Коментари Daily 4 февруари - Ще пренасочи ли Ципрас гръцкия гняв
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 4 февруари - Ще пренасочи ли Ципрас гръцкия гняв

Красен Кралев

Коментари Daily 4 февруари - Ще пренасочи ли Ципрас гръцкия гняв

И още - Спортният министър: Не знам защо Пирин е защитена, но съм убеден за втория лифт; Природозащитници, скиори и сноубордисти: Оставаме в готовност за протестни действия

7229 прочитания

Красен Кралев

© Георги Кожухаров


Римейк

Не знам защо Пирин е защитена, но съм убеден за втория лифт

Красен Кралев, министър на спорта, в парламента

Няма такъв случай в друга страна от Европейския съюз, при който цяла планина да е защитена територия. Какви са били мотивите преди 30 години не знам, но се е случило. Там няма оригинални защитени видове, които да не се срещат на друго място. Решението да бъде обявен Пирин за защитена територия не е било разумно.

Фотограф: Надежда Чипева

Проверихме и се оказа, че ЮНЕСКО не забранява строежа в тези територии, а сами си го забраняваме. Проверката показа, че (бъдещият лифт) има съответствие с режима за строителство на ЮНЕСКО.

Смятам, че трябва да се намери трайно решение. Буферната зона е ясна и там трябва да може да се строи. Категорично ясно е, че трябва да има втори лифт. Не може да развиваме зимен туризъм и ски спорт с 200 км писти.

Аз не разбирам тази настойчивост и еуфория на екоорганизациите да се противопоставят. Искаме децата да обичат планината и да спортуват, но как да влязат в контакт с планината?  Трябва да има втори кабинков лифт.

От декларация на коалиция "За да остане природа в България"

Изявлението на спортния министър е показателно, че е напълно проформа назначената междуведомствена работна група и се правят жалки опити да се прикрие взето вече решение на правителството.

Подобни изявление показват само, че авторите им не познават българските закони и лобират в полза на частни интереси. Съгласно Закона за защитените територии е забранено строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове.

Държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО.

Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България и за извеждането на зимните спортове от монополните икономически кръгове.

Условията на ЕС и кредиторите съвпадат с интересите на гърците, но ще засегнат най-мощните лобита в страната.
Фотограф: YVES HERMAN

Ще пренасочи ли Ципрас гръцкия гняв

От коментар на Кристоф Хаселбах, Deutsche Welle

Гърците страдат от мерките за икономии, наложени на страната от кредиторите като условие за отпускане на финансови помощи в размер на милиарди. Много от тях са безработни и особено младите хора не виждат никаква перспектива за бъдещето си. Всички социални облаги бяха драстично орязани. По време на предизборната си борба Алексис Ципрас обеща да сложи край на суровите икономии, ако дойде на власт. Въпросът е, че не може да изпълни обещанията си. Ако обърне гръб на международните донори, до няколко седмици Гърция ще бъде принудена да обяви фалит и ще трябва да разчита само на собствените си възможности и да въведе обратно гръцката драхма като платежно средство. А положението на гърците ще се влоши още повече.

Ципрас искаше невъзможното: страната да получава и занапред помощи, но без да изпълнява поетите ангажименти за икономии и реформи. Нещо, с което кредиторите няма как да се съгласят. В крайна сметка европейските данъкоплатци също трябва да бъдат убедени, че има смисъл да отпускат още средства за Атина. Практически всички експерти са убедени, че Гърция трябва да извърши дълбоки реформи, ако иска икономиката ѝ да стане отново конкурентоспособна. Освен това други закъсали държави като Ирландия или Португалия с основание биха възразили на неравностойното им третиране с Гърция. 

Изглежда, Ципрас междувременно е проумял, че така няма да стигне доникъде. И вече не настоява за опрощаване на гръцкия дълг, а  само за облекчения при изплащането му.  Накрая може да се стигне до консенсус, тъй като е всеизвестно, че дори и при най-благоприятно развитие на икономиката Гърция ще продължи да носи бремето на непосилния дълг още много десетилетия.

Страната трябва да връща около 240 млрд. евро по двата спасителни пакета. Обсъжда се да ѝ бъде дадено повече време за стабилизиране на икономиката. Финансовата страна обаче е само едната страна на проблема. Другата са структурните реформи, които донорите поставят като на задължително условие.

Сред най-тежките е тази в държавния сектор, който е прекалено раздут и неефективен. В страната например все още няма кадастрална служба, която да регистрира недвижимата собственост. Данъчната политика издиша на всички нива, а що се отнася до укриването на данъци и нивото на корупцията Гърция заема едно от челните места в Европа. Богатите гърци не се присъединиха към усилията за излизане от кризата, а много от тях успяха да прехвърлят парите си в чужбина.

Ципрас досега се гневеше повече на другите европейци, отколкото на гръцките данъчни измамници. Сега обаче лявото му управление и ЕС може и да се споразумеят, защото онова, което иска Брюксел - повече социална справедливост и подобряване на администрацията, всъщност отговаря на интересите на обикновените гърци. Ципрас само ще трябва да им представи тези мерки като собствен проект.

От друга страна, това ще настрои срещу него някои от най-мощните лобита в страната. Дали и доколко Ципрас ще се осмели да поведе тази борба, ще е показателят, по който ще го оценяват както международните кредитори, така и неговите собствени сънародници.

Без коментар

Щатни търсачи на безработни младежи по паркове и кафенета

От информация във в. "24 часа", предоставена от социалното министерство

Със средства от еврофондовете по програмата за младежка заетост ще бъдат назначени 100 безработни младежи, които ще издирват други безработни младежи, за да ги накарат да се регистрират. Задачата им е да ходят по местата, където се събират техни връстници, и да ги мотивират да се регистрират като безработни - "ще обикалят паркове, кафенета, клубове". За всяка община ще има по един такъв младеж, а в София - по един за всеки от 24-те района на столицата.

След като убедените младежи се регистрират като безработни, ще им се правят индивидуални психопрофили и въз основа на тях ще им се търси работа или ще се насочват към допълнителни курсове. За да могат бюрата по труда да поемат тези млади хора, ще бъдат увеличени бройките на индивидуалните съветници, или т.нар. кейс мениджъри, като целта е всяко бюро по труда да има по един.


11 коментара
 • 1
  hk avatar :-P
  the next K

  Ами да изгонят албанските аргати и тяхно място гръцката младеж, толкова пословично трудолюбива, да се захване със земеделие, строителство, чистене по хотели и миене на старчески дупета. Тогава ще падне тази безработица, а и ще се понаучат да бачкат. Да ама не, не са такива долни работи подходящи за гордите елини!

 • 2
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Гърция ври кипи!
  А при нас всичко е заспало!
  Гърците се борят да запазят стандарта на живота си.
  А ние спим!
  Ние не сме за общество ,където всичко се постига с протести!
  Ние сме си с робско мислене,не сме за ЕС!

 • 3
  antipa avatar :-@
  D-r D

  "...Изявлението на спортния министър е показателно..."

  В момента най-големият проблем на правителството е как да заобиколи Закона за защитените територии, в които попада Пирин. Онова недоразумение спортният министър вече изказа учудване как може това да е истина...

  Днес гербаджийската върхушка Плевнелиев-Боко-Икономов (кмет на Банско) и Цеко Минев (собственик на офшорката-концесионер Юлен) ще умуват как да прескочат закона.

  Тия хора защо продължават да сравняват Пирин с Алпите и да им мерят пистите? Те на училище не са ли ходили? Не са ли отваряли географски карти, от които да става ясно, че Алпити са доста по на север и доста по високи от Пирин? А и там пистите са над горския пояс?

  На тия ... не им ли стана ясно, че дивашката сеч е основната причина за наводненията и свлачищата?

  Пирин не е латифундия на Цеко и Боко!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  П.П. към #3

  Концесионната такса, която Юлен плаща за Пирин е 300 000 лв.
  Ако приемем, че ски сезонът е 100 дни, това прави такса от по 3000 лв на ден в сезона. При цена на дневната ски карта 58 лв. това са... 52 продадени карти на ден!

  Цеко юнашки цака държавата, а тя се прави, че не вижда...


 • 5
  mentor avatar :-|
  Ментор

  До коментар [#2] от "ilia1959":

  Гърците се борят да запазят стандарта на живота си.
  ------------
  За това не трябва да се бориш, а да работиш - нещо, към което гърците изглежда имат органична непоносимост.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много интересно. Те не искат да работят, ама ние ще плащаме да ги търсят. По-добре е да получават малки помощи от държавата, от колкото да висят на гърба на частния или публичен сектор срещу по-големи възнаграждения...

 • 7
  cap_shakespeare avatar :-|
  Captain Shakespeare

  До коментар [#2] от "ilia1959":

  Ако това което си написал важи само за теб: ВЕРНО Е!
  Некадърниците винаги са робски души.Вероятно е генетически предопределено.

 • 8
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  До коментар [#7] от "Captain Shakespeare":
  Моята личност е без значение, разбира се и твоята ! Какво си мислим за нас или другите за нас,мисля ,че не е от голямо значение!
  Резултатите са важни!
  Надявам се че имаш добри доходи в Б-я.
  Бих желал и всички българи да са като теб!
  И това е искрено!
  Но истината е друга!
  И като видя ,че съседите живеят много по-добре от нас, и не защото работят повече и по-добре.
  И отгоре се вижда , как там има движение . А в Б-я е тихо!
  А заплащането зависи от самите работещи.И ако не протестират те ,управниците няма да направят нищо.
  Нашите политици не могат да отидат в Брюксел ида кажат-трябва да открием нови работни места и да увеличим заплатите ,защото ще ни издухат!
  Това правят гърците.
  И сега скрито пак ще им дават пари и ще демонстрират ,че гърците спазват правилата на ЕС , за да може другите да не протестират!
  ЕС се дискредитира!

 • 9
  bally avatar :-|
  bally

  До коментар [#4] от "D-r D":

  За миналата година Юлен са платили 170 хил. лв. такса, а не 300 хил.

 • 10
  pinoccio avatar :-@
  pinoccio

  Боже, ела си прибери вересиите. Тоя Кралев, тимаджийската мутра е толкова тъп, че чак е вдлъбнат... Че и министър го направи престъпника ББ.
  И като е защитена планината, все едно нещо ги спря мутрите, комунягите и ДПС да секат и унищожават на воля. Докато не бетонират всичко, няма да мирясат явно...
  До кога тоя престъпник Цеко ще си разиграва коня??!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK