Депутатите бързат да затегнат контрола над борсовите посредници

С мотив, че ще има санкции от Брюксел, икономическата комисия прие поправките в Закона за пазарите на финансови инструменти

Въпреки възраженията на асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП), че с тези текстове се създава опасност от произвол от страна на КФН, проектът бе приет без възражения
Въпреки възраженията на асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП), че с тези текстове се създава опасност от произвол от страна на КФН, проектът бе приет без възражения
Въпреки възраженията на асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП), че с тези текстове се създава опасност от произвол от страна на КФН, проектът бе приет без възражения    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Въпреки възраженията на асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП), че с тези текстове се създава опасност от произвол от страна на КФН, проектът бе приет без възражения    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Европейската комисия (ЕК) е открила процедура срещу България заради забавеното транспониране на директива за контрола над инвестиционните посредници. Това трябваше да е направено до 31.12.2013 г., стана ясно от думите на заместник-министъра на финансите Карина Караиванова при представянето на проекта за изменение на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) пред икономическата комисия в парламента. В сряда членовете й гласуваха с 16 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" на първо четене предложения от Комисията за финансов надзор (КФН) проект. Проектът вече предизвика негативни реакции от посредниците, тъй като се прилага директно, без да се вземат предвид мащабът и спецификата на местния пазар. Освен че предвижда сериозно увеличение на глобите, той добавя и някои спорни моменти, които биха повишили сериозно правомощията на КФН, което някои участници тълкуват като възможност за по-сериозна намеса и натиск в бизнеса им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • + 18

  Основната функция на КФН явно е да съсипе и без това едва кретащия капиталов пазар в България с оправданието, че това искат европейците.

  От ЕС всеки път ни повтарят, че няма инвестиции, разбирай работа за хората и по-високи заплати, заради променящи се закони и корупция в съдебната система и регулаторните органи, а промените в закона явно ще отворят още повече възможности за това.

  После нека не се чудим, че няма пари за пенсии (няма кой да работи и да ги изкарва) и че българските малки фирми едва намират оборотни средства на лихва от 10%.

  Нередност?
 • 2
  mims avatar :-|
  Mims
  • + 22

  В одобрения проект се прокарва и текст, близък до правен абсурд. В него се казва, че КФН може да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако на базата на доказателства може да предположи, че през следващите 12 месеца той ще извърши нарушение. 

  Мавродиев в ролята на Том Круз от Специален доклад.

  Нередност?
 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 2
  • + 2

  Според мен, не може по този "бегъл" преразказ човек да си създаде позиция по въпроса. Тук не става дума за Мавродиев - и аз мисля че трябва да си ходи.
  Става дума за аргоментите, които много ми напомнят аргументите на земеделците срещу ведомствените бензиностанции.
  Вижте за какво става дума:

  "Вносителите признават, че това ще доведе до допълнителни финансови разходи за индустрията, което ще се отрази върху цената на предлаганите от тях услуги, а оттам ще засегне и потребителите на инвестиционни консултации и посредничество."

  И тук става дума. че разходите ще убият бизнеса, както и с разходите за бензиностанциите.

  "За целта те са предложили ниска долна граница на глобите, за да може санкциите да са адекватни на мащабите на малкия капиталов пазар в България"

  Ами извода е доста лесен - не правиш нарушения, няма глоби . А като четеш излиза, че хората предпочитат да правят нарушенията и да плащат малките глоби - не е логично нали?

  Нередност?
 • 4
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov
  • + 5

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Знам че никога не се е случвало в България, но всъщност притеснението е, че КФН неправомерно ще глобява тези, които са ѝ неудобни. Знам, за такава интегритетна институция това е върла обида, имайки предвид безупречното ѝ държание в миналото, но все пак е бегла опасност.

  Нередност?
 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 3

  До коментар [#4] от "alex2":

  Привествам почти английския хумор по темата:).
  Така е, у нас всички са перфектни, ама плачат за уволнение.
  Но от друга страна, това е наличния генетичен материал и за съжаление, тези които биха искали да се заселят тук, няма да го подобрят, поне много.

  Нередност?
Нов коментар