Свалянето на таксите на пенсионните фондове не трябва да става изведнъж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свалянето на таксите на пенсионните фондове не трябва да става изведнъж

София Христова

Свалянето на таксите на пенсионните фондове не трябва да става изведнъж

Изпълнителният директор на пенсионно дружество "Алианц България" София Христова пред "Капитал Daily"

Весела Николаева
8429 прочитания

София Христова

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


С активите, които фондовете акумулират, може да се финансират важни инфраструктурни проекти

Стимулирането на хората да спестяват за пенсия трябва да бъде държавна стратегия

София Христова е изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество "Алианц България" от 2000 г. Завършила е финанси и кредит в УНСС, след което специализира управление на пенсионни фондове и попечителски банки в САЩ, както и корпоративно управление в USAID.  След опита й в Националния статистически институт през 1994 г. започва работа в "Доброволен пенсионен фонд България" - един от първите частни осигурителни фондове в страната. Три години по-късно става изпълнителен директор на "Енергиен осигурителен фонд" и след вливането му в ПОД "Алианц България" ръководи новата компания.

Какво е мнението ви за законопроекта за промени в КСО, който финансовото министерство публикува в петък?

- С новите предложения на Министерството на финансите се поправя една несправедливост спрямо младите хора, които започват работа за първи път. С тях се връща досегашният режим на избор на универсален фонд, като това не е за сметка на тяхното право, ако желаят и когато пожелаят да изберат осигуряване само в ДОО. Няма да пропусна да отбележа обаче, че това означава промяна на пенсионния модел, при който трите стълба не следва да се противопоставят, а да се допълват.

За другата част от предложението, с която се предвижда възможност за движение от УПФ в Сребърния фонд и обратно, освен свободното движение аз не виждам реална полза за хората. В Сребърния фонд няма индивидуални партиди, няма да се натрупва доходност и някак не мога да видя с какво това ще помогне те да получават по-високи пенсии от своите родители.

Лично аз не мога да намеря аргументи в полза на предвидения в новото предложение краен срок за избор на осигуряване – в УПФ или само в ДОО – не по-късно от 5 години преди възрастта за пенсиониране. Нужна е задълбочена дискусия по предлаганите промени. Лошо е да прибързваме и да не си даваме сметка, че това ще се отрази на поколения българи.

Дали така предложените промени ще имат сериозно влияние върху активите в допълнителното осигуряване? В дългосрочен план какъв ще е ефектът за държавната система?

- Нали знаете, че всичко в крайна сметка се крие в детайлите. В зависимост от това какви ще бъдат промените и каква ще е окончателно приетата нормативна рамка ще зависи и влиянието върху пенсионната система въобще. Важно е промените, които се правят, да отчитат дългосрочното влияние върху всички нас. Главната цел трябва да бъде устойчив ръст на пенсионните доходи, а не преследване на краткосрочни фискални цели.

Проблем ще дойде и от това, че в крайна сметка осигуряване само в ДОО вероятно ще избират хора с по-нередовен осигурителен стаж и ниски осигурителни доходи, тези с невнасяни осигуровки и т.н. По този начин може да се окаже, че ДОО ще бъде по-благосклонно към нередовните платци и ще наказва тези, които стриктно спазват законите. Това ще разклати още повече доверието в системата. А целта на всяка реформа трябва да бъде повишаване на доверието в институциите, устойчиво и стабилно развитие, и в случая увеличаване на доходите на бъдещите пенсионери.

Какво е мнението ви по другите предложения за промени в пенсионната система, включително настояването за силно намаляване на таксите на дружествата?

- Преди всичко бих искала да подчертая, че през 2011 г. асоциацията на пенсионноосигурителните дружества изпрати мотивирано предложение до Комисията за финансов надзор и Министерството на труда и социалната политика за поетапно намаление на таксите на фондовете. За нас идеята за намаляване на таксите не е нова, но промяната трябва да бъде плавна, за да се обезпечи стабилност на системата. И нещо много важно – корекцията на таксите трябва да се разглежда в контекста на цялостните промени и развитие на капиталовото осигуряване – управлението на различни инвестиционни портфейли, гаранциите, които ще се поемат от дружествата, формирането на пенсионните резерви и т.н.

