ЕК за България: Все същото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК за България: Все същото

Единствено наложената от Христо Иванов стратегия за съдебна реформа се отличава с позитивна оценка от Брюксел

ЕК за България: Все същото

Докладът с остри критики към работата на Висшия съдебен съвет и липсата на резултати в борбата с корупцията

6065 прочитания

Единствено наложената от Христо Иванов стратегия за съдебна реформа се отличава с позитивна оценка от Брюксел

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Политическата част на документа е кредит на доверие към настоящото управление, който може да бъде оттеглен още при устния доклад през лятото.

Критичен или мек? Това е основният спор около доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Отговорът е съвсем прост - оценката на доклада встрани от продължаващата вече втора година реорганизация на прокуратурата и приетата стратегия за продължаване на съдебната реформа ясно показва, че през последната година не е имало какъвто и да е било напредък.

България не отчита резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, не може да защитава свидетелите по ключови дела (някои от които са убити, а други сплашвани), а пък Висшият съдебен съвет (ВСС) не е успял да разсее съмненията, съпътстващи назначенията на ключови постове в системата и не е реагирал адекватно на поставяни от самите магистрати проблеми.

Цитиран в прессъобщение на ЕК, първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс казва: "Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година са направили реформите трудна задача за България. И все пак е положителен знак, че в редица области проблемите бяха признати и са разпознати техните решения. Сега е време да се действа.

Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат да бъде спечелено доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната. България е дом на талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят, че промяната се осъществява и пуска корени. Механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка остава ценен инструмент за стимулиране на напредъка и е подкрепян от мнозинството от българите. Сега е времето да се изгради политически консенсус да се ускорят реформите."

Източници на "Капитал" в Брюксел обясниха, че не съвсем открито острият тон в политическия доклад (в сравнение с януари 2014 г.) всъщност е кредит на доверие към настоящото управление, който може да бъде оттеглен още при устния доклад, който ще бъде направен през лятото.

Следващият писмен доклад ще е след около година. За първи път от началото на мониторинга ЕК взе решение да не дава брифинг за докладите.

"Трябва да разбираме ясно, че във времето до следващия устен доклад на ЕК до Съвета на ЕС през лятото на 2015 г. ние трябва при пълна мобилизация да реализираме съществени реформи както на конкретни институции, нормативни актове и политики, така и изобщо в поведението на отделните носители на политически и административни отговорности", коментира Христо Иванов констатациите на ЕК в сряда.

ВСС - поредна двойка

Висшият орган по управление на съдебната система - ВСС, отнася най-много критики. ЕК припомня констатациите си отпреди година, че "ВСС не се възприема масово като автономен и независим орган, който е в състояние ефективно да защитава независимостта на съдебната система спрямо изпълнителната и законодателната власт", и отчита, че през миналата година съветът е продължил да бъде "предмет на полемика, с множество случаи на нередности във връзка с назначенията, освобождаванията от длъжност или контрола на прилагането от съдилищата на системата за разпределяне на делата на случаен принцип".

ЕК констатира, че идеите в приетата стратегия за съдебна реформа за разделяне на съвета са били критикувани от ВСС. В същото време Брюксел напомня, че вече е отправял препоръки за увеличаване на прозрачността и спазване на етичните норми при процедурата на избор, включително чрез прилагане на принципа "един съдия - един глас" за квотата на съдебната власт.

В доклада са отбелязани по-голяма част от скандалите, които белязаха работата на ВСС през последната година - пасивността по отношение на проблемите в СГС и системата за случайно разпределение на делата, противоречивата дисциплинарна практика. В техническата част от доклада е отделено внимание и на казуса "Белведере", който предизвика възмущението на френския посланик в края на миналата година. "Изборът на председателя на Висшия касационен съд (ВКС) беше отложен на няколко пъти въпреки наличието на кандидати за поста с подходящи качества - с натрупан солиден опит в самия ВКС, в атмосфера на разногласия за системата на гласуване", отчита още комисията.

"Бихме казали: "Който не работи, не греши", но не би било разумно", коментира оценките на ЕК представляващата ВСС Соня Найденова, която успя да види позитивна оценка от ЕК за работата на съвета.

Борбата с корупцията: пълна нула

За пореден път ЕК обръща внимание на липсата на резултати в борбата с корупцията - както и по отношение на разследването, така и при превенцията, като за последната се казва, че е в "своя начален стадий на развитие". В техническия доклад БОРКОР се нарича "енигматична" и се констатира, че тя не е "постигнала резултати, пропорционални на направените разходи, и във всеки случай може да се смята, че тя е източник единствено на аналитичен принос".

ЕК коментира и дейността на Комисията за конфликт на интереси, като отбелязва, че след отстраняването на Филип Златанов не е направено нищо и нараства "впечатлението, че решенията, при които водещи трябва да бъдат съображенията от етичен характер, се вземат на политическа основа".

"До този момент има много малко окончателни присъди по дела, свързани с корупция в големи размери, въпреки мащаба на проблема", отчита комисията, като определя стъпките на прокуратурата за това, че е отдала "приоритет на случаите на корупция, като се наблюдава увеличаване на броя на образуваните дела и на скоростта, с която се разглеждат".

Брюксел отчита, без да дава оценка, че прокуратурата е създала "малка специализирана структура с персонал от прокурори и следователи от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), чиято задача е по-ефективното разследване на корупцията в публичната администрация", но отбелязва, че до този момент нейната дейност е "предимно насочена към случаи на корупция на местно равнище", като "действителният тест ще бъдат повече дела за корупция на високо ниво".

От техническия доклад на комисията става ясно, че прокуратурата е отчела успехите писмено. Източници на "Капитал" в Брюксел разказаха, че Цацаров не се е срещнал с мисията на ЕК през декември, като е предпочел да отиде на посещение в Китай. В предадения списък е изключено разследването срещу Христо Бисеров. За първите десет месеца на 2014 г. държавното обвинение отчита 61 разследвания за корупция по високите етажи на властта - депутат, зам.-министър, зам. областен управител, подуправителя на БНБ Цветан Гунев, четирима кметове, шестима зам.-кметове, двама регионални директори на държавни агенции, един директор на инспекция за околната среда, регионален директор на фонд "Земеделие", петима съдии, съдия по вписванията, нотариус, двама частни съдебни изпълнители, четирима разследващи полицаи, 12 полицаи и седем митничари.

От прокуратурата не са коментирали констатациите на ЕК, но вместо тях това направи лидерът на ДПС Лютви Местан, който в сряда се впусна в защита на близкия до партията Сотир Цацаров и определи оценките за ръководеното от него държавно обвинение като положителни.

Сходни са констатациите на ЕК за успехите на България в борбата с организираната престъпност, за която приема, че "продължава да бъде проблем", като "неотдавнашните знакови случаи на публична стрелба и убийството на свидетел бяха ясно напомняне за сериозността на положението". 

 
Препоръките на ЕК

• Продължаване на реформата на организацията на ВСС и процедурите за провеждане на следващите избори за членове на ВСС, които да доведат до сформиране на вдъхващ доверие ВСС

• Прилагане на обективни стандарти за заслуги, професионална етика и прозрачност при назначенията в съдебната власт

• Бързо решаване на безизходното положение във връзка с кандидатурите за поста главен инспектор

• Бързо подобряване на сигурността на системата за разпределяне на дела

• Изпълнение на новата съдебна стратегия, приета от правителството, както и на разработените идеи, предложени от прокуратурата

• Справяне с проблематичните разпоредби в Наказателния кодекс

• Финализиране на методиката за оценка на натовареността на магистратите 

• Въвеждане на ясни процедури и стандарти за дисциплинарните производства срещу магистрати

• Предприемане на действия за затваряне на "вратичките" в ефективното изпълнение на съдебните решения като възможността за укриване, за да се избегне изпълнението на присъди

• Предоставянето на една-единствена институция на правомощията и самостоятелността, необходими за координирането и контролирането на изпълнението на дейностите по противодействие на корупцията

• Приключване на процедурите за издигане на кандидатури за оставащите членове на КПУКИ и на законодателните промени в областта на конфликта на интереси

• Извършване на оценка на това как системата за деклариране на имотното състояние да бъде използвана по по-подходящ начин 

• Укрепване на капацитета на прокуратурата за преследване на случаите на корупция на високо равнище

• Следене на напредъка по делата за корупция на високо равнище и определяне и предприемане на мерки.
Политическата част на документа е кредит на доверие към настоящото управление, който може да бъде оттеглен още при устния доклад през лятото.

Критичен или мек? Това е основният спор около доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Отговорът е съвсем прост - оценката на доклада встрани от продължаващата вече втора година реорганизация на прокуратурата и приетата стратегия за продължаване на съдебната реформа ясно показва, че през последната година не е имало какъвто и да е било напредък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  mich avatar :-P
  mich

  Е как да стане тая борба с корупцията ? Има само един отбор от корумпирани , къде е другия ??? Освен симулации на тепиха , друго какво могат да направят :)

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "...представляващата ВСС Соня Найденова, която успя да види позитивна оценка от ЕК за работата на съвета".
  Ти го плюеш, то си мисли че дъжд вали. Дебелоочие и наглост на н-та степен. Трябва да се раздели ВСС на прокуроска и съдийска групи и да се използва възможността да им се тегли шута на "виждащите позитивни оценки".

 • 3
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  ЕК си пише доклади ... а керванът си върви. Макар и назад.

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Same all, same all...

 • 5
  comandante avatar :-|

  ЕК сама по себе си най-съмнителната а институция от лобисти и банкстери нейните доклади каква стойност имат ?

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Накрая май ще трябва насила да ги накараме да се променят тези политици,съдии,прокурори и всички държавни институции.Абе какво стана с реформите в държавната администация.Покрай съдебната,ще вземем да я забравим.

 • 7
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Няма такова нещо - "Все същото"! Все по-зле е и все по-нагло! Понякога се чудя ЕК ще бъде изненадана някой прекрасен ден повече от български майдан или от територия-член след 15г. без данъкоплатци,защото всичко което може да работи и мисли нормално се е изнесло през терминал 1,2 и т.н.

 • 8
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Ако се съди по санкциите за Русия-ЕС използва корупционни средства за постигане на целите си. Следователно ЕС бе е заинтересуван да се оправи съдебната ни система.
  Това е работа на самите нас.Но при нас пък корумпираните здраво държат властта пак чрез корупция !
  Кръгът се затваря и се върти до безкрайност!

 • 9
  mart.in avatar :-|
  mart.in

  Каква промяна очаквате в доклада, като то няма промяна в политическата обстановка. Картината се сменя, но темата е една и съща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.