Фондът за влоговете ще може да помага на банки с ликвидни проблеми

Помощта ще се дава след съгласуване с БНБ

Вносителите обясниха, че помощта ще е ограничена до размера на гарантираните депозити в закъсалата банка
Вносителите обясниха, че помощта ще е ограничена до размера на гарантираните депозити в закъсалата банка    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Вносителите обясниха, че помощта ще е ограничена до размера на гарантираните депозити в закъсалата банка
Вносителите обясниха, че помощта ще е ограничена до размера на гарантираните депозити в закъсалата банка    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Фондът за гарантиране на влоговете ще може да дава заеми на банки, които имат нужда от ликвидна подкрепа, за да се предотврати изпадането им в неплатежоспособност. Това е една от новостите, които се прокарват с пренаписания от Министерския съвет проект на закон за гарантиране на влоговете. В четвъртък той беше приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната на сегашната нормативна уредба идва по линия на европейски директиви, но също и заради забелязани слабости покрай фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). С новия закон ще се дадат допълнителни източници на финансиране на фонда при недостиг на средства и ще се прецизира системата за назначения в ръководството му.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Къде бяхте, когато срутиха КТБ и толкова хора останаха без парите си?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И за слепите е видно, че бюджетът гледа да е колкото може по-далече от ангажименти към банката на Цеко и тъй като там драмите са зад завоя, бързат законодателно до хвърлят горещия картоф на ФГВБ.

  Нищо оригинално.

 • 3
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Обаче първо трябва да има пари в него. Към момента е на дефицит с 1,6 милиарда.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#1] от "глупав българин":
  По банкети с "мистър Икономика", не си ли виждал снимки в Интернет.

  До коментар [#3] от "Uprsport":
  Така е, но такава промяна им дава възможност да си прехвърлят топката. Примерно утре ако гръмне банка, БНБ ще обвинява ФГВБ, ФГВБ ще обвинява КФН, КФН ще обясняват как са си свършили работата пИрфектно, а 10 и ония зад него пак ще се подхилват мазно.

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Че то там пари няма и не се очертава да има,докато не върне заема,взет от държавата за покриване на влоговете в КТБ.Дотогава никоя банка да не е посмяла да изпада в криза.Пари няма.

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  Май че е само подхвърляне на горещият картоф, пари в този фонд няма и няма да има поне близките 5 години докато си изплатят заема за КТБ и понасъберат нещо.

  Единствено реално щеше да е ако всичките му дългове и задължения се поемат солидарно от банките независимо и допълнително спрямо вноските но такова нещо не се задава. Така както са го написали излиза, че задачата е този фонд да тегли кредити и отпуска заеми без това да се води държавна помощ защото за нея се иска разрешение от Брюксел. А с какво този фонд ще гарантира заемите си? Май че пак с държавната гаранция.

 • 7
  aussie avatar :-|
  aussie

  Слад като му издърпаха всичките пари и го оставиха на минус, сега се готвят и да си го ползват когато си искат, естествено когато се напълни пак с парите на бедния човечец :)
  Аз мисля че народа трябва да се поинтересува и да си държи парите в чужди банки извън страната.

 • 8
  petianp avatar :-|
  petianp

  Да се надяваме, че ФГВ няма скоро да подкрепя ликвидността на някои банки....., но пък кой знае защо сега се сетиха да правят тази промяна!?

 • 9
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  До коментар [#7] от "aussie":

  Ами те и банките в България са чужди, какво като са в страната?!

 • 10
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  За масовата аудитория разликата между "ликвидни проблеми" на здрави банки и рекапитализиране на източени институции е много тънка. Редно е подкрепата да бъде лимитирана като процент от фонда спрямо пазарния дял, при това да бъде одобрявана както от Брюксел, така и от колегите, които пълнят фонда с вноските си.
  Ако банка Х източи фонда, уреждайки се с "ликвидна подкрепа", какво правят другите играчи на пазара? Не може фонда да е празен, тъй като това би довело до висок системен риск. Значи тогава следва финансирането му от данъкоплатците под една или друга форма. Този ресурс обаче също е крайно ограничен, особено при наличието на Валутен съвет. Добре е политиката да е съобразена с ограниченията, наложени върху БНБ. Решението беше да влезем в Банковият съюз, където ще можем да разчитаме на подобен фонд, който хем ще се пълни с по-малки вноски, хем ще има несъизмеримо по-големи възможности, както за ликвидна подкрепа, така и за адекватен мониторинг върху системата. Другият вариант е падане на Борда и развързване на ръцете на БНБ, но кой би заложим политическата си кариера, подкрепяйки подобно решение?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал