Даниел Грос: България трябва да инициира регионален енергиен съюз

Според икономиста страната ни се нуждае от енергийна ефективност, диверсификация на източницте, по-добра финансова система и по-ефективни регулатори.

Енергийна ефективност, диверсификация на източниците, по-добри финансова система и регулатори. Това според Даниел Грос, директор на Център за европейски политически изследвания и съветник на президента Росен Плевнелиев, са нещата, върху които трябва да се съсредоточи България, за да задвижи икономиката си. Грос участва в Деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според него България трябва да създава енергийни съюзи с държавите от региона, за да избегне огромната зависимост от Русия, от гледна точка на енергийните източници. Икономистът е на мнение, че ако България успее да диверсифицира източниците си на енергийни ресурси, тя ще успее да постигне и по-ниски цени при договарянето им.

По-ниски цени според него ще бъдат възможни и при сформирането на обединения между съседни държави, като по този начин ще се поръчват по-големи количества. Освен това икономистът смята, че подобни обединения ще помогнат за повишаване на ефективността при самите поръчки, което отново ще доведе до по-малки разходи за отделните страни. "Много често държавите поръчват енергийни ресурси в количества, които в крайна сметка се оказва, че не са им необходими", каза Грос.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се