Изборът на председател на ВКС: Погледите са насочени към президента

Журналисти и неправителствени организации попитаха държавния глава за предстоящото назначение

Според конституцията президентът назначава "тримата големи" в съдбената система.
Според конституцията президентът назначава "тримата големи" в съдбената система.    ©  Анелия Николова
Според конституцията президентът назначава "тримата големи" в съдбената система.
Според конституцията президентът назначава "тримата големи" в съдбената система.    ©  Анелия Николова

"Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи напред, като например за работеща и справедлива съдебна система ..." Тези думи на президента Росен Плевнелиев са от речта му по повод третата година от встъпването му в длъжност. Конституцията дава на държавния глава ключово правомощие - той назначава, по предложение на ВСС, тримата "големи" в съдебната система - председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд и главния прокурор.

Преди две години, без да обсъди съмненията около процедурата по избор на главен прокурор, Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Сотир Цацаров на поста.

Утре, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и гласува двамата кандидати за ръководител на Върховния касационен съд. Това са зам.-председателят на Наказателната колегия в съда Павлина Панова, която получи широка подкрепа в съдийското съсловие и предложеният от мнозинството на статуквото във ВСС административен съдия Лозан Панов, в чиято подкрепа застана организацията на противоречивия бивш ректор на правния факултет в Югозападния университет Александър Воденичаров. Кандидатурата на Лозан Панов, идва от средите на ГЕРБ и ДПС, които контролират мнозинство в съвета. Панов, подобно на предишните двама председатели на съда е външен за ВКС.

За да може ВСС да отправи предложение към президента единият от кандидатите трябва да получи 2/3 от гласовете. Процедурата за изслушване и гласуване ще протече по старите правила, като ще се използва компрометираната и критикувана от неправителствения сектор и ЕК електронна система, която не предоставя равнопоставеност на кандидатите.

Вчера журналисти от различни медии се обърнаха с общи въпроси към президента относно предстоящия избор:

1. Какво очаква президентът от ВСС, за да бъде убедено обществото, че гласуването е предхождано от прозрачен процес по вземане на решение? 

2. Преди да вземете решение дали да подпишете указ за назначаване, ще извършите ли оценка дали изборът на ВСС действително е бил прозрачен, убедителен и обективен?  

3. Какво самият Вие ще направите, за да убедите обществото, че Вашето собствено  решение да подпишете или не указ за назначаване на председател на ВКС е предхождано от прозрачен и задълбочен процес по вземане на решение?

До този момент от президентството не са коментирали поставените въпроси. Днес към държавния глава се обърнаха и четири неправителствени организации -  Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет и Фондация РискМонитор, които настояха Росен Плевнелиев лично да присъства на изслушването на двамата кандидати утре.

"Изборът на най-важния ръководител в съдебната власт е процес, на който трябва да бъде дадена максимална публичност и тежест.  С присъствието си във Висшия съдебен съвет Вие най-добре ще изпълните ролята си и на гарант на прозрачността и значимостта на процедурата.  Господин Президент, с подписването на указа за назначаване на председателя на Върховния касационен съд, Вие изпълнявате последния елемент от процедурата по избор.  Ето защо, смятаме, че е изключително важно да присъствате на място и да имате възможност  непосредствено да чуете кандидатите, техните концепции, аргументи и цялостно представяне" аргументират се от организациите.