Бойко Борисов: Най-важни за бизнеса са съдебната система и финансовата стабилност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бойко Борисов: Най-важни за бизнеса са съдебната система и финансовата стабилност

Бойко Борисов: Най-важни за бизнеса са съдебната система и финансовата стабилност

Акцентите от речта на премиера на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството

6645 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха й. Колкото по-малко се делим, толкова по-добре. Аз истински се радвам, че виждам тук посланиците на много от европейските страни, на нашите съседи от Турция, Япония, на синдикатите. А присъствието на търговските камари на водещите държави в Европа е достатъчна гаранция и не е нужно да изтъкваме, че това е един добър форум.

Защо направихме правителство 

БСП, ДПС и "Атака" си тръгнаха, защото усетиха, че повече не могат да удържат натиска отвън и не могат да се справят с елементарни неща, които касаят управлението. Далеч съм от мисълта, че много сме се захаресвали с Реформаторския блок (РБ). Просто знаем, че по-добро за държавата от това, което в момента сме конструирали, няма. Защо беше важно да се направи правителство? За да дойдат инвестиции, за да се усвоят еврофондовете, трябва стабилност. И на нас с Радан държавата ни беше по-мила, отколкото за него РБ, за мен – ГЕРБ. Всеки, който искаше да помогне, беше добре дошъл. Не сме имали никакви задкулисни разговори или намерения.

Предстоят местни избори и това ще бъде едно много голямо допълнително изпитание пред правителството. Защото ключови фигури в кабинета са и партийни функционери. Истински се надявам, че и тук ще успеем да демонстрираме, че сме се научили да преодоляваме тези проблеми.

Разбира се, и руският президент Владимир Путин ни направи голяма услуга, сочейки от Анкара България с пръст. Това даде възможност на европейските лидери и на САЩ като наши партньори да разберат, че България е подложена на много силен натиск. И една политическа нестабилност само улеснява вземането на погрешните решения, каквито се взимаха от предишното правителство.

Най-важните неща, които касаят бизнеса, са съдебната система, инфраструктурата и финансовата стабилност.

Усвояването на еврофондовете

Ние на практика ще загубим някъде около 25 млн. евро. И то няма да ги загубим, а ще ги прехвърлим на следващ период. Благодарност на всички еврокомисари, защото по-голяма подкрепа на България няма как да се даде. В рамките на тази година ще завършим магистрала "Марица". Това е добре за Юга. Това е добре за връзките ни с Турция. Ще завършим и магистрала "Струма" до Благоевград и Сандански-Кулата. Важно е да започнем и в Севера. За това през април-май ще направим двата ЛОТ-а - до Ловеч и Шумен-Белокопитово на магистрала "Хемус". В бюджета за 2016 г. задължително трябва да влезе и Мездра-Ботевград, ако искаме да отпушим пътя за Видин.

През тази година над 5 млрд. лв. ще бъдат разплатени по европейските програми. Това са огромни пари. Нека някой да ви каже дали в Евразийския или в друг съюз солидарността е такава, каквато е в Европа.

Финансова стабилност

Всяка сряда в 9 часа в моя кабинет се събираме заедно с представители на прокуратурата, службите, финансовото министерство, данъчните и митниците и те ми докладват приходите, борбата със "сивия сектор", контрабандата на цигари, алкохол, горива, захар, месо. Към този момент мога да кажа, че съм умерен оптимист за това как се събират приходите в сравнение с миналия януари. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и "сивия сектор". Резервът там е до 1 млрд. Това е задачата, която съм им поставил. Ако това се изпълни, ще имаме пари да свършим доста работа.

Алтернативата на "Южен поток"

След като минат емоциите около "Южен поток", ще потърсим един прагматичен начин с нашите съседи в Турция, и с водещата роля на ЕК България да остане в транзита на газ с газовия хъб, който предлагаме. Други решения също има и това е нашият добив на газ. Аз съм убеден, че "Хан Аспарух" има големи залежи. Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Една голяма геостратегическа игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ и Европа да отчетат и мястото на България и да се даде възможност страната ни да остане в транзита на газ. Още повече че нашите компресорни станции са чисто нови и до месец ще ги пуснем. Газопреносната ни система е инвестиция за над 24-25 млрд. лв. Европа трябва да се възползва от нея и аз се надявам на срещата на високо равнище, която ще проведем февруари месец в София, да осветлим вариантите, по които ще продължим да работим по газовата тема. Разбира се, няма да пропусна и изключителната европейска солидарност за изграждането на интерконектора с Гърция, който най-вероятно ще бъде финансиран изцяло от ЕК.

Пенсионните фондове

Няколко думи по пенсионната реформа и пенсионните фондове, по които доста се шуми. Искам да знаете целите и те са простички – фондовете да имат добра доходност. Синдикатите казват, че два-три фонда са добре. Останалите трябва да се дисциплинират, казано на демократичен език. Дисциплинирани означава да бъдат конкурентоспособни, да имат добра отчетност и да гарантират изплащането на пенсиите впоследствие. Това искаме. Нито искаме да влязат нови фондове, нито искаме да закриваме сегашните. Сигурно и вие сте чули, че в някои има свързани лица и свързани фирми. И аз съм чул. И не искам след време хората да кажат "те са знаели, ама са си мълчали". Затова искаме да ги стабилизираме. Така че надявам се да се успокоят по темата, да си видят счетоводствата и къде са им парите, как ги съхраняват и дали могат след това да гарантират на хората, че ще им платят пенсиите. 

Съдебната реформа

В Германия решиха въпроса със съдебната система, като просто не оставиха нито един съдия от Източна Германия. И ако ние имахме тук тази възможност, нямаше да имаме тези проблеми, но ние продължаваме вече 25 години да се съобразяваме с куп фактори. Не искам да забравяте колко нестабилна би била България с един етнически конфликт. Ние сме принудени да се съобразяваме и с този фактор. Валери Симеонов може да се изкаже по всякакъв начин и може и да не му обърнат внимание. Ако аз се изкажа така, много хора следят внимателно всяка моя дума в Турция и в Европа. И в смесените региони. Цялото правителство стои зад съдебната реформа, но за нас е важно да потърсим подкрепа от всички партии. Действително има лица в съдебната система, които не съдят както трябва, но аз не съм човекът, който може да излезе и да им го посочи. Дори и посланиците не са хората, които трябва да го правят (бел. ред. френският посланик Ксавие дьо Кабан, който сигнализира за нередности по делото "Белведере"). В друга държава това би се приело като тежко нарушение на дипломатическия протокол. При нас за съжаление посланикът е абсолютно прав.

За радост в ЕС вече добре знаят каква е ситуацията в България.  Същото бих могъл да кажа и за САЩ. Европа е на наша страна, Америка е на наша страна по простата причина, че виждат че това правителство иска да направи правилни неща. Има воля, има добри кадри в правителството, които ще направят всичко възможно да се справят. Няма всичко да е така, както ни се иска, но както Джон Кери каза: "И в Америка съм бил прокурор и няма сфера, където да не сме арестували или да няма корупция." Само че в Америка не си посипват всеки ден главата с пепел, че не им работят институциите. Защото има и добри съдии, има и лоши. Има добри прокурори, има и лоши. Целта е да намерим начина да дадем на добрите, на можещите да си вършат работа. Аз съм оптимист и в министъра на правосъдието и в неговия екип. Парламентарните групи на ГЕРБ и на РБ са за съдебната реформа и аз мисля, че ще преодолеем съпротивата и нещата ще станат по-добри.

Силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха й. Колкото по-малко се делим, толкова по-добре. Аз истински се радвам, че виждам тук посланиците на много от европейските страни, на нашите съседи от Турция, Япония, на синдикатите. А присъствието на търговските камари на водещите държави в Европа е достатъчна гаранция и не е нужно да изтъкваме, че това е един добър форум.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "Бойко Борисов: Най-важните неща за бизнеса са съдебната система, финансовата стабилност и инфраструктурата"

  Да, това са най-важните неща, когато не виждаш по-далеч от носа си и когато през нагласени обществено поръчки доиш бюджета.

  Безмислието на лакърдиите на съдебна реформа се виждат най-добре от фъскането на Брендо, който Т Р И М Е С Е Ц А !!! не се подписва в милицията и това никого не впечатлява!

  Вместо да си носи ножицата в задния джоб, за да реже поредната лента пред репортерките, г-н Борисов да преподреди приоритетите и някъде най-напред да сложи образованието и истинската интеграция на циганите, защото след 20 г. озверели от глад цигански банди ще кръжат около няколкото укрепени града, в които се е струпало множеството от неграмотни мутри, мутреси, сервитьорки, автотенекеджии, охранители и продавачки.

  Разбира се, забравено е и здравеопазването, просто защото там резултатите от подобренията се виждат от следващото поколение, а не до другите избори.

  Докато мислим с визия един управленски мандат, ще затъваме все по-дълбоко.

 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Няма много дипломзция, но като послание не е никак зле.
  Въпроса според мен вече премина фазата на изговаряне и засилване, а просто е време за действие.
  А за да не се забравя или губи посоката, ние трябва да не ги изпускаме от внимание и всеки да въздейства със своите възможности и оръжия.

 • 3
  ifzarto avatar :-|
  Filip Zartov

  "Докато мислим с визия един управленски мандат, ще затъваме все по-дълбоко."

  Ами за да не се мисли с визия за един мандат, трябва да имат подкрепа за поредица от мандати... Така както е в Германия в момента и както бе във Франция неотдавна. :-)

 • 4
  Clint_Eastwood avatar :-|
  Clint_Eastwood

  Дано Бойко се обърне най-сетне срещу ДПС и проведе съдебната реформа на РБ. Така ще привлече инвестиции в страната - включително и за негови "приятели", за сметка на ДПС. Не си правя илюзии, че е убеден демократ, но се надявам да е достатъчно умен, за да разбере, че ако играе повече по правилата, ще спечели и повече. Ние също.

 • 5
  cau02387867 avatar :-|
  True Detective

  Всяка сряда в 9 часа в моя кабинет се събираме заедно с представители на прокуратурата, службите, финансовото министерство, данъчните и митниците и те ми докладват приходите, борбата със "сивия сектор", контрабандата на цигари, алкохол, горива, захар, месо.
  Събирал се представители на прокуратурата да му докладнат!!!
  Този екземпляр нищо старо не е забравил... Той да не се изявав и като главен прокурор, освен че е всичко друго на света...Ужас . След ато изпадна в най-дълбоката морална и всякаква друга криза, бантустанците избират за втори път тази сбъркана неграмотна мутра да ги "оправя"...
  Е ще си ходят оправени

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Тая снимка е уникална все едно отиват да се сгодяват.

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "През тази година над 5 млрд. лв. ще бъдат разплатени по европейските програми. Това са огромни пари. Нека някой да ви каже дали в Евразийския или в друг съюз солидарността е такава, каквато е в Европа."

  В евразийския съюз подкрепа се разбира ние да построим Южен Поток с наши пари, а след това те да го ползват, и като дойде време да приберем някаква печалба - драстично намаляване на таксите за пренос, за да няма такава.

 • 8
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Май само върховенството на закона не стига - http://dfw.cbslocal.com/2012/09/26/city-approves-deal-for-new-17m-loreal-distribution-center/

  За 17 милионна инвестиция стимулите са почти 6 милиона. Просто трябва да раздадем стимули за инвестиции в икономиката.

 • 9
  nxo44693674 avatar :-P
  nxo44693674

  В бойкия дух на Тодор Живков :) Тази година ги хващаме, догодина ги пускат :)

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Изказванията на Борисов не спират да ме учудват и навеждат над все един и същи размисъл - той наистина ли не разбира точно какво казва и как си самопротиворечи, вкл. с очевадните си двойни стандарти, или се прави на убита лисица? Спред мен явно че се самоизживява за голям тарикат, за много хитър...Или просто съветниците му дават такъв акъл, да подържа подобни простотии и опорни точки.

  Вижте например тези думи:

  "Цялото правителство стои зад съдебната реформа, но за нас е важно да потърсим подкрепа от всички партии. Действително има лица в съдебната система, които не съдят както трябва, НО АЗ НЕ СЪМ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА ИМ ГО ПОСОЧИ.

  (хайде де! Ама досега не бе ли ТОЧНО ТИ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НАЛОЖИ, И ТО НА ВСЯКА ЦЕНА ТОЧНО ЦАЦАРОВ НА ВРЕМЕТО ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, А? И ИВАН ИСКРОВ НАЧЕЛО НА БНБ -С ПАРТИЯ ГЕРБ, КЪДЕТО ТОЧНО ТИ ХИЛЯДА ПЪТИ КАЗА, ЧЕ ЕДНОЛИЧНО РЕШАВАШ И НИКОЙ НИКОГА ДОСЕГА НЕ ГО Е И ОСПОРИЛ, И МАВРОДИЕВ В КФН, И ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ В ДАНС,..., а сега изведнъж стана толкова скромен и срамежлив - ТОЙ НЕ БИЛ ЧОВЕКЪТ!?!? Е КАК БЕ, НАЛИ ДОСЕГА ВИНАГИ ТИ И САМО ТИ БЕШЕ ЧОВЕКЪТ, И ТО ЕДИНСТВЕНИЯТ!?!?!).

  Дори и посланиците не са хората, които трябва да го правят (бел. ред. френският посланик Ксавие дьо Кабан, който сигнализира за нередности по делото "Белведере"). В друга държава това би се приело като тежко нарушение на дипломатическия протокол. При нас за съжаление посланикът е абсолютно прав..."

  Ами ако не е работа на френския посланик да посочва очевадни "грешки", ТОЕСТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МАГИСТРАТИ, ОТ КОИТО МЕЖДУ ДРУГОТО:

  1) Е ПРОПИЩЯЛА И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, а вече и Европа, така че посланикът не казва абсолютно нищо ново или невярно; и

  2) НЕ Е САМО ТОЗИ, А И МНОГО ДРУГИ ПОСЛАНИЦИ, господин Борисов!

  И тогава всъщност истинският въпрос е - ТЕ, ВСИЧКИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПОСЛАНИЦИ ЛИ НЕ СА В ЧАС И НАРУШАВАТ, ПРИ ТОВА ТЕЖКО, ПРОТОКОЛА, както твърди Борисов, който явно е много фамилиарен и много наясно и държи на протокола - всички отлично го знаем:), ИЛИ ... ПРОСТО ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ, ЧЕ БЕЗОБРАЗИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ВИСШИТЕ БЪЛГАРСКИ "МАГИСТРЯТИ" ВЕЧЕ СА АБСУРДНИ И СТАНАЛИ НЕПОНОСИМИ?


  Бойко Борисов заявява следното:

  'Действително има лица в съдебната система, които не съдят както трябва, но аз не съм човекът, който може да излезе и да им го посочи. Дори и посланиците не са хората, които трябва да го правя..."

  Ами ако не си ти, и те, ние, то тогава кой е бе, господин Борисов? Самите корумпирани, звисими и престъпни магистрати ли трябва да ги чакаме да се самонакажат и самоизобличат? Да чакаме от умрял писмо ли, както досега???
  Бредно ли трябва да чакаме да си признае вината, да се покае, да върне на децата -наркомани и семействата им спечелените десетки милиони от наркотици и сам да се запъти в затвора???

  И после друго - няма да питам за десетките припеви на Борисов за "независимата" съдебна система, на която не се месел (за разлика например от Гоце, Сава, Цецо Голямото Ухо, Красьо Черния и куп други успяли и преуспяли "реал-мадриди"...но КАТО ТИ НЕ СИ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ДА ПОСОЧИ ТОВА НА МАГИСТРЯТИТЕ, ЗАЩО ТОГАВА ... ТИ СЕ СКЪСА ДА ХВАЛИШ ЦАЦАРОВ, ЗА ДА ГО ЛАНСИРАШ И ИНСТАЛИРАШ КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР?!?!?!

  Заначи вие ги инсталирате с гоцето, савата, дебелият шебек Бебчо, цецо голямото ухо (дето ги редеха на срешите си с Пееввски и Цацаров...) и куп други велики кукловоди зад сцените, КОЕТО Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА И ВСЕИЗВЕСТНО И НА НЕВРЪСТНИТЕ ВЕЧЕ...,А СЕГА НЕ МОЖЕЛО НИКОЙ ДА ИМ СЕ МЕСЕЛ И ТРЯБВАЛО ДА ГИ ЧАКАТ ВСИЧКИ ДА ИЗНУДВАТ И ДА СЕ ГАВРЯТ И ДА ПРОВАЛЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, А ВИЕ И ТИ СТЕ НЕПРИЧЬОМ, НИ ЛУК ЯСЛИ, НИ ЛУК МИРИСАЛИ, А?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.