Новият брой: Магистрален грабеж

Програмата за саниране с 1 млрд. лв. тръгва от февруари

Министър Лиляна Павлова обясни, че държавата ще плаща за топлоизолация, смяна на дограмата и подмяна на системите за отопление и ВиК в общите части

Програмата за саниране с 1 млрд. лв. тръгва от февруари

Държавата ще поеме всички разходи за енергийно обновяване на хиляди панелни блокове в страната

Радостина Маркова
22642 прочитания

Министър Лиляна Павлова обясни, че държавата ще плаща за топлоизолация, смяна на дограмата и подмяна на системите за отопление и ВиК в общите части

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Живеещите в панелни блокове ще могат да кандидатстват за саниране само след учредяване на сдружение на собствениците.

От февруари всички общини ще могат да приемат заявления за саниране на панелни блокове по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Мярката бе едно от предизборните обещания на ГЕРБ и предвижда държавата да налее безвъзмездно 1 млрд. лв. в обновяване на частни жилищни сгради – панелни и ЕПК, с по над 36 апартамента.

В сряда методическите указания по програмата бяха приети с постановление на Министерския съвет. Следващата крачка е приемът на заявления за саниране, като всяка община ще обяви конкретна дата, от която ще започне това.

По предварителни изчисления по държавната програма може да бъдат санирани между 4000 и 6000 от общо над 70 000 панелни блока в страната, обитавани от повече от 1 млн. семейства.

Допустимите участници

Програмата за саниране с държавни пари ще продължи две години, като заявления за участие ще се подават в този период или до изчерпване на финансирането.

Нужният милиард ще дойде първо от Българската банка за развитие (ББР), която ще тегли кредити от международни финансови институции. Сумата ще има държавна гаранция, като тя вече е предвидена в бюджета за тази година (виж карето).

За финансиране по програмата ще могат да участват жилищни сгради, строени по индустриален способ, т.е. панелни и ЕПК блокове. За финансиране ще могат да кандидатстват цели блокове, не отделни входове или секции от тях. На практика ще бъдат одобрени всички, покриващи изискванията и подали документи преди изчерпването на ресурса по програмата, т.е. печелят първите.

Идеята е така държавата да насърчи собствениците в най-големите жилищни сгради, които често са и най-проблемни като организация, да вземат мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилищата си. Критиките обаче са в частта за безвъзмездното финансиране, тъй като теглените от ББР кредити за тази цел ще се връщат солидарно от всички данъкоплатци.

Как се кандидатства

Ключова роля в милиардното обновяване на панелните сгради ще имат общините. В програмата влизат всички 265 общини в страната, но статистиката показва, че основната част от панелните блокове са в 5-6 големи града. Вероятно те ще са и най-активните при усвояването на средствата.

Самите общини ще приемат документи, ще организират тръжните процедури за изпълнители на обследването и строителните работи и ще следят изпълнението им. Предвиден е и граждански контрол от излъчени от етажните собствености представители.

Живеещите в панелни блокове ще могат да кандидатстват за саниране само след учредяване на сдружение на собствениците. То ще е юридическо лице, като за учредяването му ще е нужно свикване на общо събрание и съгласието на собствениците на поне 67% от идеалните части в блока. Сдруженията трябва да бъдат регистрирани в общините по местоположение на сградите и в регистъра БУЛСТАТ.

Лиляна Павлова посочи, че те ще се създават по Закона за управление на етажната собственост само за целите на санирането и няма да имат никакви права да се разпореждат с имотите на участниците в тях. Уточнението бе в отговор на коментари от страна на "Атака", че въпросните сдружения ще могат да отнемат апартаментите на хората.

Какво се санира

Мерките, които ще се финансират по програмата, включват конструктивно и енергийно обследване на блоковете и ако се налага – укрепване. Следва подготовка на проект и самите мерки за енергийна ефективност - топлоизолация на външните стени и покривите, смяна на дограмата, подмяна на системите за отопление, ВиК и вентилация (ако има такава), но само в общите части на блоковете. Министърът изрично предупреди, че няма да се финансират дейности в самите жилища, включително смяна на радиатори. В допустимите мерки обаче влиза преминаването от вертикална към хоризонтална отоплителна система, която позволява да се мине на индивидуално отчитане към "Топлофикация". За целта обаче ще е нужно 100% съгласие на собствениците, като държавата ще поема преустройството само в общите части, а за отделните жилища ще плащат живеещите в тях.

По програмата няма да се отпускат пари за нови асансьори, а само за повишаване на енергийната ефективност на съществуващите. Ако някои апартаменти в сградата вече са със сменена дограма, тя ще се запази, но парите за нея няма да се връщат на собствениците. По същия начин – ако вече е поставена частична топлоизолация, тя ще се вгражда в новата.

И извън панелните имоти

Освен националната програма за саниране е в ход и друга, финансирана със средства от оперативна програма "Регионално развитие". По нея бяха предвидени 63 млн. евро, като възможност за участие получиха всички многофамилни жилищни сгради без ограничение на типа строителство. Приемът на заявления по нея приключи на 15 януари, като до момента те са около 300 и вероятно средствата ще стигнат за всички.

Новата програма за саниране с финансиране от европрограмата за регионално развитие започва през 2016 г. По нея са предвидени близо 175 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени в рамките на програмния период (2014 - 2020).

 

Парите ще дойдат от данъкоплатците

Санирането на панелните блокове ще бъде платено от държавата чрез поемането на нов дълг. Това обявиха от Българската банка за развитие (ББР), която на практика се явява финансов посредник между правителството и хората. В бюджета за 2015 г. не е заложен нов дълг, свързан с програмата за саниране, а само държавна гаранция на стойност 1 млрд. лв. Тя е предвидена за ББР, която благодарение на нея трябва да набере необходимия ресурс от международни финансови институции на по-изгодни условия.

От ББР обясниха, че условията по заема зависят изцяло от пазарните условия, а срокът му е между 5 и 10 години. Средствата по тази кредитна линия ще се връща от държавния бюджет, като първите суми, предвидени за неговото погасяване, ще бъдат заложени в бюджет 2016 г. В зависимост от темповете на усвояване правителството ще предвижда каква сума да заделя всяка година. От финансовата институция казаха още, че дори да не успеят да получат външното кредитиране до началото на февруари, когато стартира програмата, ББР ще използва собствен ресурс за разплащане и тя разполага с него.
Живеещите в панелни блокове ще могат да кандидатстват за саниране само след учредяване на сдружение на собствениците.

От февруари всички общини ще могат да приемат заявления за саниране на панелни блокове по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  mich avatar :-P
  mich

  А сега трябва да посочат правилните фирми за изпълнение и всичко се подрежда по нашенски :)

 • 2
  k7 avatar :-|
  k7

  Не го разбирам, няма логика - как с парите на всички данъкоплатци се подобряват жилищата на определена част от тях...?

 • 3
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Аз пък одобрявам.Не само заради енергоефективността на десетки хиляди домакинства, ами за да заприличат олющените гнусни панелки поне малко на сгради.

 • 4
  dustman avatar :-P
  dustman

  Аз да питам дали е предвиден механизъм за възстановяване на парични средства, в случай, че сме си санирали кооперацията с лични средства?! Най - малкото, защото сме енергийно ефективни!

  Комунизма в главите на тиквариата никога не е изветрявал!

 • 5
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Това саниране ... малко като предизборна агитация идва.

 • 6
  k7 avatar :-|
  k7

  До коментар [#3] от "petergriffin":

  Освен ,че тази енергоефективност на десетките хиляди домакинства ощетява милионите данъкоплатци, това че панелните блоковете ще се "разкрасят" леко не ме вълнува (предполагам и всички ,които не са облагодетелствани). А иначе и дограмата на къщата ми (отново частен актив) е за смяна и доста по-красива ще стане - да питам ли правителството може ли и за мен?
  Комунистическите модели винаги са били лишени от най-важната логика - ПАЗАРНАТА и съответно никога не са водили до нещо смислено.

 • 7
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#6] от "k7":

  По тази логика и БДЖ да не го субсидират, защото аз не го ползвам.

 • 8
  mammita avatar :-(
  mammita

  По линия на санирането ще са най-големите далавери следващите години. Я само погледнете как се усвоиха Евро парите за ремонти и благоустройство по градовете. На колко града ремонтираха изцяло пешеходните зони и как след само няколко месеца плочките са натрошиха, очертанията се изтриха и велоалеиите се разпаднаха? Ей по този начин ще протече и санирането. Ама докато не падне някой саниран блок и не погуби много човешки животи, никой няма да обърне внимание. Дано се окажа лош пророк и бъда приятно изненадана, но...

 • 9
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#1] от "mich":

  Фирмите се избират от сдружението, а не от общината. Проектът се съгласува с всеки от собствениците преди да стигне до изпълнение. Прави се график, който също се съгласува с всеки. Прочетете документите преди да гадаете.

 • 10
  emil_ avatar :-|
  emil

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":

  "Това саниране ... малко като предизборна агитация идва"

  Доколкото пише е било предизборна агитация на предишните избори. Сега идва като следизборен акт. Хем искаме да си държат на обещанията, хем мърморим.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход