С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 24 яну 2015, 15:56, 5853 прочитания

Росен Плевнелиев: Има ли политическа нестабилност, икономиката страда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

"Девета конференция "Правителството среща бизнеса"

Меглена Кунева: България трябва да влезе в Шенген

Девета среща на бизнеса с правителството

Иван Кръстев: Украинският въпрос може да дестабилизира Европа

Политологът за тенденциите на Стария континент и предизвикателствата пред България

Ще се вдигнем ли от дъното

Деветата годишна среща на бизнеса с правителството очерта най-важните цели за следващите месеци

Бойко Борисов: Най-важни за бизнеса са съдебната система и финансовата стабилност

Акцентите от речта на премиера на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството

България е страна със сериозен потенциал, но за всички е ясно, че се развиваме под възможностите си. Необходимо е да имаме дългосрочна визия и ясни приоритети, които да ни доближават до тези европейски ценности и цели, които направиха от ЕС първа политическа сила в света и водещ играч на глобалната сцена. Именно затова се посветих на изготвянето и отстояването на Националната програма за развитие "България 2020". В нея залегнаха точно 8 основни приоритета:

1. Образование
2. Борба с бедността
3. Регионално развитие
4. Модерно земеделие
5. Иновации и конкурентоспособност
6. Публични услуги
7. Енергийна сигурност
8. Транспортна свързаност


Имаме план до 2020 г., ясен и конкретен, по който постигнахме пълен консенсус. Европа също го подкрепи. Споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г. осигурява важен ресурс от над 15 млрд. евро за изпълнение на ключови за страната цели и реформи. Националният бюджет ще осигури още толкова.

Да го кажа много просто и ясно: имаме план, имаме стратегия и пари има. Трябва добро изпълнение. 2015-та трябва да е година на действието, година на реформи и модернизация. Вече 15 години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи, но някои от тях са още в начална фаза, а други дори не са започнали. През 2015 г. имаме редкия шанс да придвижим забавени реформи напред, като например: за работеща и справедлива съдебна система, в здравеопазването, в енергетиката, в образованието, административна, пенсионна, водна, сектор сигурност и други.

Ще подкрепя всяко усилие за реформи, защото съм убеден, че не бива да разчитаме на ниските данъци и ниските заплати като конкурентно предимство за страната. Корупцията, тромавата администрация и правната ни сигурност са проблем. Те блокират инвестициите и вдигат цената за правене на бизнес. Ключови отрасли като енергетика, здравеопазване и други са в критично състояние. Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата.2015 е поредната, вече седма година, в която ни чака бавен растеж и опасности от кризи и нестабилност. Добавяме и геополитически рискове, има няколко глобални кризи в развитие, които могат да се изострят. В този труден политически и икономически период за страната е особено важно да работим за стабилност. Стабилността обаче не е цел, тя е инструмент. За да възстановим динамиката в икономиката, трябват инвестиции. За да ни повярват инвеститорите, трябва стабилност, но и работеща система на правораздаване, върховенство на закона, работещи институции и ефективни регулатори. Спешно трябва да възстановим доверието в БНБ, в КФН, в ДКЕВР и в системата на правораздаване.

2015 г. е решаваща за постигане на позитивна промяна и продължаване на реформата в системата на правораздаване. Тя е фундаментът на всяка демократична, правова държава и е призвана да бъде гарант за справедливост. Съдебната реформа е решаваща за справянето с всички предизвикателства, пред които сме изправени. Именно затова назначеното от мен служебно правителство изготви стратегия за продължаване на реформата в правосъдието. Това е голяма крачка напред към постигането на една по-ефикасна и справедлива съдебна система. Заложените в стратегията цели се подкрепят от Европейската комисия, подкрепят се и от новото, редовно правителство. Апелирам парламентът да приеме стратегията за продължаване на реформата в сектор правосъдие, да подкрепи нейната ускорена реализация, включително и ако за това са необходими конституционни промени.

2015 е годината, в която трябва да се поучим от близката си история, която ни казва нещо много елементарно: има ли политическа нестабилност, икономиката страда.

Административната реформа и коректното управление на еврофондовете трябва да бъдат тотален приоритет за 2015 г. Пари за очакваното от гражданите електронно правителство има в Оперативна програма "Добро управление". Отдавна трябваше да заменим чакането зад гишетата с електронни услуги. Брюксел отново ни подава ръка за стратегическа реформа. Еврофондовете днес са безспорно най-смисленият инструмент, защото за всеки лев ние получаваме още 4 безплатно. Към края на годината е добре да знаем: 2014 г. България е усвоила около 2/3 от еврофондовете за страната от стария период. Равнището на усвояемост на средствата за страната ни е около средното за ЕС.

Въпреки предизвикателствата страната ни навлиза в своя втори програмен период с вече натрупан опит, с реализирани ефекти от прилагането на политиките за сближаване. През 2015 г. трябва да положим максимални усилия. Година, в която можем да усвоим над 5 млрд. лева от стария и новия период. Година, в която можем да отворим оси и да договорим над 6 млрд. от новия период.

В последните години успяхме безспорно да ускорим строителството на мащабни инфраструктурни обекти. Строят се метро, магистрали, пречиствателни станции, депа за отпадъци, регионални пътища, изпълняват се хиляди общински и държавни проекти. Българското земеделие също се модернизира и развива динамично в последните години. Щастлив съм, че Националната програма за енергийна ефективност и саниране на българските жилища е на път да се реализира, като правителството планира да отдели мащабен ресурс за това. Тя е най-смисленият проект, с който да се захванем, заедно с образованието, модерната инфраструктура и електронното правителство за България.

Вече постигаме значими резултати и в енергийната диверсификация. Подписахме и споразумение за покупка на 1 млрд. м³ азерски газ от 2019 г., но са необходими спешни действия за изграждане на газови интерконектори с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и за разработване на възможни собствени газови находища в шелфа на Черно море. Зависимостта от една тръба и от един доставчик пречи на икономиката.

България е износител на ток, но хората не печелят нищо от това. Същевременно българските предприятия използват много повече енергия за единица продукция от средното в Европа. В годините на прехода се наслушахме на заклинанията за България като енергиен център. Ето фактите в българската енергетика, такива каквито са:

Първо: Отдавна транзитираме руска газ в различни направления, но цената на газа за България вече второ десетилетиее една от най–високите.
Второ: Винаги досега сме били енергиен център и износител на ток. А докарахме българската енергетика до прединфарктно състояние.
Трето: Всеки един от големите проекти в енергетиката финишира на двойна цена - "Цанков камък", "Белене", "Южен поток".
Четвърто: работи се на парче и на тъмно, а позициите по големите енергийни проекти се менят като ветропоказател. "Белене" пуснат и спиран на всеки 10 години – 1981 г. пуснат, 1991 г. спрян. 2001 г. пуснат, 2011 г. спрян.
Пето: Почти всяка обществена поръчка, за съжаление, в българската енергетика, е обвита от съмнение и е била повод за скандали.

Затова не се впечатлявам от планове за енергиен център и "Голям шлем". Истински ще се впечатля, когато българската енергетика заработи устойчиво. Газовите конектори не струват скъпо, но дават достъп до алтернативни източници. Тогава ще има конкуренция, а цените ще паднат. Ще приключим веднъж завинаги с газа като енергийно оръжие. Ще стане една стандартна, скучна стока за търгуване свободно и на пазарна цена.

Безспорно българските предприемачи и иновативни компании имат огромен потенциал. Заставам зад всеки проект, който може да отключи иновациите в страната. Например първата иновационна екосистема "София тех парк", фондът "Джереми", новите оперативни програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Наука и образование за интелигентен растеж". Разбира се, че трайните инвестиции и предприемчивият дух на младите българи са основния двигател на иновациите в страната. За 2013 г. София е третата в Европа столица на предприемачеството с 92 новосъздадени компании, № 1 е Лондон с 255, № 2 е Дъблин с 237.

България постигна своето пълноправно членство в ЕС и НАТО и това донесе стабилност и перспектива, но и направи своите реформи, за да го постигне. Днес гледаме напред, към членство в Шенген, в Европейския банков съюз и в Еврозоната. Без реформи обаче няма да стане. Знае се какво трябва да се направи, необходим е политически кураж.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София

И още: Депутатите приеха туристически данък за нощувките в Airbnb; Китай затяга мерките в Хубей; Еврозоната не изключва фискални стимули за борба с икономическия спад

19 фев 2020, 1456 прочитания

София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел

Оказва се, че Столичната община е кандидатствала за евросредства за изпълнението му без съгласието на общинските съветници

19 фев 2020, 1314 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Кажи как искаш да гласуваш

Референдум за изборното законодателство ще има заедно с местните избори. Въпросът е какво точно ще решават гражданите

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10