🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горанов готов на по-либерален модел пенсионно осигуряване

Финансовият министър предлага право на многократен избор между универсалните фондове и НОИ

Финансовият министър заговори за евентуални промени още след приемането на първите поправки в пенсионния модел в края на декември
Финансовият министър заговори за евентуални промени още след приемането на първите поправки в пенсионния модел в края на декември
Финансовият министър заговори за евентуални промени още след приемането на първите поправки в пенсионния модел в края на декември    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Финансовият министър заговори за евентуални промени още след приемането на първите поправки в пенсионния модел в края на декември    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сребърният фонд ще се използва като буфер при трансферите между двете системи.

Владислав Горанов направи поредното си отстъпление като финансов министър, но този път в правилната посока. Оглавяваното от него ведомство представи в петък промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които, ако бъдат приети, на практика биха заличили спорните изменения на пенсионния модел, приети набързо в края на декември от ГЕРБ и ДПС. С новите текстове широко афишираното понятие "право на избор" вече изглежда по-реално.

Законопроектът предвижда възможност за многократен избор между универсалните пенсионни фондове (УПФ) и държавното обществено осигуряване (ДОО). Другият съществен момент е, че отпада привилегията за Националния осигурителен институт (НОИ) да получава по подразбиране 5-процентната вноска на тези, които сега подписват първия си трудов договор. Проблемът с гарантирането на индивидуалните партиди е решен донякъде, а в процеса по трансфер между частните фондове и НОИ ще участва Сребърният фонд.

Всъщност промяната в намеренията на финансовия министър не е изненада. Той заговори за подобна възможност още в края на декември, веднага след приемането в пленарна зала на последния вариант на КСО. Под обществения и медийния натиск Горанов призна, че привилегироването на НОИ и закрепостяването в държавното обществено осигуряване са най-спорните от всички приети промени. "Няма никаква пречка да не се даде възможност да се прехвърлят многократно партиди в рамките на трудовия стаж и да се сменя единият и другият модел", коментира министърът. Още в края на миналата година той заяви, че са възможни всякакви концепции, които да бъдат обсъждани до 31 март.

По време на деветата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", премиерът Бойко Борисов заяви, че целите на пенсионната реформа са да има добра доходност и да има гаранция, че пенсионните фондове ще имат добра отчетност и ще гарантират изплащането на пенсиите.

Технология на процеса

Промените, ако бъдат одобрени, отново дават право на осигурените и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г., да внасят изцяло осигуровките във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО) вместо 5% от общата им социална вноска да отива в универсален пенсионен фонд. Новите текстове вече предвиждат и обратен трансфер  - от НОИ в УПФ, и то многократен.

Друга корекция е връщането на принципа на служебно разпределение при подаването на първото заявление за осигуряване. Ако новоосигурените лица не направят избор в 3-месечен срок, те ще се разпределят служебно в някой от лицензираните универсални фондове. Промяната от декември даваше срок от 1 година, но се фаворизираше държавното осигуряване.

За да гарантират, че преведените средства от индивидуалните партиди на лицата ще бъдат съхранявани и няма да изтекат безвъзвратно в "общия кюп" на разходопокривната система, от финансовото министерство са решили да използват Сребърния фонд. Именно там ще се прехвърля индивидуалната партида, ако човек избере да се осигурява само във фонд "Пенсии". Законът предвижда 6-месечен срок за този трансфер. При настъпване на възрастта за пенсиониране партидата на осигурения ще се трансферира към НОИ, който ще изплаща пожизнена пенсия.

Наложени са обаче някои ограничения по отношение на сроковете. Всяка промяна на системата може да се осъществява веднъж на 1 година от последния избор. Ограничение ще има за тези, които ще се пенсионират скоро. Последният избор между двете системи може да се случи не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране, предвидена в кодекса. Преместванията ще стават с различен срок – към Сребърния фонд парите ще се преместват до шест месеца, а обратното – до месец.

Спорните моменти

Въпреки че промените са обнадеждаващи, все още има доста спорни моменти. На първо място това е въпросът с коефициентите на редукция, когато дойде време за изплащане на пенсиите. В закона е записано, че индивидуалният коефициент на осигуряваните лица се намалява за времето, в което са се осигурявали в УПФ. Така е и в момента. При пенсиониране НОИ ще плаща на родените след 31 декември 1959 г. с около 28-29% по-ниска пенсия спрямо родените преди тази дата. Разликата би трябвало да се покрие от частните фондове. В новия законопроект обаче не е заложено намаление на коефициента за времето, през което парите стоят в Сребърния фонд. Според експертите на Българската стопанска камара (БСК) това дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните в неравностойно пазарно положение. Статистиката на МФ показва, че през последните три години фондът не получава никакви лихви от БНБ, където стоят на депозит парите му. Ако се вземе предвид и инфлацията за този период, означава, че реалната доходност на фонда е отрицателна.

Друг спорен момент е датата на влизане в сила на промените. Въпреки че цялостната реформа ще се обсъжда до 31 март, а самият процес по приемане на нормативните актове може да продължи и по-дълго, законопроектът на МФ предвижда той да действа със задна дата – от 1 януари 2015 г. Подобни действия не са прецедент, но принципно създават несигурност.

В проекта не е разписано как ще се следи колко пари са прехвърлени от всеки осигурен към Сребърния фонд, за да може те бъдат върнати обратно към универсалния фонд при желание. Разбира се, това е само предварителен проект и може да настъпят всякакви промени до 31 март, и съответно тази неяснота може да бъде изчистена.

Възниква и друг въпрос, свързан със Сребърния фонд – дали не се гонят фискални цели с неговото намесване. Увеличаването на парите в него - към края на декември 2014 г. това са 2.445 млрд. лв., означава увеличаване на фискалния резерв. По закон натрупаните средства във фонда могат да се използват само за финансиране на реформи в пенсионната система и за нищо друго. Те обаче могат да се превърнат в буфер за правителството, ако то има намерение да харчи пари от фискалния резерв, който трябва да бъде поне 4.5 млрд. лв. в края на всяка календарна година. Колкото по-голяма част от тези 4.5 млрд. лв. покрива Сребърният фонд, толкова повече пари остават на разположение на управляващите за харчене от останалата част.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) заявиха, че ще подготвят становището си по предложените промени. Неофициално представители на пенсионния сектор определиха предложенията като подмяна на тристълбовата система и загърбване на реалните проблеми в общественото осигуряване.

Очаквана подкрепа

В подкрепа на промените вече се обявиха от БСК. "В настоящия проект т.нар. право на избор е в много по-голяма степен гарантирано, като най-същественото е, че то не е ограничено до един път в рамките на целия период на осигуряване, а е дадена възможност да бъде упражнявано многократно. Положителен момент е и връщането на принципа на служебно разпределение на лицата, неизбрали в съответния срок УПФ", се казва в становището на работодателската организация.

Коалиционните партньори на ГЕРБ – Реформаторският блок, също подкрепят идеите. Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок, коментира в интервю за радио К2, че предложенията на Министерството на финансите до голяма степен припокриват предложенията на тяхната група.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че идеята е да падне обвинението, че НОИ и ДОО ще харчат тези пари днес и сега. "Промените ще бъдат представени във вторник в социалното министерство", каза депутатът от ДПС.

Новите предложения

- Осигурените и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г., могат да прехвърлят многократно 5-процентната си вноска между НОИ и УПФ.

- Индивидуалната партида от УПФ ще се прехвърля в Сребърния фонд, ако осигуреният желае да напусне капиталовия стълб.

- Всяка промяна на системата може да се осъществява веднъж на 1 година от последния избор.

- Последният избор между двете системи може да се случи не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

- Хората с първи трудов договор имат 3 месеца, за да изберат къде да се осигуряват допълнително.

- Ако до 3 месеца осигурените не направят избор, те ще бъдат разпределени служебно в някой от лицензираните универсални фондове.
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tanas avatar :-?
  Танас
  • - 2
  • + 7

  Въпреки че промените са обнадеждаващи, все още има доста спорни моменти. На първо място това е въпросът с коефициентите на редукция, когато дойде време за изплащане на пенсиите. В закона е записано, че индивидуалният коефициент на осигуряваните лица се намалява за времето, в което са се осигурявали в УПФ. Така е и в момента. При пенсиониране НОИ ще плаща на родените след 31 декември 1959 г. с около 28-29% по-ниска пенсия спрямо родените преди тази дата. Разликата би трябвало да се покрие от частните фондове.
  ============

  Какво правим с вноските за І - ва и ІІ - ра категория труд от 01.03.1991 г. до 31.12.1996 година внасяни в НОИ които са по - високи с по 10% и 15% от ІІІ - та категория труд ?
  От 01.10.1979 година до 28.02.1991 година е ясно всички вноски са 30% но след тази дата тези до 31.12.1996 година би трябвало да се прехвърлят от НОИ в ПОД за да се получи пълна професионална пенсия а ако не ги прехвърлят да не се намалява с 28 % защото тези осигурителни вноски не са в солидарния стълб ДОО а са удържани и изхарчени и от къде на къде ще ни дискриминират по - добре е танто за танто.

  Нередност?
 • 2
  tanas avatar :-?
  Танас
  • - 1
  • + 10

  Какво ще стане с зачетения трудов стаж в Българска Народна Армия каква категория ще е ?
  Във всеки случай сегашната ІІІ - та е унизително дискриминационна спрямо сегашните професионални войници които са І - ва категория труд към които нямам нищо укорително а само сравнявам.
  Колко от тях са в казармата непрекъснато да речем две години в които само 20 дни са били полагаем платен отпуск ?
  Кое е по - различно та не се приеме това и защо едни и същи набори ще обират луфтовете и в години и в стаж ?

  Нередност?
 • 3
  zamen avatar :-|
  Чарли
  • - 5
  • + 10

  Де са герберите да ми обяснят колко хубаво е да си "вкарам" парите от ЧПФ в НОИ?
  И защо Горанов "обърна идеята" за пенсионната реформа?

  Аре нема нужда.
  Въпросите са риторични.

  Нередност?
 • 4
  rio_tinto avatar :-|
  rio_tinto
  • - 5
  • + 19

  това личен проект на човечето от снимката ли е? някакви експерименти, его, лудост, какво е всичко това? как може един средноинтелигентен, недоказал се тип да решава неща от обществено-значима важност без да помисли за широк дебат? или е луд, тъп, или обслужва интереси.

  Нередност?
 • 5
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz
  • - 2
  • + 8

  То отдавна е ясно чии интереси обслужва! В този случай, обаче, наистина има нужда от обществен дебат с участието на експерти. Да се види как е решен пенсионният проблем в други страни със сходни условия и макроикономически параметри.

  Нередност?
 • 6
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55
  • + 6

  "В новия законопроект обаче не е заложено намаление на коефициента за времето, през което парите стоят в Сребърния фонд. Според експертите на Българската стопанска камара (БСК) това дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните в неравностойно пазарно положение."

  Изборът на НОИ е отказ от втория стълб ДЗПО, а не избор на конкурентен фонд от ДЗПО. Затова и няма коефициенти. Хората ТРЯБВА да имат право на това, иначе чакайте протести. Експертите на БСК да не се правят на аляви, все повече хора разбират, че парите и дериватите върху тях не са в състояние да пренасят стойност в дългосрочен план.

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 13

  Интересно как Горанов, като финансов министър, а и премиерът Бойко Борисов като премиер ще коментират информацията в тази статия на "Бивол", с много конкретни факти и документи:


  "Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБ

  Кухи фирми получават стотици милиони от наблюдаваната банка.

  Големи експозиции към фирми свързвани с Гриша Ганчев, Ковачки и Дарина Павлова.

  След няколко сериозни разкрития за огромни кредити на Първа инвестиционна банка към субекти на свързани лица (виж тук, тук и тук), Биволъ се нагърби с тежката задача да направи преглед на кредитния портфейл на спасената с държавни пари банка.

  Разследването не беше леко. Анализирахме oтпускането на корпоративни кредити на обща стойност 3,25 млрд. лв. от общо 4,9 млрд. лв. дадени от банката. Проследихме собствеността на над 280 български фирми и близо 50 офшорни такива. Прегледахме над 400 документа от българския и чужди търговски регистри. Към момента това е най-мащабното по обработените бази с данни разследване на журналистите от Биволъ. Направено е по всички правила на работа с информацията и валидиране на нейната достоверност. Твърдим най-отговорно, че всички факти отразяват актуалното към момента на разследването състояние, според официалните национални и международни публични регистри*.

  Резултатите представяме в табличен вид с линкове към папки с документи за всяка фирма. Така всеки може да прегледа документите и да се увери, че публикуваните данни са напълно реални. За нас лично те изглеждат твърде плашещи.

  Георгиус – златният бизнес партньор

  Световно неизвестният кипърски гражданин Георгиус Георгиу е роден през 1971. Човекът е адресно регистриран в скромно предградие на Никозия. По откритите досега документи обаче кипърецът е собственик на мащабни активи в България: остатъците от Кремиковци, на ОЦК Кърджали, знакови фирми като Витоша Ски и Юлен АД, на строителен, транспортен и туристически бизнес.

  ТЕЗИ ПРИДОБИВКИ ОБАЧЕ СА СВЪРЗАНИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ПИБ ЗА НАД 800 млн. лева!?!?!?!?!?! ТОВА НАДХВЪРЛЯ ... СОБСТВЕНИЯ КАПИТАЛ НА БАНКАТА!?!?!?!?!?!?, КОЙТО Е 719,5 млн. лв.!!!КРЕДИТИТЕ, КОИТО Е ПОЛУЧИЛ КИПЪРСКИЯ ГРЪК СЕ ДОБЛИЖАВАТ ПО КОЛИЧЕСТВО ДО 900-те млн.лв., КОИТО БАНКАТА НЕ ВЪРНА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ПОМОЩ, С КОЯТО БЕ РЕАНИМИРАНА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2014 г.

  Регламент № 575/2013 на Европейския парламент е категоричен. Неговият член 395 изрично посочва, че еюЕДНА БАНКА НЕ МОЖЕ ДА ФОРМИРА КЪМ ДАДЕН КЛИЕНТ ИЛИ ГРУПА ОТ СВЪРЗАНИ КЛИЕНТИ ЕКСПОЗИЦИЯ, ЧИЯТО СТОЙНОСТ НАДВИШАВА 25 % ОТ НЕЙНИЯ КАПИТАЛ.

  ИМЕННО ПОРАДИ СВЪРЗАНОСТИТЕ, КОИТО СЕ РАЗКРИВАТ В РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ДОКУМЕНТИ Биволъ ПОИСКА ПРЕДИ МЕСЕЦ НАДЛЕЖНА ПРОВЕРКА ОТ БНБ и Прокуратурата, КОИТО ДА УСТАНОВЯТ ИЛИ ОТРЕКАТ ОСНОВАТЛЕНИТЕ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ПИБ СЕ НАМИРА В НЕДОПУСТИМО НАРУШЕНИЕ НА ЕВРО ДРЕКТИВИТЕ, КОИТО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ.

  Профилът Георгиус

  Въпреки мащабния си бизнес за стотици милиони, Георгиус Георгиу ИЗГЛЕЖДА Е В НУЖДА. Той подработва и като директор във фирмата LEGNANO ENTERPRISES, собственост на главните акционери на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В края на 2013 Георгиус ИМ ПРОДАВА ФИРМАТА, КОЯТО ТОГАВА Е СОБСТЕНИК НА АКЦИИ В ПИБ.

  Георгиу вече няма акции в ПИБ, но и в момента се явява свързано с банката лице, ТЪЙ КАТО ОСНОВНИТЕ АКЦИОНЕРИ НА ПИБОСЪЩЕСТВЯВАТ КОНТРОЛ ВЪРХУ НЕГО (по смисъла на на чл. 4 § 1, т.38 т. от цитирания по-горе Регламент). За такива лица според чл. 45 от ЗКИ лимитът на кредитиране е 20% от капитала.

  Сред фирмените бижута на Георгиу са три от най-големите експозици на ПИБ, за които Биволъ писа още преди два месеца: съответно за 115, 109 и 104 млн. лв., за които БНБ е категорична, че са проверени от Европейската комисия, разрешила държавната помощ за банката. Разследването на Биволъ разкри, че тези три кредита към фирмите Надин Металс Трейд, Валпет Консулт и Елтрейд НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ РЕДОВНО И СА ПРЕДОГОВОРЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ПРЕДИ ПАДЕЖА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2014, КАТО ДОРИ ИМ Е НАМАЛЕНА ЛИХВАТА. НО ТЕЗИ ТРИ ФИРМИ СА ВЗЕЛИ ОЩЕ МНОГОМИЛИОННИ КРЕДИТИ ОТ ПИБ. САМО ТЕЗИ ТРИ ЕКСПОЗИЦИИ КЪМ ЕДИН И СЪЩ КРАЕН СОБСТВЕНИК НАДВИШАВАТ ПОЛОВИНАТА ОТ КАПИТАЛА НА ПИБ И ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА.

  Но финансовото влияние на кипъреца е още по-мащабно. Той самият, както и свързаните с него Евдокия Макламузи, Елена Макламузи, Ставрос Константину и Стела Георгиу, Ники Тенекедзи, Анастасия Йоанидес, Кристиния Коне, Ники Ан Реймундо са натрупали общо

  1,27 МЛРД. ЛВ. ДЪЛГ КЪМ ПИБ!

  Изводът дотук е, че за да бъде ПИБ жизнеспособна банка, отговаряща на изискванията за държавна помощ, кипърският анонимен магнат трябва да работи здраво и да си връща дълговете. В противен случай георгиусите или тези, които седят зад тях, може да се окажат доста скъпи на данъкоплатците, в буквален смисъл.

  БАНКА ИЛИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ?

  ПИБ обаче има големи експозиции и към други знакови бизнесмени на прехода, които са обект на прочутата грама на Джеймс Пардю, озаглавена «Българската организирана престъпност», която Биволъ публикува заедно с Wikileaks подробно още през 2011 г. http://bivol.bg/05sofia1207-bg.html

  Оказва се, че за относително кратко време Георгиу е успял да овладее и да препродаде почти целия пътностроителен бизнес на Васил Божков – Черепа, известен от американските дипломатически доклади като «един от най-издирваните престъпници». В момента фирмите на Божков са собственост на други офшорки, НО ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА МИНАЛИ ПРЕЗ ФИРМИ НА Георгиу. Отделно небезизвестната фирма за залози ЕВРОБЕТ има също кредити.

  335 млн. лв. кредити са взели фирми от енергийния сектор, свързани с Христо Ковачки, (кумец на Ивайло Мутафчиев).

  321,8 млн. лв. експозиция формират захарните заводи на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

  Биволъ вече писа (виж линк), че кредит на БУРГАСКИ ЗАХАРЕН ЗАВОД за 35 млн. евро. е бил цедиран на офшорката ГОФ ХОТЕЛС МЕНИДЖМЪНТ срещу 13 337 664,23 евро. Собственик на Гоф е вездесъщия Георгиу, а фирмата се управлява от служител на ПИБ.

  В последната, по-скромна група с големи експозии са фирмите на покойния Илия Павлов и Мултигруп – БОРОЛЕНД и БОРОСПОРТ с общо 82 млн. лв. Вдовицата на Илия Павлов – Дарина Павлова, е съсобственик в БОРОЛЕНД и представител на лихтенщайнската офшорка, която владее БОРОСПОРТ. Тези кредити все пак са обезпечени с работещи хотели и ски съоръжения в курорта «Боровец».

  Сред кредитополучателите на ПИБ се откриват и други забележителни субекти. ИНТЕРПАЙП на Кирил Захариев е в ликвидация и дължи 41 млн. лв. 14 млн. са цедирани на ГОФ, другите 27 млн. висят неизвестно как обезпечени. ПЪТНИ СТРОЕЖИ, също с офшорна собственост, има кредит от 43 млн..."

  И така нататък, и така нататък.


  https://bivol.bg/грък-прибрал-помощта-от-държавния-бюд.html


  Мизля, че всички дължим специални поздравления и блгодарности ЗА НАИСТИНА ДОБРАТА ИМ И ПОЛЕЗНА ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ РАБОТА В РАЗКРИВАНЕ И РАННО ПРЕДУПРЕЖДАВАНЕ НА КРАЖБИТЕ И БЕЗОБРАЗИЯТА НА МАФИЯТА!

  И така - сега на ход са Бойко Борисов, Горанов, правителството,...вкл. РБ.
  Особено в светлината на безумията, които се случиха около "казуса КТБ"!

  Нередност?
Нов коментар