КФН проверява пенсионните фондове за манипулации в портфейлите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КФН проверява пенсионните фондове за манипулации в портфейлите

"Убедени сме, че сме били много солиден надзорник", каза председателят на КФН Стоян Мавродиев.

КФН проверява пенсионните фондове за манипулации в портфейлите

Четирите дружества, които сигнализираха за незаконната практика, бяха атакувани със закани за проверки

Гергана Михайлова, Десислава Николова
6515 прочитания

"Убедени сме, че сме били много солиден надзорник", каза председателят на КФН Стоян Мавродиев.

© Надежда Чипева


Според председателя на КФН Стоян Мавродиев проверката може да продължи и две години, но според закона срокът е три месеца, които са изтекли.

С оправдания за слабо законодателство, без конкретика и с обещания за бъдеща прозрачност стана изслушването на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) в парламентарната бюджетна комисия. Най-съществената част беше признанието на председателя й Стоян Мавродиев, че тече проверка дали пенсионноосигурителните дружества са манипулирали капиталовия пазар.

Повод за нея е писмото, което четири пенсионни дружества написаха през октомври до финансовия регулатор и Европейската комисия (ЕК) и с което сигнализираха за непозволени от закона практики на българския пазар. Депутатът от БСП Георги Кадиев прочете част от него, в която се обяснява каква точно пазарна манипулация се извършва с тези действия. "Раздуване на цените в последния ден на тримесечието с 30 - 40% и следващия ден връщане на цените обратно. Всичко това се прави с цел раздуване на доходността на пенсионните фондове", каза Кадиев. Писмото с конкретните изчисления за резки движения беше разпространено между всички депутати на заседанието.

Мавродиев обясни, че регулаторът ще провери всички девет компании, включително и четирите подали сигнала. Той не пожела да се ангажира със срок за приключване на проверката, само обясни, че продължителността на проверката може да бъде до две години. Юристи обясниха, че срокът е три месеца, които са изтекли.

За да омаловажи важността на сигнала, той натърти, че "тези четири дружества, подали това писмо, от 2010 до 2014 г. са също санкционирани по отношение на сделки със свързани лица. Две от тях са санкционирани с 5 наказателни постановления. Аз не бих могъл да направя извода, че има добри и лоши фондове", каза Мавродиев и добави, че не може да се прави разграничение между пенсионните фондове с български собственици и тези с чуждестранни акционери (каквито са подалите сигнала) по отношение на склонността им към нарушаване на правилата за инвестиране в свързани компании. Така регулаторът твърди, че всички фондове са еднакви. Различна теза застъпи преди седмица премиерът Бойко Борисов, който каза, че имало добри и лоши и последните трябва да бъдат дисциплинирани.

КФН: Виновна е нормативната уредба

Другият важен въпрос - за инвестициите в свързани дружества, не беше коментиран в детайли и с конкретни имена на пенсионни дружества. Заместник-председателят на КФН, ръководещ надзора на пенсионните дружества, Ангел Джалъзов, изнесе пред депутатите  данни за двоен ръст на санкциите срещу подобни практики. За периода 2003 - 2010 г. наказателните постановления за сключване на сделки със свързани лица са били 15, а през последните 4 години броят на влезлите в сила наказателни постановления е 21. Според Джалъзов КФН не разполагала с инструментариум да предотвратява форми на инвестиции в свързани компании, тъй като в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който регламентира дейността на пенсионните фондове, не били ясно разписани дефинициите за това какво е икономическа група, дружество-майка и дъщерно дружество. Настоящото ръководство имало предложения за поправки в закона, каза Джалъзов, изказвайки съжаление, че тези действия са закъснели, но не даде отговор на това какво е попречило тези промени да бъдат прокарани в нормативната уредба от 2010 г. досега.

Под дъжда от въпроси на депутатите от КФН обявиха, че ще настояват за това пенсионните фондове да разкриват по-начесто информация за позициите в портфейлите си, тъй като настоящото законодателство изисква това от тях само веднъж годишно. Друга промяна, за която се работи, е свързана с въвеждането на гаранционен фонд, който да подсигурява изплащането на определен доход на осигурените, ако резултатът от инвестирането на средствата в индивидуалните им партиди не е задоволителен. Регулаторът е и за намаляване с 40% на таксите, които пенсионните фондове събират от осигурените лица за управлението на парите им.

Привиждане на картел

Изслушването на ръководството на финансовия регулатор протече при голям интерес с присъствие на управителя на НОИ Бисер Петков, представители на асоциациите на инвестиционните посредници и управляващите дружества БАЛИП и БАУД, членове на синдиката КНСБ, на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и на пенсионните фондове (БАДДПО). Някои от участвалите в дискусията се опитаха да зададат въпросите, които "Капитал" отправи публично към КФН (виж карето). Един от тях бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че като професионалист има критики към работата на КФН. В резултат на отправеното от него питане стана ясно, че пенсионни дружества не са предоставили на КФН поискана от тях информация относно позициите, в които инвестират активите си, както и какви заплати са раздавали на служителите си.

По повод на започналата проверка при пенсионните фондове Цонев предложи на Мавродиев да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото според него има основания за съмнения в картелни действия на пазара. Той поиска да научи дали четирите компании, подали сигнал срещу конкурентите си, са увеличили пазарния си дял през последните три месеца.

От изявлението на депутата от ДПС излиза, че никой участник на пазара не трябва да забелязва нередности, защото го грози санкция. Още по-лошо е и ако няколко представители на сектора открият едно и също нещо. Излиза, че клиентите на пенсионната услуга е най-добре да стоят в тишина или заблуда, а работа на регулаторите е да проверява вестоносеца.

Мавродиев коментира, че не разследва подалите сигнал фондове, а прави анализ и ще проверят дейността на всички дружества, "за да има равно правно третиране и да не бъдем обвинени от едни фондове, че извършваме някаква репресивна дейност по отношение на тях и обратно."

 
Финансовият регулатор ще отговаря писмено на въпросите на "Капитал"

Комисията по бюджет и финанси задължи КФН да отговори писмено до депутатите в най-кратък срок на въпросите на в. "Капитал" за дейността на небанковия финансов регулатор. Тъй като КФН системно игнорира журналистическите въпроси, "Капитал" се обърна към бюджетна комисия и депутатите, участващи в заседанието й, за да помоли те да бъдат зададени. Въпросите са в три групи - за състоянието на пенсионноосигурителната система, за това дали има внесено писмо за пазарни манипулации във връзка с фалита на КТБ и правомощията на КФН по отношения на нейните акции, облигации и инструментите от дружествата в групата, търгувани на борсата, както и във връзка с издадените постановления за неразкриване на източниците на информация на "Икономедиа". Част от народните представители зададоха въпросите на "Капитал", като сред тях бяха Дилян Добрев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Георги Кадиев от БСП, Емил Димитров от Патриотичния фронт. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя да има конкретни отговори и обеща да насрочи заседание по темата, след като се получат.

Допълнено в 20.45 ч.

Според председателя на КФН Стоян Мавродиев проверката може да продължи и две години, но според закона срокът е три месеца, които са изтекли.

С оправдания за слабо законодателство, без конкретика и с обещания за бъдеща прозрачност стана изслушването на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) в парламентарната бюджетна комисия. Най-съществената част беше признанието на председателя й Стоян Мавродиев, че тече проверка дали пенсионноосигурителните дружества са манипулирали капиталовия пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Казарменият стил на единоначалието е заразил КФН.
  Лечението е Мавродиев да се върне в бизнеса с офшорки, а регулаторът да започне да се върши работата, а не да хъска на фондовете и да раздава глупави глоби.
  Капитал, хванали сте го за мънистата продължавайте да стискате.
  Вече е посинял, прави несмисбени движения и явно става неудобен и за доскорошните си партийни покровители.

 • 2
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Мавродиев кога ще обясни за лъжите относно кредитните си карти. Само това е достатъчно да е вън от всяка държавна институция.

 • 3
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Добре Капитал. Отново разкрихте фактите. Вчера самият Мавродиев призна пред комисията, че има писмо от 4 ПФ. Иначе се усети отлив на подкрепа от Герб. А Бойко продължава да мълчи.

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  "... Най-съществената част беше признанието на председателя й Стоян Мавродиев, че тече проверка дали пенсионноосигурителните дружества са манипулирали капиталовия пазар..."

  Тоя мишок е на път най-накрая и той да открие Америка. То бива нахалство, ама Мавродиев няма равен на себе си. Гледа безучастно манипулираните цени на фондовия пазар, с които се точат пенсионните фондове. Гледа безучастно надуването на балона КТБ, както и въоръженото нападение от страна на държавните институции, които фалираха банката. Днес като разбра, че ще го питат и за пенсионните фондове - изведнъж прогледна, че имали отрицателна доходност - всяка година парите ни там така се инвестирали, че ставали все по-малко. Но виновниците били медиите. Айде ако обичаш да спреш да ми "инвестираш" данъците. Аман от некадърници и продажни слуги на мафията. Това е истинското лице на ГЕРБ. Затова, въпреки поразиите дето направи и днес ГЕРБ го подкрепят. Няма ли най-накрая тоя народ да прогледне кой ни управлява?
  Нима след толкова измами не се научи да гледа делата, а не да слуша думите.

 • 5
  ivankristov avatar :-|
  ivankristov
  Реформаторския блок да поиска и оставката на изпълнителният директор на бдж владимир владимиров, който е първият комсомолският секретар на дкмс при бсп по времето на жан виденов и първанов, какви реформи може да направи един платен комсомолски секретар с образование на детска учителка и син на вербовчик от ДС.

 • 6
  prince_of_bankya avatar :-|

  КФН са се сетили, че имат задължения, но както винаги ще прехвърлят проблемите на нечия друга глава.

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И аз мисля, че нахалството на този тип, най-после ще му изяде главата.
  Но изявление от типа, "Ние си вършим работата перфектно", може да те остави без дъх.
  Не знам има ли човек, да не говорим за организация, която да може да се самооцени по такъв начин, но когато това е наша, родна, българска и при това държавна и контролна организация... това си е рекорд по нахалство.
  И когато това изявление се прави от човек, който в личен план е лъгал и мазал, когато в качеството си на началник на тази служба, се е изхитрил да "проспи" КТБ, да казва че пряко подопечните му фондове имат отрицателна доходност, т.е. той ги обвинява директно в лъжа ( само преди дни те обявиха положителна средна доходност от около 05% за целия период) , а през всичкото това време перфектната му служба не е отбелязала никаква нередност, все си мисля, че ако му се размине само с оставката и изгонването му, ще бъдат нещо като награда за добра служба - та той си е готов за следствие и присъда.

 • 8
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  КФН да вземе да провери НОИ! Стига е слугинствал на правителството!

 • 9
  Slick avatar :-|
  Slick

  Сериозни хумористи.

 • 10
  jimirino avatar :-|
  jimirino

  Първо, разбрах че проверката нито се води като хората, нито ще приключи някога или ще приключи когато вече няма никакво значение.
  Второ, отвратително е регулатор да прикрива нарушителите като дискредитира онези които спазват някакви правила, явно от добра воля, а не защото има регулатор.
  И още
  - не може един закон да пречи на онзи който има влияние да го прилага и променя
  - който тръгне да нищи и променя закона, автоматично ще оправдае бездействието на КФН, ако е имало такова
  - явно "професионалистите" в КФН проверяват каквото им подадат фондовете само веднъж годишно
  - Цонев пази Мавродиев


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK