Радослав Миленков е фаворит за управление "Банково" в БНБ

Сегашният управител на ФГВБ е предложение на управляващите от ГЕРБ

Радослав Миленков застана начело на фонда няколко дни преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ
Радослав Миленков застана начело на фонда няколко дни преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Радослав Миленков застана начело на фонда няколко дни преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ
Радослав Миленков застана начело на фонда няколко дни преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), е фаворитът на ГЕРБ за ръководител на управление "Банково" в БНБ, научи "Капитал Daily" от свои източници във финансовите среди. Постът ще бъде овакантен съвсем скоро, тъй като сегашният член Димитър Костов ще поеме надзора над банките. Номинацията му вече е внесена в парламента от управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Рокадите идват, след като депутатите отстраниха от поста подуправител Цветан Гунев.

Новият надзорник

Кандидатурата на Костов трябва да бъде гласувана от Народното събрание (първо на бюджетна комисия), но тъй като Искров не е направил друга номинация, народните представители реално нямат избор. Костов вече беше подкрепен публично от Горанов. "Той е един доказан професионалист и в момента, когато трябва да си подредиш къщата, избираш най-доброто, с което разполагаш", коментира финансовият министър след изслушването в бюджетна комисия в четвъртък. От друга страна, Радослав Миленков беше поздравен от Горанов преди седмици за "отличната организация на процеса по изплащането на гарантираните депозити в КТБ".

Бързо издигане

Ако Миленков бъде назначен за подуправител на БНБ, той ще продължи 6-годишния мандат на Димитър Костов, който изтича в средата на 2017 г. Заради краткия хоризонт е много вероятно той да има и обещание за преизбиране на поста след две години. Основните задължения на ръководителя на управление "Банково" са свързани с надзора върху операторите на платежни системи (БИСЕРА, RINGS, БОРИКА), върху платежните институции и дружествата за електронни пари.

Радослав Миленков застана начело на ФГВБ няколко дни преди фондът да започне да изплаща гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Той замени тогавашният председател на фонда Росен Николов, чийто четиригодишен мандат изтичаше през пролетта. В официалното съобщение на Министерския съвет пишеше, че Николов напуска по свое желание. Тогава представители на банковия сектор коментираха за "Капитал", че това е изненадващо действие от страна на правителството и всъщност Николов е принуден да напусне. Както и че Миленков ще използва фонда като трамплин, а по-високата цел е именно БНБ.

Неговата кариера започва в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където заема различни постове в периода 2003 - 2011 г. През 2012 г. стана изпълнителен директор в Общинска банка, където за кратко съвместяваше тази длъжност с настоящия финансов министър. Засега не е известно кой е номинацията на управляващите на нов шеф на фонда. Той ще е важен, защото ще избира и контролира бъдещите синдици на КТБ, когато и ако банката отиде в несъстоятелност.

Преди седмица се завъртя и друго име за управление "Банково" - на главния одитор на БНБ Иван Мавров. Той обаче се компрометира. Като член на Комисията за публичен надзор гласува против отнемането на лиценза на KPMG – България, заради пропуски в одитите на КТБ. Кандидатурата му обаче не е актуална, каза източник, близък до избора.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Общинска банка се превърна в инкубатор или по-скоро пристан на близки до властта пишман банкери. А банката не е пример в нито едно отношение, като останалите бг банки, но явно в Насърчителна нямат такова влияние..
  Всъщност кой е Миленков, не е редно да му се приписват заслугите за подготовката за изплащането на влоговете на КТБ, защото това беше вече свършено от предшественика му.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Така се превземат институциите - с партийни начначения.

  Мавродиев в КФН беше партийно назначение;
  Искров в БНБ беше партийно назначение;
  Въпросният Миленков във ФГВБ бе партийно назначение;
  Гл.прокурор също беше партийно назначение;
  Партийно ще е и назначението и на Дариткова като шеф на НЗОК...

  Е, докога? После трябват години, за да се разкара заразата. И междувременно не спира да се говори за някакви реформи...

 • 3
  ivankristov avatar :-|
  ivankristov

  Реформаторския блок да поиска и оставката на изпълнителният директор на бдж владимир владимиров, който е първият комсомолският секретар на дкмс при бсп по времето на жан виденов и първанов, какви реформи може да направи един платен комсомолски секретар с образование на детска учителка и син на вербовчик от ДС.

 • 4
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Още един троянски кон на ПИБ, Пеевски и Горанов в БНБ. Докога ще търпим подобни простотии!!!!

 • 5
  nikeair avatar :-P
  NicK

  "Заради краткия хоризонт е много вероятно той да има и обещание за преизбиране на поста след две години. " - ХА, капитал, подценявате този млад и успял българин, ако слушка, нищо чудно той да е следващия управител на БНБ... В интерес на истината може и да е добър професионалист, ако си върши работата - успех, ако не, ще страдаме отново...

  За мен е много интересен момента - как правителството иска оставката на Искров заради морални недостатъци (по-меко не може да се изкаже човек за този престъпник...), а в същото време работят толкова добре с него: редят заедно постове на подуправители на БНБ, ще организират заедно преоценка на активите (МФ няма правомощия да го направи самостоятелно), но с пълни гърла мълчат за информацията разпространена от Бивол и Капитал за съществуващи проблеми в банковата система... Аз леко се замислям дали няма някои морални недостатъци не само в БНБ, а и в правителството....

 • 6
  stenli1 avatar :-?
  stenli1

  До коментар [#1] от "Adam":

  А там коли и беси, дясната ръка на БОКО в община София - Орлин Алексиев. Прочут и със скандалите около него за трафик на кокаин

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  А ГЕРБ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В БНБ?!?

  Хронология на поредното престъпление на МАФИЯТА в България:

  Шефката на банковия надзор в БНБ е изтеглила парите си от КТБ ден преди затварянето й!

  18:25 | 02.02.2015

  Нели Кордовска, ИЗПЪЛНЯВАЩА ДЛЪЖНОСТТА ПОДУПРАВИТЕЛ НА БНБ, РЪКОВОДЕЩ УПРАВЛЕНИЕ "Банков надзор“, Е ИЗТЕГЛИЛА СПЕСТЯВАНИЯТА СИ ОТ Корпоративна търговска банка (КТБ) ДЕН ПРЕДИ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА БАНКАТА ПОД СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР И ЗАТВОРЕНА ЗА 6 месеца. Информацията за това публикува в блога си "Финансови смислици" журналистът Мирослав Иванов. Там е поместено и бордерото за изтеглената сума - 64 195 евро, а датата на него е 19 юни 2014 г.

  На 20 юни БНБ обяви, че поставя КТБ под специален надзор. Два дни преди Кордовска да изтегли парите си, централната банка публикува съобщение, в което успокои, че банковата система, включително и КТБ, "е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

  В деня, в който е изтеглила средствата си от КТБ, Кордовска вече е изпълнявала длъжността подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Титулярът Цветан Гунев е отстранен от длъжност, се припомня в публикацията. Това поражда съмнения за използване на вътрешна информация и конфликт на интереси.

  От публикувания документ се вижда, че изтеглената сума е в рамките на гарантираните по закон вложения от 100 000 евро и Кродовска можеше да я получи и след отнемането на лиценза на КТБ. В деня, в който Кордовска е получила средствата, и други вложители панически се опитваха да спасят парите си от КТБ. За разлика от високопоставения служител на БНБ обаче, над 250 000 граждани и фирми не успяха да вземат гарантираните си пари и се наложи да чакат 6 месеца, докато лицензът на банката бъде отнет, а средствата бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

  От БНБ все още не са отговорили на въпросите на Mediapool относно информацията за изтеглените от Кордовска средства от КТБ

  Миналата седмица стана ясно, че ПО СИГНАЛ ИМЕННО НА Кордовска ПРОКУРАТУРАТА Е РАЗПОРЕДИЛА ПРОВЕРКА ВЪВ В. "Капитал". Поводът е материал за КТБ, публикуван от изданието след затварянето на КТБ, В КОЙТО СПОРЕД Кордовска СЕ РАЗКРИВА БАНКОВА ТАЙНА."

  Медиапул

 • 8
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  "Присъединяване към единния надзорен механизъм на този етап означава, че България би доверила защитата на нашата финансова стабилност на институция, в която ще доминират представители на страни, в които имаше надзорни провали по време на кризата, и която самата досега не е имала никакъв надзорен опит. ЕЦБ е сред най-авторитетните международни институции и изпъква със своя безспорен професионален авторитет и успешен опит в провеждането на парична политика, включително по време на кризата. ЕЦБ обаче тепърва ще трябва да трупа надзорна експертиза. Ако една страна с доказано ефективен и стриктен банков надзор като България предостави отговорността за надзора над банковата си система на някакъв сега изграждащ се орган, е все едно държавата да повери единствената си ядрена подводница да я управлява професор по ядрена физика, който не е ходил в казармата!" Ив. Искров
  http://www.bnb.bg/PressOffice/POStatements/POADate/02_ISKROV_20121206_BG

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  До коментар [#8] от "olivia14":

  Добро попадение! " Ако една страна с доказано НЕефективен и НЕстриктен банков надзор като България"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход