🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КФН ще чака писма за подкрепа от лица, които контролира

Двете организации БАЛИП и БАУД отидоха на среща, на която Стоян Мавродиев надълго е обяснил за глобите на "Икономедиа"

Председателят на КФН Стоян Мавродиев (в средата) очаква писма, с които браншовите асоциации да заявят, че са против пазарните манипулации, за каквито бе глобена медията
Председателят на КФН Стоян Мавродиев (в средата) очаква писма, с които браншовите асоциации да заявят, че са против пазарните манипулации, за каквито бе глобена медията
Председателят на КФН Стоян Мавродиев (в средата) очаква писма, с които браншовите асоциации да заявят, че са против пазарните манипулации, за каквито бе глобена медията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Председателят на КФН Стоян Мавродиев (в средата) очаква писма, с които браншовите асоциации да заявят, че са против пазарните манипулации, за каквито бе глобена медията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) е провело в понеделник следобед срещи с представители на две от браншовите асоциации на капиталовия пазар, до които преди седмица изпрати писмо с обяснения защо глоби "Икономедиа" със 160 хил. лв. Това потвърди секретарят на двете сдружения Евгени Жишев в телефонен разговор. Под предлог, че търси подкрепата им в усилията си да налага върховенството на закона, председателят на регулатора Стоян Мавродиев е поискал от поднадзорни лица чрез браншовите им асоциации да заемат позиция, че са против пазарните манипулации, за каквито бе глобена медията, казаха участници в срещите. По информация на вестника едно от сдруженията подготвя такова писмо, което КФН би могла да ползва при изслушването пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, насрочено за четвъртък следобед.

Причината за срещата

След като в началото на януари КФН наложи безпрецедентни по размер глоби на издателя на "Капитал" и "Дневник", регулаторът бе обвинен от различни страни в публичното пространство, че се е превърнал в "медиен цензор" и "бухалка" за разчистване на лични сметки и че не изпълнява законовите си задължения, като например този с КТБ, която е негово поднадзорно лице. С такива основания лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев и ръководството на партия "Зелените" поискаха оставката на Стоян Мавродиев като председател на КФН.

За да изчисти репутационния проблем, през последните две седмици Стоян Мавродиев участва в няколко телевизионни предавания и даде интервюта за вестниците. Миналия вторник, 20 януари, той изпрати и писмо до Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), с което ги запозна подробно със санкциите на "Икономедиа". В него той се разграничи от глобите и настоя, че те са наложени от ресорния заместник-председател.

Още тогава от браншовите асоциации казаха, че не желаят да заемат страна в правния спор с "Икономедиа".  Оттам добавиха, че КФН ги е поставила в неприятна позиция и се страхуват да й откажат, тъй като могат да бъдат подложени на административен натиск. От асоциациите на посредниците и на управляващите дружества (които са най-уязвими заради по-малкия си бизнес в сравнение със застрахователите и пенсионните дружества) казаха, че смятат да се възползват от поканата и ще отидат на срещите, но за да поставят пред ръководството на регулатора своите проблеми. Такива например произтичат от готвените промени в Закона за пазарите на финансови инструменти, срещу които участниците на пазара имат забележки.  

В деликатно положение

По разкази на участници в понеделник е била проведена среща първо с БАУД, а след това в заседателната зала на КФН са влезли представители на БАЛИП. Не е ясно защо регулаторът не е събрал всички поканени наведнъж, а е предпочел да се вижда с тях поотделно. На срещите освен Стоян Мавродиев са присъствали и заместниците му Ангел Джалъзов и Ралица Агайн-Гури. Те са протекли по идентичен начин, с дълго встъпително изказване на Мавродиев, продължили са около час и са приключили с дипломатично поискана подкрепа под формата на писмо, с което асоциациите да заявят, че са против пазарните манипулации.

По информация на "Капитал" от БАУД има шанс да излязат с подобно съобщение. От БАЛИП не коментираха дали ще напишат поисканото от тях писмо, като посочиха, че тепърва предстоят съгласувателни процедури с членовете на асоциацията. Отказът от подкрепа обаче би ги застрашил, защото могат да последват масирани проверки и дъжд от санкции.

Участник в срещата разказа, че пред ръководството на КФН е бил повдигнат въпроса защо то не търси подкрепа и от асоциациите на другите поднадзорни лица - застрахователите и пенсионните дружества, нито от търговските банки, които действат като инвестиционни посредници. Отговорът бил витиеват и в посока, че може и да се случи след комисията по бюджет и финанси в парламента в четвъртък. Представител на непоканена организация предположи, че покана няма, защото са известни критичните им позиции по отношение на качествата на надзора. "Теренът е много кален", обясни представител на банките.

Редакцията потърси Стоян Мавродиев, за да разкаже за резултатите от проведените срещи, но той не вдигаше мобилния си телефон.

16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  teodeo avatar :-|
  teodeo
  • - 1
  • + 21

  Шефът на БАУД Петко Кръстев няма топки и ще клекне лесно на Мавродиев. За шефа на БАЛИП има шанс да не се изкаля, далеч по по-свестен е.

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 1
  • + 16

  Всичко опира в разглеждането в детайл, от страниците на Капитал, на закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и показването на извратеното тълкуване на закона от страна на КФН. Точно затова Мавродиев е литнал да се занимава с политиканство (търсенето на писмени подкрепи и други глупости), вместо ясно и точно да изложи законните основания за глобите. Просто - такива основания няма! Всичко е намеса на държавния апарат срещу свободното представяне на информация, над която държавните институции не желаят да работят, докато ситуацията съвсем не излезе от контрол и нищо не може да се направи (както при фалита на КТБ). Много добре би било от страниците на вестника да се предложи детайлно тълкуване на действията на КФН спрямо Икономедия от страна на адвокати, които да покажат манипулативните действия на Мавродиев и неговата институция.

  Нередност?
 • 3
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov
  • + 31

  Не знам какво говорите - институциите са прави, КФН е коректна, БНБ е права, Бойко тайно е ядрен физик, банковата система в България процъфтява, здравеопазването ни е ток и жица, а бъдещето е светло

  Нередност?
 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 17

  Борисов продължава да мълчи,относно избора на това леке,Мавросиев.Да не би да се срамува от него.

  Нередност?
 • 5
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 14

  Това си е абсолютна злоупотреба със служебното положение и използване на държавния апарат за репресии срещу свободата на словото и репресии срещу неудобни личности. После най-вероятно България ще бъде осъдена да заплати обезщетение заради действията на шефа на комисията, но за него лично няма да има никакво наказание.

  Нередност?
 • 6
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh
  • + 16

  След като проспа ктб, Стоенчо се събуди и е подозрително активен. Икономедия ще обжалва и снакциите ще паднат в съда.

  Нередност?
 • 7
  gabera avatar :-|
  gabera
  • + 14

  Стоенчо, Стоенчо, да правиш депутатите на толкова глупави, че като им покажеш две писма от зависими от теб лица и те ще ти вярват, и ще те поддържат, и ще те одобряват. На мястото на депутатите бих била обидена, ако някой се опита да ме "убеждава" в качествата си по този начин... Провали се отвсякъде!

  Нередност?
 • 8
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • - 20
  • + 6

  Тук пак има много тънка манипулация, за пореден път. Можело да последва дъжд от санкции. Това позиция на вестника ли е, или на една от гореспоменатите браношови организации. Това, че казвате че ще има санкции не отразява възгледите на членовете на асоциациите. В първия случай изразявате собствени виждания и отново вкарвате аудиторията в заблуждение. Факт, в КФН има много проблеми, Мавродиев е един от тях разбира се. Но и вие сте в конфликт на интереси. На Алфа финанс са наложени огромни административни санкции- факт е че вестника се използва като бухалка срещу самата КФН, редом с оратори от партията на вестника- РъБъ. Мавродиев с мишкарското си поведение се изкарва жертва- жалка позиция е да се оправдаваш със заместниците си. Но и вие да се изкарвате жертва на цензура просто е смешно. Митът за честния бизнесмен от Разград отдавна издиша. Митът за ненамеса на собственика в редакционната политика също. Нали сте за конкуренция, колеги. Последното нещо свързано с вашата медиа е конкуренция. КЗК отдавна трябваше да ви е по следите, защото със седемцифрени грантове от НПО-та не се прави независима журналистика.

  Нередност?
 • 9
  r.drazhev avatar :-@
  Р. Дражев
  • + 15

  Мавродиев с Искров под ръка, заедно към следствието!
  И ако може по-скоро!

  Нередност?
 • 10
  heyco avatar :-|
  heyco
  • + 8

  Грозна злоупотреба със служебно полужение - или подкрепяш или глоби и за теб.

  Нередност?
Нов коментар