Коментари Daily 3 февруари - "Онова" лоби ще решава делата и за "онази" банка

И още: Справедлива българска съдебна власт е халюцинация; От "Столипиново" с любов за "дясното" в Пловдив

Делото за лиценза на КТБ е при Георги Колев, а това за несъстоятелността е при Владимира Янева. Единственият останал рубеж беше ВКС.
Делото за лиценза на КТБ е при Георги Колев, а това за несъстоятелността е при Владимира Янева. Единственият останал рубеж беше ВКС.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Делото за лиценза на КТБ е при Георги Колев, а това за несъстоятелността е при Владимира Янева. Единственият останал рубеж беше ВКС.
Делото за лиценза на КТБ е при Георги Колев, а това за несъстоятелността е при Владимира Янева. Единственият останал рубеж беше ВКС.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Кой кой е в съдебната власт

"Онова" лоби ще решава делата и за "онази" банка

От анализ на Петя Владимирова в "Дневник"

"Не беше избран кандидатът, който някой посочваше. Дали нямаме не толкова загриженост за честността на системата, а това, че един или друг кандидат има едни или други, да ги нарека така, заинтересованости на тези, които сега застават в една или в друга позиция?"

     Главният прокурор Сотир Цацаров пред "Нова телевизия"

Когато говори главният прокурор, думите не трябва да бъдат оставени да отлитат. Промиването на мозъци, което е в ход - че оспорването на избора на председател на ВКС било борба между две "лобита", налага да заговорим по същество и за двете.

Ето кого клейми главният прокурор. Зад Павлина Панова застанаха над 60 съдии от ВКС и трите софийски съдилища с имената си и Съюзът на съдиите в България (ССБ) с публична позиция. ССБ включва около 950 съдии - списъкът им може да се види на сайта на организацията.

Поне по 10 писма годишно от името на ССБ сигнализират Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората - независимо кой партиен цвят е на власт и кой е главен прокурор, за проблеми със случайното разпределение на делата, безпринципното командироване, поръчковото правосъдие, неадекватно разследване на скандала "Красьо Черния", нарушения, които увреждат престижа на съдебната власт.

Още през 2009 г. магистрати от Софийския градски съд (СГС), членове на ССБ, биха тревога, че дела с голяма обществена значимост се падат на едни и същи съдии - Румяна Ченалова, Петя Крънчева и т.н., които изказването на френския посланик освети за широката публика едва този декември.

Да видим другото лоби, ползващо се с респекта на главния прокурор. Лозан Панов бе издигнат от шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и четирима членове на ВСС от неговия кръг. (На 22 януари Колев категорично се противопостави на проверка как се формират петчленните състави във ВАС, а 15 членове на ВСС го подкрепиха.)

С уважението на главния прокурор се ползва Българската съдийска асоциация (БСА), оглавявана от Богдана Желявска, която призова за мълчание в конкурса за председател на ВКС. Желявска е несменяем зам.-председател на СГС и при Светлин Михайлов (за когото Константин Пенчев каза, че първият му мандат бил провал, а втори би бил позор), и при Георги Колев (преди да го изкачат във ВАС), и при Владимира Янева.

Списъчният състав на БСА го няма на сайта им, но паметливите знаят, че учредителите са компрометирани председатели на съдилища, забъркани в емблематични корупционни скандали и търговия с влияние, някои впоследствие уволнени. Там са обвързаните с лобиста Красьо Черния, с покупки на безценица на крайморски терени за свои крайно нуждаещи се дъщери и майки, там са естествено и председателката на СГС Янева, заместничката й Петя Крънчева, легендарната Ченалова...

Това се те - двете лобита.

Както остана скрито въз основа на какви качества (освен че бяха фаворити на Цветанов) през 2010 г. възпитаникът на Симеоновската школа Георги Колев, който не се е занимавал с административно правосъдие, стана шеф на ВАС, и с какви качества през 2011 г. Владимира Янева бе предпочетена пред конкурент с безупречна репутация за шеф на СГС, така и сега остава непрозрачно избирането на Лозан Панов - освен че по информация на медиите предложилият го Колев се е срещал с премиера Борисов. (Докато не бъде опровергано, че среща е имало, ще я коментираме според най-логичната хипотеза.)

Във ВАС и СГС впрочем  ще потъне мистерията за дупката от близо 4 млрд. лева в КТБ. Делото за лиценза на банката е при Колев, а това за несъстоятелността е при Янева. Единственият останал рубеж беше ВКС.

Докато ние, "определени кръгове" (по Цацаров), пишехме за пирамидата КТБ, доверените подчинени прокурори на главния се снабдяваха със златни карти. Когато Корпорацията започна отново да напада слезлия от власт Борисов, прокурорите възобновяваха делата срещу него и вадеха тефтерите с прословутите инициали. Но щом нападките спряха, прокуратурата удобно загуби тефтерите.

За специална клинична пътека

Справедлива съдебна власт е халюцинация

От коментар на Дияна Костова в webcafe

През май миналата година с едно изречение в Закона за МВР процесът срещу Цветан Цветанов и трима служители на СДОТО се превърна в нонсенс. А прокуратурата  вместо да промени стратегията си, се отказа от обвиненията и им подари служебна победа.

И в деня, в който главният прокурор Цацаров "скромно" си писа пет на релси след последния доклад на Брюксел, държавното обвинение призна провала си по най-тежкото знаково дело срещу политическо лице - за незаконно подслушване в МВР под опеката на Цветанов.

Не защото няма доказателства или тезата на обвинението е оборена, не защото в МВР не е имало списъци с имена на политици, журналисти и бизнесмени "на слушалка". А защото процесът беше миниран от мнозинството, което избра Пеевски за шеф на ДАНС, назначи Бисеров за зам.-шеф на парламента, допусна фалита на КТБ и  държеше България в състояние на постоянен земетръс година и половина.

За наивниците, които все още вярват в справедлива българска съдебна власт, трябва да има специална клинична пътека. Това е халюцинация.

Примери безброй - и Банкянските записи, в които клетият бивш прокурор Кокинов консултираше обвиняемия Мирослав Найденов под зоркия поглед на Бойко Борисов, и признанията на Цветанов и Пеевски за политически натиск върху главния прокурор, и сътресенията около КТБ под диригентската палка на прокуратурата, до скандала с изгубените тефтери - когато Цветанов обяви в ефира, че не бил ЦъЦъ, а  ЦвъЦвъ.

Тука е така - справедливостта е според властта. И след всеки скандал съдбената номенклатура се тупа по гърбовете и отново изпада в дълбока дрямка под масите с белите покривки.

От "Столипиново" с любов

За "дясното" в Пловдив

Дервиш Хасан, активист на учредената предимно от представители на ромския квартал "Столипиново" в Пловдив партия "Движение за благоденствие и възход" (ДБВ), пред Клуб Z

Имате ли опит в друга политическа сила? - Да.

В коя и кога?

- В ДПС-то бях преди 3 години.

А сега защо не сте с тях?

- Защото съм разочарован.

От какво?

- Мотивът ми е, че съм разочарован и затова.

Как се позиционирате – леви или десни сте?

Ние сме от дясното. Не сме към лявото.

Трябва ли да се търси ново управление на Пловдив?

- Не. Не става дума за партия против. Търсим модел, който да работи за хората.

А вие с какво се занимавате?

- Собствен бизнес имам.

В коя сфера?

- Е, сега и подробности вече!

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Движения като дервишхасановото трябва да ги забраняват във въздуха.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-жа Петя Владимирова вече не може да изненадва. И това е лошо.
  Защото г-жа Петя Владимирова винаги е перфектна.

  Тя има зашеметяващ талант да проучва брилянтно материалите по темите, които разработва. И невероятен език, за да ги напише.

  Благодаря за удоволствието да ви чета, г-жо Владимирова.

  И, моля, опитайте да се клонирате. Нека поне още един журналист говори по вашия начин.

 • 3
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh

  Добре, че сме в ЕС,та човек с кеф да си осъди родната държава. докога ще търпи народа да плаща грешките и интересите на това и онмова лоби?

 • 4
  caliber_.44 avatar :-|
  Калибър

  "- Е, сега и подробности вече!"

  Щом тъпанара не си казва бизнеса, значи произвежда тъпани.
  Това се смята от край време за секретна работа.

 • 5
  ivan_v avatar :-?
  ivan_v

  Не виждам протестиращи с плакати "оставка" . Нещата които пише тук ми изглеждат по сериозни от избора на делянчо, който даже май и не влезе в длъжност, а една година клатихме държавата заради това. Що така?

 • 6
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  До коментар [#5] от "ivan_v":

  И на мен ми е чудно това търпение.Какво чакаме още? Ясно е ,че тези няма да направят реформа.Ако не подкрепим министъра ,ще го изядат с парцалите.

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "...остава непрозрачно избирането на Лозан Панов - освен че по информация на медиите предложилият го Колев се е срещал с премиера Борисов."
  А после премиера Борисов се е срещнал с президента Плевнелиев.Иначе всички са за честност и прозрачност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход