Фондовете предлагат промяна на формулата за пенсиите

Осигурителните дружества и някои работодатели искат отмяна на всички приети промени в КСО, свързани с пенсионната система

От пенсионните дружества заявиха, че няма да отстъпят от желанието си този закон да бъде върнат и да не влезе в действие
От пенсионните дружества заявиха, че няма да отстъпят от желанието си този закон да бъде върнат и да не влезе в действие
От пенсионните дружества заявиха, че няма да отстъпят от желанието си този закон да бъде върнат и да не влезе в действие    ©  Надежда Чипева
От пенсионните дружества заявиха, че няма да отстъпят от желанието си този закон да бъде върнат и да не влезе в действие    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пенсионните фондове са поискали във формулата за пенсиите да се отчитат всички вноски - на работодателя, на служителя и на държавата. В момента 12-те процентни пункта, които се превеждат от бюджета за облекчаване на осигурителната тежест, не влизат в изчислението. Идеята е технически това да стане чрез промяна в начина, по който се изчислява т.нар.коефициент на допълване. Зад термина стои минималната сума, която универсалните пенсионни фондове трябва да добавят към пенсията на родените след 31 декември 1959 г., за да получават поне колкото родените преди тази дата.

Предложението беше обявено от финансовия министър Владислав Горанов след поредното заседание на работната група, която всяка седмица се събира в социалното министерство, за да обсъжда промените в пенсионната система. По неговите думи частните дружества настояват също така да отпаднат всички други промени - тези, които се приеха в края на миналата година, и новите допълнения, които сега предлага финансовото министерство.

Трудната формула

"Колегите от пенсионните фондове, след като вече нямат много аргументи около правото на избор, изведнъж се опитват да поставят въпроса дали коефициентът на допълване, който трябва да се реализира от универсалните фондове, трябва да бъде намален", коментира Горанов. При сега използваната формула, която е одобрена през 2002 г., когато е заработил тристълбовият модел в България, фондовете реално трябва да осигурят около 28-29% от пенсията на родените след 31 декември 1959 г., за да достигне тя поне нивото на пенсиите, получавани от родените преди тази дата. Според Горанов пенсионните фондове предлагат осигурителната вноска на държавата, която е 12% и се плаща от бюджета (т.е. от данъците на фирмите и гражданите), да влезе в тази формула. При този вариант пенсионните фондове вече ще трябва да допълнят около 15%, за да се твърди, че те плащат, колкото осигуряващите се само в общественото осигуряване.

Финансовият министър заяви по време на пресконференцията, че за да се приеме това предложение, фондовете трябва да успеят да докажат чрез "реални икономически фактори, че ефектът върху бюджета на ДОО няма да е негативен. Ако цената е платима, не бих имал против", каза Горанов. Според него обаче не е правилно да се твърди, че тези 12% от общата социална вноска, които държавата трансферира към бюджета на ДОО, са осигурителна вноска. "Това не е така не само защото чл. 6 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) не предвижда такова тълкуване, но и защото икономическата логика е в общественото осигуряване да влизат осигурителни вноски от работодателите и работниците. Държавата само може да попълва дефицити и с този трансфер тя прави именно това", обясни министърът. Според него дебатът за подобна промяна е много закъснял, а фондовете е трябвало да я предложат много по-рано, ако са я смятали за несправедлива.

Фондовете от своя страна обявиха на специална пресконференция, че формулата за държаната пенсия е несправедлива. "Това, че ние желаем да намалим пенсията от универсален фонд, е абсолютно невярно", каза Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионното дружество "Доверие". По думите й е тенденциозно да се твърди, че пенсията зависи основно от доходността. За хората, които имат високи и редовно превеждани вноски, пенсията от фонд ще е по-висока от въпросните 28%, добави тя.

Правото на избор

При дебата пенсионните дружества и някои работодателски организации са отхвърлили изцяло правото на избор, каза министърът. Според Горанов обаче, ако не се даде избор за преминаване от фонд към НОИ, след няколко години ще се получи голямо социално неравенство и недоволство от страна на хората, родени след 1959 г. "В момента трябва да приемем, че основният дебат е дали сега съществуващият модел е в интерес на хората и дали той няма да създаде след време дисбаланс и т.нар. млади, да се пенсионират при по-лоши условия от т.нар. стари", обясни Горанов. Според него тази вероятност е много голяма. "Оказва се, че не е толкова лошо да се води този дебат. Защото изведнъж се оказа, че таксите и вноските са високи, а досега никой не е обърнал внимание на това", обясни министърът.

От пенсионните дружества заявиха, че няма да отстъпят от желанието си този закон да бъде върнат и да не влезе в действие.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum
  • - 4
  • + 8

  Естествено е да предлагат промяна. И тя няма да е единствената. Защото с доходност от 0.5% няма начин да покрият тези 28% със сума не по-малка от тази, която би платил НОИ.
  За същия период от 2002 г. до сега, през който УПФ са докарали 0.5% доходност, пенсиите, плащани от НОИ, са се увеличили 3 пъти, респ. с толкова пъти се е увеличил и 28% дял, или с около 9.5% годишно.

  Нередност?
 • 2
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos
  • - 5
  • + 5

  Те фондовете утре ще предложат и да не плащат и пенсии, а да си ги поеме държавата. За тях да останат само чистите приходи и възможностите за крадене и никакви, ама никакви разходи.
  Аз пък ще предложа да се забранят със закон всякакви пенсионни пирамиди, било то - ЧПФ-та - Частни Пирамидални Фондове било то УПФ - Узаконени Пирамидални Форми, било ДПФ - Далавераджийски Пирамидални Форми, било ППФ-та - Престъпно Пирамидални Фондове и всякаква там псевдо-финансова измет барабар с меринджеите им.....

  Нередност?
 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 3
  • + 7

  Само че Горанов не казва,колко хора си отидаха,без да вземат и лев пенсия и къде отиват тези пари.Много е лесно с чужда пита помен да правиш.Докато в ЧПФ,парите се наследяват.

  Нередност?
 • 4
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  "Докато в ЧПФ,парите се наследяват."
  Я пак, я пак? Наследяват се ама друг път. И за това са помислили, можеш да им имаш "Доверие": "Частните фондове са притеснени за пенсиите на родените след 1959 г. Експертите настояват в определен момент парите от лични партиди да влизат в обща сметка като при държавното осигуряване." http://www.segabg.com/article.php?id=629761
  Това е красноречивото заглавие на статия във вестник "Сега" в която меринджейката на финансовата пирамида "Доверие" признава: "Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства", твърди Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Според нея наложилата се световна практика е останалите в партидата средства при смърт на лицето да не могат да се наследяват накуп, както е в момента у нас, а с тях да се изплащат само наследствени пенсии и то на ограничен брой роднини."
  Наследяват се, ама друг път....
  Коментарът е излишен.....

  Нередност?
 • 5
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев
  • - 2
  • + 3

  Хубавото сега е че фондовете ще се мобилизират малко от малко, все пак е време да се борят за тези които им плащат. Лошото е че в тази фондове всеки си мисли че може да взема, като се надява да не е в България когато цъфнат липсите. В този змисъл е по добре осигурителните фондове да са Европейски или НОИ.

  Нередност?
 • 6
  uprsport avatar :-|
  Uprsport
  • - 2
  • + 2

  Горанов е доста босичък видно от коментара му. Процента на заместване зависи само от размера на вноските и времето за което са внасяни, това не може да бъде определено еднакво за всички. И ПФ не са искали това, за което Горанов лъже, видно от късната пресконференция снощи.

  Нередност?
Нов коментар