За съжаление държави, в които вторият стълб на пенсионната система стартира много по-късно, отколкото у нас, вече са далеч по-напред. В Хърватия например функционират мултифондове, обвързани с жизнения цикъл на осигурените в тях. Самото управление на мултифондове е форма на гаранция за осигурените. Например пет години преди настъпване на възрастта за пенсия средствата в личната партида задължително започват да се управляват консервативно.

До момента като примери за подражание ни посочват най-неудачните и късогледи "пенсионни реформи" - тези в Унгария и Полша, където фондовете от втория стълб бяха употребени за краткосрочно решаване на фискални проблеми. В същото време в съседна Румъния се взе решение за увеличаване на вноските в техните универсални фондове с 0.5% годишно. Там управлението на мултифондовете започна още със старта на капиталовите фондове през 2007 г. Защо не се оглеждаме за доказалите се положителни примери? Швеция - най-социалната държава в Европа, e с тристълбова пенсионна система, Холандия- с много добре развита тристълбова система, прибалтийските републики също.

Има належащи въпроси, които трябва да бъдат решени законодателно - фазата на изплащане, управлението на мултифондове, инвестиционният режим за парите на хората, които вече получават пенсия, гаранциите и т.н. Това ще направи нашия пенсионен модел достатъчно устойчив и стабилен.

Парите от Сребърния фонд са на депозит без лихва и без доходност от години, а сега се предлага точно в него да се прехвърлят парите на желаещите само държавно осигуряване. 

- Сребърният фонд е създаден с определени цели. Не можем да говорим за доходност от инвестиране на средствата на Сребърния фонд, тъй като на практика нямаме реално управление на тези пари. Те се държат на седмични депозити в БНБ и естествено доходността е нищожна. За последните няколко години - от началото на 2012 г. досега, няма информация дори и за такава доходност. Информацията, с която разполагаме обаче за реализирания доход от инвестиране на средствата на Учителския пенсионен фонд, управляван от НОИ, е, че е отрицателна. Докато универсалните фондове от 2002 г. досега са постигнали реална доходност - 0.5% на годишна база. Важно е да обясним, че реалната доходност отчита натрупаната инфлация за периода, която е над 65%, или парите на хората, осигурявани в УПФ, са увеличили покупателната си способност за този период.

Целите на реформата, започнала през 2002 г., са: НОИ да изплаща основната пенсия на българите (35–40% заместващ доход от последната работна заплата преди пенсиониране); УПФ да осигурят допълнителен заместващ доход в размер на 20% и като добавим пенсията от третия доброволен стълб, пенсионерите биха могли да получават доход, равен на 75% - 80% от последната им заплата.

Разбира се, необходимо е време, за да се реализира и да заработи ефективно този модел. Ако на 5 или 10 години го ревизираме и тръгваме в обратна посока, той няма да може да проработи. На дискусията, която тече в момента, й липсват креативни идеи как да се стабилизира пенсионната система. Липсва цялостна стратегия за развитие. Пак се правят промени на парче. Това, че някой ще може да влиза и (евентуално) да излиза от НОИ, не го считам за положителна промяна.

Как ще коментирате твърденията, че реалната доходност на пенсионните фондове е отрицателна?

- Аз мисля, че трябва да приключим със спекулациите по този въпрос. Доходността беше изчислена от независими специалисти по методика, с която работят сертифицираните финансови анализатори, и калкулациите показаха, че реалната доходност на универсалните пенсионни фондове за годините на съществуването им е над натрупаната инфлация за периода.

И забележете, тази доходност е изчислена върху нетните размери на вноските, тоест след приспадане на таксите. Това означава, че фондовете не само са компенсирали всички удържани такси, не само са запазили покупателната способност на постъпилите вноски, а са увеличили и реалната им стойност.

Дали кризата на финансовите пазари промени глобално мисленето за пенсионното осигуряване?

- Да, значително намаляха апетитите за поемане на рискове. Хората станаха доста по-предпазливи. Пенсионните фондове по природа са консервативни инвеститори, а не спекулативни играчи. На тази база е и заложената в закона рамка. Заложени са параметри, които да опазват фондовете от необмислени действия. Тук е ролята на КФН и тя получава от нас ежедневно справки къде е вложен всеки получен лев. Отделно банката-попечител, в която се съхраняват средствата и активите на фондовете, следи от своя страна за спазването на заложената в закона инвестиционна рамка.

След първите инфраструктурни облигации, издадени от ББР, има ли предложения за нови емисии?

– Не, беше направен този първи опит и с това се приключи. С активите, които фондовете акумулират, може да се финансират важни инфраструктурни проекти в страната. Многократно сме предлагали и писали до различни правителства и за мен остава тайна защо това не се случва и защо се пренебрегва тази възможност.

Ще има ли сериозна промяна тази година в портфейлите и какви са очакванията ви за доходността?

- Задавате ми въпрос, на който ми е трудно да отговоря категорично предвид последните законодателни решения. От чисто инвестиционна гледна точка и климат не мисля, че има предпоставки за кой знае каква промяна, но развитието и предстоящите решения за реформата в сектора биха могли да наложат значителни промени. Възможно е да се наложи да се освободим от част от активите, за да отговорим на изискванията на закона.

След намаляване на лихвите по депозитите има ли по-голям интерес към доброволното осигуряване?

- 2014 г. беше изключително силна година за доброволното пенсионно осигуряване. Не мисля че това се дължи единствено на намалените лихви по депозити или проблемите в банковия сектор. Кризата от 2008 г. определено доведе до спад във вноските. Притиснати или уплашени от кризата, хората започнаха да правят доста по-скромни спестявания. През 2014 г. тази тенденция беше пречупена. Хората вероятно обърнаха поглед към небанковия финансов сектор и заедно с това оцениха преимуществата на доброволното осигуряване. В Алианц България нарастването на вноските в доброволния пенсионен фонд е 85%, а само личните вноски нараснаха със 196%.

Убедена съм, че развитието и разширяването на обхвата на доброволното пенсионно осигуряване тепърва предстои. И тук отново има нужда от допълване на законодателството както по отношение на различни инвестиционни решения, така и в посока на увеличаване на стимулите, разбирайте данъчни облекчения за осигуряващите се и за работодателите.

Стимулирането на хората да спестяват за пенсия трябва да бъде държавна стратегия. В дългосрочен план тези спестявания заедно с натрупванията във втория стълб непрекъснато ще повишават устойчивостта на пенсионната система и ще намаляват натиска върху публичните финанси.

С активите, които фондовете акумулират, може да се финансират важни инфраструктурни проекти

Стимулирането на хората да спестяват за пенсия трябва да бъде държавна стратегия

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  Маршируване на място май тая работа...

 • 2
  tanas avatar :-?
  Танас

  Разбира се, необходимо е време, за да се реализира и да заработи ефективно този модел. Ако на 5 или 10 години го ревизираме и тръгваме в обратна посока, той няма да може да проработи.
  ============

  +++++++++ Точно в 10 - ката.

 • 3
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  Защо трябва да чакат администартивно да им се намалят таксите Да бъдат малко про-клиентски настроени и сами да ги намалят? Не им трябва специално разрешение за това.

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И аз не мога да се начудя, за какви предложения става дума, та нали свалянето на таксите става предимство и повод повече хора да отидат там, където разходите са по-ниски, респективно доходността расте и остава разбира се простичкия въпрос, добра ли е доходността на Алианц, чиято шефка ги говори тези неща.
  Иначе и на най-големия глупак му е ясно, че ако вноските растат и възрастта се увеличава, пенсиите най-вероятно също ще растат. Тук въпроса е в коректността, степента на сигурност и разбира се компетентно управление и постигане на добра доходност, които фондовете могат или не успяват да постигнат. И накрая но не и по значение са нашите абсолютно недъгави ( или мотивирано слепи и глухи) органи за контрол - проспаха 4.5 млрд (досега), а колко още са проспали или проспиват и в момента БНБ,КФН, ДАНС и прочее никой не може да ни каже и ще разберем, когато опрем до някой стълб и се окаже, че той отдавна е изчезнал.

 • 5
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Добро интервю. Въпреки, че е заинтересувана страна говори за обективни обстоятелства, а не за добро и лошо.

  За мен, като човек с доста висока финансова култура, личното пенсионно осигуряване е безалтернативно - дори да не е в ПФ, а в недвижимост от която да се очаква доходи от наем, то пак си е вид лично пестене за старини.

  Нашата държава е възможно най лошия управник на спестяванията ни - и това се вижда ясно от историята ни в последните 70г. - национализации и редовни държавни фалити.

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  "Завършила е финанси и кредит в УНСС, след което специализира управление на пенсионни фондове и попечителски банки в САЩ, както и корпоративно управление в USAID. След опита й в Националния статистически институт през 1994 г. започва работа в "Доброволен пенсионен фонд България" - един от първите частни осигурителни фондове в страната. Три години по-късно става изпълнителен директор на "Енергиен осигурителен фонд" и след вливането му в ПОД "Алианц България" ръководи новата компания. "

  Ако горното е вярно и продължава да твърди, че не разбира защо трябва да има 5 г преди пенсия в които да не се местят партидите......или е лъгала за образование и опит или ЛЪЖЕ!
  Откакто възникнаха доброволните фондове...ята от женици обикаляха, обясняваха и вербуваха хората да си направят спестовни осигуровки, застраховки....то със закона за ЧПФ им вкараха на готово парите и сега реват. Ами отново да убедят хората, да спечелят доверие...е не задължително, наготово да им изсипват по 800 млн. лв. на година и те само да си играят на пиявици!

 • 7
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  продължавам да се убеждавам, че някои хора мислят за бизнеса на фондовете преди да се сетят за спестяванията на хората

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  До коментар [#6] от "chichka":

  "Свалянето на таксите на пенсионните фондове не трябва да става изведнъж"
  Наглост на квадрат. Добре би било отново да споделите вчерашният блестящ пример, който дадохте за пенсиите, които ще се получават от УПФ и трябва да се получават сега от ППФ. За да стане ясно на повече български граждани за какво става дума.

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#8] от "subaru":

  Не е необходимо. Нещата за които пиша от два месеца..... вече ги срещам! Многократно пиша, че в НОИ има индивидуална информация за всеки осигурен гражданин от 1997 г до днес! Мнозина ми скачаха... но вчера вицепредседателя на Подкрепа по ТВ го каза на глас- в НОИ има индивидуални партиди! Сега коментирам "пенсионната ваканция" за категорийните работници от 1.01.2015 г...до дни и това ще се каже, че явно ППФ не могат да плащат пенсии!!!! парите ги няма! Многократно съм давал личния си пример, за 13 г внесени по първа и втора категория около 20 000 лв в ППФ, които без инвестиране и такси трябваше да ми осигурят 360+лв месечно за 5 години,а към 1-01-2014 г наличноста даваше 66 лв месечно! В доброволното допълнително осигуряване само внаските на работодател/моите лични вноски ги теглих през няколко години/ са 6000+ лв, но преди месец като се пенсионирах получих 5400+ лв...няма смисъл да продължавам. До дни ще гръмне скандала, дано тогава глухите да прогледнат, а слепите да чуят!

 • 10
  subaru avatar :-|
  subaru

  До коментар [#9] от "chichka":

  ++++++++++++


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.