Винаги има място за старите кадри
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Винаги има място за старите кадри

Диан Червенкондев беше по-скоро от смислените депутати на ГЕРБ. Сега вече е енергиен мениджър

Винаги има място за старите кадри

ГЕРБ масирано назначава свои активисти по енергийните дружества

16440 прочитания

Диан Червенкондев беше по-скоро от смислените депутати на ГЕРБ. Сега вече е енергиен мениджър

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Една от най-досадните теми в споровете между управляващите и опозицията в България са взаимните обвинения в политически назначения. Неприятното чувство идва не от това, че такива липсват, а че няма политическа партия, която поне за малко разнообразие да не прибягва до тях. Това не се e променило, дори след кабинета "Орешарски" си тръгна основно заради откровената глупост да предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Един от емблематичните примери за назначения на кабинета "Орешарски" беше енергетиката. В БСП не престанаха обвиненията на кого точно е даден на концесия секторът - на депутата от ДПС Делян Пеевски или на бившия му бизнес партньор Цветан Василев, собственик на затворената КТБ. Въпреки похвалата на предишния премиер  Орешарски, че "там няма баничари или еколози", бордовете на държавните енергийни дружества бяха изпъстрени с бивши леви депутати, активисти на ДПС и обикновени недоразумения.

Поне на теория вече трябваше да е ясно, че пътят към оставката и провала е постлан с добри назначения. Но как както се вижда, ГЕРБ явно не са си направили достатъчни изводи.

Смесен управленски екип

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова събра доста критики, че идва извън сектора, но всъщност това е силната й страна. В крайна сметка българската енергетика няма проблем с производството на електроенергия, а с податливостта си на политически и корпоративен натиск, както и с фрапиращо лошото си управление. В по-голямата част от кариерата си Петкова е финансов ревизор и стигна до поста директор на Агенция за държавна финансова инспекция в периода 2010 - 2013 г. По времето, в което тя беше начело на агенцията, бяха извършени одити на проекта АЕЦ "Белене", "Мини Марица-изток" и ЧЕЗ, които, въпреки че често изглеждаха мотивирани от конкретни политически нужди (например желанието за отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество през 2013 г.), хвърлиха доста светлина върху методите за работа в енергетиката. Ако не друго, новият министър няма как да не е наясно с механизмите на работа в държавните енергийни дружества.

Често обаче дори и министърът да има добри намерения и опит, намесата отгоре и кадруването отдолу може да блокира всеки смислен опит за действие. Заместниците на Петкова изглеждат добър микс - едно откровено политическо назначение в лицето на бившия общински съветник от ГЕРБ в Бургас Жечо Стоянов, Антон Павлов, който е започнал кариерата си в сектора още в началото на 90-те години, и един експерт като Николай Николов с опит в "Прайсуотърхаус Купърс" и собствената му компания "Транзакта". Павлов остана от служебното правителство, така че в новия екип има и приемственост. Малко странен вкус оставя това, че и Павлов, и Стоянов по някакъв начин са свързани с "Лукойл". Първият последно беше ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България" ЕООД, докато семейството на втория има франчайзи за бензиностанции на компанията. Стоянов стана популярен като организатор на автобуси от Бургаско с привърженици на ГЕРБ, който се присъединиха към протестите срещу назначаването на Делян Пеевски и бяха един от най-агресивните агитки.

Енергийният пристан

По-интересни са назначенията по управителните тела на държавните компании, които често са разглеждани като подходящ пристан за партийни назначения. По всичко изглежда, че сега ГЕРБ сериозно ще надминат дори коалицията между БСП и ДПС.

За последните три месеца бяха подменени членове на управителните и надзорните съвети на девет от дванайсетте държавни дружества в енергетиката. Така с изключение на Българския енергиен холдинг - компанията майка, в която няма откровени политически назначения (но пък се завръщат кадри от предишното управление на ГЕРБ), вече няма голямо дружество, в което да не присъства поне един активист на ГЕРБ. Това само по себе си можеше и да бъде прието, ако мнозинството от тях имаха стаж в областта, като изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов, който с изключение на едната си година като депутат е прекарал цялата си кариера в мините. Останалите двама членове на управителния съвет на мините са бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев и общинският съветник в Стара Загора от ГЕРБ Николай Диков (който замени свой колега от БСП). В ТЕЦ "Марица-изток 2" влиза друг общински съветник от ГЕРБ - Диан Димитров.

Управителният съвет на "Булгатрансгаз" пък направо е превзет от партийни назначения. Таня Захариева беше кандидат за депутат от ГЕРБ от Хасковска област, юрист по образование, вписана е и в единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието. Другият от общо тримата членове на УС е Делян Димитров, който по времето на първото управление на ГЕРБ бе член на съвета на директорите на "Национална компания Индустриални зони" - една от синекурните държавни компании, а след това беше съветник към парламентарната група на ГЕРБ. По-интересното е, че е бил и парламентарен съветник на депутата от РЗС Марио Тагарински в 41-ото Народно събрание. В надзора на компанията са Владимир Митрушев и Кирил Георгиев, също активисти на управляващата партия. Митрушев е бивш депутат от ГЕРБ и бивш зам.-кмет на Димитровград. Георгиев беше изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, а преди това - общински съветник в София.

В борда на директорите на "Булгаргаз" е Илиян Дуков, син на бившата депутатка от ГЕРБ Снежана Дукова (по-известна с това, че от парламентарната трибуна се обърна към Бойко Борисов с "Бог да Ви благослови, г-н премиер, Вас и Вашето правителство!"). Преди това Дуков има стаж в "Булгартел", като кариерата му в енергетиката започва с влизането на ГЕРБ във властта. В АЕЦ "Козлодуй - нови мощности" пък е Георги Добрев, който за известно време беше шеф на софийската общинска фирма "Озеленяване", а преди това работи в район "Триадица".

Но засега най-спорен изглежда шефът на НЕК Петър Илиев, който всъщност е назначен по предложение на Патриотичния фронт. След сериозна съпротива на общинските съветници в София той не успя да стане изпълнителен директор на "Топлофикация-София" през 2010 г., въпреки че беше предложен от ГЕРБ. Тогава съветниците от НДСВ Владимир Каролев и от БСП Георги Кадиев извадиха одитен доклад на "Булгатрансгаз", от който става ясно, че за Илиев има основателни съмнения за сключвани на неизгодни договори. Преди това Илиев е заместник на печално известния Валентин Димитров (Топлото) в "Топлофикация-София". Назначението му обаче едва ли е просто реверанс към Патриотичния фронт. НЕК е в толкова тежка ситуация, че малцина искат да оглавят компанията, а и човек с толкова спорна репутация винаги е подходящ бушон.

"Преследването" на ДПС

За тези няколко месеца очевидно чистката подминава хората, които са очевидно или непряко свързани с ДПС. Най-видимият от тях е членът на борда на директорите на НЕК Мустафа Ахмедов, парламентарен сътрудник на депутата от ДПС Ердоан Ахмедов в миналия парламент.

По-интересни са обаче Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ, и Илко Желязков, член на борда на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2". Коен влезе в енергетиката в края на 2013 г., като се считаше, че идва с подкрепата на ДПС. В енергийните среди се говори, че е бил и консултант на групата зад Димитър Стефанов (Митко Каратиста), който ненадейно се беше озовал в управлението на ЧЕЗ-България. ЧЕЗ упорито отричаха политическа намеса, но Стефанов симптоматично беше отстранен от надзорния съвет с падането на ГЕРБ от власт. В средата на миналата година, когато трябваше да се вземат ключови решения за "Южен поток", които целяха да направят проекта необратим, именно за Коен се твърди, че е в основата на блокирането им.

На този фон е доста любопитно, че в енергетиката остава и Илко Желязков. След като той беше уволнен от БЕХ заради липса на необходимите качества за длъжността от служебния министър на икономиката Асен Василев през 2013 г., стана ясно, че той се ползва със силни протекции в ДАНС и среди, близки до ДПС. Желязков дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР. Според запознати отстраняването е предизвикало скандал с ДАНС - явно Желязков има близки връзки с агенцията, които го пазят на различни длъжности.

Назначението на политически кадри не винаги е толкова драматично. Обикновено министрите, които идват извън енергийния сектор, предпочитат да вкарват доверени лица в държавните фирми, за да имат информация в затворения за външни лица сектор. Всичко това обаче има определена граница - когато в компаниите влизат автомобилни състезатели, счетоводители на футболни отбори, общински съветници и т.н. без елементарна квалификация и дори без концепция какво ще правят в държавните дружества, ефектът обикновено е точно обратен.

Една от най-досадните теми в споровете между управляващите и опозицията в България са взаимните обвинения в политически назначения. Неприятното чувство идва не от това, че такива липсват, а че няма политическа партия, която поне за малко разнообразие да не прибягва до тях. Това не се e променило, дори след кабинета "Орешарски" си тръгна основно заради откровената глупост да предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Един от емблематичните примери за назначения на кабинета "Орешарски" беше енергетиката. В БСП не престанаха обвиненията на кого точно е даден на концесия секторът - на депутата от ДПС Делян Пеевски или на бившия му бизнес партньор Цветан Василев, собственик на затворената КТБ. Въпреки похвалата на предишния премиер  Орешарски, че "там няма баничари или еколози", бордовете на държавните енергийни дружества бяха изпъстрени с бивши леви депутати, активисти на ДПС и обикновени недоразумения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  всички политически назначения по принцип са свързани с някакъв вид корупция ,тези хора разсипват държавата по всички възможни начини

 • 2
  ss avatar :-P
  SS

  Ако изборът е м/у "калинките" ГЕРБави и ДеПеСаро/БеСеПарските "листни въшки" - по добре е калинките да изядат въшките !

  Доказано е ,че при вторите всичко съхне , докато поне на най фрапантно некадърните "калинки" им духват под крилцата да отлитат !!!

  ПП. естествено е най добре - независимото конкурсно начало , но лично аз си мисля ,че феномена "Наш човек" никога няма да отмре в тая държава - може би съм песимист ?

 • 3
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Щом има толкова натискане за столчета в енергетиката е явно, че хранилката е добра. Няма как да е ефективна като разходи и цени.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Накратко - нищо ново. Печелят изборите, наместват си техните хора да взимат дебели заплати, после защо енергетиката била в тежко състояние.

 • 5
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  До коментар [#4] от "today":

  Проблемът не е в дебелите заплати, а крупните кражби. Например Баничаря герберски в АЕЦ Козлодуй. Сега пък евреинът в НЕК...

 • 6
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Ако лустрациата беше проработила ккто трябва, дори ина 50н % едни стари кадри дето много бъркат супата, нямаше да пречат и сега щяхме да сме другаде.

 • 7
  tom_sawyer avatar :-|
  Tom Sawyer

  До коментар [#1] от "ivan ivanov":

  Както и почти винаги с пълна некадърност. По този показател няма кой да бие ДПС по наглост, независимо от калинките на ГЕРБ при първият им мандат.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "На този фон е доста любопитно, че в енергетиката остава и Илко Желязков. След като той беше уволнен от БЕХ заради липса на необходимите качества за длъжността от служебния министър на икономиката Асен Василев през 2013 г., стана ясно, че той се ползва със силни протекции в ДАНС и среди, близки до ДПС. Желязков дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР. Според запознати отстраняването е предизвикало скандал с ДАНС - явно Желязков има близки връзки с агенцията, които го пазят на различни длъжности."


  Значи освен, че ДАНС се занимава и с генно-политическо инженерство и създаване и обслужване на партии (РЗС, ДПС, Атака...) сега става ясно, че се занимава и с кадруване в правителствата!!!

  Това е добре да го знаят вложителите в КТБ, а и всички българи, които се чудят що за спяща клетка била тази служба на Д(П)С, като се чудят как е проспало кражбата на 4 милиарда от КТБ, и на десетки милиарди навсякъде в България. Или такива като Брендо...

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "today":

  Не е до "тлъстите заплати". Само от заплата - това им е много, много малък дразнител. Месечната издръжка на клептокрацията, заедно с впрегнатата в нейна служба преторианска гвардия от съдии, прокурори, агенти на ДАНС, следователи, висши полицаи, изисква месечна издръжка от около 100-150 милиона лева. Не се ли подреди организация за тяхното редовно събиране и отчитане, почва да се трупа политическо напрежение.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#9] от "cinik":

  Така е, абсолютно точен и прав си. Затова на времето решиха да затворят цикъл и да турят Пеевски, или по-скоро кръга зад него начело и на правителството, прокуратурата и съда (неявно), и на ДАНС (явно). И да ИМ заспят нещата, да стане пределно ясно у кого са и ножът, и сиренето, кой разпределя порциите И КАК!
  Ама черна котка им мина пътя, пустите соросоиди и платени протестиращи нещо объркаха сметките - една шепа платени хора, да им се не ненадява човек - успяха да преборят Магнаурдската шлола - библиотекарско-сарайския бутиков тинк-танк с кръговете и обръчите му! И не е да не опитаха да ги сплашат и сборят - и ги профилираха, и ги привикваха да ги съветват дружески, и контрапротестъри им спретнаха, и платените си медии, журналисти и коментатори, анализатори и всякаква подобна платена паплач хвърлиха срещу тях...
  А накрая и МакКейн си нямаше друга работа и взе, че цъфна в България, вместо да си игре голф, дъртака му с дъртак, и нашите велики експерти, разузнавачи и контраразузнавачи с гениалните си конспирации започнаха да изглеждат като препикани мушкати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.