Швейцарски лукс

На събрание след работа, в 8 вечерта, жителите на малката община Моозедорф гласуват за вдигане на местния данък. "Не се опитвайте да ни имитирате, ако не сте убедени в доверието във всички институции", предупреди проф. Бокслер от университета в Цюрих.

Швейцарски лукс

Когато отговорът на въпроса "Кой?" е: "Ние, гражданите", а мотивацията е да допринасяш

13506 прочитания

На събрание след работа, в 8 вечерта, жителите на малката община Моозедорф гласуват за вдигане на местния данък. "Не се опитвайте да ни имитирате, ако не сте убедени в доверието във всички институции", предупреди проф. Бокслер от университета в Цюрих.

© Капитал


Една от клишираните представи за Швейцария е луксът. Но измеренията му със скъпите ски курорти и лъскавите имения край езерата далеч не са единствените, нито най-важните. Потискащите разлики с България могат да се съберат в няколко думи.

Доверие

"Тук думата е доверие" - заключи проф. д-р Даниел Бокслер, преподавател по сравнителни политики в Цюрихския университет, на въпросите на български журналисти. Така нещата дойдоха на мястото си след неизбежния културен шок, до който води сравнението на начините, по които функционира нашето и тяхното общество. Но изходната точка е обща - степента на развитие на всяка страна отразява степента на доверие на гражданите в държавата и нейните институции.

Високата й стойност в Швейцария обаче, трудно постижима извън границите й, не е "дар от бога", а най-малко доверието е "юнашко". Напротив, по-скоро е синоним на непрекъснат контрол. И отговорът на въпроса "Кой?" eднозначно е: "Ние, гражданите."

Всички жители на конфедерацията с право на глас са политици в най-баналния смисъл на думата, защото взимат най-важните решения за обществото и държавата си. Освен че избират депутати във федералния и регионалните парламенти на общинско, кантонално и федерално равнище, швейцарците се произнасят и по "спуснати отгоре" въпроси (референдум) или по инициативи "отдолу" (popular initiative), организирани с подписки, а правото на всеки да внесе петиция му гарантира най-малкото официален отговор.

Самата конституция повелява четири референдума през годината, което ще рече взети от федералното правителството и минали през парламента решения да се предложат за окончателно одобрение от гражданите. Провеждането им не е задължително, ако няма подходящ повод.

Предпочитаният начин на гласуване в Швейцария е по пощата – в продължение на три седмици, а бюлетините се броят също от граждани, посочени на случаен принцип. (Не са въвели електронно гласуване не защото им липсва капацитет, а защото са се обединили около заключението, че защитата срещу манипулации все още не е достатъчно сигурна.)

"Не се опитвайте да ни имитирате, ако не сте убедени в доверието във всички институции", предупреди за всеки случай проф. Бокслер.

Би било голяма заблуда, че механичното въвеждане на този инструмент може да превърне най-сетне България в Швейцария на Балканите. В условията на сегашния ни модел, обърнат с главата надолу спрямо техния, експериментът не обещава добри резултати.

В противен случай трябва най-искрено да вярваме, че у нас е напълно в реда на нещата да седнете до президента или премиера (какъвто в Швейцария нямат*) в автобуса от Бояна до София или че жителите на която и да било българска община ще си гласуват сами вдигане на местния данък, след което ще аплодират общинското ръководство и ще отпразнуват случая с чаша вино. Както направиха пред очите ни хората от малката община Моозедорф, приемайки финансовия отчет за 2014 г. и бюджета за 2015.

Контрол

Многобройните произнасяния на трите равнища – общинско, кантонално и федерално, държат политиците нащрек и в нещо като перманентна обсада. Стъпилите накриво, както и загърбилите ангажиментите, които са поели, може много бързо да бъдат свалени от сцената. И още един ключов момент, разяснен от проф. Бокслер – изборите не са само за да се осигури мнозинство за управлението, а за вкарване на нови идеи за развитието на страната.

"Държавата, това съм аз" е закодирано в обществената ДНК на швейцарците. Това обяснява и защо заниманието с политика там не е big deal както у нас, а работа като всички други. Затова е нормално да видиш депутат или някой от общо седмината им министри да пазарува в супермаркета или да пътува с трамвая.

Покрай всичко това трудно се стига до темата за корупцията. В класацията на "Прозрачност без граници" швейцарският публичен сектор е абониран за позицията на един от най-етичните и рядко служещ си с подкупи.

Изравняване

Високият стандарт на живот не е демонстрация, а всекидневие и думата тук е изравняване (equalization). Силно децентрализираното (само)управление е "подпряно" със сложна взаимовръзка между общинските, кантоналните и федералния бюджет, формирани от съответните три вида данъци. Това предотвратява явлението "Северозападнала Швейцария", но гарантира и мерки за възстановяване на баланса в проблемните бюджети.

Такъв всъщност беше случаят в Моозедорф, където заради допуснат дефицит (с  надлежно обяснени причини) жителите подкрепиха предложението на общинското и кантоналното ръководство да си вдигнат местния данък, част за сметка на кантоналния, заедно с изчисленото свиване на общинските разходи през следващите пет години, за да се покрие дефицитът напълно.

В друга община край Берн – Кьониц (където живее новоизбраната за президент през 2015 г. Симонета Сомаруга, министър на правосъдието и полицията, и ходи на работа с обществения транспорт), разказаха за приключил без хепиенд казус. След цялото старание и похарчени средства за изготвянето му жителите отхвърлили проект за нов трамвай до столицата. Последвалият анализ показал, че не им харесало престараването на общинарите в разяснителната кампания.

Както се казва, всеки с информационните си проблеми. За сравнение, общината в Кьониц издава официален бюлетин (нещо като нашия държавен вестник) с решенията си, който всяко домакинство получава в пощенската си кутия. За улеснение, тъй като по принцип всеки документ е публичен и качен в интернет, включително с разяснение в какво точно се състоят приетите промени. И заедно с това предоставя на медиите около 8 хил. съобщения годишно.

Ефикасност

Както навсякъде, и швейцарците в мнозинството си не живеят в алпийска идилия. Постигнали са високия си стандарт с много работа, стремейки се и да е ефикасна.

"Приемственост между поколенията на отношението към труда, мотивацията да допринасяш и съзнанието, че аз съм системата и тя затова функционира" – така проф. Валентин Джонов, преподавател в Института по анатомия  към Медицинския университет в Берн, обясни спойката на състоящата се от три етнически общности (германска, френска и италианска, говорещи своя език и живеещи според различните си културни стереотипи) швейцарска конфедерация. 

Той е един от петте хиляди българи в страната, предимно добри специалисти. По думите му, ако си добър професионалист, няма как да не бъдеш оценен, такава им е етиката...  И най-много го впечатлява устойчивото и непрекъснато темпо, с което работят, без спадове и пикове.

Ангажираност

С едновременното практикуване и на двата типа демокрация – представителната и пряката, усложнило сериозно системата за взимане на решения, швейцарците съзнателно са се задължили и сериозно да обмислят проблемите, за да сведат рисковете от решенията си до минимум.

През 2014-а минаха през едно подобно "тясно място", като в началото на годината се сюрпризираха с положителния резултат от вота по предложението за ограничаване на достъпа на имигранти в страната, организиран от антиевропейската консервативна Народна партия, а в края й се поправиха с друг вот, иницииран от организацията "Екология и население". Всеки може да си представи качеството на обществения дебат в месеците между двете гласувания и ролята на медиите в него

Без съмнение спазването от всички на т.нар. обществен договор е осигурило и комфорта във всекидневния им живот. А когато същността му не е оцеляването, това оставя възможност да правиш нещо полезно и за себе си, и за другите.

Почти всеки швейцарец е ангажиран с някаква кауза - 4 млн. души (от 8 млн. население) членуват в различни сдружения на гражданското общество, за определена част от които е задължително да са регистрирани, останалите се саморегулират.

И вероятно не толкова големите печалби на банките, а тъкмо този, непознат по нашите ширини и невидим за туристическото око лукс е в основата на видимите неща, по които другите завистливо въздишат.

*Швейцария няма министър-председател. Федералното правителство се състои от 7 министри, които взимат решенията си колективно, а един от тях всяка година е избиран за президент, за да представлява страната.

Материалът е част от съвместен проект на фондация "Дарик" и "Репортери без граници" - Швейцария, по Програмата за българско-швейцарско партньорство. С благодарност към колегите домакини Терез Обрехт, Марк Летау и Мартин Цимерман.

Една от клишираните представи за Швейцария е луксът. Но измеренията му със скъпите ски курорти и лъскавите имения край езерата далеч не са единствените, нито най-важните. Потискащите разлики с България могат да се съберат в няколко думи.

Доверие


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-(
  okk04315801

  Това е нещо непостижимо за нас и следващите три поколения българи.

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  След като прочетох статията, разбрах, че някогашният лозунг "България - Швейцария на Балканите" е утопия.
  Интересна за четене, макар и тласкаща към нерадостни мисли, статия.

 • 3
  finland avatar :-|
  Finland

  Това може да се постигне само при начетен и просветен народ със съвест.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Демокрацията е съвършеният строй, но само за просветените общества. Безпросветните маси ги тегли към конспиративните теории и лесните решения, а демокрацията им дава съвсем легитимната възможност да си изкопаят сами гроба.

  ПС. Имам една много цинична промисъл, че системата на референдумите в България все пак ще има успех. Защо? Защото купените, лумпените, рибарите, гъбарите или няма да проявяват интерес, или няма да успеят да зацепят въпросите и отговорите. Те на една цифра с кутийка за отмятане се провалят - това им е таванът. Оства да се справим с полу-интелигентите - хора, които са завършили с много печени прасенца и др. почерпки някой второстепенен ВУЗ, с което са придобили самочувствието, че знаят как се върти земята. Но това ще е малцинство, все пак.

  Тоест референдумите в България ще бъдат идеален шанс, изключително тънката прослойка от просветени граждани да прокарва общия интерес напреко на "идеологическите позиции" на лумпениадата.

 • 5
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#4] от "cinik":

  Проблем - търговия с гласове. Особено при ниска активност.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "mrvip":

  Но представи си един лист с 10 въпроса, по които се извършва допитването, и всичките са едни такива "Съгласни ли сте задълженията по чл. 102 на ЗООС да бъдат делегирани на местната власт?", или "Съгласни ли сте, сугестопедичното обучение да стане част от учебната програма чрез поправка в ЗНП ". Много клечки станаха, за измерване от горен ръб. Пък то и веднъж "да", веднъж "не", веднъж пас...Сложна работа....

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#5] от "mrvip":

  Електронно гласуване(плюс гласуване от чужбина на българите там),гласуване по пощата............в краен случай и задължително гласуване ще реши проблема.

 • 8
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  До коментар [#6] от "cinik":

  Решимо с обикновен шаблон.
  Рискът е голям, необходимо е задължително гласуване и образователен ценз.

 • 9
  comandante avatar :-?

  Абе швейцарците как ще реагират на някой който реши да им инсталира на женевското езеро американска военна база без да ги пита?
  Или в някой парк да им инсталират чудо посолство?

 • okk04315801

  До коментар [#9] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Ти не разбираш ли, че на тях никой не им инсталира.
  Те сами си инсталират.... каквото си искат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход