🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК отново продава без търг

Непрозрачните продажби на електроенергия на държавната компания създават напрежение на пазара

При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка
При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка
При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка    ©  Надежда Чипева
При всички договорени продажби НЕК е поставила условието за задължително авансово плащане, като при някои от тях това засяга целия период на доставка    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В края на 2014 г. НЕК решава да не провежда търгове за продажбата на електроенергия за 2015 г., а вместо това да сключи договори чрез двустранно договаряне.

За компания, която е на ръба на фалита, Националната електрическа компания в последните години се отнася доста фриволно с възможността да набира допълнителни средства. За първото и второто полугодие на 2015 г. НЕК продава електроенергия по дългосрочни договори чрез пряко договаряне, без да обявява търгове, "в резултат на проявен търговски интерес по реда на постъпили запитвания". Търгове има само за краткосрочните договори, "ако остане енергия".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  abadobata avatar :-|
  Distributed
  • - 1
  • + 5

  Либерализация... ама дрът

  Нередност?
 • 2
  stoiank avatar :-?
  stoiank
  • - 9
  • + 14

  И аз да попитам, колко статии имаше в Икономедиа по проблема, когато към НЕК се прикачиха около 1000МВт солари. Тогава имаше ли търг за цената на изкупуване или се казваше така е по-закон. Само един цитат от статията по-горе:
  ...Реално в България няма изрично изискване, което да забранява електроенергията да се продава по този начин......
  Не ги защитавам НЕК, но не харесвам селективната журналистика. Искате търгове на каква цена продава, да с пълно право изглежда супер!!!
  Тогава поискайте и търгове, на каква цена ще купува, а не от едната страна продаваш скъпо, че и се наредили с други фирми, но същите хора, да купуват евтино. Задължават НЕК да изкупува на 100% произведеното, а да не иска предплащане и колкото се може по-дългосрочни договори за излишъците!? Добре, че не е частна, че ще Ви свали печалбите като самата тя продава директно в чужбина. Но нали и в НЕК са хора и те хляб "ядат". Баламите плащаме, за да може едни писачи на фактури да се водят "бизнесмени".

  Нередност?
 • 3
  domain avatar :-|
  domain
  • + 17

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Здравей,

  Ето отговор на твоите въпроси:.

  1. Имаше доста статии по проблема с ВЕИ бум-а и за това какво го причини. Виж тук:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/11/02/1938986_gusta_zelena_kasha/

  2. По закон изискване за търг няма, но собственикът на НЕК (това е БЕХ) както и крайният собственик - държавата в лицето на Министерство са издали заповеди и правилници да се провеждат търгове. Все едно шефът ти във фирмата да ти казва какво да правиш, а ти да правиш каквото си искаш защото не го пишело в закона...

  3. Проблемът е, че НЕК има монополно положение що се отнася до доставките на върхова енергия енергия (освен, че купува от ВЕИ, НЕК има собствени ВЕИ-ВЕЦове за 2700Мвт). И като монополист ако не продава на явни търгове с наддаване вредата е двустранна:

  А) НЕК (разбирай ние данъкоплатците) взима по-ниска цена за енергията от тази, която може да вземе при търг със наддаване. Щом има интерес и недостиг, при един състезателен търг те ще получат най-висока цена (независимо дали искат предплащане, какъв е срока и т.н.). Т.е. НЕК се самопрецаква. Това може да се прочете във всеки учебник по икономика.

  Б) Създава се изкуствен недостиг на енергия. Инсталираната производстена мощност в страната е двата пъти по-голяма от потреблението. Представи си какъв абсурд е да се внася енергия от други страни на по-високи цени.

  4. Заблуден си. НЕК и сега продава като частна компания директно на клиенти извън България.
  Освен това НЕК има поне едино едно съвместно дружество зад граница през което реализира енергия:
  http://www.prometheusgas.gr/en/activities/participations/neco

  Освен това през съвместните си дружества НЕК се беше засилила да строи над 300Мвт вятърни паркове у нас:
  http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_i1l291_10.pdf

  Освен това на тези "1000 Мвт солари", за които говориш (всъщност са повече), познай кой им подписа договорите за присъединаване? Жокер: не сме аз и ти. Пак НЕК.

  НЕК трябва да се оздрави и да работи за свой собствени интерес. Но начинът, по който се опитва да го прави е безумен. И всичко започва от непознаване на фактите и непознаване на пазара.

  Проблемът не е, че ти не ги знаеш - това е нормално, не ти е работа.

  Проблемът е, че много хора по върха на НЕК/държавата взимат решения без да са прочели и 1 страница.

  За едно си прав - "баламите плащаме".

  Нередност?
 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • - 5
  • + 1

  До коментар [#3] от "domain":

  Благодаря за изчерпателния отговор. Не оправдавам НЕК, но цитираната статия е доста след бумът по присъединяванията. Просто казвам, че е тъпо да атакуваш някой за непрозрачни практики, когато не те устройват и да си затваряш очите, когато са в твой интерес.
  Обичайна практика у нас, за повечето медийни групи за съжаление.
  Естествено това не оправдава НЕК, но в някой моменти статията е откровено тенденциозна. Не виждам примерно, защо се оценява като недостатък - предплащането примерно. Вярно изключва дребни риби, но първо такъв бизнес не е за тях и второ НЕК е декапитализира, може да питаш банкерите колко "струват" едни пари, когато ти трябват и колко когато не си на зор? После дългосрочни договори, реално НЕК трябва да се бори за точно такъв тип, защото нейните за изкупуване са точно такъв тип и т.н.
  И накрая, без предоговаряне на съществуващите няма как да се мине, сега през зимата горе-долу бива има консумация над 5-6000 МВТ, но през лятото ще е мъка. Който и да управлява НЕК, то ще върви надолу. , а докога може не знам.

  Нередност?
 • 5
  domain avatar :-|
  domain
  • + 11

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Здравей отново,

  Не казвам, че няма тенденциозни статии. И тук има, но може би най-малко. Освен това са искали мение и от НЕК.

  Важно е посочването на реалните проблеми.

  В статията (и в заглавието) става въпрос основно за проблемът, че енергията не е предложена на явен търг, който да гарантира равноправен достъп за купувачите и максимални цени за НЕК.

  А проблемът с предплащането не е в самото предплащане. Проблемът е, че то се изисква от монополист на вътрешния пазар. Представи си, че ЕРП-то ти поиска да предплатиш твоята сметка за една година и ти каже "това не е бизнес за дребни риби". Ако се пусне търг и са дребни риби, просто няма да го спечелят. Оттам нататък е работа на Комисията за Защита на Конкуренцията да прецени дали такива условия по търговете не ограничават конкуранцията. И не само им е работа, те го правят реално, виж тук:
  http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300036871

  КЗК: "несъвършенство на тръжните процедури за продажба на електрическа енергия от производител, които ограничават възможностите на търговците за търсене и предлагане на стоката."

  Т.е. равносметката е:
  *Един Министър казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Втори Министър казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Държавната БЕХ казва на държавната НЕК - правете публични търгове;
  *Държавната КЗК казва на НЕК - правете публични търгове;
  *Икономическата логика казва правете публични търгове иначе губите пари и клиентите в България ще плащат по-скъпо.
  * А НЕК какво прави? Точно обратното!

  Иронията е, че няма нормална логика НЕК да върви надолу. Ако има професионални мениджъри (избрани с явен конкурс) и не ги сменят през 6 месеца има как да си стъпят на крака. И защо не един ден НЕК да не купи някое ЕРП в Македния ;)

  Лека вечер  Нередност?
 • 6
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • - 3
  • + 1

  До коментар [#5] от "domain":

  Не споря, наистина трябва да има търг.
  За другото не съм съгласен. Според Вас ЕРП не ми иска годишно напред сумата, напротив иска дори повече, кара малките фирми да си изградят трафопостовете, които струват доста повече от годишната консумация и после прави схема за приспадане от получената енергия.
  НЕК да е поискала от някой търговец да строи електропроводи!? Тъпо е точно аз да ги защитавам, но цялата структура е толкова гнила и не случайно има битка с всички средства, дори и медийни е да си одобрен търговец. А относно неспазване на задълженията за търгове има си принципиал, може да вземе мерки, ако и той не е замесен.
  Аз знам какво бих направил в структура, която не изпълнява моя заповед и това неизпълнение води до финансови загуби.

  Нередност?
 • 7
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 1

  Дали има в друга държава държавна компания от типа на НЕК, която да е финансово зле?

  Нередност?
 • 8
  chicago514 avatar :-P
  chicago514
  • - 1
  • + 3

  По същото време в което държавата проверява американските централи,държавата търгува незаконно.Това е показателно на какво дередже е България.

  Нередност?
 • 9
  domain avatar :-|
  domain
  • + 10

  До коментар [#7] от "today":

  Здравей,

  Да докараш такъв тип държавен бизнес всъщност е много трудна работа.

  Да, има такива казуси в региона и обикновенно фалирането на компаниите е резултат точно от такива "схеми" описани в статията по-горе.

  Ето много пример румънската Хидроелектрика (и как се реши там):

  1. През 2011 Хидроелектрика подписва дългосрочни договори на под пазарни цени (т.е. без явен търг).
  http://www.icis.com/resources/news/2011/07/05/9475281/romania-s-hydro-electricity-deals-renewed-at-discount-rate/

  2. През 2012 за шок на всички обявява несъстоятелност, която се дължи основно на неразумната/нелогична търговска политика.
  http://www.icis.com/resources/news/2012/06/18/9570615/romania-s-hidroelectrica-insolvency-bid-shocks-electricity-market/

  3. През 2013 Агенцията за Антикорупция на Румъния арестува председателя на надзорния съвет на Хидроелектрика и бивш зам. министър на енергкетиката в обвинения за курупция и сключване на неизгодни дългосрочни договори без търг.
  http://business-review.eu/news/hidroelectrica-board-members-arrested-for-corruption-50336

  4. Хидроелектрика започва да предлага енергия на румънската енергийната борса, постигайки по-високи, прозрачни за всички приходи.

  5. Компанията днес живее втори живот и се възстановява от колапса.
  http://www.hidroelectrica.ro/Indicatori/EN-2014.jpg

  Приликите и разликите са очевидни. Поуката - за който иска да се поучи.

  Нередност?
 • 10
  domain avatar :-|
  domain
  • + 3

  ....Да докараш такъв тип държавен бизнес *до фалит*...
  ...Ето *един* много *добър* пример...

  Неделя е, спи ми се още :)

  Нередност?
Нов коментар