10-процентния данък    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

160

хил. физически лица са получили персонален идентификационен код досега.

Министерството на финансите планира да превърне персоналния идентификационен код (ПИК) в безплатна алтернатива на електронния подпис, без да го отменя. Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на пресконференция, свързана с началото на данъчноосигурителната кампания през 2015 г. В момента с този код могат да се използват всички електронни услуги на НАП, могат да се подават данъчни декларации, да се проверяват задължения, както и да се подават или получават документи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  petianp avatar :-|
  petianp

  Всичко е хубаво, ама нека да измислят начин и живеещите в чужбина българи да могат да извадят ПИК, без да се налага да ходят до България. Нека все пак да не забравяме, че тези хора изпращат поне 1 млр. ЕВРО годишно в България и спомагат за "кретането" на икономиката!

 • 2
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  До коментар [#1] от "petianp":

  Вероятно е възможно с пълномощно. По друг начин едва ли т.к. трябва да има някаква сигурност. Аз си извадих защото имах път към общината и съм много доволен.

  А и ще се радваме да не забравяте България и да идвате от време на време да се видим , да пием по бира :).

 • 3
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  Браво!

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  Не искам да звуча като защитник на фирмите за електронен подпис но проблема с еднофакторната ауторизация ( парола, ПИК ) е че е лесно да бъде открадната дистанционно. И ако става дума за някакви справки които просто трябва да бъдат защитени от клюкари - това е ок. Но ако става дума за подаване на документи или финансови транзакции - това е много опасно понеже не е достатъчно сигурно.
  Решението на проблема с електронния подпис е елементарно и е открито по целия свят много отдавна - персоналния сертификат се издава от държавата с личната карта и се записва на чипа в нея. Така е в европа, америка, канада, навсякъде. Само в българия се опитваме да измислим отново топлата вода и разбира се че ударим гредата за пореден път.

 • 5
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  До коментар [#4] от "m17":

  'Така е в европа, америка, канада, навсякъде. Само в българия се опитваме да измислим отново топлата вода и разбира се че ударим гредата за пореден път.'

  Я дай малко повече информация. Америка я отпиши от този списък (те лични карти там нямат задължителни), за Канада не знам, а от Европа освен Белгия, за друга също не знам. Къде точно в Европа това се случва.

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "sasvirco":

  Това че личната карта не е задължителна не значи че администрацията ще ви обслужи без документ за самоличност.
  Ето ви един линк и това са само малка част: https://github.com/OpenSC/OpenSC/wiki/Supported-hardware-%28smart-cards-and-USB-tokens%29
  Моите приятели в германия си ползват техните електронни лични карти за всички - общуване с администрацията, гласуване, онлайн банкиране и т.н.

 • 7
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  До коментар [#6] от "m17":

  Не, но останах с впечатление, че говорите за личните карти като документ за самоличност, издаван от съответните власти, а не като пожелателен елемент, който си поръчвам допълнително наречен електронна лична карта. Затова питах, защото освен белгийските не бях виждал други с чип на тях, на който има сертификат.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "sasvirco":

  Няма нищо допълнително не си поръчвате Изкарвате си лична карта и тя има вграден чип на който има електронен подпис с валидност валидноста на личната карта. И от там нататък всякаква дистанционна идентификация става с него. Така е германия знам от първа ръка.

 • 9
  mean avatar :-?
  ktmfreak

  След като държавата в лицето на Министерство на Транспорта похарчи милиони за е-управление, е-ИД, от Министерство на Финансите измислиха невероятната технология ПИК, което е всъщност една паролка, генерирана и записана в една дейта таблица някъде в НАП, нищо повече...къде е секюритито, къде е универсалността, къде е електронната идентичност?!

 • 10
  stg avatar :-|
  stg

  а можеше държавата да субсидира електронния подпис за гражданите, щеше да е много по евтино от всички напъни, които се правят да го заобиколят


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход