Реформаторският блок поиска оставките на ръководствата на БНБ и КФН

Според Радан Кънев БНБ и КФН са се превърнали във "фактори на нестабилност за финансовата система"

Радан Кънев
Радан Кънев    ©  Георги Кожухаров
Радан Кънев
Радан Кънев    ©  Георги Кожухаров

Съпредседателят на парламентарната група на "Реформаторския блок" и лидер на ДСБ Радан Кънев за пореден път поиска оставки във финасовия и банковия регулатор. "Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори, и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност", заяви Кънев от парламентарната трибуна в четвъртък. Той аргументира позицията си с допуснатия пропуск на надзора върху Корпоративна търговска банка (КТБ), довел до щети за данъкоплатците и с поведението на председателя на Комисията за финасов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който след загубата на обществено доверие, вместо да поеме отговорност, представи провала си като "грозен, персонален конфликт" и въвлече общественото мнение в "махленска драма".

Очаква се днес от 14.30 председателят на КФН Стоян Мавродиев да бъде изслушан в Комисията по бюджет и финанси в парламента.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  heyco avatar :-|
  heyco

  Поздравления за Радан Кънев! Най-после някой да каже истината на глас. Докато няма доверие във финансовия сектор, няма да има растеж в икономиката. Искров и Мавродиев символизират корупцията, схемите в системата и затова връщането на доверието, започва с тяхното махане.

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  Браво бе Раданчо-значи можело-продажавай така и ще бъдеш следващия министър-председател.

 • 3
  lelka avatar :-|
  Лелка


  Ако и сега няма оставки на високоплатените вредители в БНБ и КФН,то драги реформатори значи,че КОЙ е на власт.И вашето място не е там

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Оставка и съд! Браво, Радане!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Ето за това гласувах и подкрепих този мъж и РБ - защото той казва в Народното събрание точно това, което ние коментираме и искаме! Затова той е моят народен представител, и докато е така, ще е ... так, тоест моят представител. Какти симпатягите Христо Иванов, д-р Москов (той смо трябва да е малко по-улегнал на моменти, според мен) и т.н.


 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Радан непрекъснато повтаря,че царят е гол,но интересно защо Борисов,който по принцип коментира всичко,не го забелязва.А че БНБ и КФН са абсолютно неадекватни,а може би го правят съвсем целенасочено,в това вече никой няма съмнение.И единсвеното,което трябва да се направи е да бъдат отстранени.

 • 7
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Подкрепям.Те се изгавриха с народа.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако някой не е разбрал все още защо Мавродиев, Искров и Цацаров се решиха на последната (поредната) отчаяна, но синхронизирана атака срещу свободата на словото, какъв е конретният повод, моля - "ЗА ИЗПРАТЕНОТО ПИСМО СЪОБЩИ И "Капитал" В БОРЯ СИ ОТ 17 януари. ДО МОМЕНТА КФН НЕ Е ИЗРАЗИЛА НИКАКВА ПОЗИЦИЯ И НЕ Е ДАВАЛА КОМЕНТАР.
  Аз няма да се съглася тук с това - всъщност сингронизираната атака срещу Капитал и други медии Е ТОЧНО ОТГОВОРЪТ НА ТЕЗИ ИНСТИТИУЦИИ - КФН, БНБ И ПРОКУРАТУРАТА, И ТОВА МИСЛЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ ОЧЕВАДНО ЗА ВСЕКИ ПО-ВНИМАТЕЛЕН ЧОВЕК!

  "Също в социалната мрежа депутатът от БСП Георги Кадиев обяви тази сутрин, че през 2014 г. Европейската комисия е извършила проверка на КФН. Тя е била рутинна – по доклад за макроикономическите дисбаланси и по сигнал, изпратен до комисията. Според Кадиев сигналът може би е свързан със застрахователен и пенсионен надзор и най-вероятно е заради писмото от 24 октомври на четирите най-големи пенсионни компании, изпратено до КФН и ЕК. В него те посочват, че системата за оценка на активите и пасивите на пенсионните фондове е "под съмнение", а функционирането на пенсионното осигуряване е в системен риск. За изпратеното писмо съобщи и "Капитал" в броя си от 17 януари. До момента КФН не е изразила никаква позиция и не е давала коментар по сигналите. КФН няма позиция и по предлаганите пенсионни промени, макар аргументите за частичното прехвърляне на пари от частните фондове към държавната система да е лошо управление при някои дружества, високи такси, висок инвестиционен риск – все неща, за които е отговорен надзорът на комисията."

 • 9
  tolex avatar :-|
  tolex

  Мавродиев е най-яркият некадърник като председател на КФН за последните 25 години. Срам ме е, че съм част от този пазар, който се "надзирава" условно от него.
  Всичките му колеги и подчинени в КФН го одумват и му се смеят зад гърба.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Но в всичките тези опити за сплаване и цензора, срещу правото на достоверна информация на гражданите - вкл. за парите им, и свободата на словото, сред целия този умишлено създаван шум и опоити за отклоняване на вниманието, да посочим все пак най-същественото отново:

  Европейската комисия А ИЗВЪРШИЛА ПРОВЕРКА НА КФН. Тя е била рутинна – по доклад за макроикономическите дисбаланси и по сигнал, изпратен до комисията. Според Кадиев сигналът може би е свързан със застрахователен и пенсионен надзор и най-вероятно е заради писмото от 24 октомври на четирите най-големи пенсионни компании, изпратено до КФН и ЕК. В него те посочват, ЧЕ СИСТЕМАТА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ Е "ПОД СЪМНЕНИЕ", А ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ Е В СИСТЕМЕН РИСК."

  Ами това е!

  Не може да не се набие в очите на всеки, който не е кръгъл идиот, зависим или мошеник, че ИСТОРИЯТА С КТБ И СЪОТВЕТНИТЕ "РЕГУЛАТОРИ" НА ПРАКТИКА СЕ ПОВТАРЯ ЕДНО КЪМ ЕДНО!
  А ПОВЕДЕНИЕТО НА РЪКОВОДСТВАТА НА БНБ, КФН И ПРОКУРАТУРАТА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВА, ЧЕ ТЕ НЕ САМО НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ ОТРЕДЕНАТА ПО ЗАКОН РАБОТА, НЕ САМО СА БИЛИ ИНДЕФЕРЕНТНИ, А ВСЪЩНОСТ С ДЕЙСТВИЯТА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА СА НАПРАВИЛИ ВЪЗМОЖНИ ОГРОМНИТЕ КРАЖБИ - КАТО В МОМЕНТА ИМАМЕ ПРЕКРАСНА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ТОВА, КАТЕГОРИЧНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ!
  ТБЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОИ СА КОНКРЕТНИТЕ КРАДЦИ И ВИНОВНИЦИ ЗА ИЗТИЧАНЕТО НА МИЛИАРДИ ОТ ПЯРИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ (В КТБ,..) И ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ, ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ СА ТОЧНО БНБ, КФН И ПРОКУРАТУРАТА, И ТОВА МИСЛЯ ВЕЧЕ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО НА ВСЕКИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход