Коментари Daily 2 февруари - Лакомията на глобалните мрежи

Една четвърт от потребителите на най-голямата социална мрежа влизат в нея със своите смартфони.

Коментари Daily 2 февруари - Лакомията на глобалните мрежи

И още: Съдебна реформа може да има и без ВНС; Когато "всички сме виновни"; Ципрас бързо осъзна реалностите

5194 прочитания

Една четвърт от потребителите на най-голямата социална мрежа влизат в нея със своите смартфони.

© DADO RUVIC


"Фейсбук" като глобален дилър

Интернет гигантите разрастват комерсиалната експлоатация на потребителите си.

От коментар на Матиас фон Хайн за Deutsche Welle

"Ти не си клиент на интернет концерните! Ти си техен продукт!" С тези думи един от създателите на новия дигитален свят - Джарон Лание, назовава същината на проблема. В книгата си "На кого принадлежи бъдещето" той анализира съвременните тенденции в глобалната икономика и прогнозира, че глобалните мрежи като "Фейсбук" и "Гугъл", събирайки все повече лични данни, ще вървят в посока на тотално наблюдение и комерсиална експлоатация. Новите правила за ползване "Фейсбук" насърчават тази тенденция.

Всеизвестно е, че финансовите пазари спекулират с очакванията. Понастоящем те оценяват "Фейсбук" на почти 200 млрд. долара, което е с цели 65% повече от миналогодишната оценка. Борсовите играчи са убедени, че най-голямата социална мрежа ще е един от господарите на бъдещето. През последната година операторът й е отчел печалба 3 млрд. долара от реклами - персонализирани, съобразени с навиците на потребителите, които са проучени от алгоритмите на "Фейсбук".

Миналия месец учени от Великобритания и САЩ публикуваха студия, от която става ясно какво може де се извлече от само един клик върху бутона "харесвам". "Харесванията" издават личността. Учените са разработили алгоритъм, който след анализ на 100 до 150 клика Like дава точна информация за характера на определен човек и неговия партньор в живота. "Фейсбук" обаче ни познава само оттам. Ние постваме новини, снимки, споделяме мнения, желания и интереси. Почти 900 млн. души ползват всекидневно "Фейсбук", а 1.4 млрд. влизат в мрежата поне веднъж месечно.

Лакомията за повече данни обаче явно не може да бъде заситена. Сега "Фейсбук" въвежда нови условия за ползването на мрежата, искайки да знае и къде точно се намират потребителите й, когато те са в нея. Една четвърт от тях влизат със своите смартфони, а това е далеч по-печелившо, отколкото да ни захранва с реклами на фирми, близки до нашите интереси.

Дори Бундестагът подхвана дебат за новите правила. Депутати от юридическата комисия и защитници на личните данни критикуваха остро новите правила, но "Фейсбук" винаги е бил глух за критиките. Както впрочем и "Гугъл".

Интернет гигантите са свикнали сами да си определят правилата в дигиталния свят. И не се съобразяват особено с действащите в дадена страна правни норми за защита на личните данни. Ако не искаш да ги предоставиш, единственият ти избор е да заличиш профила си. Но само малцина ще предприемат подобна стъпка. Колкото по-дълго потребителят е бил в мрежата, колкото повече контакти е завързал, толкова по-малко ще му се иска да го направи. Или пък вече не може - както наркоманът не може да се раздели с дилъра, който го е зарибил. 

Гледна точка

Съдебна реформа може да има и без ВНС

Проф. Пенчо Пенев, бивш член на Конституционния съд, пред БНТ

Още преди десет години още се усещаха проблемите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и тогава предложих разделянето му съвета на две -за съдии и прокурори. Промени в конституцията могат да бъдат направени не само от Велико народно събрание (ВНС). Това може да стане и с решениена Конституционния съд, тъй като диспозитивът е вторичен конституционен акт.

КС би могъл да разсъждава от гледна точка на сегашните условия кои от забраните биха прехвърлили нормите на конституцията. Промяната единствено не трябва да засяга принципа за разделение на властите, правовата държава и суверенитет.

Така ме съдебната реформа може да бъде реализирана и без свикване на ВНС. Двете колегии на ВСС могат да бъдат въведени и без такива промени, както и формирането на квотите в съвета. Той трябва да бъде формиран или от Народното събрание, но с външни номинации, или с представителство на извънсъдебната квота, конструирана от институции, личности и гражданско общество.

Президентът няма юридически аргументи да откаже да подпише указа за назначаване на председател на ВКС, но е факт, че ВСС на инат отказа да направи процедурата по избора му прозрачна.

От Facebook

Когато "всички сме виновни"

@Тома Белев: Когато заявиш "всички сме виновни", означава че:

- оправдаваш виновните; - онеправдаваш невинните;
- обиждаш заслужилите; - гарантираш, че няма да има нито наказание, нито награди; - потвърждаваш, че да не правиш нищо е добро;

А когато един съдия го приказва, ми изглежда непрофесионално. Лозан Панов с три думи загуби доверието, което давам винаги на непознати.

Опаковка за хаоса

@Nikolay Slatinski & Личното ми мнение е, че реформаторите са нещо като саниране на едно иначе силово, проолигархично, пет пари не даващо за реформи управление. Отвън, като опаковка, нещата изглеждат прилично, а вътре, като съдържание – хаос, безредие, и бясно препускащи хлебарки, когато от Европа се запали лампата.

Смятам, че след като изядоха милиарди европари от т.нар. пакети "Делор", след като търпяха абсолютната корумпираност на елита си, след като се научиха да лентяйстват и получават наготово, сега гърците, като разглезен от политически ухажвания народ, колективно рекетират ЕС и европейските народи да им платят сметките. А ние се радваме на тяхното поведение, докато се възмущаваме, че у нас също има хора, които искат колективно да им плащаме сметките за ток, парно, санирания, катебета и контрабанди...

Ципрас бързо осъзна реалностите

@Georgi Angelov: Генералният план на СИРИЗА се провали още през първата седмица на тяхното управление. От години радикалната левица твърди, че Гърция е много важна страна за стабилността на еврото - съответно Ципрас смяташе, че ще може да изнудва еврозоната със заплахата за нестабилност и нова криза (и съответно да получи опрощаване на дълга и ново финансиране).

Обаче, още през първите дни на управлението на СИРИЗА се получи точно обратното - революционните приказки на новите управляващи създават нестабилност и криза, но само в Гърция. В същото време еврозоната е стабилна, еврото дори поскъпна, лихвите падат - т.е. няма никаква зараза към останалите страни от еврозоната.

Междувременно с непремерените (и обидни) приказки Гърция успя да си влоши отношенията с повечето западни страни, от които очаква помощ. Съответно те втвърдиха тона и обявиха, че ако не иска подкрепа, Гърция ще трябва да се оправя сама (а тя все още е зависима от външна помощ, колкото и да говори обратното).

В събота, по-малко от седмица след началото на управлението на СИРИЗА, Алексис Ципрас направи изявление, с което започна да оправдава и да моли за подкрепа. Конкретно, той обяви, че Гърция ще си плаща дълговете към ЕЦБ и МВФ, няма да обявява едностранен фалит, ще прави реформи, ще поддържа балансирани бюджети и няма да търси конфликт с "европейските партньори".

Доста бързо СИРИЗА осъзнава реалностите и причината е проста - парите свършват, а кредиторите не са готови да отпускат пари без реформи.

"Фейсбук" като глобален дилър

Интернет гигантите разрастват комерсиалната експлоатация на потребителите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    mich avatar :-|
    mich

    Колкото по задлъжняла е една държава , толкова по ценна е за кредиторите. Гърция сега е сбъднатата мечта на презокеанските лихвари !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход