Организации поискаха смяна на модела при санирането

Коалиция "Достоен дом" предлага собствениците да се задължат поне да поддържат сградите след обновяването им

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Програмата на правителството за саниране на панелните жилища е добра инициатива, но едва ли ще е ефективна в дългосрочен план. За да се случи това, е нужна промяна на модела, заявиха браншови организации, обединени в коалиция "Достоен дом".

Коалицията включва 18 организации, сред които са "Хабитат България", Камарата на архитектите в България (КАБ), Центърът за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и др. Според тях трябва да се мисли как да се вменят задължения на собствениците за поддръжка на вече обновените сгради, а също и как поне частично да се попълва ресурсът на програмата с пари от спестената след санирането енергия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Продължава да не е ясно защо от данъците на едни граждани трябва да се вземат пари, за да се оправят имотите на други граждани.
  Значи Бай Иван или дава пари за апартамент в нов блок, или си санира сегашния апартамент и дава пари да му подменят асансьора, после взимат пари от данъците на същия Бай Иван, за да ремонтират апартамента на Бай Гошо и да му сменят асансьора.

 • 2
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Тука поне има мислене.Програмата на ГЕРБ си е чист популизъм.Както се казва -С чужда пита,помен ще правят.

 • 3
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  today, това е единствения начин в Българско да се случи нещо. Бъдете малко солидарен с другите. Почти съм сигурен че програмата няма да се изпълни, за 2 години няма да се усвои и половината от 1 милиард. По съществуващата програма от 50 млн се усвоиха само 250 хил. А собствениците трябваше да платят само 25% от изразходената сума. При изискване от минимум 36 апартамента винги у нас ще се намерят един луд, един идиот и един кретен, които ще блокират процеса. А другите ще гледат сеир.

 • 4
  kosmev avatar :-?
  Убитака

  Всъщност освен "входния" чешит, който ще е против, само за да е гадно на останалите, ще има и много разумни хора, които няма да са съгласни.
  Иска се типов проект - т.е. фасадата да е еднаква, с еднаква дебелина на изолацията, еднакви прозорци .... Ето няколко напълно разумни според мен довода:
  1. От 40 апартамента 3 нямат остъклени тераси. В единия собствениците никой незнае къде са, в другите живеят баба на преклонна възраст/алкохолик/психично болен.
  Кой ще плати те да си остаклят терасите? Или останалите 37 собственика ще са съгласни да изкъртят изграденото за да възстановят оригиналния еднакъв вид на блока?
  2. Половината собственици вече са направили външна изолация - на някои е 3см фибран, на друг е 10см, на трети е 5см. По новия стандарт изолацията трябва да е 7см.
  Колко от тези хора ще са съгласни някой дойде да им изкърти нещо, което те са платили, за да го изгради уж качествено наново.
  Който се е занимавал с майстори, знае какъв е риска от калпаво свършена работа...
  3. Няколко апартамента имат френски прозорци с плъзгаща (фолксваген) дограма. Дали ще са съгласни да върнат старата и да отпишат инвестицията си от поне 5000лева?
  Или пък останалите 35 ще са съгласни да дадат всеки по-толкова, за да добие блока еднакъв вид?

 • 5
  skch avatar :-|
  skch

  Я дайте свежа идея как собственици на 160 апартамента, някои социално слаби, други от доста време в чужбина изваждат едновременно по 2000 лв. за дофинансиране. И как се очаква един 70 годишен пенсионер да мисли с перспектива 15-20 години напред? И как изобщо се привнасят чужди модели на управление в България, като тук % собствени жилища е 97!!!

 • 6
  brusuev avatar :-|
  brusuev

  ГЕРБ пак ще си правят предизборна кампания с нашите пари от данъци. За да е по-справедлива тази програма, да се обновят обществените сгради, а не частни домове! Има толкова много училища, болници, кметства, детски градини, административни сгради, които са много енергоемки и ще има голям ефект за обществото.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Загледайте се в снимката над статията. Тази типична родна кооперация е топлоизолирана на 2/3 без никаква намеса от страна на десетките програми и експериментални модели, които се точат от 2 десетилетия насам и всичките се провалиха. Разбира се, ако не броим 2 блока на кръст, които вече имат статус на туристическа атракция, ако съдим колко пъти са снимани откъм всички фасади, от самолет, от дрон, от хеликоптер и колко интервюта с домоуправителите им са проведени.

  Да не казвам голяма дума, но историята с програмите за саниране и средствата по тях все повече ми заприличва на историята с ромската интеграция и безкрайния брой фондации, комитети и културни центрове, наредени под вимето на националния бюджет и наивните чужди спонсори.

  Какво има да се прави по сградата от снимката, така като я гледате? Има да се сложи изолацция там, където още няма. Сигурно ще се наложи и една боя в еднакъв цвят да се тегли отгоре до долу, или еднакъв мотив ако не искаме съвсем монотонно. Тук е щастливият случай всичко да е бяло, но обичайно се слага такава боя, каквато е останала на "майсторите" от предния ремонт или каквато има на промоция в момента. Разбирай - отровнозелено, цикламено, тюркоаз, морско синьо, оранжево - всичките в рамките на 1 фасада.

  Другото, което вероятно ще има да се прави, е хидро- и топлоизолация на покрива.

  Третото - изнасяне на щранговете за парно и скриването им в изолацията за тези, които желаят, без да се пречи на тези, които не желаят. Щрангът върви с топломер, който иска така, ще има най-точното отичтане и гаранция срещу кражби.

  Четвърто - смяна на дограмата на стълбищата и на живущите, които не са го направили досега

  Пето - слънчеви батерии, вързани за топлата вода.

  Сума сумарум - 2-3 седмици работа, без никой да пречи на никого, да се търсят собственици в чужбина, да трябва някой да отключва и т.н.

  И съвсем правилно, след ремонта данъчната оценка да се вдигне с малко, но по-малко от икономията на енергия, за да постъпват свежи средства за оформление на околоблоковите площи.

  Това беше формулата, за 2 години България да си смени вида. А начинът, по който го подкараха - с проект, паспорт, конструктивно обследване, кадастрално заснемане, сдружение на собствениците, разпали розовите сънища на всички професионални съсловия, да заработят и те нещо. Юрист да регистрира, нотариус да завери, проектът да не е какъв да е, ами да е след конкурс, пленер и лятно архитектурно биенале. Други искат да си продават асансьорите, климатиците, рекуператорите..Професионалните домоуправители и те се бутат да се вредят, както виждам.

  От простотия, МРРБ отприщи една лавина претенции, която ще глътне толкова енергия, че 2 години само ще се разправяме.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  И понеже теглих паралел с парите за ромска интеграция - да не стане така, че всички по веригата да си вземат хонорара, само бедният циганин да си е още в стария бидонвил, пардон, панелен апартамент.

 • 9
  tonihangelov avatar :-P
  tonihangelov

  До коментар [#1] от "today":
  Ако панелката на един "БАЙ" се срути върху новата кооперация на друг" БАЙ", на всички "БАЙНОВЦИ" ще им се изясни ЗАЩО...
  Иначе за данъците е така , но за съжаление сме зависими от тези чудеса на РСО /развито соц. обшество/.

 • 10
  svetlio26 avatar :-|
  svetlio26

  "че всички по веригата да си вземат хонорара, "

  Нали за това се прави Produktionsgenossenschaft.
  ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПАСПОРТ и сертификата за енергийна ефективност и всички дейности са скъпо струващи.

  "само бедният циганин да си е още в стария , панелен апартамент".

  Едва ли!

  Ще платят член кооператорите които губят частната си си собственост влизайки в тези юридически ДРУЖЕСТВА регистрирани по търговският закон. Таке де всъщност защо е състезателният елемент на КАМПАНИЯТА ?????

  Дали изтрезняването ще дойде едва тогава, когато собствениците започнат да плащат наем обитавайки собствените си жилища????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата