Изслушването на Стоян Мавродиев в парламента (хронология)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изслушването на Стоян Мавродиев в парламента (хронология)

Стоян Мавродиев

Изслушването на Стоян Мавродиев в парламента (хронология)

Председателят на КФН отговаря на въпроси на депутатите от комисията по бюджет и финанси

Гергана Михайлова
9681 прочитания

Стоян Мавродиев

© Надежда Чипева


Надзорът на пенсионно-осигурителните дружества е темата, по която депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушаха председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Повод за това са съмнения, че пенсионни фондове са извършвали сделки със свързани лица.

Можете да проследите как протече дискусията в текста по-долу.

16:52 ч. Изслушването на ръководството на КФН приключи. На финала председателят на регулатора Стоян Мавродиев заяви: "Убедени сме, че сме били много солиден надзорник". Комисията по бюджет и финанси продължава заседанието си с изслушване на финансовия министър Владислав Горанов.

16:43 ч. Две пенсионни дружества не начисляват максималния размер на таксите, обяви Ангел Джалъзов. По негова информация едното дружество начислява такса между 4.25 - 5%, в зависимост от постъпилите осигурителни вноски за съответния осигурителен период. Когато те са за над 120 месеца, таксата е 4.25%.

При другото дружество таксата, от всяка една осигурителна вноска, е 4.5%. Всички останали дружества начисляват таксите в максимално разрешения обем по КСО.

Пред комисията бе припомнено, че таксата от 5% бе определена при въвеждането на тристълбовата система в пенсионното осигуряване. Причината е била, че тогава пенсионните дружества са търсели източник на средства, с които да се издържат и да изградят структурите си.  

16:37 ч. Менда Стоянова, ГЕРБ, по отношение на сравненията между кризата при пенсионните фондове и допусната криза в банковия сектор. "Не е подходящ аналог този с банките. Там всеки си слага или вади парите по собствено желание, освен това там има гаранционен фонд и над него стои държавата. Тук хората са задължени да внасят 5% от своите доходи, няма гаранционен фонд, рискът си е изцяло за сметка на хората, дали ще получат или не пенсия. Какво трябва да направим като промяна в закона, за да няма такава опция хората да не могат да получат едни нормални средства".

16:25 ч. Йордан Цонев: "Имам като професионалист критики към работата на КФН"

16:18 ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев върна дискусията към писмото на четирите големи пенсионни фонда, подали сигнал, че в сектора има практика да се инвестира в свързани компании. Той прочете част от сигнала, в която се обяснява каква точно пазарна манипулация се извършва с тези действия. "Раздуване на цените в последния ден на тримесечието с 30 - 40% и следващия ден връщане на цените обратно. Всичко това се прави с цел раздуване на доходността на пенсионните фондове", обясни Кадиев.

16:09 ч. "За съжаление българският капиталов пазар е неликвиден и това прави манипулациите в цените на определени ценни книжа изключително лесна", се включи в дискусията депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той настоя да бъде получена детайлна информация за портфейлите на пенсионните дружества, за да може да се види процентът на свързаност.

Джалъзов каза, че и сега фондовете са задължени веднъж годишно да публикуват портфейлите си и добави, че е за по-често разкриване на такава информация.

"След като не е секретна тази информация (за позициите в инвестиционните портфейли на пенсионните дружества), може ли вие да я публикувате на вашия сайт?", репликира Добрев.

16:00 ч. Депутатът от ДПС Йордан Цонев зададе въпрос, какъвто "Капитал" повдигна, а именно вярно ли е, че някои от пенсионни дружества не са разкрили поискана от тях информация относно управляваните портфейли. Кои са те и какви са причините, попита Цонев. Той конкретизира, че по негова информация заместник-председателят Ангел Джалъзов е поискал информация за доходността на всяка една от позициите в инвестиционния портфейл на универсални пенсионни фондове, за размера и вида на таксите, които събират, както и какви са разходите за заплати на персонала.

Джалъзов не отрече, че не е получил искана информация и по-конкретно за доходността на всяка от позициите в портфейли на пенсионни компании, както и за разходите им за заплати. Имената на дружествата не бяха съобщени.

