Производствените цени намаляват през декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производствените цени намаляват през декември

Производствената цена на хранителните продукти е от тези с най-голямо намаление

Производствените цени намаляват през декември

По-евтиният петрол се отразява на производствените цени

1957 прочитания

Производствената цена на хранителните продукти е от тези с най-голямо намаление

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


1.2

% на месечна база и с 0.9% годишното падат производствените цени на вътрешния пазар през декември.

Производствените цени за вътрешния пазар са се понижили с 1.2% спрямо ноември и с 0.9% спрямо декември 2013 г. Общият индекс на цените на производител, който включва данни и за вътрешния и международния пазар, също се понижава съответно с 1.7% и с 1.6%. Данните на Националния статистически институт, публикувани в петък, не са изненада предвид отчетената дефлация от 1.4% през изминалата година в България, за която допринесоха поевтиняването на петрола и дефлационните процеси в еврозоната.

Какво измерва индексът на цените на производител

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските производители. Те са един от показателите, по които може да се прогнозира дали потребителската инфлация ще се повиши или не. Понижение на индекса може да означава, че икономиката се забавя, че цените на суровините падат или че търсенето на промишлени стоки намалява. Най-вероятната причина за понижението им сега е рязкото поевтиняване на петрола и други суровини на световния пазар през последните месеци, което се очаква да продължи и през настоящата година. Освен това през декември 2014 г. България отчете дефлация за 17-и пореден месец, така че е логично, че производствените цени също са намалели през периода. Публикуваните индекси са в крак с очакванията за нулева или много ниска инфлация на потребителските цени в близките месеци. За 2015 г. прогнозата на Министерството на финансите е за средногодишна инфлация от едва 0.1%.

Производствените цени в преработващата промишленост намаляват

На годишна база общият индекс показва, че спадът на цените в преработващата промишленост на вътрешния и международния пазар е 3.3%, като по-значително понижение има при производството на хранителни продукти, както и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители. Увеличение обаче има при цените на производството на превозни средства с изключение на автомобили, при производството на облекло и на основни метали.

Общият индекс се е понижил с 1.7 % спрямо ноември 2014 г. За един месец цените са намалели в преработващата промишленост с 2.4% и в добивната промишленост с 1.4%. За сметка на това са се увеличили, макар и само с 0.1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. На месечна база намаление на цените на вътрешния пазар е регистрирано в преработващата промишленост - с 2%, и в добивната промишленост - с 1.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. Най-голямо намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали (с 1.4%), на метални изделия, без машини и оборудване, и при производството на превозни средства без автомобили. За сметка на това цените на производство на химичните продукти, текстил и изделия от текстил, без облекло, са се увеличили спрямо ноември.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK