КФН трябва да е обективна, а не избирателно да размахва бухалка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КФН трябва да е обективна, а не избирателно да размахва бухалка

"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".

КФН трябва да е обективна, а не избирателно да размахва бухалка

Доскорошният зам.-председател на регулатора Борислав Богоев пред "Капитал Daily"

Десислава Николова
9740 прочитания

"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".

© Капитал


"От началото на кризата с КТБ, а по-късно и с ПИБ председателят на Комисията за финансов надзор заема неадекватна позиция".

Борислав Богоев е заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" от 15 юли 2010 г. до 27 януари 2014 г. Един от основателите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси през 1996 г.,  където е директор на "Емитенти и публични емисии на ценни книжа". При основаването на КФН през 2003 г. е назначен за директор "Инвестиционни посредници". Работил е като брокер на ценни книжа, финансов консултант и изпълнителен директор на инвестиционен посредник. Магистър по икономика, специалност "Финанси" и дипломиран мениджър по финансов и банков мениджмънт в международния бизнес от УНСССпециализирал е регулация на капиталовия пазар в British Know How Fund, Cadogan Financial, London и ЦМП – София, Американската комисия по ценните книжа и борси, Франкфуртска фондова борса, Университета на Уисконсин и др.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев твърди, че институцията няма вина за краха на КТБ, а тя се носи само от БНБ. Какво е могла да направи реално комисията във връзка с КТБ?

- КТБ е поднадзорно лице на КФН като инвестиционен посредник и публично дружество и твърдението на обратното е некомпетентност или желание за измъкване от отговорност. От началото на кризата с КТБ, а по-късно и с ПИБ Мавродиев заема неадекватна позиция – това са банки, питайте БНБ, ние банки не контролираме, вместо да потърси максимална координация с БНБ или да се възползва от правото си да свика Консултативния съвет по финансова стабилност. Вярно е, че КФН няма законови правомощия да упражнява надзор върху дейността на КТБ като търговска банка - по набиране на депозити и отпускане на кредити, но редица останали дейности се наблюдават от регулатора. Така например КФН трябва да следи дали КТБ разкрива своевременно информация на инвеститорите, които са си купили акции в дружеството. По-важното е, че регулаторът е длъжен да следи и за качеството на тази информация. Всички отчети на КТБ също преминават под контрола на КФН.

Огромната вина на двата регулатора е в това, че действаха и действат и в момента некоординирано по отношение на банките в качеството им на такива и на инвестиционни посредници, публични дружества и емитенти. Това се открои много ярко и при "паниката" около ПИБ. Всяка коза за свой крак. Разнопосочни послания от двата регулатора, несъгласувани предложения за законодателни промени, налагането на санкции на всяка цена вместо координация и отговорно поведение от страна на двата регулатора.

Тоест инвеститорите са си дали парите, вярвайки и на "обективната" преценка на небанковия регулатор?

- Освен акциите на КТБ, търгувани на БФБ, банката чрез специално създадено дружество (SPV) издаде емисия необезпечени облигации за около 150 млн. долара на Ирландската фондова борса. Тези инструменти на обща стойност от около 1 млрд. лева се купуват и от институционални инвеститори – управляващи дружества и договорни фондове, българските пенсионноосигурителни дружества и застрахователи. Те също са под надзора на КФН. Нали разбирате, че голяма част от тези средства са загубени вече. Те в момента са притежатели на джънк книжа и сега миноритарните акционери и облигационерите няма да вземат почти нищо. Собствениците на дялове, осигурените и застрахованите лица в тези дружества, също са ощетени. Нека си припомним как миналата година КФН наложи няколко принудителни административни мерки срещу две пенсионни компании - "Доверие" и "Алианц България", защото инвестирали в "лоши" активи. Отделен е въпросът, доколко тези мерки бяха необходими, но дава пример, че КФН разполага с нужния инструментариум и има необходимата власт да наказва. Но наказва не за да регулира пазара и да защити инвеститорите, а по някаква друга неясна логика.

Как е трябвало да си взаимодействат КФН и БНБ?

- При последното увеличение на капитала на КТБ през борсата новите акции са записани от компании, финансирани от самата нея - това по същество е кухо увеличение, което превръща депозити в капитал. Съгласно Закона за кредитните институции БНБ е била длъжна да провери произхода и източниците на средствата за увеличение на капитала преди вписването на новия капитал в Търговския регистър. Безспорен е фактът, че пирамидалната структура на КТБ се е развила "в двора" на БНБ, но цялата информация, която е постъпвала и в КФН, е показвала ясно на небанковия финансов регулатор, че са налице индикации, във връзка с които следва да се предприемат съвместни действия с БНБ по отношения на проверката на тези твърдения. И тук не говорим за нередностите в публичното дружество КТБ с емитента на облигации КТБ или с инвестиционния посредник КТБ. Дори и да няма пряка възможност да влияе на банката КФН трябва да съобщи на БНБ, че е забелязала нещо, което им е направило впечатление. Има член в Закона за Комисията за финансов надзор (чл. 31), който урежда статута на Консултативен съвет по финансова стабилност. В него членуват председателят на КФН, управителят на БНБ и министърът на финансите. Този орган съдейства за сътрудничество и координация между действията на членовете на съвета. Консултативният съвет трябва да се събира периодично, но може да бъде свикан по искане на някои от членовете си. Липсата на обмен на информация и общи действия по отношение на КТБ означава, че или съветът не е заседавал в нарушение на закона, или че никой от първите мъже в държавата по отношение на финансите, не е обелил дума за КТБ и ПИБ, докато са работили. 

Изводът е, че кризата с КТБ и последвалата паника около ПИБ показа, че системата на надзор на банков и небанков сектор е неефективна, защото липсва каквито и да било координация и съгласуваност в действията на надзорите, а КСФС е недействащ орган. Например в разгара на кризата КСФС (Чобанов, Искров и Мавродиев) се събраха не да търсят изход и да предложат решение, а да подкрепят идеята на Искров, Цонев и Мавродиев бързите кредити да преминат от контрола на БНБ към КФН. Което е абсурдно на фона на ситуацията, в която се намираше финансовият сектор.

Това даде да се разбере и надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ по модел на Германия, Австрия и още 12 страни в Европа и разработването на концепция и политика за развитие на финнсовия пазар до 2020 г., като се отчетат грешките и се признаят напредъкът и крачките в правилна посока. И всяко избрано ръководство на финансовите регулатори оттук нататък да надгражда тези концепции и политика.

По отношение на ПИБ и КТБ сякаш КФН мери с различен аршин. Глобяват се медии във връзка с ПИБ, но нито една заради КТБ, а тогава всички писаха за кризата в банката, а някои особено активно. Мавродиев обяснява това със сигналите, които са постъпили в КФН по отношение на ПИБ и липсата им за КТБ.

- Това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно и страшно, а последствията от това бездействие по отношение на КТБ ще тежат на България години. Излиза, че ПИБ е поднадзорно лице, а КТБ не е. Комисията, ако работи само по сигнали, тежко на небанковата финансова сфера. Значи трябва да се чака някой да се оплаче, че комисията да се сезира? Освен това единият акт на "Капитал" е по самосезиране. Ще се изразя със спортна терминология: това е все едно на футболен мач, когато някой от играчите на единия отбор извърши нарушение съдията, да чака някой от играчите, треньорският щаб или публиката на потърпевшия отбор да "го сезира" или "подаде мотивиран сигнал", за да се отсъди тогава нарушението. И съдията, и КФН имат задачата да следят, откриват и санкционират своевременно, точно, адекватно и безпристрастно всяко нарушение, а не да наблюдават пасивно мача отблизо, защото има по-добра видимост. Нали ролята на надзорния орган е именно да се самосезира при всякакъв вид съмнения за нарушения, да извършва съответните проверки, да налага наказания и най-важното - там, където е възможно, да възпира и преустановява.

Вие бяхте в неговия екип. Като заместник-председател не се ли опитахте да повлияете КФН да взима по-правилни решения?

- Разбира се, многократно. Още в през лятото на 2010 г., когато ни избраха за членове на КФН, аз бях зареден с голям ентусиазъм и воля за работа. Но с Мавродиев не може да се работи. Той няма качества за работа в екип, за вземане на общи решения, за точност и прецизност към професионалните ангажименти. Винаги закъснява или не идва на срещи, дори на задължителните редовни заседания на комисията. Въобще рядко се мяркаше на работното си място, а управляваше от хотел "Арена ди Сердика", а преди това от "Кристъл Палас" (хотели, собственост на поднадзорно лице). Там шофьорът му всеки ден носеше пощата за подпис.

Освен това първо нарочи Димана Ранкова, заместник-председателя по инвестиционната дейност, човек с голям опит. Създаде атмосфера на слухтене и донасяне. Димана не издържа и напусна. После аз и Николай Попов, заместникът на Димана, бяхме "на мушката". Междувременно Мавродиев успя да подмени почти изцяло заварената от него администрация - както обща, така и специализирана. Смени абсолютно всички директори, можете ли да си представите такова обезглавяване на надзорна институция и редица качествени експерти. Голяма част от тях са били изнудвани, за да си тръгнат – отправя им се предложение да напуснат срещу определено обезщетение, ако не се съгласят, казва им се, че ще им бъде поставена ниска оценка на атестацията, което ще доведе до дисциплинарно уволнение. Срещу някои са образувани дисциплинарни производства (които те спечелиха в съда). Немалка част от служителите са преназначавани на други позиции с изпитателен срок и след това договорите са били прекратявани без обяснение. Е, има и такива, които сами си тръгнаха поради несъгласие с начина на управление. Всички тези действия са извършвани еднолично от Мавродиев, пряко или чрез Андон Георгиев – главен секретар (Георгиев не отговаря на условията да е главен секретар по Закона за държавния служител), без знанието и съгласието на заместник-председателите, които работят с въпросните хора. Разполагам с непълен списък от над стотина служители, които са били принудени да напуснат КФН, през последните 4 години от Мавродиев и кликата му.

Всичките тези еквилибристики струват доста пари на държавата и на КФН като обезщетения и плащане по загубени дела. Подмениха ги с хора без опит и стаж, които дори няма от кого да се научат, а трябва да правят проверки на големи дружества, да изготвят наказателни постановления, да глобяват, въобще да регулират целия небанков финансов сектор. Към днешна дата комисията е институция без никакъв авторитет и за съжаление се превърна в "посмешище" пред професионалистите в бранша.

Секторът въпреки това се страхува от КФН, никой не протестира открито, тъй като са поднадзорни лица и зависят от КФН.

- Ами, хората се страхуват. Мовродиев показа многократно, че е отмъстителен и преследва и наказва "до дупка" онези, които са дръзнали да му противоречат. За него всеки, който го критикува за недобре свършената му работа, е заплаха за финансовата стабилност на страната и едва ли не за националната сигурност. Срещу мен е завел няколко дела и не зная още колко ще станат след това интервю. Но на него трябва да му е ясно, че КФН не я е получил по наследство и дължи отговори на обществото, което му плаща заплатата, а не само да ходи от студио на студио и да обяснява че той е добрият и безгрешният, че е жертва, а другите са лоши, защото го критикуват. Съвсем се е самозабравил този човек.

За изборността при налагане на наказателни мерки са показателни случаите с "Икономедиа", "Медиапул", "Бивол" и врачанския вестник "Зов", както и с ПИБ и КТБ. А що се отнася до взаимоотношенията с бранша и те са подчинени на изкуствена сплотеност. Преди няколко години Мавродиев беше хиперактивен да направи така наречения консултативен съвет, разтърчаха се експерти лично да носят поканите за учредяването, събраха се всички асоциации и от трите бранша с една-единствена цел - да подкрепят вдигането на таксите, които дружествата плащат на КФН. Таксите се вдигнаха с помощта на бранша и консултативният съвет беше дотук, до миналата седмица, когато пак всички са получили писма да излязат в публичното пространство с подкрепа на комисията във връзка с санкциите на медиите от КФН. Разполагам с такива писма. Това е скандално! Това са поднадзорни лица, чийто бизнес зависи от "благоразположението" на КФН, техните лицензи, проверките. Всички си даваме сметка за спонтанността и комсомолския ентусиазъм на тази подкрепа. И те като надзор на надзора ли да действат? А и колко струва тази подкрепа?

Само за този натиск, който е упражнил Мавродиев към браншовите асоциации, трябваше да си ходи. Че сам няма да си иде, това е ясно. Това го правят хората с достойнство, отговорност и професионална чест, както направиха двамата бивши заместник-председатели - Димана Ранкова и Николай Попов. Него е крайно време законодателят да го изхвърли. Мисля, че вече се дадоха ясни сигнали, че това ще бъде сторено в скоро време. И по-добре, преди да ни е вкарал в международен скандал, въпреки че вече се произнесоха и "Репортери без граница" и посланикът на Франция г-н Дьо Кабан.

 
А вас не ви ли е страх, също сте поднадзорно лице?

- Последният човек, от когото се страхувам, е Мавродиев. Според мен той трябва да се страхува, защото ръководи държавна институция и го прави изключително зле, непрофесионално и без всякаква идея за посоката на нейното развитие. Все някой ден ще му бъде потърсена сметка. Все пак тази комисия контролира и отговаря за доброто управление и стопанисване на над 20 млрд. лева от националното богатство на българския данъкоплатец. Цялото общество трябва много да внимава, за да не се окаже, че всъщност вълкът пази стадото. И тук е и огромното задължение и отговорност на медиите – непрекъснато и своевременно да наблюдават и информират обществото за всичко, което се случва.

Регулатор като КФН следва да дава увереност на всеки един инвеститор, че това е пазар, който се ръководи от общопризнатите принципи, върху които са изградени всички развити финансови пазари, а именно: прозрачност, сигурност, ефективност, равен достъп до информация и пазарен интегритет. Нищо от това сега не прави КФН под ръководството на Мавродиев.

  КФН наказа "Икономедиа" и "Зов" за разпространяване на невярна информация, която може да създаде подвеждаща представа за публично дружество и за неразкриване на източници на информация. Вие години наред бяхте директор точно на дирекцията, която се занимава с разкриване и предотвратяване на недобросъвестната търговия с ценни книжа, в т.ч. пазарни манипулации и сделки при използване на вътрешна информация в КФН, преди да бъдете зам.-председател. Какво е вашето мнение за актовете?

- Не само в КФН, още далечната от 1999 г. в тогавашната Държавна комисия по ценните книжа съм ръководител на това звено и имам зад гърба си опита, предаден ми от най–големите специалисти в света от САЩ, Великобритания, Германия, Япония. За пазарните манипулации, изобщо за недобросъвестната търговия с ценни книжа мога да говоря с дни, имам и редица публикации по въпроса, а и години наред на практика съм се занимавал с тях. Искам да дам само един много показателен пример за некомпетентността на КФН по отношение на пазарните манипулации. Миналата година КФН поиска да глоби инвестиционния посредник "Булброкърс" за пазарни манипулации - по сделката с остатъчните дялове на държавата в ЕВН. Мавродиев даваше редица интервюта, в които заклеймяваше пазарната манипулация, с което доста се изложи пред бранша. Обвиняваше и бившите министри Дянков и Трайков за вреди, нанесени на държавата за няколко милиарда. И как приключиха делата? Със становище, че комисията не е права. В момента по същия начин разпалено обяснява наложените санкции върху медиите. Няма да се спирам на глобите, наложени на "Икономедиа", не е етично във ваше интервю ще коментирам само тази на врачанския вестник "Зов". Първо, публикацията е, след като вече има опашки пред ПИБ, журналистът ги вижда и казва, че има, цитира и националните медии, няма вътрешна информация, която се издава, нито манипулация. На новината на интернет страницата на "Зов" са кликнали едва 800 посетители, сигурно повечето по случайност, тоест няма никакво влияние върху пазара. Остава и основният въпрос, защо не са глобени националните медии, от които "Зов" е преписал, а малкият вестник във Враца, и то за 100 хил. лв.? За какви манипулации говорим? Целият пазар знае, че това за пореден път не е така. КФН трябва да е обективна, а не да размахва бухалка избирателно по пазара и медиите.

"От началото на кризата с КТБ, а по-късно и с ПИБ председателят на Комисията за финансов надзор заема неадекватна позиция".

Борислав Богоев е заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" от 15 юли 2010 г. до 27 януари 2014 г. Един от основателите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси през 1996 г.,  където е директор на "Емитенти и публични емисии на ценни книжа". При основаването на КФН през 2003 г. е назначен за директор "Инвестиционни посредници". Работил е като брокер на ценни книжа, финансов консултант и изпълнителен директор на инвестиционен посредник. Магистър по икономика, специалност "Финанси" и дипломиран мениджър по финансов и банков мениджмънт в международния бизнес от УНСССпециализирал е регулация на капиталовия пазар в British Know How Fund, Cadogan Financial, London и ЦМП – София, Американската комисия по ценните книжа и борси, Франкфуртска фондова борса, Университета на Уисконсин и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Една по една лъсват лъжите и безобразията на Мавродиев. Вижте например това:

  Нека си припомним как миналата година КФН наложи няколко принудителни административни мерки срещу две пенсионни компании - "Доверие" и "Алианц България", защото инвестирали в "лоши" активи. Отделен е въпросът, доколко тези мерки бяха необходими, но дава пример, че КФН разполага с нужния инструментариум и има необходимата власт да наказва. Но наказва не за да регулира пазара и да защити инвеститорите, а по някаква друга неясна логика....

  И т.н., и т.н....

  По отношение на ПИБ и КТБ сякаш КФН мери с различен аршин. Глобяват се медии във връзка с ПИБ, но нито една заради КТБ, а тогава всички писаха за кризата в банката, а някои особено активно. Мавродиев обяснява това със сигналите, които са постъпили в КФН по отношение на ПИБ и липсата им за КТБ.


  - Това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно и страшно, а последствията от това бездействие по отношение на КТБ ще тежат на България години. ИЗЛИЗА, ЧЕ ПИБ Е ПОДНАДЗОРНО ЛИЦЕ, А КТБ НЕ Е. Комисията, ако работи само по сигнали, тежко на небанковата финансова сфера. Значи трябва да се чака някой да се оплаче, че комисията да се сезира? ОСВЕН ТОВА ЕДИНИЯТ АКТ НА "Капитал" Е ПО САМОСЕЗИРАНЕ."

  ===================================

  Интересно, че в разгара на бурята около кризата в КТБ не се посочи вината и отговорността и на един друг орган, респективно лицата в него - на т.н. Консултативен съвет по финансова стабилност! Вижте това:

  "Дори и да няма пряка възможност да влияе на банката КФН трябва да съобщи на БНБ, че е забелязала нещо, което им е направило впечатление. ИМА ЧЛЕН В Закона за Комисията за финансов надзор (чл. 31), КОЙТО УРЕЖДА СТАТУТА НА Консултативен съвет по финансова стабилност. В НЕГО ЧЛЕНУВАТ ПРЕДЕСЕДАТЕЛЯТ НА КФН (тоест Стоян Мавродиев), УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ (Иван Искров) и министърът на финансите (онзи чукудундур, дето обслужи шайката от ДПС и се скри в депутатската им група след това). Този орган съдейства за сътрудничество и координация между действията на членовете на съвета. Консултативният съвет трябва да се събира периодично, но може да бъде свикан по искане на някои от членовете си. Липсата на обмен на информация и общи действия по отношение на КТБ означава, че ИЛИ СЪВЕТЪТ НЕ Е ЗАСЕДАВАЛ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, ИЛИ ЧЕ НИКОЙ ОТ ПЪРВИТЕ МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ФИНАНСИТЕ НЕ Е ОБЕЛИЛ И ДУМА ЗА КТБ и ПИБ, ДОКАТО СА РАБОТИЛИ (интересно тогава какво са работили тези, след като името на съвета е Консултативен съвет ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ, и допуснаха това, което стана с КТБ!?!)"

 • 2
  val2 avatar :-|
  val2

  Богоев е един меркантилен , некомпетентен балон .

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#2] от "val2":


  И това - дори и да е така, ако е така - какво отношение има към конкретните факти. към лъжите и безобразията на Мавродиев?
  И променя ли ги?

 • 4
  tanas avatar :-|
  Танас

  Богоев е един меркантилен , некомпетентен балон .
  До коментар [#2] от "val2":

  Не е важно какъв е а дали говори истината а това което го казва е така даже има и публикации за потвърждаващи казаното.

 • 5
  val2 avatar :-|
  val2

  До коментар [#3] от "info111":

  Това горе не са факти, а един смешен плач .
  Народа е казал че преди да вадиш сламката от чуждото око , извади гредата от своето .

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "val2":


  Я посочи конкретен абзац от текста, ако обичаш, който наричаш "смешен плач". А по-добре няколко.

  И отново - добре, да приемем, че е точно така по отношение на Богоев, както го казваш - аз не го познавам.
  А би ли дал сега твоята оценка и за Мавродиев, както направи за Богоев? Благодаря предварително за аргументирания ти отговор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK