Потенциален конфликт на интереси по върховете на БНБ

Потенциален конфликт на интереси по върховете на БНБ

Братът на шефката на "Банков надзор" Нели Кордовска е ръководен кадър в ПИБ

19930 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Потенциален конфликт на интереси спи в ключовото управление на "Банков надзор", научи "Капитал Daily". Братът на Нели Кордовска, която ръководи звеното, което по закон следи за работата на българските банки, заема управленски пост в поднадзорната Първа инвестиционна банка. Става дума за Румен Стамов, който е директор "Частно банкиране" в ПИБ.

Този факт, който беше потвърден пред "Капитал Daily" от три независими източника, не е общественоизвестен поради простата причина, че декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна в интернет.

Фактът, че има засичане на роднинска и професионална връзка, не е проблем сам по себе си. В същото време това обстоятелство би следвало да е известно на обществото и да се има предвид, в случай че Нели Кордовска взима решения, които могат да засягат дейността на работодателя на брат й. Още повече че предвид чувствителната ситуация с банковия сектор в България и факта, че вече един ръководител на "Банков надзор" е обвинен в неупражнен контрол (отстраненият Цветан Гунев), добрата практика изисква от БНБ да създаде вътрешни механизми за превенция за потенциалния конфликт на интереси на Кордовска. От 2007 г. тя е главен директор на управление "Банков надзор", а към момента е изпълняващ длъжността подуправител на мястото на Гунев.  

Изгубени в отговора

Попитахме БНБ дали Нели Кордовска е подавала декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и дали въпросната декларация е достъпна. Конкретните въпроси бяха дали е декларирано от ръководителката на "Банков надзор", че брат й заема ръководен пост в поднадзорно лице, дали Нели Кордовска е взимала решения, които имат пряко отношение към банката, в която работи брат й, бил ли е деклариран от нея потенциален конфликт на интереси при взимането на тези решения и каква е създадената в БНБ организация за преодоляване на потенциалния конфликт на интереси.

На така поставените въпроси от БНБ отговориха, че Нели Кордовска е подала декларация и това обстоятелство е "оповестено на интернет страницата на Българската народна банка (БНБ), като са спазени изискванията на Закона за защита на личните данни".

Без да е ясно на кой въпрос отговарят, от банковия надзор казват, че случаят, за който става дума, "се отнася до сигнал относно изнесена от вестник "Капитал" информация, представляваща банкова и професионална тайна, и няма нищо общо с цитираната от вас банка", както и че БНБ "никога не е взимала и няма да взима решения под какъвто и да е медиен натиск".

Миналата седмица стана ясно, че Нели Кордовска е сезирала прокуратурата заради публикации на "Капитал" около кризата с КТБ от миналото лято. Така и обаче не става ясно защо в централната банка свързват двете събития и дават обяснения за това в отговорите си по въпроси за потенциалния конфликт на интереси на директора на "Банков надзор".

Декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна на сайта на БНБ, където единствено е отбелязано, че тя е подала такава. Юристи коментираха пред "Капитал", че БНБ най-вероятно се възползва от неяснота в закона, който казва, че "декларациите се обявяват на интернет страницата" при спазване на Закона за защита на личните данни.

От години институциите, които не са радетели на прозрачността, тълкуват тази разпоредба, като единствено обявяват факта, че даденият служител е подал декларацията си. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) по този въпрос обаче е категорична - трябва да се качват самите декларации със заличени лични данни (бащино име, подпис, размер на кредита, но не и към коя институция е и т.н.). "Няма никакъв смисъл от декларации, които стоят заключени в нечия каса. Те са инструмент за обществен контрол и трябва да бъдат публични", коментира преди няколко месеца и.д. председателят на комисията Николай Николов, цитиран от "Правен свят".

Още един необяснен конфликт

В понеделник блогърът Мирослав Иванов публикува факсимиле от бордеро, според което Нели Кордовска е изтеглила 64 хил. евро на 19 юни, или ден преди БНБ да постави Корпоративна търговска банка под специален надзор. Това поражда потенциален конфликт, доколкото предвид служебното й положение е вероятно Кордовска да е разполагала с повече информация за реалното състояние на банката от публично известната и за намерението на БНБ да я постави под специален надзор . Публикуваният документ не е с подпис и печат. "Капитал Daily" не можа да потвърди неговата автентичност, но според информация на вестника Нели Кордовска е била клиент на КТБ. Информацията за извършеното теглене на 19 юни 2014 г. не беше потвърдена от източника ни (добавено в 20:33, 2.02.2015 г.)

Пред "Капитал" Нели Кордовска коментира, че позицията й по въпроса с местоработата на брат й се изчерпва с отговорите на БНБ, а по въпроса за това дали има депозит в КТБ заяви, че е в работна среща и да я потърсим по-късно. Впоследствие ръководителят на "Банков надзор" не вдигаше мобилния си телефон.

Потенциален конфликт на интереси спи в ключовото управление на "Банков надзор", научи "Капитал Daily". Братът на Нели Кордовска, която ръководи звеното, което по закон следи за работата на българските банки, заема управленски пост в поднадзорната Първа инвестиционна банка. Става дума за Румен Стамов, който е директор "Частно банкиране" в ПИБ.

Този факт, който беше потвърден пред "Капитал Daily" от три независими източника, не е общественоизвестен поради простата причина, че декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна в интернет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


81 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  абе всички сме братчеди в тая страна..

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  На фона на безобрзията и кражбите в КТБ и абсолютния провал на БНБ тази и подобни истории за безобразия и престъпления на служители в Централната банка до самия председстел Иван Искров едва ли са изненада за някого.
  Но тази история е и прекрасна илюстрация за сетен път КОГО И КАК ОБСЛУЖВАТ ТАЙНИТЕ ПРИ ТЕЗИ И ТАКИВА!
  И че те не само че не защитават публичния интерес - какъвто им е по принцип замисълът и оправданието - НО И ОЧЕВАДНО ГО ЗАСТРАШАВАТ ВЕЧЕ СИСТЕМНО!

  С две думи - ако държавен орган или институция използва оправдано и регламенирано държавната и служебна тайна, то това е в интерес на държавата и хората!
  Но когато в този органи или институция имаме тежки нарушения и престъпления, вкл. ръководствата им, ТО ТОГАВА ТАЙНИТЕ ТАМ ОБСЛУЖВАТ НАРУШИТЕЛИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И НАКЪРНЯВАТ ОБЮЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС!

 • 3
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  БНБ са такива майстори, че без да искат, окомплектоваха ПИБ с КТБ - сами го правят, понеже са прекрасни, независими и качествени надзорници на банките.
  Явно регулаторът се чувства гузен - въпросът е за колко банки се чувства гузен???

 • 4
  sh00ther avatar :-|
 • 5
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  И дъщерята на председателя на асоциацията на банките, АББ, е в БНБ.
  Затова търговските банки и БНБ страшно си се харесват...
  Относно обществения интерес - пълна цензура. Така се поддържа банкова стабилност в държава като БГ.

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  Потрес, ако излязат операциите в последните дни на КТБ...доста неща ще станат ясни. Вчера как спокойно Бого Манчев при Дикоф обясняваше за цедираните милиони от КТБ и как си оправял бакиите, а някои като Костов депозитите!
  Дръжте си парите в банките на територията България!

 • 7
  trotter avatar :-P
  globetrotter

  [quote#0:"статията"]От години институциите, които не са радетели на прозрачността, тълкуват тази разпоредба, като единствено обявяват факта, че даденият служител е подал декларацията си.[/quote]Такова ни е нивото на законодателя...

  Вносител на закона е Министерски съвет, водеща комисия е била Комисия по въпросите на държавната администрация в 40 НС с председател ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ ПЕТРОВ (ДСБ). Който има желание, да прегледа и стенограмите от заседанието на Комисията, и от пленарна зала. Забавно е.

 • 8
  mammita avatar :-?
  mammita
  • -117
  • +15

  Доста изсмукани статии почнаха да пишат Капитал
  "Фактът, че има засичане на роднинска и професионална връзка, не е проблем сам по себе си. В същото време това обстоятелство би следвало да е известно на обществото и да се има предвид"
  С дръги думи, проблем в това, че имаш сестра или брат няма, а Капитал просто в един момент са разбрали, кой на кого е брат и сестра.
  Ето един пример. Аз да кажем работя като кредитен инспектор в някоя банка и мъжът ми дойде и да иска кредит за фирмата си. По тази логика ние сме в потенциален конфликт на интереси. Та за това, че аз работя в банка Х означава ли, че всичко мои роднини, близки и приятели нямат право да ползват услугите на тази банка?
  Я се позамислете малко и да видим дали няма да се сетите, за някой ваш роднина, който работи в банка? Дали няма да се сетите и за повече от един? Това означава ли, че не трябва да ползвате услугите на тези банки?
  Между другото сега прочетох и това факсимиле на Мирослав Иванов. И се чудя от къде един безработен журналист има достъп до служебни бележки от КТБ, при положение, че тази информация е конфиденциална? Много ми стана и забавно, че никъде в писаниците му не се споменава ПИБ, но ги е сложил долу в етикетите към статията :). Сега само на мен ли ми прави впечатление, че блогът на Миро Иванов е създаден юли 2014 (3 седмици след атаката срещу ПИБ). Статиите му до към декември са основно в защита на КТБ и обяснения, че тя е била стабилна и рентабилна банка, която е била нарочно фалирана. Изведнъж след обявяването на фалита на КТБ се почва само статии срещу ПИБ, много са лоши и т.н. Смърди, та се не трае тук на нагласено плюене.

 • 9
  abygale avatar :-|
  abygale

  Какъв "потенциален" конфликт на интереси - той си е лъснал и е явен отвсякъде! Първо, Кордовска си изтегля парите от КТБ ден преди БНБ да я постави под най-унищожителната форма на надзор - оттук нататък пука й на Кордовска какво се случва с банката, с фирмите и с над 250 000 души, които месеци наред си чакат парите. Уместно преди няколко дни Костов постави въпроса "КОЙ предупреди тези, които си изтеглиха парите от КТБ"? Второ, брат й е на управленска позиция в изпадналата в ликвидна криза ПИБ, която за разлика от КТБ бе спасена. Сега от Банков надзор ни убеждават, че "БНБ никога не е взимала и няма да взима решения под какъвто и да е медиен натиск". Вярно - БНБ не е вземала решения под медиен натиск. БНБ е вземала решения единствено под всемогъщия натиск на КОЙ...

 • 10
  today avatar :-|
  today

  Лично аз хич няма да се учудя, ако е теглила в последния момент от КТБ. Нито пък ако е удряла по "едно рамо" на брат си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход