Кристиан Таков: Пълна нетърпимост към некадърност, безобразност и злоупотреба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кристиан Таков: Пълна нетърпимост към некадърност, безобразност и злоупотреба

Капитал

Кристиан Таков: Пълна нетърпимост към некадърност, безобразност и злоупотреба

13100 прочитания

Капитал

© Надежда ЧипеваСутринта прочетох един забавен постинг във facebook, че нашите политици са заспали, но това не било за учудване, тъй като през цялото време трябвало да броят овце. Постингът е забавен, но, струва ми се, отдавна вече не е верен. Овцете свършиха и ако са запазили някакви свои предишни черти, то те са се превърнали в бесни овни. Обществената нагласа в момента, определено е ЗА съдебна реформа и към пълна нетърпимост към некадърност, безобразност и злоупотреба, бих казал, твърде често с административни структури и със съдебна система.

Като говорим за съдебната реформа и за процедурите, по които тя следва да бъде приемана, се сещам за една прекрасна поема на великия Валери Петров: "Хождение по буквам". Ставало дума как да се приема новата славянска азбука. Те казали: "Ми ще ги приемаме буква по буква", да, вика, "ама в какъв ред". "По азбучен ред." Да, вика, "ама той ще стане азбучен ред , когато бъде приета цялата азбука". Така че има ги тия номера, но това са стари похвати, стари прийоми, нека се борим със стари средства срещу тях.

Когато говорим за корупция, ще направя една може би не много прилична аналогия: тя е като съвкуплението, не може да бъде едностранна. В този смисъл призивът трябва да бъде и към бизнеса, който не трябва да се поддава твърде лесно. Министър Иванов многократно е разпространявал своите идеи, те отдавна са изложени, срещу тях има смутена, но много мощна съпротива, която се свежда до отлагане, до желание за прецизиране, за конкретика, за премисляне, за конституционни промени, за велики народни събрания и всякакви други препятствия пред нейното извършване. В този смисъл ще си позволя да кажа, че тук или има политическо съгласие, или има престъпно противопоставяне. Просто трето няма.

По въпроса за корупцията и преди него, сетих се за няколко институции, които опозориха съществуването си и българската държава покрай себе си, а именно БНБ, КФН и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Със свои действия и бездействия, те приличаха до скоро, покрай казуса КТБ на спящи клетки. Сега една от тях се събуди, но не за да изпълни основното си предназначение, а за да подгони онзи, който и е казал какво не е направила навреме. Тук става дума за КФН. Всичко това е повече или по-малко пряко свързано с корупцията, но призивът ми и към това управление, и към всяко следващо е да не търпят подобни лица на подобни места.


Сутринта прочетох един забавен постинг във facebook, че нашите политици са заспали, но това не било за учудване, тъй като през цялото време трябвало да броят овце. Постингът е забавен, но, струва ми се, отдавна вече не е верен. Овцете свършиха и ако са запазили някакви свои предишни черти, то те са се превърнали в бесни овни. Обществената нагласа в момента, определено е ЗА съдебна реформа и към пълна нетърпимост към некадърност, безобразност и злоупотреба, бих казал, твърде често с административни структури и със съдебна система.

Като говорим за съдебната реформа и за процедурите, по които тя следва да бъде приемана, се сещам за една прекрасна поема на великия Валери Петров: "Хождение по буквам". Ставало дума как да се приема новата славянска азбука. Те казали: "Ми ще ги приемаме буква по буква", да, вика, "ама в какъв ред". "По азбучен ред." Да, вика, "ама той ще стане азбучен ред , когато бъде приета цялата азбука". Така че има ги тия номера, но това са стари похвати, стари прийоми, нека се борим със стари средства срещу тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  albertvenndicey avatar :-|
  albert v. dicey

  Доц. Таков, нетърпимостта към некадърността, корупцията и безобразията трябва да започне и от университетите, и особено от юридическите им факултети.

 • 2
  deadwing avatar :-|
  deadwing

  Определено не го казваш срещу правилния човек и правилния Факултет. Доц. Таков е изключително добър юрист и преподава на световно ниво.

 • 3
  albertvenndicey avatar :-|
  albert v. dicey

  Само дето не съм казал нищо срещу Таков. Инак, именно ЮФ на СУ има нужда от прочистване от некадърност, корупция и безобразия.

 • 4
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Не от бизнеса-от държавата трябва да дойде! Когато строиш завод, и ти поискат 50 000 лв да те включват в тока приоритетно /всичко е законно - но - ако не ги дадеш - опашката е такава, че чакаш 2-3 год/. - НЯМА РУШВЕТ - НЯМА БИЗНЕС - това ли предлага автора? отдолу мравките как да смачкат слона???

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Един от сигурните начини, според мен, България наистина да тръгне да излиза от жестоката всестранна криза е и този по-често хората да слушат И ДА СЕ ВСЛУШВАТ В ТАКИВА ЛИЧНОСТИ КАТО Кристиян Таков и професор Николай Михайлов, например.

  Аз винаги съм изпитвал голямо удоволствие, когато имам възможност да чета, или обменя мисли с почтени и високо интелигентни добронамерени хора като господин Таков и господин Михайлов.

  Защото в зависимост от това кой модел ще доминира и печели популярност в едно общество - в случая българското - този на такива умни и категорично достойни хора, или на такива като "преуспялия катарзис", или на "велики хидромелиоратори", "разпределячи на порции", гоцета, царе и прочие флора и вауна от блатото, зависи всъщност и бъдещето на страната ни, без да се заблуждаваме.
  И ГОВОРЯ НАЙ-ВЕЧЕ ЗА БЪГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, НАЙ-НАПРЕД, РАЗБИРА СЕ, ЗА АВТЕНТИЧНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, ЗА ИСТИНСИЯ ЕЛИТ, ЗА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, КОЙТО ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА Е И ИСТИНСКИЯТ ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА И НАПРЕДЪКА!

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Понеже става дума за умно хора, които коментират политика, съдебна система,...и то в България, и безобразията и глупостите им, вижте например какво казва професор Михайлов по въпроса (в "Панорама") - и се замислете за колко от нашите политици и магистрати, особено по високите етажи, а и едри бизнесмени, то НЕ се отнася.

  На въпрос за това, което стана в Париж и причините, той отговаря:

  "Проф, Михайлов: Вижте какво, има един италиански философ на име Шатка, който е специализиран да мисли върху глупостта. Той е извлякъл едно убеждение, едно твърдение, че ГЛУПОСТТА Е СВЪРЗАНА СЪС ЗАГУБА НА ЧУВСТВОТО НА ПОЧИТ И НА ПИЕТЕТ - ПИЕТА! Загубата на сакралност, на чувството за сакралното, банализира съзнанието тежко и банализира тежко живота. Вижте, нека кажем следното, тези хора, които рисуват тази карикатура имат право да го правят, защото френското законодателство им гарантира това право. Въпросът е дали в това поведение се съдържа някаква духовна изправност и елементарна разумност, защото е предвидима реакцията и тя се случи. Впрочем тази реакция е суицидно очаквана, защото тези хора са живели като заточеници в собствения си карикатурен живот или по-скоро живот на карикатуристи, това има предвид.

  Въпрос: Добре, въпросът е обаче кой е по-опасен: глупавият невярващ, или глупавият вярващ.

  Проф. Михайлов: Ако ми е позволена една перифраза на това, което казвате. Казано е, че най-лошите хора от всички лоши хора се откриват между религиозните хора. Най-лошите от всички лоши хора са религиозните лоши хора. Вероятно и най-глупавите от всички глупави хора са религиозно глупавите хора, защото ние тук обсъждайки този ексцес терористичен, размишляваме върху това каква е неговата връзка с религиозната тема, защото не всеки мюсюлманин е терорист, но повечето терористи за съжаление са мюсюлмани, с други думи те имат собственият си духовен произход по предположение. Една ислямска духовност, тежко увредена от идеологизация, която трябва да обслужва порива за власт, снабден с преимушествата на една развита технология, една миграция по широкия свят, замитане на следи и техника на разрушенията, която от тук нататък ше представлява основно предизвикателство към този свят, към който принадлежим.

  Въпрос: Една дума само за финал. Кое е по-опасно - глупостта или лошотията.

  Проф. Михайлов: Вижте, АКО ПРИЕМЕМ, ЧЕ ГЛУПОСТТА Е ПОЖИЗНЕНО СЪСТОЯНИЕ, ТЯ НОСИ ВЪРХУ СЕБЕ СИ НЕЩО ФАТАЛНО.
  ТОВА, КОЕТО НАРИЧАТЕ ЛОШОТА НОСИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗКАЯНИЕ!"


  Ако човек се позамисли, може да направи интересни паралели и изводи от тези думи, проектирани върху тъжната българска действителност.

 • 7
  tehgruhter avatar :-|
  Pow

  Горкият Таков, колко е отслабнал, нищо общо ( поне външно ) с Таков отпреди само две години.

 • 8
  adenauer avatar :-|
  adenauer

  Глупоста е пожизнено състояние на комунягата и доносника на ДС.В България тези човешки изроди са в изобилие,по всички етажи на власта ,даже до портиерите и гавазите .Глупав народ,слаба държава е казал народа.Бъллгария е кристален пример за тази народна мъдрост.Единствения изход за държавата е Германския модел за тотална декомунизация на обществото,Лустрация на най-малко 600 хил.червени и агентурни бандита за срок мин.от 35-40 год. снасилствена национализация на всичко ,което са откраднали.Според Евростат това са повече от 100 милиарда долара и като завършек на този процес е Народния съд пак по Германски модел.Друг път за спасение на пропадналата ни държава няма.Опита на Германия и отличниците от "империята на злото" единствен спасителен път за България.

 • 9
  xhf1412141470378121 avatar :-|
  Ivo Nikolov

  Доц. Таков вероятно преподава на прилично ниво, но ни писна да открива колелото и топлата вода в декретите си... До сега не е назовал ПОИМЕННО съдиите-некадърници, прокурорите-некадърници, съдебните-лобисти, натискачите на магистрати и т.н. измет... Няма как всички "разбирачи" в съд.система да си траете за КОНКРЕТНИТЕ ИМЕНА и да говорите с общи фрази, известни и на средношколците и да се случи реформа. Няма как и разходка с тога и включване в подписка да са достатъчни за "морална индулгенция", че си чист и честен. Видяхме на 10 ноември, че заявките на дългогодишните членове на ЦК на БКП, как вече са честни и демократи се оказаха менте... Защо днес да повярваме, че след 20 год. насред прогнила и корумпирана съдебна система, от които 10 год.на ръководни длъжности до самият и ВРЪХ, на който те избират с 2/3 от гласовете на съдебното ПОЛИТБЮРО, не било никаква пречка да бъдеш ДНЕС чист морален рупор срещу онова, което довчера си олицетворявал. Таков ПЪРВО да отговори КОНКРЕТНО на тези въпроси, а после да ни обяснява многозначително, че "водата е мокра", а "огънят пари"... ИЛИ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.