Много нови мощности и малък ръст на потребление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Много нови мощности и малък ръст на потребление

Инвестициите в мрежата ще бъдат за реконструкция на електропроводи, изграждане на оптична мрежа, реконструкция на подстанции и изграждане на системи за дистанционно управление

Много нови мощности и малък ръст на потребление

Предвижданите инвестиции в енергийната мрежа са 1.2 млрд. лв.

8195 прочитания

Инвестициите в мрежата ще бъдат за реконструкция на електропроводи, изграждане на оптична мрежа, реконструкция на подстанции и изграждане на системи за дистанционно управление

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Позабравената идея България да се превърне в енергиен център на Балканите може все пак да се осъществи в следващите 10 години. Това ще стане, ако планът за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015 - 2024 г. бъде изпълнен, за което обаче има много въпросителни. Проектодокументът е изработен от експерти на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), след като изпълнителният директор на дружеството е разпоредил това в началото на ноември 2014 г. За да стане планът официален документ, той трябва да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Какво предвижда планът

Планът на ЕСО на практика предвижда към 2024 г. да бъдат присъединени общо 2212 мегавата нови мощности, в които не влиза изграждането на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". За сравнение, в момента работещите мощности за производство на електроенергия са 5200 мегавата.

От предвижданите нови мощности 622 мегавата са за производство на конвенционална енергия. В тях влизат увеличаването на мощностите на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с по 100 мегавата, което трябва да стане през тази и следващата година.

През 2016 и 2017 г. в експлоатация трябва да влезе и първата газова централа, която се изгражда в България - ТЕЦ "Хасково". Нейната обща мощност се предвижда да бъде 256 мегавата. В средата на миналата година централата е сключила предварителен договор за присъединяване към електропреносната мрежа. Според доклад на ДКЕВР ТЕЦ "Хасково" е акционерно дружество, като негови собственици са регистрираната в Търговище фирма "Финанс инженеринг" АД, която държи 50%, "Афлик България" с 40% (дружеството е 100% собственост на "Афлик лимитед Великобритания"), но поне до 2012 г. е свързано с Корпоративна търговска банка (КТБ). Третото дружество, което има 10% в проекта, е американската "Левъридж грийн енерджи" с 10%. Според последния доклад на ДКЕВР от ноември 2014 г. по повод изменението на лиценза на проекта дружеството не може да докаже осигуряването на финансов ресурс за изграждането на централата.

Останалите 156 мегавата, които се предвижда да влязат в експлоатация, са на каскада "Горна Арда", чието изграждане трябва да приключи последователно в последните три години на периода.

Кои проекти не влизат

Интересно е, че в плана на ЕСО не влиза изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината за това е, че при най-оптимистичната прогноза новият ядрен блок ще влезе в експлоатация след 2025 г., което е извън обхвата на сегашния план. От документа е отпаднал и проектът за изграждането на 9-и и 10-и блок на ТЕЦ "Марица-изток 2", тъй като в средата на 2013 г. ДКЕВР отказа да издаде лиценз. Мотивите на регулатора тогава бяха, че подобен проект ще влоши финансовото състояние на централата и че част от терените, които централата искаше да апортира в новото дружество "ТЕЦ Марица-изток 2 (9 и 10)", не са 100% нейна собственост.

Нови ВЕИ мощности

В следващите 10 години трябва да влязат в експлоатация и нови 1500 мегавата мощности за възобновяема енергия. Ако заложените проекти се осъществят, през 2020 г. зелената енергия ще бъде 16.65% от брутното електропотребление в страната при заложеното изискване на ЕС за дял от 16%. Има голяма вероятност обаче рестриктивната политика, водена в последните няколко години от управляващите срещу зелената енергия, значително да редуцира планираните проекти, което означава, че целите на ЕС може и да не бъдат постигнати.

През 2015 г. се предвижда да влезе в експлоатация и нов (трети) генератор в ТЕЦ "Свилоза", с което инсталираната мощност на това дружество ще се увеличи с 58 мегавата. Така общата му сумарна мощност ще се удвои до 120 мегавата.

Потребление

За разлика от растящите производствени мощности потреблението на електроенергия за 10-годишния период ще се увеличи само с 11.5% до 43 хил. гигаватчаса и то според максималния сценарий на ЕСО. Според минималния увеличението ще е с 6% до 40.860 хил. гигаватчаса. Разликата между двата варианта е в зависимост от темпа на въвеждане на мерки за енергийна ефективност през следващите години.

Инвестиции

Планът на ЕСО предвижда и модернизацията на електропреносната мрежа, за което ще бъдат изхарчени 1.2 млрд. лв. Те ще бъдат за реконструкция на електропроводи, изграждане на оптична мрежа, реконструкция на подстанции и изграждане на системи за дистанционно управление. Крайната дума за тези инвестиции обаче има енергийният регулатор, който трябва да одобри проекта на ЕСО.

Позабравената идея България да се превърне в енергиен център на Балканите може все пак да се осъществи в следващите 10 години. Това ще стане, ако планът за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2015 - 2024 г. бъде изпълнен, за което обаче има много въпросителни. Проектодокументът е изработен от експерти на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), след като изпълнителният директор на дружеството е разпоредил това в началото на ноември 2014 г. За да стане планът официален документ, той трябва да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  hk avatar :-?
  the next K

  Капитал, поне проверявате ли си статиите как изглеждат след публикуване? Един огромен син акцентиращ пасаж, гласящ "2212 мегавата се предвижда да бъдат присъединени към мрежата в следващите 10 години", закрива половината Ви статия...

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Или така, както аз го разбрах - нямаме нужда от нови мощности, достатъчно ни е да поддържаме наличните и сме "6"... Друг е въпросът дали ще бъдем конкурентно способни за износ на външния пазар, та да има смисъл изграждането на нови. Иначе отново всички ние ще бъдем "натоварени" подобаващо, за да се избият "нужните" инвестиции...

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Примерът за "енергийна ефективност" от Свищов: при наличие на 2 ко-генератора в ТЕЦ Свилоза, а сега разбираме, че в строеж били и трети, с надути до пръсване от ДКЕВР лично-преференциални цени, градът се топли на кюмбета, а дунавските мъгли вкарват целия им дим в алвеолите на децата. Същият пример присъства и в друг дунавски град - Видин с ТЕЦ Видахим. За какво да се хабят да топлоснабдяват кварталите, след като те проформата са си я уредили вече за пред ДКЕВР. Оттук насетне - всеки киловат трябва да отива на фактурата към НЕК, другото е фира. Какво дишат жителите - никакви сантименти...

 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Добре де, как предвиждат потреблението да расте с минимум 6%?
  Населението намалява, всички купуват по-ефективни уреди - Лед крушки вместо обикновени, плоски телевизори вместо с кинескопи, перални клас А+ вместо Перла...
  Индустрията също не виждам да потребява повече ток.
  То реално намалява потреблението, те ми залагат увеличение и предвиждат присъединяване на нови мощности.

 • 5
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#3] от "cinik":

  Вчера бях във Видин, коминът на ТЕЦ-а беше единственият пушещ комин в града. Жалко е, че няма производствени мощности, а само замърсители, които са неефективни и живеят на гърба на всички ни.

 • 6
  comandante avatar :-?

  До коментар [#4] от "Камен":
  При постоянно повишаване на цените на тока освен в ромските махали другаде няма индикации за повече потребление !
  С висока цена на електричеството и разпределители като ЧЕЗ които поне два пъти в седмицата спират тока скоро чуждестранни инвеститори с производство за което е нужна повече енергия няма да дойдат.

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Вие май само за производство мечтаете и за пушещи комини - като при соца.
  Производството е сега в Китай - много е трудно някой да се конкурира с тях като имат пълчища китайци, готови да работят за по $200-300, нямат еко-норми, имат всякаква подкрепа от партията с евтини кредити, земя, инфраструктура...
  Единствено можем да развиваме услуги, а производство само на ограничен кръг стоки, на които транспорта е скъп, или пък които китайците още не са се научили да ги правят.
  То резултата се вижда и в магазините - не само в България, а и по света.

 • 8
  assidim avatar :-|
  assidim

  От този десет годишен план, най-важната и абсолютно необходима част е тази за модернизация на преносната мрежа - електропроводи и подстанции и въвеждане на повече комуникации и оборудване за дистанционно управление и контрол. Тези 1,2 милиарда не са много (120 милиона годишно), но сравнено с последните 5-6 години са нещо невиждано. Да видими и от къде ще ги финансират тези инвестиции. Нищо не се казва в този план - собствени средства, банкови заеми..?! А дето се вика, планът вече тече, щото е 2015 :-) А тепърва и ДКВР ще го одобрява... май, май ще е 9 годишен план.

 • 9
  stopet avatar :-|
  stopet

  До коментар [#8] от "assidim":

  Системният оператор работи в такива условия, каквито му зададе ДКЕВР, не е по пазарни. Затова не е написано с какви как ще бъдат осигурени средствата. Ако комисията одобри плана, тя трябва да определя занапред такива такси за пренос и достъп до преносната мрежа (това са единствените приходи на компанията), че оператора да може евентуално да вземе заеми за развитие на мрежата и после да може да ги връща. Това разбира се ще се отрази на цената на електроенергията и според мен планът ще бъде тотално орязан. Иначе си прав, че плана ще стане 9 годишен, лошото е че може и да стане 8, 7, .....годишен :)

 • 10
  hue avatar :-?
  Николов

  "За сравнение, в момента работещите мощности за производство на електроенергия са 5200 мегавата."

  - Моля?

  Може би искате да кажете 12900 мегавата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK