ВСС отстрани от длъжност съдия Ченалова за шест месеца

Наказанието идва дни преди очаквания негативен моноторингов доклад на Брюксел за България.

Дни преди Брюксел да публикува поредния мониторингов доклад в областта правосъдие и вътрешен ред за България, който се очаква да бъде един от най-негативните досега, Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдията от търговското отделение на Софийския градски съд Румяна Ченалова за 6 месеца. Мотивът - че срещу нея се водят три дисциплинарни производства, а това според Закона за съдебната власт е основание за временно отстраняване от системата. Предложението за мярката е било направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

През шестмесечния период Ченалова няма да има право да гледа дела и те трябва да бъдат преразпределени на други съдии. Тя обаче е и съдия по делото "Октопод" срещу Алексей Петров и още петима подсъдими. А тъй като в наказателните дела не може да има прекъсваемост на съдебния състав, това означава, че  делото "Октопод"  може да продължи най-рано след 6 месеца.

Проблемите

Скандалният съдия Румяна Ченалова неведнъж се е озовавала с центъра на проблемни казуси, но последният случай - казусът "Белведере", нямаше как просто да бъде заметен под килима на правосъдието, след като предизвика възмущението и на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който заяви, че в българската правосъдна система има "гнили ябълки".

Решенията на съдията по делото за несъстоятелност на две от дружествата на френската компания в България, както и на назначения от нея синдик, даваха основателни съмнения, че става дума за опит за превземане на дружествата на френския инвеститор в България с помощта на съда. След като френският посланик алармира за случая, бяха назначени редица проверки.

Наскоро приключилата проверкана правосъдното министерство показа множество нарушения на Панайот Велков и той бе отстранен от списъка със синдиците. 
Хоронология на дисциплинарките

Срещу съдия Ченалова ВСС образува три дисциплинарни производства. Едното, образувано на 17 декември м.г., е за забавяне на дела, за които имало сигнали в инспектората отпреди много месеци, но ВСС се задейства неясно защо едва сега. Другата дисциплинарка е за непроизнасяне на Ченалова по делото "Сапард" през 2013 г. по искане на защитата за сваляне на обезпечения - отново неясно защо случаят става актуален за ВСС едва сега. 

Третото е за казуса "Белведере" - че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт, и за забавено администриране на жалби по делото. 

ВСС обедини ведно второто и третото дисциплинарно производство и то ще се разглежда от същия състав по казуса "Белведере". Същевременно срещу Румяна Ченалова има още една дисциплинарка - за действията й като адвокат по скандала с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Ченалова е била пълномощник на една от страните. Това производство обаче вероятно ще бъде прекратено.