НЕК отново продава без търг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

НЕК отново продава без търг

При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка

НЕК отново продава без търг

Непрозрачните продажби на електроенергия на държавната компания създават напрежение на пазара

Ралица Николова, Гергана Михайлова
9185 прочитания

При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка

© Надежда Чипева


В края на 2014 г. НЕК решава да не провежда търгове за продажбата на електроенергия за 2015 г., а вместо това да сключи договори чрез двустранно договаряне.

За компания, която е на ръба на фалита, Националната електрическа компания в последните години се отнася доста фриволно с възможността да набира допълнителни средства. За първото и второто полугодие на 2015 г. НЕК продава електроенергия по дългосрочни договори чрез пряко договаряне, без да обявява търгове, "в резултат на проявен търговски интерес по реда на постъпили запитвания". Търгове има само за краткосрочните договори, "ако остане енергия".

Реално в България няма изрично изискване, което да забранява електроенергията да се продава по този начин. Но в края на 2010 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков заповяда на подопечните му централи задължително да провеждат търгове, след като стана ясно, че например АЕЦ "Козлодуй" години наред е продавала без открита процедура. В началото на юни 2012 г. Български енергиен холдинг обаче пое ангажимент пред тогавашния енергиен министър Делян Добрев да приеме "Принципи при изготвянето на правила за търговия на електроенергия, прилагани от дъщерните дружества на БЕХ ЕАД". Най-общо в тях се казва, че търговията с електроенергия трябва да се извършва при равнопоставеност, недискриминиране и прозрачност.  В тази връзка бяха подобрени и правилата за провеждането на търгове.

Откритата процедура със сигурност гарантира повече състезателен елемент между търговците, по-високи цени и съответно повече приходи за НЕК и обясненията за избягването им са неубедителни.

Няколко проблема

Освен че е много вероятно НЕК да не постига максималната възможна цена за електроенергията си, решението на НЕК да продаде на определени компании създава по-голяма възможност за дефицит в зависимост от това какви договори за продажби имат избраните фирми. На практика няколко компании, които са подали оферти първи, контролират сериозни количества електроенергия, която след това могат да препродават на други търговци. Това освен, че създава излишни посредници за електроенергията на НЕК, оформя и група компании, които са привилегировани на пазара. Така изниква въпросът кои точно фирми са били информирани и на какъв принцип са избрани от държавната компания.

На въпрос на "Капитал" защо е предпочетено двустранното договаряне от там отговориха само, че "продажбите са осъществявани в резултат на проявен търговски интерес по реда на постъпили запитвания от търговци на електрическа енергия чрез пряко договаряне. Всички договорени продажби са със задължително условие авансово плащане, като при някои от тях предварителното плащане касае целия период на доставка". От държавната компания отказаха да кажат имената на компаниите или постигнатите цени. НЕК обясняват, че след осъществен производствен и технико-икономически анализ през месец декември 2014 г. и след приоритетното задоволяване на нуждите на регулирания пазар се е установило, че компанията не разполага с достатъчно свободни количества електроенергия на месечна база, поради което няма да бъде проведен търг за януари 2015 г.

Положението на пазара

Една от причините електроенергията на НЕК да е обект на голям интерес е, че е гъвкава - позволява се отклонение от плюс-минус 20-35% от заявените количества, което означава, че може да покрива пиковите часове на потребление. За сравнение електроенергията, продавана от АЕЦ "Козлодуй", която е най-евтина, е с постоянен товар, което означава, че във всеки един момент от денонощието се произвежда едно и също количество електроенергия, което не може да покрие часовете с най-високо потребление. Именно затова електроенергията на НЕК е ценна за търговците, които трябва да задоволят нуждите на свободния пазар. Естествено НЕК не е единственият производител на върхова енергия в България, но останалите централи като ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица-изток 2" не могат да покрият напълно нуждите от нея.

Вероятно проблемът с това на кого и как НЕК продава електроенергията си нямаше да бъде толкова сериозен, ако тя все пак достигаше до вътрешния пазар. Според търговци на електроенергия от началото на януари се изпитва недостиг именно на върхова енергия, каквато предлага НЕК. "В момента има недостиг на върхова енергия. Не се продава изобщо. Това води дотам, че купуваме и внасяме пикова енергия от чужбина", коментира Никола Василски, търговски директор на "Енерджи съплай". "Потребителите, в голямата си част, работят през деня. Малко са тези, които работят 24 часа, и поради тази причина ти трябва върхова енергия, но няма откъде да я купиш", допълва той. Според друг търговец, който не пожела да бъде цитиран, проблемът с двустранните договори на НЕК е, че те са за дълъг период, което блокира пазара и създава недостиг. Виктор Гърбев, управител на "Енерген пазар", платформа за продажба на електроенергия, обяснява, че търговците ще трябва да запълнят портфолиото си с енергия от чужбина, която по думите му е по-скъпа, или да купуват от друг търговец в България, който има дългосрочен договор с НЕК. "Търговците на вътрешния пазар работят в много конкурентни условия при ниски маржове, т.е. на част от тях може да се наложи да актуализират цените по дългосрочните договори с крайни клиенти, тъй като не са предвидили такава ситуация за 2015 г.", допълни Гърбев. В момента тървгоци купуват от региона на цена от 120 лв. за мегават и  продават на местния пазар за 80-90 лв.

Къде се крие ключът

Една от вероятните причини, поради които НЕК е решила да не обявява търгове за 2015 г., е, че по този начин гарантира продажбите си. Според търговец на електроенергия на някои от месечните търгове през миналата година компанията не е успяла да реализира всички предлагани количества. Продавайки дългосрочно, НЕК предпочита да вземе по-малко пари за цялата си енергия, вместо да рискува да остане с количества, които няма къде да пласира.

Освен това при всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане като при някои от тях това засяга целия период на доставка. По този начин компанията си гарантира свеж финансов ресурс, от който безспорно има нужда - за деветмесечието на 2014 г. компанията е с 425 млн. лв. загуба. Тази практика започва в средата на 2013 г., като отново целта е била да се осигури кешов ресурс.

Изискването за предварително плащане на енергията за 6- 12 месеца напред означава, че НЕК е сключила договори с не много на брой фирми. Според запознати става въпрос за не повече от 7-8 фирми. Това отстранява останалите търговци от достъпа до върхова енергия от НЕК и ги прави по-неконкурентоспособни. Ефектът е, че пазарът се окрупнява, което в дългосрочен план не е много изгодно за държавната компания, която в бъдеше ще има по-малко контрагенти и възможности да продава по-изгодно.

Някои го правят и онлайн

През тази седмица "ТЕЦ Марица-изток 2" започна да продава електроенергия и онлайн чрез система за търгове в реално време. Първата такава продажба бе за 50 MW нощна енергия и бе направена на 20 януари. Кои търговци са купили от предложеното количество и на каква цена не е ясно, тъй като резултатите от класирането се виждат само от участвалите в търга. 

Системата дава възможност за подаване на оферти дистанционно. Предложенията трябва да съдържат цена на MWh и количество на заявената мощност. Всяка оферта може да бъде променяна или изтривана, докато тече търгът. Според регламента всеки участник може да подаде само една оферта от името на фирмата, която представлява. 

На проведените през тази седмица онлайн търгове централата е продавала както базова, така и пикова енергия. Един от предстоящите търгове за пикова енергия е насрочен за 26 януари от 14 до 15 ч. и на него ще се предложат на търговците 20 MW с доставка в периода 1 - 28 февруари. Началната цена на търга е 85 лв. на MWh, а изискуемият депозит за участие е 2 лв. на заявен MWh.
В края на 2014 г. НЕК решава да не провежда търгове за продажбата на електроенергия за 2015 г., а вместо това да сключи договори чрез двустранно договаряне.

За компания, която е на ръба на фалита, Националната електрическа компания в последните години се отнася доста фриволно с възможността да набира допълнителни средства. За първото и второто полугодие на 2015 г. НЕК продава електроенергия по дългосрочни договори чрез пряко договаряне, без да обявява търгове, "в резултат на проявен търговски интерес по реда на постъпили запитвания". Търгове има само за краткосрочните договори, "ако остане енергия".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Либерализация... ама дрът

 • 2
  stoiank avatar :-?
  stoiank

  И аз да попитам, колко статии имаше в Икономедиа по проблема, когато към НЕК се прикачиха около 1000МВт солари. Тогава имаше ли търг за цената на изкупуване или се казваше така е по-закон. Само един цитат от статията по-горе:
  ...Реално в България няма изрично изискване, което да забранява електроенергията да се продава по този начин......
  Не ги защитавам НЕК, но не харесвам селективната журналистика. Искате търгове на каква цена продава, да с пълно право изглежда супер!!!
  Тогава поискайте и търгове, на каква цена ще купува, а не от едната страна продаваш скъпо, че и се наредили с други фирми, но същите хора, да купуват евтино. Задължават НЕК да изкупува на 100% произведеното, а да не иска предплащане и колкото се може по-дългосрочни договори за излишъците!? Добре, че не е частна, че ще Ви свали печалбите като самата тя продава директно в чужбина. Но нали и в НЕК са хора и те хляб "ядат". Баламите плащаме, за да може едни писачи на фактури да се водят "бизнесмени".

 • 3
  domain avatar :-|
  domain

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Здравей,

  Ето отговор на твоите въпроси:.

  1. Имаше доста статии по проблема с ВЕИ бум-а и за това какво го причини. Виж тук:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/11/02/1938986_gusta_zelena_kasha/

  2. По закон изискване за търг няма, но собственикът на НЕК (това е БЕХ) както и крайният собственик - държавата в лицето на Министерство са издали заповеди и правилници да се провеждат търгове. Все едно шефът ти във фирмата да ти казва какво да правиш, а ти да правиш каквото си искаш защото не го пишело в закона...

  3. Проблемът е, че НЕК има монополно положение що се отнася до доставките на върхова енергия енергия (освен, че купува от ВЕИ, НЕК има собствени ВЕИ-ВЕЦове за 2700Мвт). И като монополист ако не продава на явни търгове с наддаване вредата е двустранна:

  А) НЕК (разбирай ние данъкоплатците) взима по-ниска цена за енергията от тази, която може да вземе при търг със наддаване. Щом има интерес и недостиг, при един състезателен търг те ще получат най-висока цена (независимо дали искат предплащане, какъв е срока и т.н.). Т.е. НЕК се самопрецаква. Това може да се прочете във всеки учебник по икономика.

  Б) Създава се изкуствен недостиг на енергия. Инсталираната производстена мощност в страната е двата пъти по-голяма от потреблението. Представи си какъв абсурд е да се внася енергия от други страни на по-високи цени.

  4. Заблуден си. НЕК и сега продава като частна компания директно на клиенти извън България.
  Освен това НЕК има поне едино едно съвместно дружество зад граница през което реализира енергия:
  http://www.prometheusgas.gr/en/activities/participations/neco

  Освен това през съвместните си дружества НЕК се беше засилила да строи над 300Мвт вятърни паркове у нас:
  http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_i1l291_10.pdf

  Освен това на тези "1000 Мвт солари", за които говориш (всъщност са повече), познай кой им подписа договорите за присъединаване? Жокер: не сме аз и ти. Пак НЕК.

  НЕК трябва да се оздрави и да работи за свой собствени интерес. Но начинът, по който се опитва да го прави е безумен. И всичко започва от непознаване на фактите и непознаване на пазара.

  Проблемът не е, че ти не ги знаеш - това е нормално, не ти е работа.

  Проблемът е, че много хора по върха на НЕК/държавата взимат решения без да са прочели и 1 страница.

  За едно си прав - "баламите плащаме".

 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#3] от "domain":

  Благодаря за изчерпателния отговор. Не оправдавам НЕК, но цитираната статия е доста след бумът по присъединяванията. Просто казвам, че е тъпо да атакуваш някой за непрозрачни практики, когато не те устройват и да си затваряш очите, когато са в твой интерес.
  Обичайна практика у нас, за повечето медийни групи за съжаление.
  Естествено това не оправдава НЕК, но в някой моменти статията е откровено тенденциозна. Не виждам примерно, защо се оценява като недостатък - предплащането примерно. Вярно изключва дребни риби, но първо такъв бизнес не е за тях и второ НЕК е декапитализира, може да питаш банкерите колко "струват" едни пари, когато ти трябват и колко когато не си на зор? После дългосрочни договори, реално НЕК трябва да се бори за точно такъв тип, защото нейните за изкупуване са точно такъв тип и т.н.
  И накрая, без предоговаряне на съществуващите няма как да се мине, сега през зимата горе-долу бива има консумация над 5-6000 МВТ, но през лятото ще е мъка. Който и да управлява НЕК, то ще върви надолу. , а докога може не знам.

 • 5
  domain avatar :-|
  domain

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Здравей отново,

  Не казвам, че няма тенденциозни статии. И тук има, но може би най-малко. Освен това са искали мение и от НЕК.

  Важно е посочването на реалните проблеми.

  В статията (и в заглавието) става въпрос основно за проблемът, че енергията не е предложена на явен търг, който да гарантира равноправен достъп за купувачите и максимални цени за НЕК.

  А проблемът с предплащането не е в самото предплащане. Проблемът е, че то се изисква от монополист на вътрешния пазар. Представи си, че ЕРП-то ти поиска да предплатиш твоята сметка за една година и ти каже "това не е бизнес за дребни риби". Ако се пусне търг и са дребни риби, просто няма да го спечелят. Оттам нататък е работа на Комисията за Защита на Конкуренцията да прецени дали такива условия по търговете не ограничават конкуранцията. И не само им е работа, те го правят реално, виж тук:
  http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300036871

  КЗК: "несъвършенство на тръжните процедури за продажба на електрическа енергия от производител, които ограничават възможностите на търговците за търсене и предлагане на стоката."

  Т.е. равносметката е:
  *Един Министър казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Втори Министър казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Държавната БЕХ казва на държавната НЕК - правете публични търгове;
  *Държавната КЗК казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Икономическата логика казва правете публични търгове иначе губите пари и клиентите в България ще плащат по-скъпо.
  * А НЕК какво прави? Точно обратното!

  Иронията е, че няма нормална логика НЕК да върви надолу. Ако има професионални мениджъри (избрани с явен конкурс) и не ги сменят през 6 месеца има как да си стъпят на крака. И защо не един ден НЕК да не купи някое ЕРП в Македния ;)

  Лека вечер



 • 6
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#5] от "domain":

  Не споря, наистина трябва да има търг.
  За другото не съм съгласен. Според Вас ЕРП не ми иска годишно напред сумата, напротив иска дори повече, кара малките фирми да си изградят трафопостовете, които струват доста повече от годишната консумация и после прави схема за приспадане от получената енергия.
  НЕК да е поискала от някой търговец да строи електропроводи!? Тъпо е точно аз да ги защитавам, но цялата структура е толкова гнила и не случайно има битка с всички средства, дори и медийни е да си одобрен търговец. А относно неспазване на задълженията за търгове има си принципиал, може да вземе мерки, ако и той не е замесен.
  Аз знам какво бих направил в структура, която не изпълнява моя заповед и това неизпълнение води до финансови загуби.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Дали има в друга държава държавна компания от типа на НЕК, която да е финансово зле?

 • 8
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  По същото време в което държавата проверява американските централи,държавата търгува незаконно.Това е показателно на какво дередже е България.

 • 9
  domain avatar :-|
  domain

  До коментар [#7] от "today":

  Здравей,

  Да докараш такъв тип държавен бизнес всъщност е много трудна работа.

  Да, има такива казуси в региона и обикновенно фалирането на компаниите е резултат точно от такива "схеми" описани в статията по-горе.

  Ето много пример румънската Хидроелектрика (и как се реши там):

  1. През 2011 Хидроелектрика подписва дългосрочни договори на под пазарни цени (т.е. без явен търг).
  http://www.icis.com/resources/news/2011/07/05/9475281/romania-s-hydro-electricity-deals-renewed-at-discount-rate/

  2. През 2012 за шок на всички обявява несъстоятелност, която се дължи основно на неразумната/нелогична търговска политика.
  http://www.icis.com/resources/news/2012/06/18/9570615/romania-s-hidroelectrica-insolvency-bid-shocks-electricity-market/

  3. През 2013 Агенцията за Антикорупция на Румъния арестува председателя на надзорния съвет на Хидроелектрика и бивш зам. министър на енергкетиката в обвинения за курупция и сключване на неизгодни дългосрочни договори без търг.
  http://business-review.eu/news/hidroelectrica-board-members-arrested-for-corruption-50336

  4. Хидроелектрика започва да предлага енергия на румънската енергийната борса, постигайки по-високи, прозрачни за всички приходи.

  5. Компанията днес живее втори живот и се възстановява от колапса.
  http://www.hidroelectrica.ro/Indicatori/EN-2014.jpg

  Приликите и разликите са очевидни. Поуката - за който иска да се поучи.

 • 10
  domain avatar :-|
  domain

  ....Да докараш такъв тип държавен бизнес *до фалит*...
  ...Ето *един* много *добър* пример...

  Неделя е, спи ми се още :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.