15:34 ч. Четирите пенсионни фонда, подали сигнал, че в сектора се инвестира в свързани компании, също ще бъдат разследвани, обяви председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той каза, че е започната проверка за пазарни манипулации, която ще обхване всичките 9 пенсионни компании на пазара и която според регламентите може да продължи до две години. "Тези четири дружества, подали това писмо, от 2010 - 2014-та година са също санкционирани по отношение на сделки със свързани лица. Две от тях са санкционирани с 5 наказателни постановления. Аз не бих могъл да направя извода, че има добри и лоши фондове", каза Мавродиев. Равен бил и броят на санкциите към пенсионни дружества с български собственици и тези с чужди собственици, добави още председателят на КФН. Той заяви, че в регулатора няма проверка от Европейската комисия, която също е била сезирана с писмото на пенсионните фондове.

15:29 ч. Да се сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел при пенсионните дружества. Това предложи депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод на сигнала, изпратен с писмо от четирите най-големи пенсионни фонда до КФН и Европейската комисия, че дружества в сектора инвестират в свързани дружества.

15:20 ч. След експозе за това каква доходност са постигнали пенсионните фондове, постъпи въпрос от депутата от БСП Румен Гечев. "Не е трудно да се досетим, че една от причините за отрицателната доходност може да бъде, че свързаните лица ползват евтин ресурс на пенсионните фондове, отчитат ниска печалба и дават ниски дивиденти. Какви гаранции дава КФН и какво да се направи, за да може въпросът със свързаните лица да бъде нулиран?".

Отговорът на Ангел Джалъзов бе, че и в момента има забрана да се инвестира в свързани лица, но по сега действащото законодателство до 10% от активите на съответните фондове могат да бъдат инвестирани в емитенти от една и съща финансова група. "Трябва да се има предвид, че тогава, когато тези дефинициии са създавани, капиталовият пазар е бил в самия си зародиш и много от тези хипотези не са обхванати, тъй като капиталови дружества не е имало. По-късно се създават", обясни Джалъзов.

Той каза, че преди 3 години ръководството на КФН е предложило да се въведат дефиниции, които да дадат правомощия на КФН да реагира при инвестиции на фондовете в свързани лица. "Има множество хипотези, където те не се явявят свързани лица, а КФН няма как да санкционира, защото това би било правен волунтаризъм", каза Джалъзов.

Той добави, че независимо от това, за периода от 2003 до 2010 година има 15 наказдателни постановления, които касаят сделките със свързани лица, а през последните 4 години има 21 наказателни постановления, влезли в сила. "Ръстът е почти двоен", каза Джалъзов.

Той предлага да се въведат дефиниции на понятието икономическа група  с дружество- майка и дъщерни дружества. "Искаме от вас да ни дадете инструментите да проследяваме всяка една транзакция".

14:55 ч. "Секторът е достатъчно зрял, за да може да си позволи редукция на таксите с 40%", каза по адрес на пенсионните дружества зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов по време на изслушването пред комисията по бюджет и финанси. Той каза също, че още с встъпването в длъжност на сегашния състав на КФН през 2012 г. са били предложени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с който се регламентира дейността на пенсионните фондове. Друга промяна, за която се мисли, е осигурените лица да имат право на инвестиционен продукт с по-ниско ниво на риск, каза Джалъзов. Трета промяна, за която настоящият състав на комисията настоява, е разширяване на дефинициите за сделките със свързани лица. Има идея и механизмът на минимална доходност да се замени със създаването на гаранционен фонд, който да гарантира минималния размер на пенсиите, ако резултатът от инвестициите на фондовете е била отрицателна или недостатъчна за изплащане на дължимите суми.

Джалъзов предостави статистика, според която в деветте пенсионни фонда се осигурават 4.2 млн. лица, а размерът на активите им се равнява на 10% от БВП на страната. Близо 40% от активите на пенсионните фондове са инвестирани в ДЦК, в банкови депозити са вложени 7.2% от активите им, 28% са в книжа с променлива доходност, 16% са в корпоративни облигации, като останалото е вложено в парични средства, краткосросчни вземания и инвестициони имоти. Изводът е, че фондовете са изградили портфолио от консервативен към балансиран тип, според Джалъзов. Освен това 44% от активите на фондовете са инвестирани в страната и 55% са във финансови инструменти на чуждестранните капиталови пазари.

В периода 2003 - 2014 година КФН е наложила над 600 наказателни постановления във връзка с регулацията на дейността на пенсионните дружества, каза още Джалъзов. Най-честите нарушения, които са констатирани, са свързани с инвестирането на активите, на второ място - с оценката на активите и на трето - с непредставяне на информация в срок.

