Държавата ще осигури свободен достъп до 100 свои бази данни

Съветникът Васил Величков (най-вдясно) и началникът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов (в средата) са едно от основните фигури в плановете за оптимизиране на администрацията и електронното управление

Държавата ще осигури свободен достъп до 100 свои бази данни

Предстои списъкът да бъде допълнен с още над 60 масива с информация

Мария Манолова
11012 прочитания

Съветникът Васил Величков (най-вдясно) и началникът на кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова - Антон Герунов (в средата) са едно от основните фигури в плановете за оптимизиране на администрацията и електронното управление

© Надежда Чипева


Държавната администрация е изработила списък със сто приоритетни бази данни, които в следващите месеци да бъдат публикувани в свободен, отворен и машинно четим формат. Инициативата е на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и нейния съветник по въпросите на електронното управление Васил Величков.

Какво ще се отвори

Масивите с информация, които ще бъдат отворени, включват регистри, списъци, бюлетини и данни на различните министерства и администрации. Така например се очаква скоро в отворен формат да бъдат достъпни Националният концесионен регистър, статистика за регистрираните МПС, справка за епидемиологичната обстановка в страната, регистър на изплатените земеделски субсидии и много други (виж таблицата).

След "отварянето" на данните всички заинтересовани неправителствени организации, активисти, граждани и бизнеси ще могат да ги използват и анализират за свои и обществени цели. Така на теория гражданите, организациите и бизнесът ще помогнат на държавата в изграждането на приложения и анализи на базата на тази информация, коментира Васил Величков, който е ресорен съветник на Румяна Бъчварова. Ако например администрацията предостави пълната информация за разписанията на всички междуградски автобуси (която и в момента е налична в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"), много бързо ще се намерят стартиращи компании или активисти, които да измислят бърз и лесен начин всеки да може да проверява тази информация, убеден е той.

Всички тези данни се събират и съхраняват от институциите и в момента. Колко скоро ще бъде отворен достъпът до всяка от тях зависи от начина и формата на тяхното съхранение. Целта на Съвета за електронно управление, който стои зад тази инициатива, е всички те да се публикуват в рамките на настоящата година. В момента се събира и списък с допълнителни масиви информация, които също да бъдат отворени.

Обещания за отворено управление

Темата за отворените данни е част от приоритетите за прозрачно управление, които вицепремиерът Бъчварова представи в понеделник. "В момента при 63% от административните услуги гражданите и бизнесът служат като посредници между администрациите", коментира тя. Според нея по този начин държавата губи хиляди работни часове в несъществени дейности. За това Бъчварова очерта за свои приоритети пълния одит на административните услуги и регистри, реорганизация на процесите и внедряване на приоритетни електронни услуги.

Вицепремиерът планира същи така въвеждането на оценка на въздействието при всеки законодателен проект. "Това ще изисква нов и различен маниер на работа на администрацията и си даваме сметка, че е много сложен процес", коментира тя. Планира се още процесите и услугите в различните администрации (например в общините) да се стандартизират.

Сред задачите за въвеждане на електронното управление в близкото бъдеще са създаването на базова инфраструктура - одит на настоящите ресурси, създаване на "облак за е-управление" и интеграция на платежни системи. Скоро трябва да бъде въведен и сигурен единен електронен идентификатор (ЕЕИ) за гражданите, отбеляза също Румяна Бъчварова.

Някои от приоритетните области за предоставяне на информация в отворен формат
ИнституцияМасив с данни
МСНационален концесионен регистър
МВРСтатистика за регистрираните МПС
МЗРегистър на лечебните заведения, Регистър на минералните води, Справка за епидемиологичната обстановка в страната, Информационна система на ражданията
МЗХРегистър на изплатените земеделски субсидии, Публичен регистър с издадени разрешителни за сеч
МИСписък на възложителите по ЗОП, Списък на възложители с финансови провинения по ЗОП, Регистър на обществените поръчки
МОНРейтингова система на висшите училища, Резултати от националното външно оценяване след IV, VII и XII клас, Регистър на завършилите студенти
МОСВСтатистика за замърсяване на въздуха, замърсяване на водоемите, замърсяване на почвите, шумово замърсяване
МПБюлетин за продажба на имущества от масата на несъстоятелността, Списък на синдиците, Регистър БУЛСТАТ
МТИТСРегистър на таксиметровите превозвачи, Валидните международни лицензи за превоз на товари и пътници, Пощенски кодове, Разписание на влакове
МТСПСвободни работни места, обявени в бюрата по труда
МФЦентрален регистър общински дълг, Списък на регистрираните по ЗДДС лица
Сметна палатаРегистър на лица заемащи висши държавни длъжности и декларации

Държавната администрация е изработила списък със сто приоритетни бази данни, които в следващите месеци да бъдат публикувани в свободен, отворен и машинно четим формат. Инициативата е на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и нейния съветник по въпросите на електронното управление Васил Величков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Добре, ама айде малко по-бързо де!
  То неусетно ще дойде 2020, ние още хартиени справки ще правим...

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Много добре, в списъка липсват обаче някои основни данни, които ако не бъдат направени публични, ще се завихри веднага черен пазар с флашките от тях:

  1. Данните на АПИ от броячите на трафик, инсталирани наскоро по пътната мрежа

  2. Обобщените данни, които се събират от онлайн-свързаните касови апарати. Говоря за общите цифри, не апарат по апарат

 • 3
  petarglaov avatar :-|
  petarglaov

  Следва ли да се отвори и публичната информация за банковата система и банките, ДА следва. А защо я няма тази информация в списака?....

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  xqv31309910 avatar :-?
  Just Бахур

  До коментар [#2] от "cinik":

  Тези камери на АПИ ли са или на ДАНС ;)

 • 5
  forest avatar :-|
  Forest

  добре е да има свободен достъп до още една база данни - тази със заплатите и бонусите на всички държавни служители (както е в други страни). трите имена, длъжност, заплата, бонус за всички от учителката до президента, само работещите в МВР и МО могат да не бъдат включени.

 • 6
  vassillun avatar :-|
  vassillun

  И аз да си помечтая за отварянето на една база данни.

  Регистър на трудовите договори (от НОИ)

  Така ще се види във всяка професия колко човека работят и каква средна заплата получават. След това човек ще може да прецени дали работи при пазарни условия или не съвсем.

  И аз като колегата по-горе си мечтая за статистика, а не за всеки трудов договор поотделно. Статистика спокойно може да се направи по професии от утвърдената "Национална класификация на професиите и длъжностите"
  http://www.mlsp.government.bg/class/store/listclass.asp

 • 7
  vvelichkov avatar :-?
  Васил Величков

  Някои от предложенията за отваряне на допълнителни данни, които са в коментарите по-горе, са включени в списъка, просто тук не е публикуван целият. Все пак, благодарение на Общество.бг, има портал за отворени данни, на който могат да се подават заявки и идеи за отваряне на данни:

  Портал: http://opendata.government.bg

  Онлайн-форма за заявка: http://goo.gl/forms/Nyn90og1Di

 • 8
  boyanv avatar :-|
  boyanv

  Дано не е само пожелание. В петък сутринта (16/01/2014) писах по e-mail - а до една от институциите с отворена вече база данни. Съобщението беше половин страница с лесни за отговор въпроси. До момента няма и една буква отговор. Отделно като звъня на посочените телефони никой не ги вдига. Защо ли? Защото се появяваме на работа в 10.00, пием кафе до 11.30, след това обяд до 15.30 и след това пак кафе до 17.00. Става време да си ходим. Няма да е зле да направим с някоя медия един експеримент - пишем на множество институции, чакаме отговор. Същото и за телефоните - звъним, за да видим дали някой въобще отговаря на тези телефони и e-mail - и.

 • 9
  glia avatar :-P
  shogun

  До коментар [#5] от "Forrest Gump":

  В белите държави заплатите в МО МВР не са тайна :
  http://www.goarmy.com/benefits/money/basic-pay-active-duty-soldiers.html
  http://www.nypdrecruit.com/benefits-salary/overview

 • 10
  x3m avatar :-|
  x3m

  До коментар [#2] от "cinik":

  еее... знаеш ли колко кеш пара се изсипва за това на рисърч фирмите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход