Не държава, а местопрестъпление

Евелин Банев-Брендо по времето, когато беше задържан.

Не държава, а местопрестъпление

Как и защо българските власти помогнаха на Евелин Банев-Брендо да изчезне от страната

Димитър Пеев
25908 прочитания

Евелин Банев-Брендо по времето, когато беше задържан.

© Георги Кожухаров
"И аз да бях на негово място и аз щях да избягам." Така високопоставен служител от МВР коментира новината от тази седмица, че Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца.

Oбект на досъдебни производства и съдебни дела в четири държави – Италия, Румъния, Швейцария и България, с издадена осъдителна присъда от 20 години на втора инстанция в Милано и искане за екстрадиция от Румъния, Брендо взима най-логичното решение – да потърси свободата.

Във вторник "Дневник" съобщи, позовавайки се на два независими източника, че Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца. Вицовете по темата изпревариха реакцията на институциите. Не за друго – просто Банев е поредният подобен случай и обществото е претръпнало. 

Дупнишките братя Галеви, Таки, Малкия Маргин, осъдени за убийства и дребни престъпения, и десетки други избраха свободата, щом разбраха, че правосъдната система го позволява.

Казусът на Брендо обаче е по-различен. Останалите случаи оставиха вкус на немарливост, недоглеждане и мудност на институциите. Случаят с Банев обаче издава целенасочена политика на правоохранителните институции по "освобождаването" на разследвания в няколко държави българин.

Поредица от дела

Името на Брендо доби обществена популярност пред осем години, когато беше задържан и обвинен в създаването на организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Негови съпроцесници бяха бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева (вдовица на партньора на Банев Константин) и доведеният му брат Симо Карайчев. Докато Евелин Банев беше задържан под стража, в апартамента й беше застреляна една от основните свидетелки срещу него – майката на Дишлиев Йорданка Запрянова. Наблюдаващият делото прокурор се отказва от казуса и излиза в болничен,след като жилището му е залято с изпражнения от неизвестен извършител.

В крайна сметка процесът срещу групата влиза в съда през 2010 г., като Банев е осъден през 2013 г. на първа инстанция на 7 години и 6 месеца затвор.

Докато все още процесът се развива на първа инстанция, през пролетта на 2012 г. Евелин Банев е задържан на пътя между Царево и Созопол. Службите са прихванали негов разговор, от който ставало ясно, че той се подготвя да избяга от България. Брендо е обявен от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за "кокаинов крал". 

Впоследствие щеше да стане ясно, че от няколко години италианските власти са разследвали бившия състезател по борба за организиране и ръководене на международна група за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа, разбита след операцията "Magna Carta".

 Разследването на италианските власти е било затруднено заради изтичането на информация, след координационна среща, на която са присъствали и български магистрати и полицаи. "Къртицата" така и не е открита.

Евелин Банев е задържан под стража и предаден на италианците. Там той получава 20-годишна присъда, която преди половин година е потвърдена на втора инстанция.

 Миналото лято присъдата на Брендо от седем години и половина за участие в престъпна група за пране на пари е отменена от Софийския апелативен съд. По това време той е под домашен арест, а след като е оневинен, магистратите му налагат най-леката мярка за неотклонение – подписка, като му налагат забрана да напуска страната. Прокуратурата протестира тази присъда, но вече шести месец съдът не може да му връчи книжата, за да може делото да стигне до Върховния касационен съд.

Именно оправдателната присъда беше основното оправдание на прокуратурата и МВР за изчезването на Банев през седмицата. Това, което никой от тях не каза, е, че през последната една година държавното обвинение тихомълком и методично започва да прекратява висящите разследвания срещу него и приближените му. Има ли сделка с дявола

През 2013 г.  румънските власти изпращат искане за екстрадицията на Брендо, който е разследван като "създател и координатор на организация, сформирана с престъпни цели, целяща международен и незаконен трафик на наркотици с висока степен на риск". Според прокуратурата в Букурещ той е "инициирал и създал организирана престъпна група, специализирана в трафик на кокаин по маршрута Венецуела, Колумбия и Перу към Европа", а незаконно внесените наркотични вещества са били изпращани към страни от Европейския съюз - Испания, Италия, Гърция, както и на територията на Република Румъния". 

Първият опит за екстрадицията на Брендо се проваля и делото е прекратено. Следва втори опит, като първата инстанция разрешава, но прокуратурата и защитата му протестират определението на СГС и "пътуването" му до Букурещ се проваля, защото апелативните съдии отказват да го предадат. Това става през февруари 2014 г.

Пак по същото време Софийската градска прокуратура прекратява дело за пране на пари, водено срещу Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. За това нейно решение стана ясно чак миналата седмица, когато след медиен натиск от пресцентъра на държавното обвинение разкриха действията си, но без да разяснят мотивите си.

Ето в този контекст, през февруари 2014 г. "по сигнал на българските служби" във Франция са задържани 1.5 тона кокаин, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито "Париж - Дакар".

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров тогава намекна на няколко пъти, че връзка с трафика има общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Следва показна акция на МВР в заведения и автокъща на Алексиев, която съвпада с ожесточената битка за контрола в Общинска банка, антагонист в която е именно общинският съветник от ГЕРБ. 

Още към момента на събитията от МВР изтекоха справки, от които стана ясно, че оперативните работници са били "натискани" от началниците си да свържат Алексиев със заловения във Франция кокаин. Натискът идвал предимно от високопоставен служител с прякор Гъзо, който преди няколко месеца беше отстранен от длъжност, след като стана ясно, че е изпълнявал поръчки.

Източници на "Капитал" от МВР, запознати със случая, разказват, че информацията, по която е задържан кокаинът във Франция, е дошла от главния секретар Светлозар Лазаров, но самият той не е могъл да обясни съвсем ясно откъде я има. Ето защо те правят връзка между постепенното облекчаване на статута на Банев и заловения във Франция наркотик.

Няколко месеца по-късно, както разказахме по-горе, Брендо е оправдан от апелативния съд. По същото време неговата балдъза – Десислава Дишлиева, отправя молба до градския съд, с която иска прокуратурата или да прекрати делото, което се води срещу нея от две години за пране на 3 млн. евро (открити в трезор), или да го внесе в съда, позовавайки се на Наказателно-процесуалния кодекс. Прокуратурата внася делото в съда, но заради допуснатите грешки – неясно обвинение, непредявени материали но обвиняемата и т.н., то е върнато на държавното обвинение. След един месец делото е внесено отново, но грешките така и не са поправени. Пред магистратите остава една-единствена възможност – да сложат точка на разследването.

Няколко месеца по-късно по искане на Дишлиева са върнати и иззетите по делото 3 млн. евро. За прокуратурата случаят е приключен и тя не намира за необходимо да протестира определението на съда и то влиза в сила.

Кой изпусна Брендо

Както и в предходните подобни казуси и този път дебатът, провокиран от изчезването на Брендо, се измести в посока какво може да се направи, за да не се случва повече така.
 Юристи разказаха, че решението трудно може да бъде намерено през законодателни промени, защото всеки случай е индивидуален. 
"Банев е фигура от голямо значение и в Италия. Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко." 

Думите на италианския разследващ журналист с издадена смъртна присъда от мафията, Роберто Савиано, дават представа за ранга на Евелин Банев-Брендо. 


Според източници в службите Брендо (или Чичо, както го наричат италианските му партньори) е наркотрафикант от световна величина - преговаря директно с картелите в Южна Америка и организирани групи в Италия. Свързани с него групи в продължение на години са били най-големият доставчик на кокаин в Испания. Малко известен факт за него е, че има венецуелско гражданство. Разследванията в България едва ли някога са притеснявали Евелин Банев. Същинският проблем за него са делата в Румъния и Италия. 

Въпреки респектиращия профил на Банев и интереса на "партньорските" служби към него, българските власти са го третирали като обикновен обвиняем с лека мярка за неотклонение.

От реакциите на институциите след новината, че Брендо е изчезнал, става ясно обаче, че има счупен телефон. Така например "24 часа" разкри, че преди няколко седмици румънските власти са поискали от прокуратурата да установи контакт с Банев. Действията са били възложени на МВР, но те не са успели да го открият. Този факт, известен на професионалното ръководство на МВР и прокуратурата, е бил пазен в тайна от вътрешния министър Веселин Вучков.

МВР, ДАНС и прокуратурата, които имат пряко отношение, запазиха гузно мълчание. От държавното обвинение, което има мандат да следи за законността, се опитаха да прехвърлят отговорността към съда. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, в чийто ресор попада Банев, не пожела да отговори на въпросите на "Капитал", а от пресцентъра на държавното обвинение обявиха въпросите ни за "тенденциозни".

Случилото се с Брендо със сигурност ще провокира недоволството на международните партньори. Но белята е другаде - какво правим, когато институциите са от другата страна."И аз да бях на негово място и аз щях да избягам." Така високопоставен служител от МВР коментира новината от тази седмица, че Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца.

Oбект на досъдебни производства и съдебни дела в четири държави – Италия, Румъния, Швейцария и България, с издадена осъдителна присъда от 20 години на втора инстанция в Милано и искане за екстрадиция от Румъния, Брендо взима най-логичното решение – да потърси свободата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


98 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Някои хора много са нагазили в дълбокото за Брендо. Ако някой се захване да разплита тази афера, със сигурност ще има самоубити и изчезнали бушони.

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • -10
  • +114

  Един много спряган мъж е обобщил много добре ситуацията в България, макар и визирайки друга държава. И в случая всъщност няма никакво значение кой е и какви са нашите предпочитания, симпатии или антипатии - достатъчно е да заменим навсякъде в текста името на Русия с това на България:

  "Джордж Сорос: Русия се е превърнала в мафиотска държава!

  23.01.2015 15:55; 24 часа онлайн;

  Русия се е превърнала в „мафиотска държава”, а управляващите в Москва използват ресурсите на страната за лично обогатяване и съхранение на властовите си позиции, заяви милиардерът Джордж Сорос по време на частен прием на форума в Давос, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

  Според американският милиардер, Русия се стреми да обезсили Украйна, за да се превърне в „стратегически съперник на ЕС, предлагайки вместо върховенство на закона, върховенство на силата”...."

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Някои хора?!?!
  Един куп хора от най-високите етажи на властта и от един куп институции в България са затънали ОЧЕВАДНО до шия в ла.ната!
  И това се вижда и от Брюксел, че вече дори и от Вашингтин!

 • Simeon Borissov

  Държава , нарисувана от Дали.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  С такава прокуратура по-добре в Държавен вестник да се публикуват официални държавни такси за:
  - сваляне на обвинение с различни суми според тежестта на наказанието;
  - писане на малоумни обвинителни актове, пак с различни суми;
  - проявяване на нехайство към доказателства;
  - организиране кражба на доказателства;
  - неявяване на обвинител на заседание;
  и пр, и пр.

  Това е единственият начин обществото да има някаква полза от прокуратурата...

 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  "Натискът идвал предимно от високопоставен служител с прякор Гъзо"

  Може да е всичко, но поне е забавно четиво цялата афера :D

 • 7
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Високопоставен служител Гъзо - чудесно олицитворение на службите. :)

 • 8
  spikespiegel avatar :-|
  spikespiegel

  И Брендо избега :D

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Високопоставен служител Гъзо..."
  То вече стана ясно, че и за цялата ни правораздавателна система този прякор е много точен.
  После магистратите се обиждали, че ги наричаме мафия. :(

 • 10
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  Наще прокуратура , съд, следствие и полиция, ако и да са недостатъчно мотивирани да го спрЪт, ше се намери друг, който, истински ще го изчезне...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход