КФН трябва да е обективна, а не избирателно да размахва бухалка

Доскорошният зам.-председател на регулатора Борислав Богоев пред "Капитал Daily"

"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".
"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".
"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".    ©  Капитал
"Надявам се, че законодателният орган го е проумял, че е необходима категорична, ясна и бърза реформа на двата регулатора - обединяването им извън шапката на БНБ".    ©  Капитал
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"От началото на кризата с КТБ, а по-късно и с ПИБ председателят на Комисията за финансов надзор заема неадекватна позиция".

Борислав Богоев е заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" от 15 юли 2010 г. до 27 януари 2014 г. Един от основателите на Комисията по ценните книжа и фондовите борси през 1996 г.,  където е директор на "Емитенти и публични емисии на ценни книжа". При основаването на КФН през 2003 г. е назначен за директор "Инвестиционни посредници". Работил е като брокер на ценни книжа, финансов консултант и изпълнителен директор на инвестиционен посредник. Магистър по икономика, специалност "Финанси" и дипломиран мениджър по финансов и банков мениджмънт в международния бизнес от УНСССпециализирал е регулация на капиталовия пазар в British Know How Fund, Cadogan Financial, London и ЦМП – София, Американската комисия по ценните книжа и борси, Франкфуртска фондова борса, Университета на Уисконсин и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 19

  Една по една лъсват лъжите и безобразията на Мавродиев. Вижте например това:

  Нека си припомним как миналата година КФН наложи няколко принудителни административни мерки срещу две пенсионни компании - "Доверие" и "Алианц България", защото инвестирали в "лоши" активи. Отделен е въпросът, доколко тези мерки бяха необходими, но дава пример, че КФН разполага с нужния инструментариум и има необходимата власт да наказва. Но наказва не за да регулира пазара и да защити инвеститорите, а по някаква друга неясна логика....

  И т.н., и т.н....

  По отношение на ПИБ и КТБ сякаш КФН мери с различен аршин. Глобяват се медии във връзка с ПИБ, но нито една заради КТБ, а тогава всички писаха за кризата в банката, а някои особено активно. Мавродиев обяснява това със сигналите, които са постъпили в КФН по отношение на ПИБ и липсата им за КТБ.


  - Това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно и страшно, а последствията от това бездействие по отношение на КТБ ще тежат на България години. ИЗЛИЗА, ЧЕ ПИБ Е ПОДНАДЗОРНО ЛИЦЕ, А КТБ НЕ Е. Комисията, ако работи само по сигнали, тежко на небанковата финансова сфера. Значи трябва да се чака някой да се оплаче, че комисията да се сезира? ОСВЕН ТОВА ЕДИНИЯТ АКТ НА "Капитал" Е ПО САМОСЕЗИРАНЕ."

  ===================================

  Интересно, че в разгара на бурята около кризата в КТБ не се посочи вината и отговорността и на един друг орган, респективно лицата в него - на т.н. Консултативен съвет по финансова стабилност! Вижте това:

  "Дори и да няма пряка възможност да влияе на банката КФН трябва да съобщи на БНБ, че е забелязала нещо, което им е направило впечатление. ИМА ЧЛЕН В Закона за Комисията за финансов надзор (чл. 31), КОЙТО УРЕЖДА СТАТУТА НА Консултативен съвет по финансова стабилност. В НЕГО ЧЛЕНУВАТ ПРЕДЕСЕДАТЕЛЯТ НА КФН (тоест Стоян Мавродиев), УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ (Иван Искров) и министърът на финансите (онзи чукудундур, дето обслужи шайката от ДПС и се скри в депутатската им група след това). Този орган съдейства за сътрудничество и координация между действията на членовете на съвета. Консултативният съвет трябва да се събира периодично, но може да бъде свикан по искане на някои от членовете си. Липсата на обмен на информация и общи действия по отношение на КТБ означава, че ИЛИ СЪВЕТЪТ НЕ Е ЗАСЕДАВАЛ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, ИЛИ ЧЕ НИКОЙ ОТ ПЪРВИТЕ МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ФИНАНСИТЕ НЕ Е ОБЕЛИЛ И ДУМА ЗА КТБ и ПИБ, ДОКАТО СА РАБОТИЛИ (интересно тогава какво са работили тези, след като името на съвета е Консултативен съвет ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ, и допуснаха това, което стана с КТБ!?!)"

  Нередност?
 • 2
  val2 avatar :-|
  val2
  • - 25
  • + 6

  Богоев е един меркантилен , некомпетентен балон .

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 21

  До коментар [#2] от "val2":


  И това - дори и да е така, ако е така - какво отношение има към конкретните факти. към лъжите и безобразията на Мавродиев?
  И променя ли ги?

  Нередност?
 • 4
  tanas avatar :-|
  Танас
  • + 18

  Богоев е един меркантилен , некомпетентен балон .
  До коментар [#2] от "val2":

  Не е важно какъв е а дали говори истината а това което го казва е така даже има и публикации за потвърждаващи казаното.

  Нередност?
 • 5
  val2 avatar :-|
  val2
  • - 21
  • + 4

  До коментар [#3] от "info111":

  Това горе не са факти, а един смешен плач .
  Народа е казал че преди да вадиш сламката от чуждото око , извади гредата от своето .

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 13

  До коментар [#5] от "val2":


  Я посочи конкретен абзац от текста, ако обичаш, който наричаш "смешен плач". А по-добре няколко.

  И отново - добре, да приемем, че е точно така по отношение на Богоев, както го казваш - аз не го познавам.
  А би ли дал сега твоята оценка и за Мавродиев, както направи за Богоев? Благодаря предварително за аргументирания ти отговор.

  Нередност?
Нов коментар