Софийският апелативен съд: Румяна Ченалова е сбъркала по делото "Белведере"

Съдията не е имала никакви основания да назначи временен синдик в дружествата

Срещу съдия Ченалова вече се водят три дисциплинарни производства и дни преди да бъде официално представен мониторинговия доклад на Брюксел за България тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца
Срещу съдия Ченалова вече се водят три дисциплинарни производства и дни преди да бъде официално представен мониторинговия доклад на Брюксел за България тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца    ©  BGNES
Срещу съдия Ченалова вече се водят три дисциплинарни производства и дни преди да бъде официално представен мониторинговия доклад на Брюксел за България тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца
Срещу съдия Ченалова вече се водят три дисциплинарни производства и дни преди да бъде официално представен мониторинговия доклад на Брюксел за България тя бе отстранена от длъжност за 6 месеца    ©  BGNES

Софийският градски съд (СГС) не е имал никакви основания да налага предварителни обезпечителни мерки по делото за несъстоятелността на дъщерните дружества на "Белведере". Това става ясно от определение на Софийския апелативен съд от 19 януари, с което е отменено определението на съдия Румяна Ченалова за назначаване на временен синдик в производството, съобщава сайтът "Съдебни репортажи".

Скандалът избухна, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан алармира за случая, който силно приличаше на схема за превземането на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" със съдействието на съда. След разкрития на озадачаващи детайли по казуса започнаха и редица проверки. Последва отвод на Ченалова от делото, както и още няколко отвода на съдии от СГС, а междувременно министърът на правосъдието изключи Панайот Велков от списъка на синдиците, след като проверка на ведомството установи множество негови нарушения.

На четвъртия опит

При четвъртото включване на случайното разпределение казусът "Белведере" попадна при съдия Валентин Бойкинов –  бивш член от квотата на ГЕРБ в ЦИК, а съпругата му - настоящ такъв, също от квотата на ГЕРБ. На 9 януари той прекрати делото по отношение на кредитора "Тайм арх", по чиято инициатива започна делото за несъстоятелността. Съдията поиска от "Тайм арх" да уточни от какво произтича правният им интерес да се продължава да се води делото за несъстоятелност при положение, че от "Белведере" са заплатили изисканите от дружеството задължения, и при положение, че "Тайм арх" не оспорва плащането на вземанията - нещо, което дотогава съдия Ченалова не бе поискала.

В крайна сметка "Тайм арх" са депозирали отказ от иска и така второто наложено обезпечение – отнемане на контрола над дружествата от ръководството и поверяването им на синдика, бе отменено.

След три месеца забавяне

Определението на САС от 19.01.2015 г. пък идва близо три месеца след като ответниците по делото подават частна жалба срещу решението на СГС за назначаване на временен синдик. От САС припомнят, че според Търговския закон предварителни обезпечителни мерки се допускат при условие, че съществува реална опасност длъжникът да се разпореди с имуществото си с цел увреждане на кредиторите. Съдът е категоричен, че такава опасност не е налице по делото и нужда от налагане на предварителни обезпечителни мерки не е имало.

Развоят на делото очевидно вече е в полза на страната, която до този момент бе увреждана от действията на синдика Панайот Велков и от съдия Румяна Ченалова, и до намесата на посланика на Франция като че ли нямаше изгледи да "пробие" фронта срещу себе си, пише "Съдебни репортажи" и продължава: Дипломатическият скандал, който се превърна и във вътрешнополитически, изглежда, че е мотивирал политика на отбрана в съдебните ръководства, които държат управлението на системата за случайно разпределение. Изданието отбелязва още, че в САС делото се паднало (случайно) на и.ф. председател на съда Стефан Гроздев, срещу когото има възобновена висяща прокурорска преписка по стар сигнал и който е с намалено постъпление поради административната си длъжност и това прави по-малка статистическата вероятност то да му се падне.

Директното включване на съдебната номенклатура в разрешаването на "френския проблем" изглежда и като кризисна акция по време на разгорещения дебат за съдържанието на съдебната реформа, заключава изданието.