Как ще работи националната програма за безплатно саниране

Как ще работи националната програма за безплатно саниране

32036 прочитания

Националната програмата за безплатно саниране на панелни блокове ще заработи в началото на февруари. Тогава влиза в сила правителственото постановление с методическите указания по нея, които уреждат реда за кандидатстване и за избор на изпълнители. От тази дата общините могат да започнат прием на заявления за участие, но кога ще стане това във всяка от тях, зависи от степента на готовност.

Пред "Капитал" кметът на Кюстендил Петър Паунов например каза, че общината вече се е запознала с методическите указания и подготвя обществените поръчки за избор на фирми за обследване на сгради. В Стара Загора също се готвят за програмата - назначена е работна група, организират се срещи с домоуправителите, започнала е регистрация на сдружения на етажната собственост.

Националната програма обхваща панелни и ЕПК блокове с над 36 апартамента, бюджетът й е 1 млрд. лв., а срокът - две години.

Първата и най-важна

стъпка е учредяване на Сдружение на собствениците, което да представлява притежаващите имоти в сградата в процеса на санирането (виж стъпките). При по-големите блокове Сдружения на собствениците може да регистрират и отделните секции (обособени части от сградата, свързани с другите чрез деформационни фуги). Пред общината обаче подават обща за сградата декларация за саниране.

Собственици, които не са част от учреденото сдружение, трябва да подават декларации, че искат да участват в санирането.

Помещенията, преустроени в офиси и магазини, също участват в санирането, ако сградата е одобрена. За да може един блок да получи финансиране по програмата, е нужно 100% съгласие на собствениците, като всички са длъжни да осигурят достъп до помещенията си. Също така предписаните мерки след конструктивното и енергийното обследване се изпълняват само при единодушното съгласие на собствениците.

Допустимите мерки  

По националната програма за саниране ще се финансират основно мерки за повишаване на енергийната ефективност - топлоизолация на външните стени и покривите, смяна на дограмата, подмяна на системите за отопление, ВиК и вентилация (ако има такава), но само в общите части на блоковете. Няма да се финансират дейности в самите жилища, включително смяна на радиатори. В допустимите мерки влиза преминаването от вертикална към хоризонтална отоплителна система, която позволява да се мине на индивидуално отчитане към "Топлофикация". За целта обаче ще е нужно 100% съгласие на собствениците, като държавата ще поема преустройството само в общите части, а за отделните жилища ще плащат живеещите в тях. Засега обаче интерес към мярката няма.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че целта е санираните сгради да постигнат енергиен клас С по скалата към Наредба №7 на МРРБ и Закона за енергийната ефективност. Това е максималното ниво на енергийна ефективност при обновяване на стари сгради. Клас А или В са постижими само при ново строителство.

Съществуващите подобрения

В случаите на вече сменена дограма при санирането, тя ще се запазва, но собственикът няма да получава парична компенсация за това. Направените частични изолации ще се вграждат в общата на фасадата, макар и специалистите да предупреждават, че това не е добра практика.

Според председателя на Българската асоциация за изолации в строителството Борис Радулов по-добре е съществуващите изолации да се свалят и да се постави изцяло нова - с еднаква плътност, дебелина и материал по цялата фасада. Ако съществуващите парчета се облепват с допълнителен изолационен слой между двата пласта може да тръгне мухъл или да се образува конденз, който да компроментира цялата изолация.

Съдбата на остъклените балкони също е въпрос, който вълнува много собственици. Лиляна Павлова припомни, че макар и много от тях да са незаконни, при първия мандат на ГЕРБ бяха приети промени в Закона за устройство на територията, с които бе въведен режим на търпимост. Направените преустройства ще могат да се запазят, но ще трябва да се впишат в новата архитектурна визия на сградата. Според Лиляна Павлова всички общини ще трябва да издадат указания как да изглеждат сградите на тяхна територия и проектите при санирането ще бъдат съобразени с тях.

Националната програмата за безплатно саниране на панелни блокове ще заработи в началото на февруари. Тогава влиза в сила правителственото постановление с методическите указания по нея, които уреждат реда за кандидатстване и за избор на изпълнители. От тази дата общините могат да започнат прием на заявления за участие, но кога ще стане това във всяка от тях, зависи от степента на готовност.

Пред "Капитал" кметът на Кюстендил Петър Паунов например каза, че общината вече се е запознала с методическите указания и подготвя обществените поръчки за избор на фирми за обследване на сгради. В Стара Загора също се готвят за програмата - назначена е работна група, организират се срещи с домоуправителите, започнала е регистрация на сдружения на етажната собственост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Живея в блок със 17 входа. Как се прави сдружение от 350 собственика (а има и апартаменти с по няколко)?
  Как, от една страна, не може отделни входове, но от друга - може отделни секции? В нашия блок почти всеки вход е на различно ниво спрямо другия - и по хоризонтала, и по вертикала. Това значи ли, че всеки вход е отделна секция? Ако да - добре, но пък апартаментите са по-малко от 36 на вход... Пак няма да можем да се сдружим значи.
  Остъклението? Общината ще реши, че северната фасада трябва да е остъклена, а южната - не. Това значи ли, че който е "различен", ще трябва да си остъклява или премахва остъклението?
  Ще трябват още разяснения по програмата.

 • 2
  radoslavivanov avatar :-P
  radoslavivanov

  За това саниране се говори от няколко години, а все още администрацията не е подготвила документите ;).Но пари вече ударно се харчат ;).
  Цялата им работа на на другарите е такава - гръмни идеи, много шум, никаква подготовка, липса на адекватна информация, лошо свършена работа, но за сметка на това всички пари са отишли в правилните джобове, че 50% отгоре :).

 • 3
  radoslavivanov avatar :-|
  radoslavivanov

  И един въпрос към автора на статията:
  Гаранция на "безплатното саниране":) ще има ли ;)?

 • 4
  petertakov avatar :-|
  Petak

  Аре, поредната яма за гепене. И продължава подхранването на илюзията на бедния електорат в панелките, че има безплатни неща. Цената за данъкоплатеца е един милиард.

 • 5
  chiko2006 avatar :-|
  chiko2006

  Защо е необходимо регистрирането на сдружение на собствениците (юрическо лице), след като Общото събрание (ОС) на собствениците (както е сега) по силата на чл.30 т.5 от Засона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) разрешава да се кандидатства за усвояване на средства по саниране, ремонти и др. С други думи капана е заложен именно в регистрирането на това дружество, където собствениците влизат с апортни вноски т.е. жилищата си. Защо!? Много е просто – юридическото лица може да се фалира, а ОС не може. Като се фалира дружеството хората губят собствеността си. А как могат да напуснат дружеството? По закон (чл.30 от ЗУЕС) това се допуска след изтичането на гаранционния срок на санирането или 5 години. В най-идеалния случай, ако регистрирате днес това сдружение и сметнете 1 година за процедурите, +1 година за самото саниране + 5 години гаранционен срак, най-рано пред 2022 година може да разполагате със собствеността си. Ами ако процедурата се проточи, фирмите дадат по-дълга гаранция – 5-10 години, или се заведат дела за некачествена работа, Какво става?
  Няма излизане, няма собственост! Това е скритата цел на цялата програма!

 • 6
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  До коментар [#5] от "chiko2006":

  "С други думи капана е заложен именно в регистрирането на това дружество, където собствениците влизат с апортни вноски т.е. жилищата си. "

  Това откъде го измислихте? Няма такова изискване.

 • 7
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  До коментар [#5] от "chiko2006":

  Агентурата, много сте под пара тия дни! Измислици премислици, много убедено и простите хора се връзват. Трябва да има ефективни присъди за наистина вредните тролчета като тебе

 • 8
  mirotworec avatar :-|
  mirotworec

  Някой помни ли едни други "безплатни" проекти със "висок" социален ефект - красива България. Погледнете какво се случи с тези фасади, които бяха "безплатно" ремонтирани и освежени и какъв беше и е ефекта от тях и ще видите резултата от "безплатното саниране", ще имате поглед в бъдещето :)

 • 9
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Кой ще плаща(по договора за безплатно саниране) !?
  VII.Прекратяване на договора и специфични условия
  Член 8. Настоящият договор се прекратява:
  (3) Едностранно от довереника(кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен срок) и ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пише?)
  Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…

 • 10
  tonihangelov avatar :-|
  tonihangelov

  Всъщност политическите партии и техните протежета , които сега много добре знаят слабостите и ги критикуват със "загрижени личица" и много ангажирани погледи,утре ще се възползват най - безогледно точно те , идвайки на власт .
  Идеята е много добра , тя е неизбежна във времето,но се прибързва и недообмисля , това оставя съмнения.

  Та сутрин като си миеш зъбките с едната ръчичка с другата пази некой да те не резне ,още не отворил очи : )


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход