Големите компании могат да получат енергийна отстъпка

Управляващите предвиждат въвеждането на таван за плащането на добавките за зелена и кафява енергия

Предложението беше анонсирано за първи път от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"
Предложението беше анонсирано за първи път от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"
Предложението беше анонсирано за първи път от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Предложението беше анонсирано за първи път от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Не повече от 5-6 предприятия ще могат да се възползват от мярката, предлагана от управляващите.

На фона на финансовата дупка в НЕК, която се задълбочава все повече, управляващите обмислят да въведат законодателни мерки, с които да намалят разходите на големите индустриални предприятия за електроенергия. Това е т.нар. такса задължение към обществото, която всички потребители на свободния пазар плащат и която цели да компенсира разходите на държавната компания за елктроенергията, която тя купува на преференциални цени.

Идеята беше анонсирана от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" преди седмица. В понеделник (26 януари) депутатът от "БСП – лява България" Георги Кадиев коментира на своята фейсбук страница, че въпросното предложение ще бъде внесено още тази седмица като част от поправките в Закона за енергетика, които бяха гласувани на първо четене в Народното събрание.

Какво се цели

Конкретно идеята е да бъде въведен таван за разходите за такса задължения към обществото, над които съответните потребители са освободени от това плащане. В момента всички потребители плащат за тази такса 18,93 лв./мВтч.

"Това, което обмисляме, е праг за големите индустриални компании, отвъд който те ще бъдат освободени от плащания на добавки за зелена енергия. Прагът обаче ще бъде много висок, така че от него няма да могат да се възползват много компании, за да не увеличаваме дефицита в енергетиката. Той ще даде увереност на големите предприятия, че за в бъдеще няма да имат резки и изненадващи увеличения на плащанията", коментира Делян Добрев за "Капитал Daily".

Според неофициални източници идеята е прагът да бъде 9 млн. лв., при положение че най-големият индустриален консуматор в момента плаща около 9.5 млн. лв. надбавки за зелена и кафява енергия годишно. Това означава, че от мярката ще се възползват не повече от 5-6 предприятия.

Ако управляващите действително одобрят такъв таван, това означава, че от общо 100 млн. лв., които плащат за добавките 20-те най-големи предприятия, ще бъдат спестени около 5-6 млн. лв.

Кой ще бъде засегнат

Засегнати от мярката реално ще бъдат големите индустриални предприятия от черната и цветната металургия, химическата, циментовата промишленост и др. Причината е, че подобни производствени предприятия са високо енергоемки. Стойността на електроенергията от крайната цена на продукцията при цветната металургия например достига 40%, коментира Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). По думите му това са предприятия, които генерират приходи от 10 млрд. лв. годишно, създават много работни места и висока добавена стойност и които могат да бъдат облекчени поне частично, за да не се наложи да местят производствата си в трети страни, в които няма изисквания за плащане на такси за зелена и кафява енергия. Идеята за намаляване на въпросните добавки беше предложена от БФИЕК още през 2012 г.

В интервю за "Преса" икономическият министър Божидар Лукарски коментира, че в България високата цена на промишления ток компенсира по-ниската за битовите потребители и това се прилага като една социална мярка. "Може би малко хора знаят, че у нас цената на електроенергията за индустрията е по-висока от тази в почти всички страни в ЕС. Това тормози българските предприемачи и се стига дотам, че някои се готвят да правят нови производства в Германия и САЩ, а не у нас", допълва той. Затова миналата година "Аурубис" например са смятали да открият нова голяма производствена мощност в Пирдоп, но високата цена на тока е променила намеренията им и сега тя е направена в Хамбург, а не в Средногорието, е коментирал още Луларски.

По данни на "Евростат" електроенергията за бизнеса у нас е двойно по-евтина от тази в Германия, представители на тежката индустрия в България обаче посочват други изчисления, според които тя е една от най-скъпите в ЕС.

Подобни примери

Въвеждането на такъв модел няма да е прецедент за ЕС, тъй като в повечето страни членки има подобни механизми. Вариантът, който се обмисля в България, например прилича на моделите, използвани в Гърция, Белгия и Франция. За да стане това възможно обаче, страната ни трябва да получи одобрение от ЕК. В противен случай мярката може да бъде сметната за неправомерна държавна помощ и на страната ни да бъде наложена санкция. Засега страната не е нотифицирала Брюксел за стъпката.

Германия и Австрия вече имат горчив опит в това отношение. Австрийският модел беше изцяло отхвърлен от Европейската комисия през 2011 г., а в края на миналата година ЕК излезе с решение, според което облекченията, дадени на енергоемките предприятия в Германия, са били твърде високи през 2012 и 2013 г., което им е дало неправомерно предимство спрямо техните конкуренти в ЕС. Поради тази причина около 350 предприятия трябва да платят допълнително общо около 30 млн. евро за добавките през този период. След 2012 г. Германия променя модела на субсидия, като само предприятия, при които поне 20% от добавената стойност на продуктите им са разходи за електроенергия, могат да се възползват от нея.

 

Делян Добрев предлага санкциите за ЕРП-тата да започват от 200 хил. лв.

Минималната санкция за електроразпределителните дружества да се увеличи десет пъти, ако не се спазва 31-дневния срок за отчитане на електромерите. Това предложение ще бъде направено от председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев към поправките в закона за енергетиката, които предстои да бъдат гледани на второ четене в парламента. В момента глобата за това нарушение започва от 20 хил. лв. и стига до 1 млн. лв.

Предложението идва броени дни след протестите на граждани във Варна заради това, че са получили две сметки от "Енерго-про", които трябва да бъдат платени в един и същ срок.

За да потушат напрежението, от компанията обявиха, че удължават срока за плащане на втората фактура с 15 дни - до 25 февруари.

Заради създалата се ситуация енергийната комисия в парламента свика извънредно заседание, на което ще бъдат изслушани представители на трите електроразпределителни дружества в страната. "Сега от ЕРП-тата ще се поискат конкретни данни за всички случаи с двойни сметки. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ", е коментирал Добрев на пресконференция в Хасково, цитиран от "Фокус". Според него от "Енерго-про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия и не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

 
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 14

  А беше далеч по-лесно и смислено или да задължат производителите на ток да осигурят зелена енергия и да им се вдигне цената с 10-20%, или директно големите предприятия да си осигурят зелена енергия, хем в дългосрочен план ще спестят някой лев. Само че при такава схема енергийната мафия няма да може да може да влачи милиони и милиарди.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 8

  Пак непазарни мерки

  Нередност?
 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 6

  Като чете човек материала, възникват доста въпроси, като от къде идва разликата, че според Евростат цената на енергията за бизнеса е най-ниска у нас, а според "представители на тежката индустрия" е обратното.
  Не си представям нещо по-лесно от това, все пак става дума за прозрачни плащания по фактури, за да се види кое е вярното.
  И ако наистина е така, да се видят какви точно мерки са възможни и правилни, но другото е някаква много изкривена картина.
  Прецакваме бизнеса с високи цени, НЕК и БЕХ са пред фалит, ание бленуваме да сме енергиен център на Балканите - за какво говорим и къде е истината.
  И не виждам как мерки в посока намляване натиска върху едрия бизнес, т.е. намаляване на приходите ще се отразят на енергийните дружества.
  Май е крайно време енергийната мафия да бъде отстранена, макар че кой е способен да го направи въобще не е ясно.

  Нередност?
 • 4
  ivanko77 avatar :-@
  ivanko77
  • - 1
  • + 7

  Абсолютна глупост! Намаляваме такса, която всички плащат само за най-големите, които по принцип са най-ефективни?!? В допълнение цената на електроенергията на същите тия е много по-ниска от тази на по-малките им "конкуренти" в България. Просто е напълно абсурдно да освобождаваш най-големите, а да товариш всички малки, противоречи на всякаква икономическа логика.

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 12

  До коментар [#1] от "today":

  Спомняш ли си онзи свидетелски разказ, как на някакви поредни преговори за Южен поток Путин загубил самообладание и почнал да крещи "Да не съм чул повече думата конкуренция!". Родната клептокрация е производ на същия този олигархичен манталитет, на който е и Путин. Никога няма да чуеш някъде по жълтите павета да се говори за конкурентоспособност, ЕРП-системи, патенти или друго. Колкото пъти съм попадал на някаква софра, отляво, отдясно и от съседните маси се говори само и единствено за далавери през държавната хранилка. Ако всичката тази енергия беше насочена в отрасли с отворен пазар, досега щяхме да имаме поне 2-3 мултинационални компании и поне няколко световни технически пробиви. Вместо това, днес дежурният индустриален пейзаж е фабрика с изпадала мазилка и потрошени прозорци - няма какво да пазят, от вътре всичко е предадено за скрап. На покрива обаче задължително има фотоволтаик, а в двора - медицински център.

  Нередност?
 • 6
  katapult avatar :-|
  Катапулт
  • + 1

  Не знам какво ще правят управляващите с тоя ток, ама е време за действия. Стига само празни приказки...

  Нередност?
 • 7
  nikeair avatar :-|
  NicK
  • + 1

  Някои ще се облагодетелстват на гърба на останалите.....,
  "за да не се наложи да местят производствата си в трети страни" - хайде да ги видим кога и къде ще премстят производствата, тези родни "бизнесмени" в други страни (извън балканите) няма да прокопсат...

  Нередност?
 • 8
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#5] от "cinik":

  Това е точно руския модел "икономика" - държавен капитализъм. Олигарсите въртят бизнес на гърба на държавата (държавата е народа), прибират печалбите, а разходите прехвърлят на държавата (народа). Печалбите се разделят с политици и посредници, и затова постоянно се обсъждат именно такива схеми. Да се "инвестира" в нещо със задължителен договор за изкупуване от държавата, да се замени държавна (общинска) земя на морето и после да се продаде с печалба няколко (десетки) милиона - ей такива работи.

  Нередност?
 • 9
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев
  • + 1

  Нищо лошо, но ако това не се отрази на работещите там и на ползвателите на продукцията им, ще продължи да си изглежда като нливане на държвни пари в джобове на милионери. Ефекта ще е положителен амо за любовниците на милионерите (нови цици и устни).

  Нередност?
 • 10
  svetlozar_savov avatar :-|
  SS
  • + 1

  Като са енергоемки - да инвестират в енерг. ефективност !

  Нередност?
Нов коментар