14:29ч. Ръководството на КФН пристигна в залата, в която ще се проведе изслушването пред депутатите. Тук са председателят на надзора Стоян Мавродиев и заместниците му Ангел Джалъзов, Ралица Агайн-Гури, Владимир Савов.

На изслушването присъстват още управителя на НОИ Бисер Петков, представители на асоциациите на инвестиционните посредници и управляващите дружества БАЛИП и БАУД, чрленове на синдиката КНСБ, на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и на пенсионните фондове (БАДДПО).

Надзорът на пенсионно-осигурителните дружества е темата, по която депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушаха председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Повод за това са съмнения, че пенсионни фондове са извършвали сделки със свързани лица.

Можете да проследите как протече дискусията в текста по-долу.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  След като до момента КФН не обръщат внимание на смислените сигнали и се занимават с пълни глупости и използват служебното си положение за да разчистват лични сметки, да изпълняват поръчки и да вършат други злоупотреби, няма как да очакваме да се променят, докато не се промени ръководния състав.

 • 2
  mto avatar :-?
  mto

  Кой е г-н Георгиу?

 • 3
  ivankristov avatar :-|
  ivankristov

  Реформаторския блок да поиска и оставката на изпълнителният директор на бдж владимир владимиров, който е първият комсомолският секретар на дкмс при бсп по времето на жан виденов и първанов, какви реформи може да направи един платен комсомолски секретар с образование на детска учителка и син на вербовчик от ДС.

 • 4
  abnell avatar :-|
  abnell

  "Да се сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел при пенсионните дружества. Това предложи депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод на сигнала, изпратен с писмо от четирите най-големи пенсионни фонда до КФН и Европейската комисия, че дружества в сектора инвестират в свързани дружества."

  Браво на ДПС! Открито застават зад интересите си най-накрая.

 • 5
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Значи, ако напишеш писмо до КФН, ще бъдеш разследван.

  Наглостта и безочието на Мавродиев са безкрайни. Този човек е опериран от всякакъв морал.

 • 6
  jym10316301 avatar :-|
  Todor Todorov

  "Четирите пенсионни фонда, подали сигнал, че в сектора се инвестира в свързани компании, ще бъдат разследвани, обяви председателят на КФН Стоян Мавродиев"
  Моля!!!
  Аз ли нещо не разбрах?
  Значи, ако съобщиш за предполагаемо нарушение, при това приложиш и доказателства ставаш разследван?
  Аз ли не разбирам или човечето Мавродиев живее в страната на чудесата?!
  Каква е тая наглост, бе другари депутати?
  До кога ще го държите тоя червей на държавната заплата?
  Пращайте го да се издържа само от тия дето сега му плащат под масата!

 • 7
  tanas avatar :-P
  Танас

  15:29 ч. Да се сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел при пенсионните дружества. Това предложи депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод на сигнала, изпратен с писмо от четирите най-големи пенсионни фонда до КФН и Европейската комисия, че дружества в сектора инвестират в свързани дружества.
  ==============
  Ментата как така та не ги е изпратил към комисията към АП / Арменския поп /
  Гьонсуратлък от всякъде и единственият лек е гьостерицата явно от друго не разбират.:-)

 • 8
  dan1 avatar :-|
  dan1

  В крайна сметка заради писмото на голямата Четворка ли ни спретнахте това по Коледа?

 • 9
  jym10316301 avatar :-|
  Todor Todorov

  "Две пенсионни дружества не начисляват максималния размер на таксите, обяви Ангел Джалъзов. По негова информация едното дружество начислява такса между 4.25 - 5%, взависимост от постъпилите осигурителни вноски за съответния осигурителен период. Когато те са за над 120 месеца, таксата е 4.25%.

  При другото дружество таксата, от всяка една осигурителна вноска, е 4.5%."
  Интересно защо аз намирам само 1 дружество с намалени такси - Доверие?
  Някой може ли да освети въпроса, защото по страниците на останалите такава информация няма?
  И тука ли ни пращат за зелен хайвер?

 • 10
  dan1 avatar :-|
  dan1

  "Четирите пенсионни фонда, подали сигнал, че в сектора се инвестира в свързани компании, ще бъдат разследвани, обяви председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той каза, че е започната проверка за пазарни манипулации"
  Дали журналистите така са го съкратили или Мавродиев се опитва по този елементарен начин да се измъкне ...?
  Получава писмо за това че се инвестира в свързани лица, а започва проверка за пазарни манипулации (каквито очевидно се правят от всички).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK