Какво означава изборът на Лозан Панов

Лобито на статуквото вече държи и "тримата" големи в съдебната система

Яне Янев и Лозан Панов. Това са двете назначения, които се случиха в четвъртък.

Назначаването на Янев за съветник на Бойко Борисов по въпросите с корупцията провокира вълна от възмущение в социалните мрежи. Въпреки че беше излъчван по БНТ, изборът на Лозан Панов не успя да акумулира общественото внимание. А всъщност е много по-важен за обществото – съдия Панов ще е "лицето" на съдиите през следващите седем години. Той оглавява един съд, който въпреки опитите да бъде взет на абордаж през годините успя да остане остров на независимостта, а съдиите в него – коректив на беззаконието.

Изненада ли беше изборът на Панов?

Не, той беше очакван. Първо, защото кандидатурата му беше издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), зад които стои мнозинството на статуквото. И второ, защото изборът беше предварително замислен да дойде след доклада на Европейската комисия, основен пункт в който са именно немотивираните назначения, които не взимат предвид качествата на кандидатите. 

Кой предложи Лозан Панов?

Това бяха председателят на станалия символ на зависимо правораздаване Върховен административен съд Георги Колев (близък както до ГЕРБ, така и до ДПС), Димитър Узунов (през него до членовете на съвета достигат съобщенията на Бойко Борисов), Галя Георгиева (изключително лоялна към главния прокурор Сотир Цацаров) и Милка Итова и Светла Петкова, които са верни сподвижници на мнозинството в съвета. Подобна конфигурация на силите в съвета е стабилна гаранция, че ще бъдат събрани необходимите 17 гласа за провеждането на избор – както и се случи.

Още преди самото гласуване членовете на съвета дадоха на няколко пъти знак, че изборът е предрешен – така например Милка Итова заяви, че избор ще има, когато има събрана подкрепа за един кандидат.

Предизвестеност показа и категоричният отказ на членовете на съвета да сменят начина, по който се гласува. Въпреки критиките на ЕК, неправителствения сектор и магистратите те отказаха за кандидатите да се гласува с хартиени бюлетини, а не със системата за електронно гласуване. Аргументите за първия вариант са, че така двамата кандидати са равнопоставени (системата за машинно гласуване позволява да се гласува последователно, като след всеки избор се обявяват резултатите), а в същото време на няколко пъти в практиката на ВСС имаше случаи, в които общият брой гласове надхвърляше броя на присъстващите в залата.

В началото на заседанието в четвъртък членът на ВСС Юлия Ковачева направи предложение за промяна на правилата, така че изборът да стане с хартиени бюлетини. Идеята й предизвика гнева на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който обяви, че всеки, който се съмнява в системата за електронно гласуване, работи срещу интересите на ВСС и България. Малко след това с 16 на 2 гласа предложението беше отхвърлено. 

По-късно, по време на представянето си, Лозан Панов призова членовете да гласуват с хартиени бюлетини. Думите му дадоха повод на члена на съвета Михаил Кожарев, който гласува против идеята в началото на заседанието, да предложи "в движение".... избор с хартиени бюлетини, което обаче беше отхвърлено.

В петък правосъдният министър Христо Иванов обясни пред БНР защо не е присъствал на заседанието на съвета: "Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система. Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да не избере кандидата на, както г-жа Итова го беше нарекла, "революционното малцинство" (Павлина Панова - бел. ред.). Това като че ли от самото начало – още от предишната процедура – беше водеща мотивация. Това е грешната задача и в този смисъл въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си."

Кой е по-добрият кандидат?

По време на изслушването на Панова и Панов членът на съвета Галя Карагьзова, която е част от реформаторското малцинство, застанало зад кандидатурата на зам.-председателката на ВКС, раздаде на колегите си сравнителна таблица със сухи факти от биографията на двамата кандидати.

От тях се вижда, че достиженията на съдия Павлина Панова (номинирана от борците срещу статкувото в съвета – Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Камен Иванов и Юлиана Колева) надминават тези на съдия Лозан Панов.

Сравнението на конкретни факти от биографията на двамата кандидати (например съдия Лозан Панов дори няма ранг за върховен съдия) беше заменено с клиширани фрази (по време на обсъждането съдия Милка Итова обърна внимание още, че Лозан Панов спортува, обича литературата и се грижи за близките си), които в един момент стигнаха до опит за саморазправа със съдия Павлина Панова. Автор на атаката беше близката до Георги Колев съдийка Светла Петкова, която обвини както Панова, така и съдиите, работещи в Наказателната колегия на съда, за това, че са виновни за липсата на присъди за корупция по високите етажи на съда.

По време на изслушването членът на съвета Калин Калпакчиев припомни седемте критерия, които съдии от ВКС приеха като профил на бъдещия ръководител на съда. Именно през тях той се опита да обясни защо съдия Павлина Панова превъзхожда другия кандидат - тя притежава опит като съдия във ВКС, има подкрепата на съдиите там, нейният морален и професионален авторитет са признати от магистратите, познава съда отвътре, има десетки конкретни предложения за подобряване на тълкувателната дейност, уеднаквяване на практиката и т.н.

В подкрепа на Лозан Панов се включи председателят на ВАС, който беше заявил, че той е "прагматичното решение". Подобен аргумент Георги Колев изтъкна и преди пет години, когато издигна кандидатурата на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Днес ръководеният от нея СГС предизвика съдийски бунт и международен скандал заради корупционните практики в управлението му.

След заседанието на ВСС, в отговор на журналистически въпрос, Лозан Панов заяви: "Ако бъда избран за председател, няма Георги Колев да ръководи Върховния касационен съд."

Какво ще се случи?

Назначаването (за което е необходимо единствено издаването на указ на президента Росен Плевнелиев) на Лозан Панов на поста означава, че близкото до ДПС и ГЕРБ лоби вече има "тримата големи" в съдебната система – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Фактът, че той беше издигнат и избран от бранителите на статуквото, е първият знак, че едва ли той ще може да стане носител на промяната, за какъвто беше обявен. Като член по право на ВСС Лозан Панов най-вероятно ще допълни мнозинството, което го избра, и така то ще стане 18 души.

Като допълнителен аргумент за това, че Лозан Панов едва ли ще донесе промяната, е и фактът, че той никога не е заставал в открита позиция в защита на съдебната независимост. А тя може да се случи само при гарантиране на независимостта на съда от политическо и икономическо влияние, какъвто далеч не е случаят с ВАС, откъдето идва новоизбраният кандидат за председател на ВКС.

По време на изслушването той застъпи тезата, че подкрепя част от предложенията в Стратегията за съдебна реформа, като разделянето на ВСС на две камари. 

Основните тези на Панов бяха, че съдебната система е в имиджова криза и за да бъдат отстранени гнилите ябълки, трябва хирургическа намеса и връщане на човешкия образ на съдията. В същото време обаче Панов отказа да коментира разкритията за проблеми и със случайното разпределение на делата и формирането на петчленните състави в съда, в който правораздава.

Магистрати, с които "Капитал" разговаря, разказаха, че изборът на Лозан Панов заедно със смирения доклад на ЕК имат изключително демотивиращ ефект върху съдиите, които през последните два месеца публично изразиха недоволството си. 

Фактически тези членове на ВСС, които носят най-голяма вина за нерешените проблеми със случайното разпределение на делата, които са си затваряли очите или са прикривали корупционните практики в СГС и ВАС, показно наложиха своя кандидат за "лице на съдебната система". 

По какво ще разберем зависим ли е Панов?

Първото решение, което новоизбраният председател на ВКС трябва да вземе (и за което нямаше отговор тази седмица) е кои ще бъдат неговите заместници и най-важното – как ще бъдат избрани. Пред него има два пътя – да се допита до общите събрания на трите колегии в съда или да наложи еднолично екипа си. 

Като член по право на ВСС той ще има възможност още от следващата седмица да предприеме конкретни действия, насочени срещу проблемите на системата и текущите скандали – със случайното разпределение на делата, с управлението на градския съд, решението за проверка на начина на сформиране на петчленните състави във ВАС и т.н.