Един да ги владее всички

Министерство на финансите поиска да получи контрол над финансовите инструменти по новите европрограми, които са над 800 млн. евро

Има една битка, която всеки министър е готов да води - битката да имаш европейска програма, която да управляваш. Това значи да разполагаш с контрол над стотици милиони, дори милиарди евро, които се инвестират в обществени поръчки, проекти и капиталови разходи. За тази заветна цел в последните години се водиха сражения на различни нива, между партии и министри, а едно цяло правителство дори падна, след като контролът му над еврофондовете излетя към Брюксел.

Леко иронично е, че ведомството, което разполага с най-много финансова власт в държавата - Министерството на финансите, няма собствена програма. Да, "Административен капацитет" е на практика в МФ, но тази малка програма не позволява особен размах, а и тя е поделена с Mинистерския съвет. Затова от години МФ се бори да извоюва за себе си част от европейското финансиране. "Капитал" научи, че от скоро тази битка е възобновена точно преди започването на програмите от новия период. В предложенията за нов Закон за средствата от ЕС е вмъкнат параграф, според който "Министърът на финансите координира националната политика по прилагането на финансовите инструменти и изпълнява функциите на Фонд от фондове по отношение на финансовите инструменти".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове